Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Leicester City 5-1
Russos hattrick sänkte Leicester

Manchester Uniteds damlag tog en övertygande seger hemma mot Leicester City i Women’s Super League. United vann med 5-1 i en match där Alessia Russo var stor segerorganisatör. Hon gjorde Uniteds tre första mål och spelade sedan fram till det fjärde.

Matchen var aldrig särdeles spännande, även om Leicester reducerade till 2-1 kort efter pausvilan. Russo gjorde två i första halvlek genom att befinna sig på rätt plats och kort efter reduceringsmålet fullbordade hon sitt hattrick. Segersiffrorna fastställdes sedan av Leah Galton och Lucía García.

Marc Skinner valde en något oväntad startelva. Detta då Martha Thomas tog platsen som högerytter. På övriga tio positioner var det de tio givna spelarna. Formationsmässigt var det idag väldigt tydligt att Katie Zelem spelade bakom Hayley Ladd och Ella Toone på mittfältet.

Vi noterade Lisa Naalsund på avbytarbänken. Första gången hon var involverad i Uniteds matchtrupp. Någon debut blev det emellertid inte för norskan.

United var förstås spelförande från avspark och hade tidiga möjligheter att ta ledningen.

Nollan skulle spräckas efter en kvart. Toone tvingade målvakten till en bra räddning och på returen från Alessia Russo var målvaktens agerande ännu bättre. Men United vann bollen även på den andra målvaktsreturen och Thomas fördelade den till Russo som den här gången kunde placera bollen i nät.

Alessia Russo trycker in returen i mål.

Russo dubblar sedan ledningen på nick. United anfaller till vänster men byter kant då Hannah Blundell hittar Toone som med en välavvägd passning ger Ona Batlle inläggsläge till höger. Ingen blir förvånad när Batlles inlägg träffar Russos panna.

Det blir inga fler mål före paus.

Leicester reducerar kort efter halvtidsvilan. Målet kommer sedan Mary Earps rensning snappats upp på mittplan. Därefter följer en boll förbi Uniteds backlinje till Remy Siemsen. Anfallaren får inte friläge men skapar sig yta för avslut och Earps kan inte rädda. Målet blir kontroversiellt, då det såg ut som att Siemsen var offside.

United låter sig inte nedslås och jagar omedelbart för att återställa tvåmålsledningen. Det lyckas vi med bara fem minuter efter kvitteringen. Återigen är det Russo som blir målskytt. Hon fullbordar sitt hattrick genom att hålla sig framme på en retur efter hörna. Russo blev därmed femte spelare att göra hattrick för Uniteds damlag (Jess Sigsworth, Mollie Green, Ella Toone gånger två – båda mot Leicester – och Lauren James de tidigare).

Alessia Russo fullbordar sitt hattrick.

Även Uniteds fjärde mål kommer efter en hörna. Den här gången är det Leah Galton som håller sig framme. Russo noteras för en assistpoäng.

United har sedan starka bud på ett sjätte mål, bland annat då Russo prickar stolpen. Vi blir också förnekade vad som kändes som en given straff, när Maya Le Tissier blir tydligt knuffad i ryggen.

Vi får ett femte mål genom Lucía García, efter en långpassning av Vilde Boe Risa.

Därefter har United ett antal bud på ett sjätte mål men vi får nöja oss med 5-1.

Hattrickhjälten Alessia Russo var förstås matchens gigant. Näst bäst på planen? Leicester målvakt Janina Leitzig. Med en sämre målvaktsinsats kunde United ha nått dubbla siffror den här dagen. Skottstatistiken summerades till 31-2 i Uniteds favör, med 15-1 i avslut på mål.

Segern ser ligaledande United utöka avståndet till ligatvåan Chelsea till fyra poäng. Chelsea har emellertid två matcher till godo och har alltså förstaplatsen i egna händer. De spelar cupfinal idag men möter Brighton i ligan på onsdag. Manchester City kan idag gå förbi Chelsea, om de vänder till seger mot Tottenham, i en match som är en halvtimme gammal när detta skrivs.

Nästa match för United? Chelsea på bortaplan om en vecka. Det blir onekligen en säsongsdefinierande match.

Manchester United – Leicester City 5-1 (2-0)

Women’s Super League, 5 mars


1-0 (15) Alessia Russo (Thomas)
2-0 (36) Alessia Russo (Batlle)
2-1 (48) Remy Siemsen
3-1 (53) Alessia Russo
4-1 (64) Leah Galton (Russo)
5-1 (84) Lucía García


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell; Ladd (Cascarino 71), Zelem, Toone (Boe Risa 72); Thomas (Parris 67), Russo (Williams 79), Galton (García 80)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK