Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Brighton & Hove Albion - Manchester United
Alldeles för tidigt på dagen, men matchen ska vinnas ändå

Med löjligt tidig avsparkstid ska Manchester Uniteds tabelltoppande damlag imorgon ta sig an Brighton & Hove Albion på bortaplan. På pappret en match som United ska vinna enkelt, då Brighton är nästjumbo med bara 9 poäng på 14 matcher.

Att det är avspark redan klockan 12.30 beror på att matchen valdes ut för tevesändning i England. Det visar att inte heller i damfotbollen tar de som bestämmer någon hänsyn till lagens supportrar. Allra värst är det förstås för Manchester Uniteds bortasupportrar, som får ge sig av mitt i natten för att hinna till Brighton i tid för avspark (som förstås är en timme tidigare lokal tid).

Det är avspark imorgon klockan 12.30. Matchen visas på V Sport Extra och Viaplay.

Läget i laget

Säsongen är över för Maria Thorisdottir och Lisa Naalsund är också ute med skada. När det gäller Naalsund hoppas Marc Skinner att hon ska kunna vara tillbaka i spel innan säsongen är över.

En som är redo för spel är Jayde Riviere. Mot West Ham var hon med i matchtruppen för första gången och kanske kan det bli debut imorgon. Förutsättningarna är goda för att matchen ska vara avgjord med en halvtimme kvar att spela och då skulle det förstås passa bra med en debutant.

Från start torde dock elvan vara ungefär den vanliga. Lucía García gjorde ett strålande inhopp mot West Ham på Old Trafford och borde därmed vara den som får chansen som högerforward. Övriga positioner förefaller vara ristade i sten och det skulle vara en chock ifall Skinner frivilligt gör någon ändring.

Det ger oss i så fall följande startelva:

Earps
Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell
Ladd, Zelem
García, Toone, Galton
Russo

Kort om Brighton & Hove Albion

Där Brighton upplevs som en välskött klubb på herrsidan är det ytterst rörigt på damsidan. Laget är inte bra och nedflyttningshotet är reellt. Ner till Leicester på den enda nedflyttningsplatsen är det två poäng. Nu har Brighton förvisso två matcher mindre spelade men med tanke på lagets bristande kvalitet är det kanske ingen fördel, då det kan innebära förluster och försämrad målskillnad. Mycket tyder på att det blir en direkt avgörande nedflyttningsmatch när Leicester kommer till Brighton i den sista omgången den 27 maj.

För närvarande leds Brighton av Amy Merricks på temporär basis. Hon inledde säsongen som assisterande bakom Hope Powell men fick chansen i slutet av 2022, då Powell lämnade jobbet. Merricks, nu 29 år, blev då ligans yngsta manager. Hon lämnade över ansvaret till Jens Scheuer den 28 december men han fick foten den 6 mars och då blev det Merricks igen. Merricks kan alltså sägas vara den fjärde managern under säsongen. Rörigt, som sagt. (Eller som Watfords herrar skulle säga: Extrem kontinuitet.)

På pappret ser lagets form bra ut, med resultatraden 3-3-3 på de nio senaste. En av de oavgjorda slutade dessutom med seger på straffar. Granskar vi resultaten närmare ser det inte lika imponerande ut. De tre vinsterna har nämligen kommit mot lag från lägre divisioner och den där segern på straffar innebar uttåg ur Ligacupen, medan seger under ordinarie tid hade renderat avancemang.

I ligan har Brighton fem förluster och tre oavgjorda på de åtta senaste. De har dock kanske spelat bättre än resultaten visar. Mot Manchester City den 12 mars var de bara några minuter från en chockerande poäng.

Brighton har svenskt i laget i form av ytterbacken Emma Kullberg och mittfältaren Julia Zigiotti Olme. Svenskorna kommer alldeles säkert starta imorgon, det brukar de göra (Olme har mest speltid i laget).

Danielle Carter är ledande målskytt i laget, med fem mål i ligan. Tre av målen dock på straff, vilket kanske förklarar att hon oftast börjar på bänken. Annars är målskyttet utspritt i laget, grekiskan Veatriki Sarri och norskan Elisabeth Terland har gjort tre mål var medan Olme, sydkoreanskan Lee Geum-Min och den unga engelska yttermittfältaren Katie Robinson står noterade för två mål var.

Av det kan ni läsa ut att det är defensiven som är Brightons problem. Bara de fem topplagen gör fler mål än Brighton (sett till målsnitt). Deras 46 insläppta är emellertid överlägset sämst i ligan, trots att de flesta konkurrenterna har två matcher fler spelade.

Tidigare möten

Sedan Marc Skinner tog över United har laget idel segrar mot Brighton och faktiskt inte ett enda insläppt mål: 2-0 borta och 1-0 hemma förra säsongen följdes upp med 4-0 när lagen möttes på Leigh Sports Village i höstas. Då punkterade United matchen i första halvlek. Ella Toone gjorde två mål och la sedan upp för Leah Galton till 3-0. Även Galton noterades för tre poäng i matchen, då hon assisterade till ett av Toones mål och sedan till Adriana Leons 4-0-mål i slutet av andra halvlek.

Totalt har United och Brighton mötts nio gånger, med resultatraden 7-1-1 och målskillnaden 19-3 i Uniteds favör.

Brighton & Hove Albion – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 1 april
Avspark: 12.30
Teve: V Sport Extra, Viaplay