Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ett sjunkande bortaskepp

Bortaplan mot lag på den övre halvan?

Ja, det gick som det brukade. 

Erik ten Hags Manchester United vek ner sig igen – och Newcastles 2-0 var inte bara helt i sin ordning utan kanske till och med i underkant. 

 

Inte kattskit:

 • Bara 0-2 ändå. Med Liverpool-freak-effektivitet hade det här kunnat bli mycket värre.

För dåligt:

 • Inställningen. Alldeles för vekt. Newcastle var mer taggade, mer villiga att ta löpningar och – helt enkelt – att vinna. 
 • Prestationen. Alldeles för dåligt på för många håll. 
 • Kämpaglöden. När passningarna och taktiken inte sitter bör man kunna kräva en betydligt starkare glöd hos spelarna. Men passionen såg obehagligt mycket ut som det gjorde under Ralfs famösa vårsäsong i fjol. Och det var inte roligt att se.

Katastrofalt:

 • Eriks facit mot topp 9-lagen på bortaplan den här säsongen är pinsam. 25 insläppta mål på 6 matcher – noll poäng inkasserade. Minns hur vi under Solskjaer – och med noll publik – vann och vann på resande fot. Nu verkar det som att United, oavsett uppställning, inte har det i sig att kunna hantera motståndarna på deras hemmaplan. 
 • Offensiven. Ingenting stämde. I princip noll. Ett avslut på mål säger det mesta.
 • Wout Weghorst må vara en favorit hos Erik ten Hag, men han lär knappast bli en hos mig. 9 ligamatcher från start har givit oss 0 mål och ynka 3 avslut på mål. Han fungerar inte som targetspelare, kan givetvis inte vara ett hot i djupled, är helt ofarlig framför mål och på fasta situationer och har vare sig tekniken eller speluppfattningen för att göra detta United bättre framåt. I min värld. I ten hags finns det så klart gott om fördelar med Wout, men jag har ofantligt svårt att se dom.
 • Försvarsspelet i samband med 0-1. Jösses. Spelarna med McTominay i spetsen stod och försökte toffla bort bollen i eget straffområde. Så kan man ju inte hålla på?!

Frågetecken:

 • Elvan som avslutade matchen bestod enbart av spelare som avslutade matcher under Ralf. Var det en markering från ten Hag? 
 • Hur bra Erik än lyckats med att förändra mentaliteten på detta United har han fortfarande laguttagningar och formationer som ter sig helt obegripliga. Vad tänkte han att McTominay som #9 och Wout som #10 skulle åstadkomma? 
 • David De Geas linjespel är svårt att ifrågasätta. Men än en gång: Hans brist på förmåga att dominera i luften defensivt och enbart hålla sig till linjen är alltför påtaglig. Han styr sitt straffområde lika mycket som Wout drar iväg med skytteligatiteln. 
 • 300 minuter i ligan utan ett enda mål nu. Kan Martial rädda säsongen? 

… and finally:

 • Brentford och Everton hemma återstår denna påskvecka. På hemmaplan har ten Hag lyckats med i princip allt han misslyckats med på bortaplan. Nu krävs det att han lyckas igen, för att drömmen om en Arsenalpokal ska leva. 
 • Casemiro-Eriksen är oändligt saknade i matcher som mot Newcastle. Förhoppningsvis är dansken tillbaka, åtminstone på bänken, till helgen. Vi kan liksom inte fortsätta att rotera på McFred och Sabitzer.