Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Tottenham Hotspur 3-0
Tre mål gav tre säkra poäng

Manchester Uniteds damlag gjorde jobbet och besegrade Tottenham Hotspur med 3-0 i en tämligen odramatisk tillställning. Leah Galton öppnade målskyttet och assisterade sedan Alessia Russo för 2-0 innan Nikita Parris avslutade målskyttet.

United var över 90 minuter det klart bättre laget och borde ha nog ha lämnat Leigh Sports Village med en större seger i bagaget. För dagen imponerade emellertid inte lagets försvarsspel och det är nästan obegripligt att Tottenham lämnade planen mållösa.

I lagkapten Katie Zelems frånvaro (avstängd) fick Vilde Boe Risa chansen bredvid Hayley Ladd på mittfältet. I backlinjen var Millie Turner tillbaka i elvan, vilket förpassade Aoife Mannion till bänken. I anfallet fick Nikita Parris fortsatt förtroende. På avbytarbänken noterade vi att Lisa Naalsund var tillbaka i matchtruppen efter skadefrånvaro.

United tog kommandot från avspark och borde ha tagit en tidig ledning. Boe Risa hittade fram till Ona Batlle på högerkanten och på inspelet fick Leah Galton ett jätteläge men hon avslutade svagt. United fortsatte att skapa chanser, där Alessia Russo, Parris och Hannah Blundell stod för avsluten.

Tottenham hade en jättechans att ta ledningen, då Bethany England rundade Mary Earps. Maya Le Tissier, som hamnat på efterkälken i utgångsläget, kom dock tillbaka med en målräddande glidtackling.

Målen före paus kom inom loppet av några minuter, efter dryga halvtimmen. Ledningsmålet uppstår då Tottenham agerar svagt i uppspelsfasen. Blundell pressar och den före detta Unitedspelaren Amy Turner blir stressad. Ett tekniskt misstag följs av en svag hemåtpassning. Denna snappas upp av Galton som från dålig vinkel placerar in bollen vid målvaktens bortre stolpe.

Leah Galton öppnar målskyttet!

Ledningen dubblas efter hörna, skapad av ett tungt distansskott av Boe Risa. Hörnan slås kort och Ella Toones inlägg skarvas vidare av Galton. Därefter hugger Russo instinktivt och lämnar målvakten chanslös.

Tottenham får ett utmärkt läge för reducering, efter svagt försvarsspel i United. Londonlaget har emellertid stora problem med målskyttet och det tydliggörs då Celin Bizet fri framför mål nickar i kryssribban.

Matchen dödas kort efter pausvilan, då Parris får bollen till skänks efter Galtons inlägg. Återigen bedrövligt försvarsspel av motståndarlaget.

Nikita Parris fick fira efter motståndarlagets givmilda försvarsspel.

Lagen bytte sedan chanser utan att det blev ytterligare mål. Uniteds offensiv imponerade men defensiven lämnade mer att önska. Tottenham hade några stora chanser till ett reduceringsmål. Uniteds nolla räddades bland annat av en utmärkt dubbelräddning av Earps.

Framåt kunde United ha adderat flera mål till med bättre skärpa i de avgörande lägena.

Med några minuter kvar att spela blev Jayde Riviere inbytt för hennes debut i Unitedtröjan.

Jayde Riviere kan nu titulera sig Manchester United-spelare på riktigt.

Trots den bekväma segern lämnas vi med vissa orosmoln inför nästa veckas cupfinal mot Chelsea. Om vi spelar försvarsspel då som idag blir det en jobbig eftermiddag på Wembley.

I United måste vi framför allt framhålla Leah Galton. Hon öppnade målskyttet, spelade fram till 2-0 och var näst sista Unitedspelare på bollen före 3-0.

Ella Toone stod för en av sina bättre insatser under säsongen och Vilde Boe Risa vikarierade förtjänstfullt för Katie Zelem.

Vilde Boe Risa vikarierade för lagkapten Katie Zelem.

Alessia Russo och Nikita Parris hugger när chanserna dyker upp och i mål visar Mary Earps sin klass när hon behövs. Maya Le Tissier stod för en målräddande brytning men gick också bort sig vid flera tillfällen. Faktiskt en av hennes svagare insatser som Unitedspelare.

Uniteds damlag kan nu fokusera fullt ut på nästa veckas FA-cupfinal mot Chelsea. Laget kan göra det genom att se Chelsea  spela två matcher, där vi förstås hoppas – mer än tror – på poängtapp. För ska vi vinna ligan måste Chelsea tappa poäng. Ikväll gästas de av Everton (liten skrällchans) och på onsdag har de hemmamatch mot Leicester (försvinnande liten skrällchans). Med två väntade segrar krymper Londonlaget Uniteds försprång till en poäng och då har Chelsea ytterligare en match till godo.

Men nästa uppgift för United är alltså cupfinalen mot Chelsea, då United har chansen att bärga damlagets första stora titel (i så fall den andra titeln totalt, efter segern i Women’s Championship 2019).

Målen

Manchester United – Tottenham Hotspur 3-0 (2-0)

Women’s Super League, 7 maj


1-0 (32) Leah Galton
2-0 (35) Alessia Russo (Galton)
3-0 (53) Nikita Parris


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier (Mannion 74), Turner, Blundell (Riviere 86); Ladd, Boe Risa; Parris (Thomas 63), Toone (Williams 74), Galton (García 73); Russo


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK