Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Liverpool - Manchester United 0-1
Lucía García matchvinnare igen, men det räckte inte

Det satt långt inne men Manchester Uniteds damlag gjorde jobbet borta mot Liverpool. Inhoppare Lucía García hade bara varit på planen i ett par minuter när hon sköt matchens enda mål.

Segern, i en fotbollsmatch där Liverpool länge lyckades med planen att förstöra, var i slutändan betydelselös. Detta då Chelsea förstås vann enkelt mot Reading och säkrade ligatiteln. För Manchester United blir det en andraplats, med den utmärkta siffran 56 poäng på 22 matcher. Sammantaget en mycket bra säsong, av ett lag som få tippade skulle kunna utmana om en topp 3-placering.

Marc Skinner chockade oss när startelvan presenterades. På mittfältet fanns det nämligen plats för Vilde Boe Risa, som ersatte Hayley Ladd. I övrigt bjöds vi på en väntad startelva.

Ungefär 7000 personer hade tagit sig till Prenton Park den här lördagen. Det innebar nytt publikrekord för Liverpools damlag på arenan. Det kan de tacka United för, då gästerna sålde slut på de 3000 biljetterna som erbjöds bortasupportrar.

Publiken fick se Liverpool skapa en hörna nästan direkt efter avspark. Därefter var det, som väntat, United som tog över initiativet. Men Liverpool gjorde det svårt för United. Bussen var parkerad när vi gick till anfall och vi hade svårt att tvinga oss förbi. Spelavbrotten var många och långa.

Hemmalaget hade en hygglig chans att ta ledningen, då Shanice van de Sanden, i dålig vinkel, avlutade tätt utanför stolpen.

Uniteds första stora chans kom mitt i första halvlek, då Nikita Parris i bra läge nickade mitt på målvakten. Så dags hade det lilla titelhoppet redan raderats, då Chelsea gjort mål mot Reading.

Efter hand kunde Liverpool flytta upp positionerna och det blev mer av ett ställningskrig, i en match som var fattig på målchanser.

Uniteds bästa chanser före paus uppstår i halvlekens slutskede. Först av en slump, då Ona Batlles inlägg skruvar sig fel och landar i ribbans överkant. Sedan efter en högkvalitativ passning från Katie Zelem till  Parris. Långpassningen letar sig över backlinjen och Parris avslutar bra, men målvakten lyckas styra bollen i stolpen.

Andra halvlek är länge en ickehändelse, fortsatt med många spelavbrott. Mary Earps tvingas till en notabel, om än tämligen rutinmässig, räddning mitt i halvleken. Annars har United ett allt större spelövertag, men utan att kunna omvandla dominansen i målchanser.

Med 20 minuter kvar att spela kastar Skinner in Lucía García och Rachel Williams för Parris och Ella Toone.

Bytet ger omedelbar effekt. Maya Le Tissier hittar García med en utmärkt långpassning. Anfallaren tar emot och lägger upp för avslut på halvvolley, missar bollen men på andra försöket trycker hon in bollen i nät.

Inhoppare Lucía García avgör matchen!

Efter målet kommer Martha Thomas in istället för Leah Galton och det är inte långt ifrån att även Thomas gör mål direkt, men till skillnad från García får hon inte avslutet på nät.

Liverpool får en hygglig kvitteringschans men skottet seglar en bit över ribban. United kan hämta hem en 1-0-seger. Ett resultat som mycket väl speglar det som hände på planen.

Mary Earps höll sin 14:e nolla för säsongen. Det innebär nytt rekord i Women’s Super League.

I slutändan var det inte idag som Manchester United tappade titeln. Det var i de båda förlusterna mot Chelsea. Med en förlust mot Chelsea tappade vi även FA-cupen. Det illustrerar tydligt vad som måste förbättras till nästa säsong: Vi måste hitta ett sätt att besegra Chelsea.

För alla andra har vi besegrat. Utöver Chelsea blev det dubbla segrar mot åtta av tio motståndare i ligan, med fyra poäng mot Everton och Manchester City. Det gav oss en välförtjänt andraplats i ligan. Nästa säsong spelar United i Europa (kval till Champions League, där vi behöver vinna ett dubbelmöte för att avancera till gruppspelet). När vi summerar kan vi se tillbaka på damlagets bästa säsong någonsin. Men just idag får vi vara bittra över ett mirakel som aldrig blev.

Målet

Liverpool – Manchester United 0-1 (0-0)

Women’s Super League, 27 maj


0-1 (72) Lucía García (Le Tissier)


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell; Boe Risa, Zelem; Parris (García 69), Toone (Williams 70), Galton (Thomas 75); Russo (Naalsund 87)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK