Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför FA-cupfinalen 2023: Manchester United - Manchester City
Mer än en trofé

Säsongens (årtiondets?) största match är kommen. En match ska vinnas och en trofé ska kammas hem. Hur ser Manchester Uniteds chanser ut? Det beror väl på vem du frågar.

Media och twittrare som ”vet dittan och dattan om boll” har försökt måla Manchester city som ett lag som är helt oövervinnerligt. Man kan tro att citys lagbygge innehåller superhjältar när TV-experter pratar om Haalands målskytte, Grealishs dribblingsräder och Gundogans ledarskap.

Men vad tycker ni själva? Låter två förluster mot Brentford i ligan som ett oövervinnerligt lag? Låter ett lag som har förlorat mot Tottenham oövervinnerligt (ett lag som har mäktat med smickrande siffror som 1-6 mot Newcastle och en förlust mot Sheffield den här säsongen)?

Om det är ett lag som kan mäkta med att stoppa det här ”superlaget” så är det Manchester United. Vi visade ju trots allt prov på det i januari.

Manchester United

Vi kan finna någon uns av bekvämlighet i att United kommer in i finalen imorgon i relativt bra form, med fyra raka segrar. Det vi inte kan finna bekvämlighet i är att både Martial och Antony oturligt nog är skadade inför morgondagens match. Martínez är ju såklart också ett stort skadebekymmer, men vi har ju en kille från Västerås i laget som ändå gjort det helt okej som ersättare.

Det viktigaste och mest lugnande för mig är att mittfältet är intakt. Vi har sett gång på gång den här säsongen att med Casemiro, Bruno och Eriksen på plan är vi bättre helt enkelt. Det är ett extremt välbalanserat mittfält som tickar de flesta boxar och kan utmana precis vilket lag som helst, både i presspel, innehav och spelföring. De lagen som har kunnat stoppa city den här säsongen har även kunnat utmana city på mittfältet och har övervunnit deras aggressiva press. Då är det viktigt att våra mittfältare är synkade imorgon.

Den enda pjäsen jag kan se som är utbytbar är Eriksen. Med tanke på citys aggressiva press så är en bollvinnare som Fred kanske att föredra från start. Det är trots allt av extremt stor vikt att vi får en bra start i den här matchen och inte tillåter ett tidigt baklängesmål. Eller så spelar båda två. Det får vi se helt enkelt.

Casemiro och hans mittfältskollegor kommer vara viktiga pusselbitar för att vinna på Wembley imorgon.

Sen kan man såklart inte prata om lillebrorsan utan att nämna en norrman vid namn Erling Haaland, kanske mest känd för att vara Alf-Inge Hålands son. Ni vet. Nåja, han ska tydligen vara ganska okej. Så det är ju viktigt att vi får stopp på honom.

Erik Ten Hag sa efter semifinalen mot Brighton att United måste spela ”en perfekt match” mot city. Och en viktig kugge i den perfekta spelplanen är att lägga ut så många hinder som möjligt för norrmannen imorgon. Haaland har stått för 38% av citys målskytte i ligan den här säsongen, en rätt så hög siffra. Så om United lyckas utradera citys inte-sådär-jätte-hemliga vapen, så har de en god chans att göra det till en motig match för grannen imorgon.

Möjlig startelva:

Manchester city

Våra ljusblåa grannar har tyvärr gått som på räls i FA-cupen. Över fem matcher har de gjort 17 mål och släppt in noll. Nada. Nil. Den enda klubben som har gått till FA Cup-final utan att ha släppt in ett enda mål är Everton, som gjorde det 1965-66.

Men hejar vi verkligen på Manchester United om vi inte påpekar hur löjligt lätt city har haft det på vägen hit? Lillebror har stött på ett skeppsvrak (som tydligen kallas för Chelsea i folkmun), Arsenal, och sedan tre (!) Championship-lag. 3-0 mot Bristol City? Wow! Tillåt mig att klappa med världens minsta händer.

city spelade med ett någorlunda roterat lag senast när de förlorade mot Brentford, men vi tar oss ändå friheten att först och främst skratta på deras bekostnad men även att känna oss bekväma med att United kommer in i finalen med bättre form. city spelade även i onsdags borta mot Brighton med ordinarie startelva men fick bara åka hem från sydkusten med en poäng vunnen.

I ligans sista omgång så såg City faktiskt ut som City när de torskade 0-1 mot Brentford borta.

Nu kanske vissa tänker att city ändå inte hade något att spela för i de matcherna, men skribenten i fråga plockar alla positiva tecken och håller dem tätt intill mig, stora och små.

Ett annat gott tecken för imorgon, och ett rätt stort sådant, är att city har många nyckelspelare som är tveksamma för spel imorgon. Kevin De Bruyne, Rúben Dias, Jack Grealish och Manuel Akanji är alla frågetecken. Alla deltog i träning i onsdags, men vi vet helt enkelt inte om de kommer till spel. En gissning är att de får begränsat med speltid för att vara helt hundra inför Champions League-finalen mot Inter.

I sann Guardiolaanda blir det antagligen lite roteringar. Så Nathan Aké och Julian Alvarez får nog lägga in ett skift imorgon om skadorna håller i sig.

Möjlig startelva:

Historik

Såklart så vann vi ju senast vi spelade mot city på Old Trafford, då United vände matchen på bara fyra minuter. Den första matchen mot grannarna den här säsongen vill vi inte prata så mycket om, men det gick sådär.

Visste ni att…

 • Manchester United och Manchester city har aldrig mötts i final tidigare.
 • Vi har mött city nio gånger tidigare i FA-cupen. 2012 var senast och Wayne Rooney skickade hem de ljusblåa med två gjorda mål i en 3-2 seger.
 • Rashford och Martial har gjort flest derbymål utav nuvarande Unitedspelare, med 5.
 • Keane inte avslutade Håland den äldres karriär och att det är en city-sponsrad myt?

 

Matchinformation

Manchester United
Manchester City
Turnering: FA Challenge Cup, final
Tid: Lördagen den 3 juni 2023, 16.00
Plats: Wembley Stadium, London
Domare: Paul Tierney
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Martial (hamstring, inget datum)
 • Sabitzer (knä, inget datum)
 • Heaton (fot, inget datum)
 • Martínez (mellanfotsben, juli)
 • Van de Beek (knä, juli)
 • Jones (skadad, inget datum)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Antony (fot, stor chans)
 • Mainoo (oklart status, liten chans)
FORM
F4/5BrightonBPL0-1
F7/5West HamBPL0-1
V13/5WolvesHPL2-0
V20/5BournemouthBPL1-0
V25/5ChelseaHPL4-1
V28/5FulhamHPL2-1

Manchester City

Skador och avstängningar:

 • Ingen bekräftad frånvaro.
Tveksamma:

 • Akanji (skadad)
 • Grealish (skadad)
 • Dias (skadad)
 • De Bruyne (skadad)
FORM
O9/5Real MadridBCL1-1
V14/5EvertonBPL3-0
V17/5Real MadridHCL4-0
V21/5ChelseaHPL1-0
O24/5BrightonBPL1-1
F28/5BrentfordBPL0-1

United mot Man City

Totalt:18978-53-58271-264
Neutral plan:31-0-23-6
FA-cupen:96-0-318-12
SENASTE MÖTENA
F2021-11-06HPL0-2
F2022-03-06BPL1-4
F2022-10-02BPL3-6
V2023-01-14HPL2-1
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
F1926-03-27NFA0-3
F2011-04-16NFA0-1
V2011-08-07NCS3-2