Manchester United lyckades kvalificera sig för Europaspel säsongen 2025/26. Detta efter en ligasäsong som var markant bättre än fjolårssäsongen. I år fick vi emellertid inte fira någon titel.
Ligaspelet förra året var ett stort fiasko. Den här säsongen var mycket bättre. Men samtidigt var säsongen långt ifrån fantastisk.
United gjorde det med ett delvis nytt lag, där mer än halva startelvan var nya i laget alternativt nya i startelvan. Frågan är om vi inför nästa säsong kan få mer kontinuitet i lagbygget eller om det blir dramatiska förändringar igen.
Även om vi slutade trea i ligan så känns avståndet upp till mästaren Chelsea enormt. Det är svårt att se att United ska utmana om titeln nästa säsong.
Innehåll
- 1 Tankar om säsongen 2024/25
- 2 Tankar om framtiden
- 3 Majsammanfattningen
- 4 De utlånade
- 4.1 Alyssa Aherne (Sheffield United): 👍
- 4.2 Kacey Bolton-Woollam (Huddersfield Town): 👍
- 4.3 Lucy Crook (Liverpool Feds): 👍
- 4.4 Olivia Francis (Liverpool Feds): 👎
- 4.5 Geyse (NJ/NY Gotham FC): n/a
- 4.6 Lucy Newell (Blackburn Rovers): 👍
- 4.7 Amelia Oldroyd (Burnley): n/a
- 4.8 Jess Simpson (Bristol City): 👎
- 4.9 Emma Watson (Everton): 👎
- 5 Mer information
Tankar om säsongen 2024/25
Till Europa, tack vare Citys misslyckande
United slutade trea i Women’s Super League. Det är förstås en ordentlig förbättring jämfört med förra säsongens femteplats. Viktigast är att ligatrean får spela kval till Champions League, så nästa säsong får United för andra gången spela europeisk fotboll.
Men det är svårt att vara överdrivet nöjd med Uniteds insats i ligan. För känslan är att vi gled in på tredjeplatsen mest av en slump, mycket tack vare att Manchester City gjorde en väldigt svag säsong.
United slet mot de bra lagen. Vi tog bara en poäng mot Arsenal och vi förlorade tre av tre mot Chelsea. De blev förvisso fyra poäng mot City och dessutom slog vi City i FA-cupen, men det City vi slog var ett lag som var kraftigt försvagat av skador.
Det är alltid vanskligt att jämföra poäng från säsong till säsong. Men faktum är att vi måste backa till säsongen 2016 för att hitta en säsong där ligatrean hade lika dåligt poängsnitt som United den här säsongen.
Onekligen spelar den svaga avslutningen på säsongen också in. United avslutade säsongen med tre förluster och noll vinster på de fem sista matcherna. Framför allt svek det tidigare så stabila försvaret, med nio insläppta mål på de tre avslutande matcherna (mer än en tredjedel av alla mål vi släppte in under säsongen).
Men ingen titel
För tredje året i rad spelade United final i FA-cupen. I år, precis som 2023, blev Chelsea för svåra i finalen. På pappret ser det ändå okej ut med en final men förutom City i semifinalen hade United en väldigt enkel väg till finalen.
I Ligacupen blev det uttåg i kvartsfinalen, sedan United återigen struntat i cupen. Jag kan förstå att vi roterar i gruppspelet. Däremot har jag mycket svårt att förstå att vi i en kvartsfinal mot Manchester City väljer att rotera.
Tullis-Joyce och Toone årets spelare
Målvakten Phallon Tullis-Joyce och mittfältaren Ella Toone prisades som säsongens spelare i United. Tullis-Joyce röstades fram av spelarna i laget medan Toone fick supportrarnas pris.
Spelarna har helt rätt, tycker jag. Tullis-Joyce var inte felfri men på det stora hela gjorde hon en fantastisk säsong. Förmodligen var hon den bästa målvakten i ligan.
Att supportrarna röstade fram Toone tyder på att de som röstade inte kollar på damlaget. För Toone var inte i närheten av att vara lagets bästa spelare den här säsongen. Det illustreras kanske allra bäst av att hon bänkades i FA-cupfinalen. Säsongen var svår för Toone. Hon började med att sörja sin pappas bortgång, med en tydlig formsvacka i samband med det. Därefter missade hon ett par månader på grund av skada. I början av 2025 hade hon en period där hon faktiskt var lagets bästa spelare men sedan kom en ny formsvacka.
Bästa ungdomsspelare
Lucy Crook och Millie Crook prisades som bästa spelare i Uniteds U21, som slutade tvåa i ligan. Lucy utsågs till bästa spelare av tränarna medan spelarna valde Millie.
I U16-laget kammade Lucy R hem både spelarnas och tränarnas pris medan U14-spelaren Grace T utsågs till Emma Fletcher Academy Player of the Year (det är United som inte avslöjar spelarnas efternamn).
Sammanställning av månadens spelare
- 2 vinster, 2 omnämningar
- Phallon Tullis-Joyce
- 2 vinster
- Celin Bizet
- 1 vinst, 2 omnämningar
- Grace Clinton
- 1 vinst, 1 omnämning
- Ella Toone
- 1 vinst
- Dominique Janssen
- Elisabeth Terland
- Millie Turner
- 3 omnämningar
- Hinata Miyazawa
- 1 omnämning
- Leah Galton
- Geyse
- Gabby George
- Mared Griffiths
- Melvine Malard
- Jayde Riviere
- Behöver höja sig
- 2: Grace Clinton, Aoife Mannion
- 1: Leah Galton, Gabby George, Dominique Janssen, Maya Le Tissier, Ella Toone
Av detta utläser jag att Grace Clinton blandade och gav. Ibland fantastisk, ibland frustrerande. Annars är det naturligt att Phallon Tullis-Joyce toppar. Hinata Miyazawa stod för en mycket bra säsong medan Jayde Riviere och Maya Le Tissier nog borde ha fått några omnämningar till.
Säsongens…
- Bästa spelare: Inget snack om saken, Phallon Tullis-Joyce har hållit en mycket hög nivå genom hela säsongen. Visst, vi kan peka på ett par misstag, men Tullis-Joyce har räddat många poäng åt United.
- Mest förbättrade spelare: Här landar jag i Hinata Miyazawa. Den japanska mittfältaren gick från att vara en rotationsspelare till en nyckelspelare på mittfältet.
- Besvikelse: Den här är svår men mitt val blir ändå Melvine Malard. Det kanske säger mer om mina förväntningar och förhoppningar än om Malards prestation. Men jag hade hoppats att hon skulle slå sig in som en av ligans bästa anfallare. I slutändan var hon inte ens nära att vara ordinarie i United. Geyse är förstås ett alternativ, men det var så mycket som var konstigt där, så jag väljer bort henne.
- Värvning: Här blir det en norsk kamp mellan Celin Bizet och Elisabeth Terland. I slutändan väljer jag Bizet, då Terlands prestation över säsongen i större utsträckning var i paritet med förväntningarna medan Bizet överträffade förväntningarna. På lång sikt kan det tänkas att vi får skriva in Simi Awujo här.
- Bästa match: Storsegrar mot Villa och Liverpool får ursäkta, men det bara två alternativ, nämligen bortamatcherna mot Manchester City. Vi hade högre högstanivå i 4-2-segern i ligan men den innehöll också många svaga stunder. Så jag väljer 2-0-segern i FA-cupsemifinalen, där vår seger var självklar egentligen från avspark till slutsignal.
- Ögonblick: Ella Toones hattrick mot Manchester City.
- Sämsta match: Liverpool borta i ligan var en riktigt svag insats.
- Önskemål inför framtiden: Jag skulle kunna upprepa förra årets önskemål om att United ska sparka Marc Skinner. Men jag väljer istället att upprepa önskemålet från 2023: Att United ger damlaget rimliga resurser. Tyvärr verkar inte Ineos vara intresserade av damlaget.
- Mål: Givetvis Grace Clintons fullträff mot Aston Villa.
Tankar om framtiden
Obegripligt att Skinner fick nytt kontrakt
Här har vi en upprepning från förra året. Jag förstår inte att United väljer att fortsätta med Marc Skinner. Visst, en tredjeplats i ligan ser okej ut på pappret. Men som jag argumenterade ovan beror det mer på Manchester Citys underprestation än något annat.
Fotbollen som United spelar är ofta tråkig och Skinner tycks aldrig vara förmögen att förändra en matchbild om det inte går som United vill. Han tenderar att experimentera i märkliga lägen, till exempel borta mot Arsenal, då resultatet blev att vi gick bort oss totalt i positionsspelet.
Skinner fick nytt kontrakt i början av april. Därefter vann vi mot ett skadedrabbat City i FA-cupsemifinalen. Säsongsavslutningen bjöd sedan på två oavgjorda resultat och tre förluster. Visst, spelschemat då var tufft men det är ju då du vill att en huvudtränare ska prestera.
Kanske en lugnare sommar?
Damlaget har som regel haft en enorm omsättning på spelare. Varje säsong har ledande spelare försvunnit och varje säsong har vi värvat ett stort antal spelare. Nu är ändå känslan att vi kan stå inför en lugnare sommar på transfermarknaden. Det skulle alldeles säkert vara bra för laget.
Givetvis kommer några spelare försvinna och några kommer att komma in. Det ryktas om att ett stort namn ska vara på väg bort, även om den spekulationen har tonats ner den senaste veckan. Men på det stora hela tror jag att stommen blir kvar.
Hur hanterar United Europa?
Vad United behöver är nog spelare som är vana med att spela Champions League. För det finns det för lite av i den här truppen.
Målet måste vara att lyckas i kvalet till huvudturneringen. Återigen kan kvalet bli mycket tufft, då vi fortfarande är långt ner på den europeiska rankingen.
Men om vi utgår från att United lyckas i kvalet blir den stora frågan hur United hanterar att kombinera ligaspel med Europaspel. Den stora utmaningen blir nog att antalet stora matcher ökar markant. Hittills har United kunnat fokusera fullt ut på ligaspelet. Med Europamatcher titt som tätt ställs nya krav på fokus.
Majsammanfattningen
Månadens matcher
- O 2-2 | Manchester City (H, WSL) [höjdpunkter]
- F 3-4 | Arsenal (B, WSL) [höjdpunkter]
- F 0-3 | Chelsea (N, WFA) [höjdpunkter]
Månadens spelare: Millie Turner
Med två förluster och en oavgjord i maj är det svårt att plocka fram någon spelare som imponerade. Men Millie Turner var Uniteds bästa spelare i första halvlek i FA-cupfinalen, varefter hon klev av skadad. Turner gjorde också en bra insats mot Manchester City, även om hon gick bort sig före ett av deras mål. I matchen mot Arsenal var hon dålig. Det är ändå talande att jag hittar så mycket att anmärka på hos den jag tycker har varit månadens bästa spelare.
Främsta utmanare
- Den här lämnas tom.
Behöver höja sig
- Maya Le Tissier var förvisso mycket bra mot Manchester City men hon var riktigt svag både mot Arsenal och Chelsea.
- Gabby George underpresterade ordentligt och Aoife Mannion visade att hon inte längre håller mot de bästa lagen.
United tvåa i World Sevens
Om den riktiga fotbollen sällan bjöd på stor underhållning så var det annorlunda i jippoturneringen World Sevens. Här handlade det mestadels om att ha roligt. Det var vibes. Uniteds spelare showade när de presenterades före matcherna och hade i största allmänhet roligt. Det kombinerades med bra resultat.
United gick igenom gruppspelet obesegrade efter 3-2 mot Roma, 3-1 mot Benfica och 2-2 mot Paris Saint-Germain, vilket följdes av en seger på straffar. I semifinalen vann vi säkert med 2-0 mot Manchester City men i finalen blev Bayern München för svåra. Bayern hade dessförinnan kört över allt motstånd men de fick kämpa hårt för sin 2-1-seger i finalen.
Tillsammans med United var det Bayerns spelare som tycktes ha roligast under turneringen.
Spelaren som imponerade mest i United var nog Simi Awujo. Hon utsågs också till turneringens Breakout Star. Det bådar gott inför nästa säsong, då vi hoppas att Awujo ska kunna konkurrera om en plats i startelvan.
Några korta
- Vi välkomnar London City Lionesses till Women’s Super League. De ersätter nedflyttade Crystal Palace. Nykomlingen satsar hårt och får anses ha goda möjligheter att etablera sig i WSL.
- Women’s Super League får ett nytt utseende nästa säsong. I samband med det ändras även namnet på Women’s Championship till WSL 2. Det vill säga namnet som ligan hade innan namnet ändrades till Championship. Namnbytet och ligans ändrade logo mottogs inte särskilt väl av de som följer den engelska damfotbollen.
- Förslaget om att pausa nedflyttning från Women’s Super League har pausats, rapporterar Guardian.
- Disney+ har säkrat rättigheterna att sända Women’s Champions League i Europa under de fem kommande säsongerna.
- Arsenal vann Champions League den här säsongen. Det hjälper emellertid inte United. Som ligatvåa var Arsenal klara för omgång 3 i Champions League-kvalet. Men då de vann turneringen blir de direktkvalificerade för den nya ligafasen. Deras plats i kvalet lämnas emellertid vakant och United går in i omgång 2.
De utlånade
Med säsongen avslutad ska vi betygsätta säsongens lån. Vi gör det med en binär skala: 👍 (lyckat) eller 👎 (misslyckat).
Alyssa Aherne (Sheffield United): 👍
Missade en stor del av säsongen på grund av skada. Var ordinarie i laget när hon var tillgänglig för spel. Inget mål i ligan dock, men så var Sheffield United också det sämsta laget i Championship.
Kacey Bolton-Woollam (Huddersfield Town): 👍
Given i målet hela säsongen. Laget placerade sig i mitten av tabellen, men släppte bara in 24 mål på 22 matcher. Bara de två bästa lagen släppte in färre och laget med fjärde bästa defensiv hade 30 insläppta mål.
Lucy Crook (Liverpool Feds): 👍
Anslöt sent till laget men fick förhållandevis mycket speltid och bidrog med ett mål, så lånet får ses som lyckat.
Olivia Francis (Liverpool Feds): 👎
Spelade flest matcher av alla i laget, men det blev alldeles för många matcher som inhoppare och när hon startade blev hon ofta utbytt. Francis gjorde bara tre mål under säsongen.
Geyse (NJ/NY Gotham FC): n/a
Lånet gäller hela NWSL-säsongen och sträcker därmed till november, så det är för tidigt att sätta ett slutligt betyg. Men Geyse får en hel del speltid och hon har bidragit med ett par mål hittills.
Helgen som gick vann laget Concacaf W Champions Cup, regionens motsvarighet till Champions League. Geyse öppnade målskyttet i semifinalen, då Club América besegrades med 3-1. Vi noterar att den före detta Unitedspelaren Irene Guerrero gjorde Américas tröstmål.
Lucy Newell (Blackburn Rovers): 👍
Given i startelvan under våren. En bra erfarenhet på en bra nivå.
Amelia Oldroyd (Burnley): n/a
Inte involverad i någon match. Oklart varför.
Jess Simpson (Bristol City): 👎
Speltid i många matcher, men oftast som inhoppare. Det var nog inte vad varken Simpson eller United hade hoppats på.
Emma Watson (Everton): 👎
Det blev bara 129 minuter, fördelat på sex inhopp i ligaspelet för Watson. Därmed måste lånet ses som ett fullständigt misslyckande.
Mer information
Res med oss till Manchester!