Spoilt for choice

riovida

2008 och 2009 var det inga tvivel om vilket mittbackspar som var bäst i Premier League. Även i Europa – och följaktligen resten av världen – fanns det få om ens något centralt defensivt partnerskap som kunde mäta sig med Rio Ferdinand och Nemanja Vidic.

Att de fortfarande, 2013, vid 35 respektive 32 års ålder skulle hålla så pass hög klass är ingenting annat än remarkabelt. Speciellt när vi minns, och det gör vi förstås, deras enorma skadebekymmer. Rio med ryggen och Vida med knät.

Under hösten har de kunnat jobba på att bibehålla sin fitness under landslagsbrejken medan lagkamrater som Carrick fått resa till Ukraina och nöta bänk. Att varken Evans, Smalling eller Jones fått starta någon ligamatch i mittförsvaret kanske är lite förvånande, men som jag skrev tidigare i veckan har Moyes satsat på rutin under den på papperet svåra starten på ligan.

Moyes själv poängterar också det när han får frågan om han är orolig för att han matchat gamlingarna för mycket:

”It is something which I’m aware of. I’m sure nature will take its own course in time but I’m quite comfortable with Jonny Evans, Chris Smalling and Phil Jones. I just felt at the moment that I’ve taken over a new job and it was important I got a little bit of rhythm. I don’t like the word ’rotate’, but I will change players at different times. I just felt, at the moment, because of the start to the Premier League that we had, my mind was made up that I was going to keep it quite strong in the opening period of it and then see what happens after that.

Jag skulle göra en spontanarmhävning av förvåning om inte båda startar i morgon. Desto mer osäkert är det vilka de får att tampas med från blått håll. Vi håller dock tummarna för att David Silva inte spelar från start i rätt position. Saknas han har United några procents ytterligare chans att ordna det här innan matchen ens börjat.

Jag fick en plötslig känsla medan jag skrev det här att Nemanja eller Rio gör mål och det skulle sitta lika fint som ett Wayne Rooney-besök på The Kop.

* Fulham, Southampton, Tottenham, Chelsea, Aston Villa, Braga och så city. Under fyra månader i början av förra säsongen spelade United sju 3-2 -eller 2-3-matcher.

Sedan dess: Nada. Senaste 3-2-matchen är faktiskt derbyt mot city i december 2012. Det borde rimligen vara dags nu.

* Chris Woods, Eric Steels ersättare som DDG:s finslipare, var alltså rätt bitter när Rio och Vida hjälpte Edwin till rekordnollan. Han pekade på Edwins insläppta mål i klubblags-VM och ville inte erkänna sig besegrad:

”It was obviously a Fifa-recognised fixture, so I would have thought that any goals conceded in that game would count towards a British record. We are not just talking about league fixtures because my record covered both league and cup games.”

* Apropå Vidic visste jag inte att han var en av de första i Belgrad att äga två mobiltelefoner. Tänk vad man kan få reda på en lördagsmorgon i september!

Fergies uttalande från 2006 om Vida är också roligt:

”He has that mentality of the proper, really authentic defender. Watch Vidic in training, and he’ll batter Louis Saha and then pick him up, as if to say, ”This is my job, this is what I do.” I’ll be yelling from the touchline, ”Watch the tackling, watch the tackling,” and Vidic will shout, ”Sorry boss, sorry boss.” But he’s not sorry at all, he just loves defending.”

* En näst intill ofattbart vacker dag fotbollsmässigt utan att United spelade.

För Uniteds utlånade/före detta spelare i Championship såg det ut så här: Ravel Morrison gjorde mål för West Ham, Angelo Henriquex för Zaragoza, Kiko Macheda (2!) för Doncaster, Nicky Ajose (2) för Swindon, Robbie Brady för Hull och Jesse Lingard went berserk och tog på sig hatten redan i den första halvleken i första matchen för Birmingham och spädde på med sitt fjärde (!!!!) i andra halvlek.

Dessutom förlorade både Liverpool och Leeds på hemmaplan, liksom Big Sam.

Så vackert.