Nu är det som det ska vara

jones

Louis van Gaal skred in på podiet och vips så var det som att slussas tillbaka till tiden pre-Moyes. Han var allt det en Manchester United-manager ska vara, han var allt det David Moyes inte var. Nu ska jag inte raljera alltför mycket i jämförelserna med skotten, utan vi väljer att köra en enda:

Moyes sa: ”As you imagined the blood drained from my face and I was really shocked.” apropå första snacket med Fergie.

Louis van Gaal sa så här på frågan om han pratat med Fergie: ”He called to congratulate me.”

Vår första ”riktigt” utländske manager bjöd sedan på hela sin personlighet på sin underbart egensnickrade engelska, som inte är tillnärmelsevis lika bra som holländare brukar bjuda på. Efter att ha presenterats av Uniteds presskvinna med orden ”nu ska Louis van Gaal berätta hur fantastiskt glad han är över att träna Manchester United” så var det en one man show. Han skämtade, pikade, drog fram nyheter, smörade för klubben, dumförklarade journalister (än så länge lite med glimten i ögat) och var allmänt bara Louis van Gaal.

När de första ryktena dök upp om att LvG var in line att ta över the business that is Manchester United var jag ytterst tveksam. Men, för att fatta mig kort, det är jag inte längre. Nu är det som det ska vara.

Jag satt som förtrollad. Det finns så många analyser och reflektioner att göra efter den här att jag inte hinner göra alla. Jag väljer dock med omsorg:

  1. Hans engelska, ja. Han beskriver United som den största klubben eftersom den är ”world known wide”.
  2. ”That’s always the question and that’s what I’ve explained already” fick Daily Mirrors David McDonnell i fejset på frågan om det var realistiskt att tro att United skulle sikta mot titeln. I fejset.
  3. All the players are possible candidate” var hans mest diplomatiska svar på frågan om kaptensbindeln.
  4. Hans tillägg med ”I believe” när han pratar om jobb för Phil Neville är talande.
  5. Frågan om han hade funderat på en semester efter VM innan han tog över United gav kanske det mest mångsidiga ansiktet av LvG. Först drog han några upprepningar om vilka lag han varit i (skryt), sen pekade han på holländska journalister som han påstod skrev att Nederländerna inte alls är en stark liga (koll på läget) och därefter frågade han om frågan igen (humor) för att avsluta med ”This is a holiday for me” (självförtroende).
  6. När han ska beskriva sin coachstil börjar han med ”democratic” för att följa upp med, ja vad: ”emphasis”? Nej. ”Empathy”? Nej. ”Empathetic”? Yep. Och så blicken efter meningen ”that’s the key of my personality” (11.50 in) säger en hel del om hur säker han är på sig själv.
  7. ”They are very excited to meet me”. Haha.
  8. Han nappar inte på Rooney-fisket. Drar upp Seedorf i stället. Skickligt och kanskte lite talande om vad han anser om Wayne.
  9. Det snackades inte ett ord om hur spelschemat såg ut för Uniteds del i början av säsongen.

I morgon far holländaren över Atlanten igen, denna gång med ett annat gäng än Daley Blind och Bruno Martins. Den här gången är Bébé och Anderson med. Då får vi se vad vi han är gjord av, Lollo.

* För er som trots allt vill återuppleva Mr. Moyes första pk som Unitedmanager – here it is:

Skrev så här efter det: ”Gamle Dave gjorde som helhet ett nervöst (till en början i alla fall och det hade varje person i detta universum varit i samma position), professionellt och sympatiskt intryck.”

Det smärtar mig lite att Fergie lämnade Moyes i sticket med Rooney. Det går inte mer än knappt sju minuter in på hans första presskonferens som manager för den finaste fotbollsklubb som existerat innan han börjar få frågor om Rooneys framtid. Det var bedrövligt av Alexander (och Rooney så klart). Och så snackas det givetvis väldigt mycket Sir Alex. Det gjorde det inte på LvG:s pk, eftersom han hade haft just Moyes före sig.

Och efter tio minuter gick man över till Nemanja. Som kallade den nye bossen för ”David” och den förre för ”manager”.

Det var alltid lättare att komma in som andranamn efter den gamle hamnarbetarsonen.

* Här har ni för övrigt en lathund att se över om ni råkar vara intresserade av hur man som journalist ska bete sig i LvG:s närhet. Otroligt rolig.