Buen viaje, David!

David De Gea lämnar med stor sannolikhet, medvetet dessutom, jublen för buropen. För sedan en alldeles för lång tid tillbaka pekar allt på den blivande 25-åringen är tillräckligt nöjd med utbildningen han fått i Manchester och nu vill återvända till fäderneslandet, flickvännen och fjanterierna som ständigt omgärdar Francos gamla hobby. Då hoppas jag att han minns att Real har 1 ligatitel och 1 CL-titel de senaste sju åren, så det lär knappast vara för att gå till ett dominerande lag i Spanien och Europa som De Gea flyttar söderut igen. Speciellt inte när han erbjuds hisnande £200,000 per vecka för att nöja sig med Deansgate, Canal Street och Bella Italia.

Well, det är bara hans förlust förstås. Antingen vill man spela i världens vackraste klubb eller så vill man det inte. We move on, som alltid.. Och förhoppningsvis ska näste målvakt inte behöva vara lika sysselsatt som De Donut varit de två senaste åren.

Likväl är spanjoren den bäste spelare att ta farväl av klubben sedan Snorungen gick samma väg för sex år sedan. Han är den bäste spelaren i klubben de tre senaste säsongerna – totalt sett – och han är den ende som kan lämna även den här säsongen med en äkta superstjärnestämpel.

I den här bloggen tänkte jag passa på att med slumpmässigt utvalda ögonblick sammanfatta hans tid i nordvästra England. Det funkar att läsa även om man tror att Louis van Gaal får rätt och han slipper byta första namnet på laguppställningen i höst.

 

Säsongen 2011-12

29 juni 2011: Officellt köpt av United för 200 miljoner kronor, sisådär. Blir världens näst dyraste målvaktsköp.

15 augusti 2011: Mark Ogden skriver sin första kritiska artikel om ”frail De Gea”. Det kom några till.

30 september 2011: Snattar en donut. Påstår att han var på väg ut till bilen för att hämta plånboken. Tjena.

31 december 2011: Bleacher Report listar ”De Geas fem största misstag” fyra månader efter debuten. Det höggs ofta och flitigt på en 20-årig spanjor som spelade Premier League-fotboll för första gången – dessutom i den mest utsatt av positioner.

20 januari 2012: Guardian skriver att De Gea kan genomföra en laseroperation för att fixa ögonen. Cue all the jokes om hans misstag.

5 februari 2012: Jim White noterar spanjorens ”förvandling” från flopp till frälsare. Till och med kritikerna i England börjar inse att det här kan vara en juvel och inte en pajas.

1 mars 2012: Fergie säger att DDG måste lägga på sig muskler för att bli ännu bättre. ”It’s a matter of developing his frame. He’s doing a lot of work in the gym.
‘If we can get maybe a stone on him without losing his flexibility or speed it would be a great boost to him.”

 

Säsongen 2012-13

18 september 2012: Anders Lindegaard ger sig inte och påstår att han minsann kan bli förstekeeper i United: ”At this point, I see David’s and my roles as co-workers rather than No 1 and No 2”. Dansken har startat 10 Premier League-matcher på tre år sedan det uttalandet.

23 oktober 2012: De första ryktena om Real Madrid tar fart: ”De Gea’s girlfriend, the Spanish pop star Edurne García Almagro, continues to travel between Madrid and Manchester and, while the player has been restored to the first-team in recent games, Lindegaard’s reliable performances have placed increased pressure on De Gea to perform.
Suggestions in Spain that De Gea has informed his agent, Jorge Mendes, of his desire to return to Spanish football are unconfirmed, but Real are determined to recruit an emerging young goalkeeper to challenge Casillas at the Bernabéu.”

28 oktober 2012: De Gea förnekar att han är på väg hem. Den enda gång han gjort det offentligt? ”I am happy at United and not thinking about a return to Spain.”

21 januari 2013: Mark Ogden – igen – påstår att United aktivt letar en ersättare till flopp-David: ”with United’s search for a replacement already under way, De Gea’s yearning for Madrid might ultimately hand both parties an escape route this summer”. Tihi.

Skärmavbild 2015-05-23 kl. 08.45.34

22 januari 2013: Gary Neville säger att medspelarna inte lär glömma De Geas misstag mot Spurs i första taget. ”There is an incredible amount of accountability in that dressing room; it is not a place that is forgiving, it is not a place where you won’t get people who will confront each other when mistakes are made.” Rätt i sak, sannolikt, Gary. Det vinklades förstås som att spelarna ville kasta ut De Gea ur klubben.

16 februari 2013: Javier Hernandez påstår att De Gea kommer att vara världens bäste målvakt ”inom två år”. Han visste inte hur nära han var.

22 mars 2013: Kommenterar ryktena: ”It is not just my name that appears. At Barca, Valdes is still the keeper and Madrid is my city, one day I’d like to return. But now I hope to stay in Manchester for a long time and win a lot of titles”. Brasklapp: The Sun som källa. Då är det faktiskt inte, otroligt nog, säkert att citaten stämmer. Men samtidigt är de inte så kontroversiella i dagens slit-och-släng-kontraktsvärld.

28 april 2013: Vald till Premier Leagues bäste målvakt. Så klart.

30 juni 2013: Nu drar snacket om nytt kontrakt och löneförhöjning igång. ”De Gea, 22, will see his pay shoot up from £55k to £75,000-a-week”. Två år senare är siffrorna annorlunda, men kontraktet fortfarande förlängt med exakt noll år.

 

Säsongen 2013-14

28 september 2013: Eric Steele förklarar varför det tog tid för De Gea att anpassa sig till PL: ”There were lifestyle issues. He’d sleep two or three times a day. He’d have his main meal late at night. He’d eat too many tacos. We pushed protein drinks on him straight after training. We physically made him drink. We had him in the gym a lot. He hated it. They don’t do the gym in Spain as much. We needed to build his core strength.”

11 oktober 2013: Nygamla uppgifter om att DDG ”är beredd att skriva på en förlängning” dras fram.

4 november 2013: Spöar Anderson i en hörnläggningstävling. Precis som majoriteten av målvakterna i Superetttan skulle göra.

14 november 2013: Närmar sig sin 100:e match i Unitedtröjan och avslöjar att han vill stanna i klubben och ”make it to 200 and then 300 appearances”. ”Please, let it continue!” utbrister han.

27 december 2013: Mark Ogden låtsas som att det regnade när han skrev om Uniteds jakt på ersättare och fastställer nu att ”De Gea’s upturn in form had eradicated the need for a new goalkeeper prior to the announcement of Ferguson’s retirement.”

21 februari 2014: Kanske den bästa storyn i England hittills om DDG, som inte har med själva fotbollen att göra (bortsett från donuten, givetvis). Ingen annan än Diego Maradona blir förbannad på att hans käring ska ha flirtat med Save Dave. Magnifikt. Tänk att skriva den storyn! Tänk att som ung drömma om att skriva den typen av artiklar! Enastående!

Skärmavbild 2015-05-22 kl. 16.18.13

14 mars 2014: Kontraktssnack igen i blaskorna. Men nu är det inte några £75,000 i veckan det handlar om. Nej, nu är siffran uppe på £90,000. Ju längre tiden går utan förnyelse, desto högre blir siffrorna.

Skärmavbild 2015-05-22 kl. 16.10.33

 

27 april 2014: Av någon outgrundlig anledning utses Petr Cech till ligans bäste målvakt. Antagligen bara ett led i konspirationen mot Chelsea. Statistiken talade ju sitt tydliga språk till Cechs fördel …

ddg

9 maj 2014: Utses förstås till Årets spelare i United, både av medspelarna och av fansen. ’

18 maj 2014: Kontrakt+artikel igen. Något oväntat har den potentiella lönen nu gått ned från £90,000 till £85,000.

7 juni 2014: Med Iker Casillas ”He’ll retire us all” ringande i öronen gör David De Gea sin debut i det spanska A-landslaget.

Skärmavbild 2015-05-22 kl. 16.25.55

13 juni 2014: David, stackarn, berättar att han var förkrossad över Atletis beslut att acceptera Uniteds bud: ”Yes [I cried]. I had spent the whole of my life at one club and it was difficult for me to leave. But joining Manchester United was a step I had to take, and I know I made the right decision”. Kommer det samma tårar igen när United accepterar Reals bud?

 

Säsongen 2014-15

17 oktober 2014: STOPPA PRESSARNA! Unitedmålvakten ”har nobbat Real Madrid” till förmån för ett kontrakt värt – nu går siffrorna upp igen – £120,000 pund i veckan. Tjoho!

23 oktober 2014: ”Lugn i stormen, det är bara ett rykte, jag är lycklig i Manchester”. Som om det skulle lugna fansen? Det låter snarare som att De Gea är besviken över att det inte kommit ett konkret bud från Francos gamla favoriter.

17 november 2014: Men, vänta nu, har han inte förlängt? Han har ju förlängt och fått flera pund till i veckan som tack? Varför yrar han då om intresse från Real Madrid? ”It’s difficult to know whether an offer will come from Real Madrid because there’s chatter in the press”.

15 december 2014: Gary Neville, ni vet han som snackade om misstaget mot Spurs för en tid sedan, beskriver hur DDG förbättrats under de tre senaste åren. Som vanligt är han träffsäker á la Gary med utförliga, rimliga förklaringar och en didaktik en förskolelärare skulle vara avundsjuk på.

17 december 2014: HURRA! Han kanske inte har skrivit på, men han har ”sagt till sina lagkamrater att han tänker stanna”. Jippi!

Skärmavbild 2015-05-22 kl. 18.06.41

30 januari 2015: Louis van Gaal, det är en ny kille som kommit in i Davids liv, säger så här om sin förstemålvakts framtid: ”In football, everything is possible,’ Van Gaal said, when asked if he was concerned the European champions could pounce. ‘We want to keep him”. Jahaja. Han har alltså inte förlängt. Helvete.

24 februari 2015: Sky Sports självutnämnde Spanienexpert säger att det inte spelar någon roll om De Gea förlänger eller inte – han kan dra ändå. Snacka om att cover ones bases!

27 februari 2015: ”Get me out of here!”. Alltså, nu är jag förvirrad. De Gea har alltså BEORDRAT sin agent att befria honom från ”mardrömmen” i Manchester.

18 mars 2015: Andy Mitten, som har en radda kontakter nära den innersta Unitedkretsen (annars har vi varit blåsta rätt länge), säger så här: “The chance of De Gea staying long term are slim. He’s fine in Manchester and hasn’t made a definite decision on where he’ll be next season, but there are credible voices in Madrid who think he’ll start next season as Real Madrid’s number one.” 

26 april: För andra gången med i PFA Team of the Year. En fantastisk prestation.

4 may 2015: Nu jäklar börjar det likna något. United ska ha ökat budet från £75,000 i juni för två år sedan (varför skrev han inte på då, David?) till £150,000 – för att nu börja med vifta med det för målvakter nästan osannolika £200,000. Men räcker det? Bollen är – som så ofta under säsongen – i De Geas händer.

 

Han har utvecklats från en supertalang till en supermålvakt under sina snart fyra år i Manchester. Vi fans, åtminstone majoriteten av oss, tror jag, hade alltid De Geas back. Vi såg potentialen, vi gav honom tiden, vi förstod att det här skulle bli en av de allra bästa målvakterna i ligan. Inte alla höll med. Den mest minnesvärda sågningen kom från den gamle räven – och journalisten – Paddy Barclay i en oförglömlig sågning. Så här sa Barclay i augusti 2011 (länk):

“The goalie is like a jelly. He isn’t physically capable.”

“He’s Heurelho Gomes without the shot-stopping. I can’t see what he’s got. That’s what he is. I don’t know what he’s got?”

“I have to say, I’m looking forward to Man United Stoke, when is it?”

“How on earth could Ferguson and all his millions of goalkeeping [scouts]… is Tony Coton still there? Whoever. He’s had Alan Hodgkinson over the years. How on earth they could have watched this boy, week in week out, and then signed him for the first team. I just don’t know.”

 

Så what next? Alternativ finns det ganska gott om, trots att Sébastien Frey passerat zenit och aldrig kom till United. Men om Van Gaal får ordning på backlinjen lär inte nästa målvakt behöva vara lika skicklig som DDG varit de två senaste säsongerna. Så då är det ingen större katastrof att De Gea tar Easyjeten till barndomen.

Här är några tänkbara ersättare:

Victor Valdés.

Victor Valdés är inte bra nog. Han har spelat 30 minuters i A-lag på 14 månader och var inte ens betrodd med att ta cupmatcherna i sin nya klubb. Han sägs vara impopulär i delar av truppen och h.

Asmir Begovic.

En av målvakterna som gav titeln till Chelsea och en av målvakterna som kopplats ihop med storklubbar i flera år men ändå har Britannia Stadium som hemmaarena. Det måste förstås finnas en förklaring till detta faktum.

Petr Cech.

Mitt självklara förstaval. Tjecken är trilling, trummis och Twitterprofil.

Hugo Lloris.

400 mille? Inte för att jag bryr mig så mycket om pengarna som nu rasar ur de till synes outtömliga kistorna på Old Trafford, men kom igen?!

Tim Krul.

Ja, det kan nog faktiskt vara den målvakt som ligger närmast till hands. Holländare? Check. Jobbat med Van Gaal? Check. Det räcker långt så. Om inte – lägg till hans stora erfarenhet av Premier League.

Jasper Cillessen.

LvG:s val i VM och senaste veckorna har ryktena tagit fart om att Jasper ska vara ett namn för Van Gaal. Han checkas av på samma lista som Krul, men det faktum att han inte gjort en minut i PL ligger honom i fatet.

Det finns även killar som Leno, Handanovic, med flera att välja bland. Just på målvaktssidan är jag inte ett dugg orolig även om det hade varit roligare att behålla målvakten som, om han inte redan gör det, kommer att dominera världsfotbollen de närmaste sju-åtta åren. Minst.