Turneringsinformation och regler säsongen 2020/21

Här ger vi den grundläggande informationen för de turneringar som Manchester Uniteds olika lag deltog i säsongen 2020/21. Vidare informerar vi om spelarregistrering, avstängningar och statistiken på Muss.se. Dessutom inkluderar vi länkar till diverse regelverk.

Sidan sparad som den såg ut 2021-07-27. Länkar kan vara brutna.

Turneringsinformation herrlaget

Premier League

Premier League är den engelska ligans högstadivision. Ligan består av 20 lag, där alla möter alla två gånger. Seger ger tre poäng och oavgjort ger en poäng. Det lag som tar flest poäng vinner. De tre lagen med färst poäng blir nedflyttade till Championship.

Om två eller fler lag slutar på samma poäng gäller i tur och ordning följande för att skilja lagen åt:

 1. Målskillnad
 2. Antal gjorda mål

Om två eller fler lag fortfarande är lika gäller att de delar position, förutsatt lagen inte behöver skiljas åt för att avgöra mästarlag, kvalificering till annan turnering eller nedflyttning. Om positionen inte kan delas gäller följande:

 1. Poäng i inbördes möten
 2. Flest gjorda bortamål i inbördes möten
 3. Playoff på neutral plan

Sedan säsongen 2019/20 gäller att videodomare används i samtliga matcher.

Säsongen 2020/21 gäller att lagen tillåts göra tre byten under match.

Uppdaterat 5 februari: Från och med den 6 februari gäller att lagen tillåts göra två fria byten vid förmodad hjärnskakning. Motståndarlaget får möjligheten att göra ett fritt byte. (Gäller Premier League och FA-cupen endast.)

FA Challenge Cup (FA-cupen)

Ren utslagsturnering som vanligen kallas FA-cupen. Den äldsta nationella fotbollsturneringen i världen. Premier League-lagen går in i omgång 3, då det är 64 lag kvar i turneringen. I samtliga omgångar är det enkelmöte. Till och med kvartsfinalen lottas hemmalag. Semifinalerna och finalen spelas på Wembley.

Säsongen 2020/21 gäller att inga omspel spelas. Om en match är oavgjord efter ordinarie tid spelas förlängning och om det fortfarande är avgörs vinnaren genom straffläggning.
Annars gäller att det blir omspel i omgång 3 och 4 om det är oavgjort efter ordinarie tid. Från och med omgång 5 (åttondelsfinalerna) avgörs vinnaren vid behov genom förlängning och straffläggning.

Säsongen 2020/21 (uppdaterat 5 januari) gäller att lagen från och med omgång 3 tillåts göra fem byten under match (ursprungligen tre byten men det ändrades i december). Lagen har emellertid bara tre bytestillfällen under match (halvtiden, samt pausen inför och under förlängning exkluderade).

Uppdaterat 5 februari: Från och med den 6 februari gäller att lagen tillåts göra två fria byten vid förmodad hjärnskakning. Motståndarlaget får möjligheten att göra ett fritt byte. (Gäller Premier League och FA-cupen endast.)

FA reserverar sig rätten att bestämma att videodomare ska används i utvalda matcher. I praktiken brukar det betyda att videodomare används i matcher som spelas på Premier League-arenor.

EFL Cup (ligacupen)

Hette tidigare Football League Cup men har ett nytt namn sedan säsongen 2016/17. (Officiellt namnges cupen vanligen av en sponsor, men det tar vi ingen hänsyn till.) På svenska kallas EFL Cup vanligen ligacupen.

Ligacupen är en ren utslagsturnering. De Premier League-lag som deltar i Europaspel går in i omgång 3 medan övriga Premier League-lag går in i omgång 2. I omgång 3 är det 32 lag kvar i turneringen.

Säsongen 2020/21 gäller att det är enkelmöte i samtliga omgångar. Till och med semifinalerna lottas hemmalag. Finalen spelas på Wembley. Om det är oavgjort efter ordinarie tid går det direkt till straffläggning till och med kvartsfinalerna. I semifinalerna och finalen spelas förlängning.
Annars gäller att semifinalerna avgörs genom dubbelmöte. Då gäller också att det går direkt till straffläggning och det är oavgjort efter match 2. Bortamålsregeln tillämpas inte.

Uppdaterat 5 januari: I semifinalerna och i finalen säsongen 2020/21 gäller att lagen har rätt att göra fem byten, men vid maximalt tre bytestillfällen (pausvilan, paus inför förlängning och förlängningens paus exkluderade). I matcher som går till förlängning får lagen ett extra bytestillfälle men inget ytterligare byte.
Detta ändrades inför semifinalerna i januari.

På arenor som har teknik installerad för videodomare har EFL rätten att bestämma om videodomare ska användas eller inte. För semifinalerna kan EFL också kräva att tillfälliga system för videodomare ska installeras på arenor som inte har tekniken.

Europakvalificering

Säsongerna 2020/21, 2021/22 och 2022/23 gäller:

 • Champions League: De fyra högst placerade lagen i Premier League kvalificerar sig för spel i efterföljande säsongs Uefa Champions League
 • Europa League: Det femte bästa laget i ligan och FA-cupvinnaren kvalificerar sig för efterföljande säsongs Uefa Europa League
 • Europa Conference League: Ligacupvinnaren kvalificerar sig för kval till efterföljande säsongs Uefa Europa Conference League

Om vinnarna i FA-cupen och ligacupen har kvalificerat för spel i Champions League eller Europa League genom sin ligaplacering går vakanta Europaplatser i tur och ordning till ligasexan och ligasjuan.

En ytterligare väg till Europa är genom att vinna Champions League, Europa League eller (från och med säsongen 2021/22) Europa Conference League. Champions League- och Europa League-vinnarna kvalificerar sig för gruppspelet i Champions League medan vinnarna i Europa Conference League kvalificerar sig för spel i Europa League-gruppspelet.

Ett land kan maximalt ha fem lag i Champions League. I den osannolika händelse att Champions League-vinnaren och Europa League-vinnaren båda kommer från England och båda slutar utanför topp 4 i ligan så mister ligafyran sin Champions League-plats. Ligafyran får i så fall spela i Europa League. Antalet engelska lag i Europa League kan då utökas till tre men eventuella vakanta platser fylls inte. Således gäller att maximalt nio engelska klubbar kan kvalificera sig för Europaspel.
Vad som händer ifall de tre Europacuperna säsongen 2021/22 vinns av engelska klubbar som inte har lyckats kvalificera sig för Europaspel genom inhemsk liga och cup har ännu inte bekräftats.

Uefa Champions League

Den främsta europeiska cupturneringen. Inleds med kvalspel, följt av gruppspel och sedan slutspel. Inget engelskt kan kvalificera sig för turneringen genom kvalspel. Totalt är det 32 lag som kvalificerar sig för gruppspelet.

Säsongen 2020/21 gäller att lagen tillåts göra fem byten i varje match och tolv avbytare tillåts. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett sjätte byte.

Videodomare används i samtliga matcher från och med gruppspelet.

Gruppspel

De 32 lagen delas in i 8 grupper om 4 lag, genom lottning följt av seedning baserat på förra säsongens resultat och Uefaranking. Lag från samma land kan inte mötas i gruppspelet. I gruppspelet är det match hemma och borta mot övriga lag i gruppen. De två bästa lagen går till åttondelsfinal, grupptrean går till slutspel i Uefa Europa League och gruppfyran har spelat klart i Europa för säsongen.

Om två eller fler lag har samma poäng avgörs placeringen i tur och ordning genom:

 1. Poäng i inbördes möten
 2. Målskillnad i inbördes möten
 3. Antal gjorda mål i inbördes möten
 4. Antal bortamål i inbördes möten
 5. Om proceduren eliminerar minst ett lag men det fortfarande är lika mellan lag upprepas proceduren med kvarvarande lag
 6. Målskillnad i alla matcher
 7. Antal gjorda mål totalt
 8. Antal gjorda bortamål totalt
 9. Antal segrar
 10. Antal segrar på bortaplan
 11. Bäst disciplinärt rekord
 12. Bäst Uefaranking

Slutspel

Åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal avgörs i dubbelmöten. Finalen avgörs i en match på neutral plan.

Gruppvinnarna seedas i åttondelsfinalen och får fördelen av att spela returen på hemmaplan. Lag från samma grupp och lag från samma land kan inte mötas i åttondelsfinalerna. I kvartsfinal och semifinal lottas vilket lag som börjar på hemmaplan. Från om med kvartsfinalerna kan lag från samma land mötas.

Om det är lika efter dubbelmötet vinner det lag som har gjort flest bortamål, är det fortfarande lika blir det förlängning. Blir förlängningen lika med mål går bortalaget vidare på bortamål, blir förlängningen lika utan mål avgörs det på straffar. Om finalen slutar lika blir det förlängning och vid behov även straffar.

Uefa Europa League

Den nästa främsta europeiska turneringen. Inleds med kvalspel, följt av gruppspel och sedan slutspel. Från och med säsongen 2021/22 gäller att inget engelskt kan kvalificera sig för turneringen genom kvalspel.

Säsongen 2020/21 gäller att lagen tillåts göra fem byten i varje match och tolv avbytare tillåts. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett sjätte byte.

Videodomare används i samtliga matcher från och med gruppspelet.

Gruppspel

Förändras inför säsongen 2021/22. Förutsättningarna meddelas nästa gång United ska delta.

Slutspel

Säsongen 2020/21 är det är 32 lag som går till slutspel, 24 lag från gruppspelet i Europa League och 8 från gruppspelet i Champions League. Sextondelsfinal, åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal avgörs i dubbelmöten. Finalen avgörs i en match på neutral plan.

Om det är lika efter dubbelmötet vinner det lag som har gjort flest bortamål, är det fortfarande lika blir det förlängning. Blir förlängningen lika med mål går bortalaget vidare på bortamål, blir förlängningen lika utan mål avgörs det på straffar. Om finalen slutar lika blir det förlängning och vid behov även straffar.

Uefa Europa Conference League

Den tredje främsta europeiska turneringen. Introduceras säsongen 2021/22. Information om turneringen kommer när Manchester United ska delta.

Uefa Super Cup

I Uefa Super Cup möts vinnarna i Champions League och Europa League i en match på neutral plan. Regler meddelas när United ska delta.

FA Community Shield

I Community Shield möts ligavinnaren och vinnaren i FA-cupen på Wembley (spelas vanligen helgen innan Premier League börjar). Om samma lag vinner både ligan och FA-cupen får ligatvåan spela Community Shield. Om matchen slutar lika går det direkt till straffavgörande. Matchen har en status mellan tävlingsmatch och träningsmatch och lagen får göra sex byten under matchen. Avstängningar kan inte avtjänas i Community Shield och en spelare som blir utvisad i Community Shield blir heller inte avstängd i övriga turneringar (undantaget förseelser som skulle ha resulterat i en avstängning längre än tre matcher).

Fifa Club World Cup

För att kvala in till Fifa Club World Cup krävs en seger i Champions League. Information om turneringen kommer när United ska delta.

Träningsmatcher och träningsturneringar

Speciella regler gäller för varje träningsmatch och varje träningsturnering. Ibland är det fritt antal byten, ibland är det ett begränsat antal byten. Ibland blir det straffar om en match slutar oavgjord, ibland inte. Förlängning efter en oavgjord match är i stort sett uteslutet.

Senaste artiklarna