Denis Law

Kallad The King är Denis Law, som fick Ballon d’Or 1964, den tredje meste målskytten i Manchester Uniteds historia. Den skotska anfallaren vann två ligatitlar och FA-cupen en gång som Unitedspelare. Law gjorde 237 mål på 404 matcher under 17 år klubben.

Son till en fiskare i Aberdeen såg Denis Law, född i februari 1940, inte mycket ut för världen. Familjen var fattig, Law var kort och tanig. Först som tonåring fick han sina första fotbollsskor.

Det var Huddersfield som upptäckte Law och han fick chansen på provspel som 14-åring. Det blev ingen succé men han fick ändå ett kontrakt. Sedan gick det fort. Huddersfield degraderades till andradivisionen, vilket öppnade möjligheter. Law debuterade som 16-åring, på julafton 1956.

Några år senare skulle Law bli den dyraste brittiska spelaren när han värvades av Manchester city för 55 000 pund i mars 1960. Det skulle bara bli ett drygt år i city innan han värvades av italienska Torino. Ånyo blev Law den dyraste brittiska spelaren någonsin och dessutom den första britten att säljas för en sexsiffrig pundsumma.

Law trivdes aldrig i Italien och han skulle återvända till England efter bara ett år. För tredje gången blev han den dyraste britten, då Manchester United sommaren 1962 betalde 115 000 pund för honom.

Mål i debuten och sedan mål i FA-cupfinalen när United 1963 vann sin första titel efter München.

Säsongen 1963/64 var hans bästa i karriären. Trots att han var avstängd i fyra veckor och bara spelade i 42 av 56 matcher sköt han 46 mål, vilket fortfarande gäller som klubbrekord i United. Han belönades med Ballon d’Or.

Målformen fortsatte och Law vann skytteligan när United blev engelska mästare 1965. Ett par år senare var han lagets ledande målskytt när United blev mästare igen.

United vann Europacupen 1968 men Law var skadad stora delar av säsongen. Han gjorde bara tio mål under säsongen och missade Europacupfinalen på grund av skada.

Law återfann sedan formen säsongen 1968/69 men det skulle visa sig bli hans sista stora säsong i United. Han blev kvar i United i fyra år till innan han 1973 lämnade för Manchester city på fri transfer.

Det skulle bara bli ett år i city. Han avslutade karriären med att klacka in segermålet i derbyt mot sina klubb. Målet garanterade att United skulle degraderas men visade sig i efterhand vara betydelselöst, då andra resultat ändå gjorde det omöjligt för United att klara kontraktet. Law firade inte målet, en planinvasion följde och han hade gjort sin sista klubblagsmatch.

Law landslagsdebuterade för Skottland i oktober 1958, då han blev målskytt mot Wales. Totalt blev det 55 landskamper och 30 mål för Skottland. Hans sista landskamp, tillika sista fotbollsmatch, blev 2-0-segern mot Zaire i VM 1974, hans enda mästerskapsmatch i karriären. Med sina 30 mål är Law fortfarande den meste målskytten i det skotska landslaget.

Efter spelarkarriären jobbade Law ofta för radio och teve. Han överlevde en canceroperation 2003.

Law har tilldelats diverse utmärkelser, bland annat hedersdoktorat vid två universitet och han har även tilldelats sin hemstads nyckel. Han är invald i både engelska och skotska fotbollens Hall of Fame. Law tilldelades en CBE 2016.

Spelarkaraktär

Denis Law spelade anfallare och var en av de bästa i världen. Laws främsta styrka var kanske hans förmåga att läsa spelet och se luckor som ingen annan såg, vilket kombinerades med snabba reflexer. Han var tekniskt begåvad, bra på att dribbla och hade ett fruktat skott, med ett öga för spektakulära mål. Law var modig och hade ett hett temperament.

Rekommenderad läsning

 • Denis Law: King of the Stretford End

  Denis Law: King of the Stretford End

Senaste artiklarna om Denis Law

 • PL-truppen registrerad; Glazers säljer aktier; Law tackar för allt stöd

  PL-truppen registrerad; Glazers säljer aktier; Law tackar för allt stöd

 • Denis Law diagnosticerad med Alzheimers och vaskulär demens

  Denis Law diagnosticerad med Alzheimers och vaskulär demens

 • Spirit in the sky

  Spirit in the sky

 • Utveckling av Manchester Uniteds målrekord

  Utveckling av Manchester Uniteds målrekord

 • Denis Law: King of the Stretford End

  Denis Law: King of the Stretford End

 • Kvartett på Camp Nou; Sommarens prioriteringar; Draghjälp från Goodison

  Kvartett på Camp Nou; Sommarens prioriteringar; Draghjälp från Goodison
  mu_oldtrafford_ne

Biografin uppdaterad i februari 2020 (uppdateras vid behov).