James Wilson

Anfallaren James Wilson är en Manchester United-produkt, som 2014 utsågs till årets unga spelare i klubben. Han tog sig hela vägen till a-laget, även om det till slut bara blev 20 matcher och 4 mål för klubben.

Född i Biddulph 1995 hämtades James Wilson i unga år till Manchester Uniteds akademi. Han tog sig snabbt upp genom organisationen. Våren 2011 debuterade han i juniorlaget. Ett år senare gjorde han, då han fortfarande var schoolboy, debut i reservlaget. Säsongen 2013/14 öste han in mål både i junior- och reservlag.

Belöningen kom den 6 maj 2014 då han fick göra a-lagsdebut i hemmamatchen mot Hull. Wilson slog till med två mål. Han utsågs till årets unga spelare i United och tog plats i a-laget inför säsongen 2014/15. Där begränsades speltiden primärt till inhopp.

Wilson var på lån i Brighton säsongen 2015/16 men skadeproblem gjorde att han aldrig säkrade en given plats i startelvan. Ett nytt lån följde säsongen 2016/17, den här gången till Derby. I oktober drabbades han av en allvarlig knäskada och så var säsongen över. Han gjorde comeback i Uniteds reservlag sommaren 2017. Ett nytt lån följde i januari 2018, nu till Sheffield United. Återigen blev speltiden begränsad. I augusti 2018 säkrade Wilson ett nytt lån, nu till Aberdeen. Inte heller i Skottland blev det någon succé för Wilson.

När Manchester United sommaren 2019 friställde honom valde han dock att återvända till Aberdeen. Det blev emellertid bara ett halvår i Aberdeen innan han vände tillbaka till England. I januari 2020 signerade han för Salford City. Han gjorde 9 mål på 29 matcher för Salford innan han sommaren 2021 flyttade till Port Vale. Under debutsäsongen i klubben hjälpte han Port Vale att bli uppflyttade till League One via playoff. I playoff gjorde han tre mål på tre matcher och han utsågs till matchens spelare i playoffinalen.

James Wilson representerade Englands U16, U19, U20 och U21. Per sommaren 2022 har han inte fått chansen i a-landslaget.

Spelarkaraktär

James Wilson spelar som anfallare och är en klassisk nummer 9. Han är mycket snabb, tekniskt skicklig och han har ett utmärkt målsinne. Han kan göra mål på långskott, efter soloräder eller genom att bara hugga inne i straffområdet. Wilson är fortfarande lite valpig och orutinerad. Hans kanske största problem är ändå att han gång på gång har varit ute med olika skador.

Rekommenderad läsning

 • Resereportage: Moyes, Giggs och ett nytt Manchester United

  Resereportage: Moyes, Giggs och ett nytt Manchester United
  55

Senaste artiklarna om James Wilson

 • Ungdomskollen: Tre av tre ger framtidshopp

  Ungdomskollen: Tre av tre ger framtidshopp
  mu_oldtrafford_ne

 • Groenen hjälte i VM; fortsatta samtal om Lukaku; målvakter tillbaka i träning

  Groenen hjälte i VM; fortsatta samtal om Lukaku; målvakter tillbaka i träning
  mu_oldtrafford_ne

 • Föredettingar nära tränarjobb; De Geas kontrakt; WSL blir Premier League

  Föredettingar nära tränarjobb; De Geas kontrakt; WSL blir Premier League
  mu_oldtrafford_ne

 • Mata nära nytt kontrakt; Hindret för en Lukaku-flytt; Wan-Bissaka prioriteras

  Mata nära nytt kontrakt; Hindret för en Lukaku-flytt; Wan-Bissaka prioriteras
  mu_oldtrafford_ne

 • Fria agenter 2019: Femton spelare friställda, kontraktserbjudande till Juan Mata

  Fria agenter 2019: Femton spelare friställda, kontraktserbjudande till Juan Mata

 • Lånekollen: Säsongssummeringen

  Lånekollen: Säsongssummeringen

Biografin uppdaterad i juni 2022 (uppdateras på säsongsbasis).