Stuart Pearson

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Anfallaren Stuart Pearson spenderade fem säsonger i Manchester United 1974 till 1979. Han gjorde 66 mål på 180 matcher för klubben. I sin debutsäsong hjälpte han klubben att vinna andradivisionen och ett par år senare gjorde han ett av målen när Liverpool besegrades i FA-cupfinalen.

Född i Cottingham utanför Hull i Yorkshire sommaren 1949 skulle Stuart Pearson, ofta kallad Pancho, inleda sin fotbollskarriär i Hull City. I unga år kombinerade han fotbollsspelandet med en lärlingskarriär som telefoningenjör.

När Manchester United 1974 degraderades till andradivisionen identifierades Pearson som spelaren att leda lagets anfall. I affären som tog Pearson till United ingick att den unga anfallaren Peter Fletcher såldes till Hull.

Uniteds sejour i andradivisionen blev ettårig, klubben vann serien i stor stil och Pearson var lagets bästa målskytt. Även under sin andra och tredje säsong i klubben var han lagets bästa målskytt i ligan.

Det var i hans tredje säsong i United som han skulle nå den största framgången. Detta då United vann FA-cupen 1977. Pearson gjorde 1-0-målet då Liverpool besegrades med 2-1 i finalen.

Skador begränsade sedan hans framfart. Han missade i princip hela säsongen 1978/79 på grund av knäskada.

Då han i United bara erbjöds ett ettårskontrakt bestämde han sig för att flytta till West Ham. Under tiden i West Ham fick han vara med och vinna FA-cupen och han hjälpte klubben att ta spela sig upp till förstadivisionen. Skadorna gjorde sig dock påminda och efter tre säsonger i West Ham pensionerade han sig som professionell fotbollsspelare.

Efter spel på lägre nivå i Sydafrika och USA återvände han till England för en tränarkarriär. Pearson jobbade först för Stockport County och var sedan manager för Northwich Victoria. Därefter följde en karriär som assisterande manager i West Brom (där han även var manager på tillfällig basis en kortare period) och Bradford.

Under en tvåårsperiod 1976 till 1978 gjorde Pearson fem mål på femton landskamper för England.

Spelarkaraktär

Stuart Pearson var en anfallare som med sitt fruktade skott ofta gjorde spektakulära mål. Han var en sevärd och svårmarkerad spelare. Hans avslut lämnade dock mer att önska. Vore det inte för de många skadorna hade han alldeles säkert fått en ännu bättre karriär.

Rekommenderad läsning

  • Grattis Stuart Pearson, 70 år!

    Grattis Stuart Pearson, 70 år!

Biografin uppdaterad i juni 2019 (uppdateras vid behov).

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS