Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Villareal

Efter två goda insatser i PL var spelet som bortblåst mot ett väl samlat Villareal på Old Trafford. Förutsättningarna inför den sista omgången i grupp D i CL är nu mycket tuffa. United kan gå vidare genom att vinna borta mot Benfica eller ett oavgjort resultat, samtidigt som Villareal slår Lille hemma.

United startade, inte oväntat, med samma startelva som i matchen mot Charlton. De första tio minuterna av matchen var hemmalagets klart bästa. Tidigt gör Ronaldo ett lyckat dribblingsnummer och slår in ett inlägg med vänsterfoten. Bollen hamnar hos Rooney som, genom att tekniskt chippa bollen över en back, får ett bra skottläge med vänsterfoten. Emellertid gör spanjorernas målvakt en kvalificerad räddning på det låga skottet.

Övrigt som var positivt under nämnd period var en relativt god rörelse i laget samt det faktum att Ronaldo fick bollar distribuerade till sig från det centrala mittfältet. Efter denna period föll United i en klassisk fälla där bortalaget sänkte tempot rejält och satte press på innermittfältet. Det syntes nästan som om Villareal vann alla andrabollar och så kallade ”turbollar”. Smith och Scholes verkade inte kunna distribuera bollar alls. Bortalagets anfallare sprang mycket och stressade Uniteds backlinje högt upp.

I mitten av första halvlek lyckas United prestera två goda chanser. Den första kom efter en hörna från Scholes. Ronaldo mötte med huvudet, men nicken gick centralt över målet. Därefter följde en pass från van Nistelrooy, vilken Scholes försökte förvalta genom att fint vända bort en försvarare, men i ögonblicket efter bryts skottförsöket av en framrusande back.

I andra halvlek var matchen än mer tillknäppt. Av Ronaldo och Fletcher syntes inget. Den förstnämnde skall ha lite kritik vad gäller avvägningar. För det första måste portugisen kunna prestera bättre vad anbelangar sina skott. En måste kunna begära att en spelare av Ronaldos kaliber träffar målet mer ofta och skjuter i rätt tillfällen. Dessutom måste den tekniske yttern avväga sina dribblingsförsök bättre. Ofta blir det för mycket vad gäller överstegsfinter etcetera. Med ett mer direkt spel kan Ronaldo säkert höja sin standard. Darren Fletcher hade för aftonen inte många rätt. Felpassarna från skotten var fler än många.

Sedermera byttes Fletcher ut mot Park Ji-Sung, vilken gjorde ett piggt inhopp. Möjligtvis var det trötthet från Fletcher, men det verkade som om sydkoreanen löpte mer och snabbare på sin kant. Följdaktigen skapade han problem för Villareals väldigt välspelande försvar. En av Uniteds bättre chanser föll till Park innanför straffområdet, efter att Rooney spelat fram honom. Emellertid sköt yttern på en framrusande back. United tycktes steget efter hela tiden.

Sir Alex valde i slutskedet att byta ut Brown mot Neville. Säkert var det den senares större talförhet sam för att sätta liv på publiken som motiverade bytet. Spelmässigt var förändringen minimal. Sista bytet föll på Saha, som byttes in mot Smith. Fransmannen fick inte många bollar att arbeta med och de sista tio minuterna gick mycket fort. United fick i stort två frisparkslägen. Dessa förvaltades frapperande illa. I första sköt Ronaldo långt över och i andra sköt van Nistelrooy lågt i muren.

Det är svårt att säga vem som var bäst i United, men en måste nog säga Rooney, som i alla lägen han fick visade skärpa. Till skillnad från Ronaldo har engelsmannen förmågan att rationalisera sina dribblingar samt uppvisa ett mer direkt spel. I övrigt gjorde Ferdinand ett par väl avvägda brytningar och uppvisade en kvickhet i sitt spel. Besvikelsen måste sägas vara Ronaldo samt Fletcher (läs ovan).

I övrigt var det intressant att följa matchen på ZlatanTV, förlåt ZTV. Det var mycket överraskande att kanalen frångått sitt inarbetade koncept med Juventus som ständigt förstaval och Barcelona samt Arsenal i tät följd. Vem minns inte toppmatcher som Maccabi Haifa – Juventus och Club Brügge – Juventus?

Efter matchen menade Nordahl att Fergie, återigen, visat bristande fingertoppkänsla över bytet. Den självgode Nordahl förkastade det faktum att Neville byttes in. Istället skulle Fergie ha gjort fler offensiva byten. Visserligen är det svårt att inte vitsorda detta resonemang, men en snabb blick på bänken modifierar resonemanget. Det fanns inte många val. Problemet låg på mittfältet och där fanns ingen vidare ersättare. Nordahl torde kunna vara lite mer nyanserad i sin analys, men han kunde antagligen inte hålla inne med sin ABUism.

Under matchen är det vidare frustrerande med Glenn Hysén som kommentator. Nivån är ibland frapperande låg. Denna människa har egentligen aldrig varit lämpad för uppdraget, och infantila kommentarer som att ”Rooney är Uniteds giftigaste anfallsvapen” varvas med resonemang som är dåligt underbyggda. Kanske är det ändock inte konstigt att Nordahl och Hysén genomför en svag insats då de antagligen kände sig otrygga med att inte få kommentera Juventus. Det hade varit en fröjd med Lasse Grankvist och Jens Fjellström på OT, samtidigt som Arne Hegerfors skött snacket i studion. Detta är såklart en utopi, men i kontrast är dessa kommentatorer väl värda att lyssna på. Låt oss hoppas att avancemanget från grupp D i CL inte är en utopi…


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]