Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet

Det är givetvis Manchester United som dominerar sportscenen i Manchester. Men även utanför Manchester United finns det mycket att välja på för den sportintresserade, framför allt i form av andra fotbollsklubbar. I den här guiden listar vi fotbollsklubbar i och i närheten av Manchester i de fyra professionella ligorna samt utvalda klubbar längre ner i seriesystemet och i andra sporter.

Av Mikael Österdahl. Uppdaterad i juli 2022.

Manchester United (herrlag, damlag och ungdomslag)

Närmast hjärtat hittar vi Manchester United. Förutom herrlagets matcher på Old Trafford finns möjligheten ofta också att se klubbens damlag och ungdomslag. Men vi har så mycket att säga om Manchester United att utrymmet i den här guiden inte räcker till.

Istället hittar du all praktiskt information om Manchester United och Old Trafford här.

Biljetter, kläder och uppträdande

Engelsmännen går på fotboll som inga andra i världen. England har fyra professionella ligor (Premier League, Championship, League One och League Two) och även i femtedivisionen (National League, tidigare Conference) är många av klubbarna professionella. Det nationella seriesystemet sträcker sig till sjättedivisionen (National League North och National League South), därefter är divisionerna regionalt organiserade.

Publiksnitt:

 • Premier League 36.451 (2015/16)
 • Championship 17.583 (2015/16)
 • League One 7037 (2014/15)
 • League Two 4679 (2014/15)
 • National League 1864 (2013/14)
 • National League North 592 (2015/16)

Ofta går det utmärkt att köpa biljett på matchdagen. Antingen betalar du direkt i entrén eller så köper du biljett på klubbens biljettkontor, detta är nästan undantagslöst beläget på eller i närheten av arenan.

Biljetterna är generellt dyra, räkna med att de kostar 20 pund och uppåt (för vuxna, barn- och pensionärsrabatt finns) även i League Two.

Ibland krävs det att biljetterna inhandlas i förväg. I samband med större matcher (i sammanhanget är till exempel ett derby mellan Rochdale och Bury att betrakta som en stormatch) händer det att biljetterna tar slut, även om det är ovanligt. Däremot händer det då och då att biljetter inte säljs på matchdagen (detta noteras till exempel med beskrivningen ”tickets only” eller ”all ticket”). Detta vanligen i samband med högriskmatcher.

Till de flesta klubbarna som listas i guiden är det lätt att få tag på biljetter (med enstaka undantag, till exempel om klubben får besök av ett storlag i FA-cupen). Men till Liverpoolklubbarnas matcher och i viss mån även Manchester Citys matcher krävs det förköp.

Oavsett: Vårt råd är att du alltid kollar på den aktuella klubbens hemsida vad som gäller för matchen du har tänkt se. Länkar till klubbarnas hemsidor finns i guiden, tillsammans med länkar till de klubbspecifika sidorna på utmärkta Football Ground Guide.

Ofta kan du även köpa biljetter till bortasektionen på plats (gäller aldrig i Premier League) men vi rekommenderar ändå att du sätter dig bland hemmasupportrarna.

Klä dig neutralt. Undantagslöst – även på FC Uniteds matcher – avråder vi dig från att bära kläder som berättar att du är Unitedsupporter.

Det bästa som kan hända om du dyker upp i en Manchester United-tröja är att du inte blir insläppt på arenan. (Om du inte går på en Unitedmatch förstås.)

På hemmasektionen applåderar du vänligt när hemmalaget gör mål. Gå du på Manchester City och får se West Brom avgöra på tilläggstid så måste du hålla glädjen inombords. Att hålla på bortalaget på hemmasektionen är att betrakta som en provokation.

Här hittar du tips och råd om tåg, bussar och andra transportsätt i England och Manchester.

Klubbar i Greater Manchester

Storstadsområdet Greater Manchester inkluderar städerna Manchester och Salford samt åtta metropolitan boroughs: Bolton, Bury, Oldham, Rochdale, Stockport, Tameside, Trafford och Wigan. De flesta arenorna här nås på under en timme.

FC United of Manchester

Broadhurst Park, officiell hemsida

FC United of Manchester, som vanligen kallas FC United, bildades av missnöjda Manchester United-supportrar som en protest mot den moderna fotbollen i allmänhet och att Glazers tog över Manchester United i synnerhet. Klubben ägs av dess medlemmar under premissen en medlem en röst.

Efter att ha inlett längst ner i seriepyramiden avancerade FC United sakta men säkert uppåt i seriesystemet. Säsongen 2014/15 vann FC United den regionala högstaligan och tog sig upp till National League North, motsvarande sjättedivisionen i England. Majoriteten av klubbens existens har spenderats i Northern Premier League Premier Division (sjundedivisionen) och efter degradering 2019 är de nu tillbaka där.

Då FC United debuterade i National League North invigde de också sin nya arena Broadhurst Park, belägen i Manchesterområdet Moston. Broadhurst Park är liten och intim (rymmer ungefär 4400 personer) men också modern och fräsch.

Den supporterägda klubben FC United of Manchester har byggt sin egen arena, Broadhurst Park.

Då klubben är bildad av Unitedsupportrar är det många Unitedsupportrar som känner en tillhörighet till FC United. Sångerna som FC Uniteds supportrar sjunger är också ofta inspirerade av sångerna som United sjunger (vissa sånger är identiska). Men det finns folk på båda sidor som inte gillar den andra klubben.

Från centrala Manchester tar det ungefär en halvtimme att ta sig till Broadhurst Park. Enklast är att åka buss, då det vanligen erbjuds bussar (billiga, ibland gratis) direkt till arenan (information på klubbens hemsida). Ett annat alternativ är att ta spårvagnen i riktning Rochdale och kliva på hållplatsen Newton Heath & Moston. Därifrån är det en kvarts gångväg till arenan och närmare avspark går det även gratisbussar mellan hållplatsen och Broadhurst Park.

Vi rekommenderar att du tar dig ut till arenan relativt tidigt. Om du kommer i god tid kan du insupa atmosfären inför matchen, antingen på puben inne på Broadhurst Park eller på någon av pubarna i närheten av arenan. Nytt sedan säsongen 2017/18 är att det är tillåtet att dricka alkohol på läktaren under match (gäller inte FA-cupmatcher).

Det är förhållandevis billigt att se FC United (puben på Broadhurst Park är dessutom billigare än pubarna i stan) och stämningen på arenan är alltid bra. Det är en flört med gammaldags fotboll och ger en unik fotbollsupplevelse, trots att kvaliteten på spelet inte imponerar.

Damlag: Även klubbens damlag spelar på Broadhurst Park.

Salford City

Moor Lane (Peninsula Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Tillsammans med FC United är Salford City den klubb som har starkast koppling till Manchester United. Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary och Phil Neville samt Paul Scholes (Class of ’92) är nämligen, sedan 2014, delägare till klubben, tillsammans med affärsmannen Peter Lim.

Då Class of ’92 tog över klubben var det en slumrande småklubb men efter övertagandet har klubben gjort stora framsteg. Det blev fyra uppflyttningar på de fem första säsongerna under det nya ägarskapet. Sedan säsongen 2019/20 spelar klubben i League Two.

Snart avspark på Moor Lane.

Salford City spelar sina hemmamatcher på Moor Lane i Kersal utanför Salford. Från Manchester är det buss eller taxi som gäller. Från Manchester tar det ungefär 20 minuter med buss och sedan är det en kvarts gångväg till arenan.

Ägarbytet medförde en ordentlig upprustning av arenan och det finns en trevlig fanzone med bättre utbud av mat och dryck än på de flesta arenorna.

Namnet till trots har Salford City ingenting med Salford City Stadium att göra, där är det istället rugby som är huvudattraktionen. Mer om det i rugbyavsnittet.

Damlag: Salford City har sedan 2018 ett damlag. Informationen på klubbens hemsida är bedrövlig. Säsongen 2021/22 spelade damlaget en majoritet av matcherna på Partington Sports Village. Enstaka matcher kan flyttas till Moor Lane.

Altrincham

Moss Lane (J Davidson Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Altrincham (uttalas ungefär Ål-tring-am) är ännu en klubb med stark Manchester United-koppling. United har nämligen ofta använt Altrinchams arena Moss Lane för junior- och reservlagsmatcher.

Altrinchams arena Moss Lane används ofta av Uniteds junior- och reservlag. Här är det Marcus Rashford som förbereder sig för att skjuta straff.

Altrincham nosade under 1980- och 90-talet på spel i Football League. Klubben har lyckats sämre efter millennieskiftet och åkt jojo mellan femte- och sjättedivisionen, kombinerat med spel i sjundedivisionen.

Moss Lane har en alldeles egen design, där de olika läktarsektionerna inte är sammanhängande för fem öre.

Från Manchester tar du spårvagnen till Altrincham (ändhållplatsen). Resan tar ungefär en halvtimme och vandringen till arenan tar runt en kvart.

Damlaget: Säsongen 2021/22 spelade damlaget på Manor Farm, Ridgeway Road, Timperley. Detta enligt den inofficiella hemsidan Alty Files.

Bolton Wanderers

Bolton Stadium (University of Bolton Stadium, tidigare Macron Stadium, tidigare Reebok Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Bolton spelar sina hemmamatcher på Bolton Stadium, som invigdes 1997. Arenan ligger en bit utanför Bolton. Från Manchester tar du tåget till Horwich Parkway (ungefär en halvtimme), som bara är några minuters gångväg från arenan.

Boltons arena är fin men saknar charm.

Arenan är trist, området är trist och klubben är trist. Om du inte är en groundhopper och samlar på arenor tycker vi att du ska välja en annan arena. Ja, om inte United är på besök och du har en biljett till bortaklacken förstås.

En ytterligare anledning att inte vilja åka till Bolton är att de verkligen hatar Manchester United.

Damlag: När vi kollar i juli 2022 hittar vi ingen information på klubbens hemsida.

Bury

Det är komplicerat.

Bury (uttalas Bärri om du är från Bury) var en anrik klubb som gick i graven 2019. Sedan dess har Bury FC Supporters’ Society skaffat sig rättigheterna till namnet Bury FC och arenan Gigg Lane, med förhoppningar om att återuppta verksamheten. Fotbollsverksamhet finns nu också i form av Bury AFC och en framtida sammanslagning av klubbarna kan inte uteslutas. Bury AFC spelar säsongen 2022/23 sina matcher på Neuven Stadium i Radcliffe medan det verkar som att damlaget spelar på Unsworth Cricket Club.

Annars förknippar vi Bury med Gigg Lane. Den är i Manchester United-kretsar kanske mest känd för att FC United utnyttjade arenan innan de fick klart med sin egen arena. En annan Unitedkoppling är att Neville Neville (pappa till Gary och Phil) var direktör för klubben. Hans insatser för klubben uppskattades i sådan utsträckning att de har döpt ena läktaren till Neville Neville Stand.

Efter att ha varit ur bruk i några år spelades det återigen fotboll på Gigg Lane i april 2022.

Innan FC United byggde egen arena spelade de sina hemmamatcher i Bury.

Vill du se fotboll på Gigg Lane säsongen 2022/23 är det damfotboll som gäller. Bury FC:s damlagsverksamhet har fortsatt genom Bury FC Foundation och det har meddelats att damlaget återigen ska ha Gigg Lane som hemmaplan.

Arenan är lättåtkomlig från Manchester, antingen med buss eller spårvagn. Bussen tar 45 minuter till en timme och stannar nära arenan. Spårvagnen tar en knapp halvtimme, men då är det ungefär en kvart att gå till arenan.

Förmodligen kommer det inom en överskådlig framtid finnas ett etablerat elitlag i Bury. Så vi låter det här avsnittet stå kvar till dess.

Manchester City

City of Manchester Stadium (Etihad Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Den före detta fotbollsklubben och det nuvarande sportswashingsprojektet Manchester City spelar sina hemmamatcher på City of Manchester Stadium. Även om det ofta finns biljetter till Manchester Citys hemmamatcher* så är det sällan en svensk Unitedsupporter har möjlighet att besöka den stökiga grannens arena. Det är nämligen så att City alltid har bortamatch i ligan när United har hemmamatch. Men det händer förstås att lagen har hemmamatch samtidigt i cupen eller i Europa.

* Ni vet hur myten går, alla i Manchester håller på Manchester City. Förutom de som faktiskt har intresse av att gå på fotboll, vad det verkar.

City of Manchester Stadium ligger hyfsat centralt i Manchester. Enklast är att ta spårvagnen mot Ashton-under-Lyne och kliva av vid Etihad Campus (mindre än tio minuter från centrum). Därifrån är det bara några minuters gångväg till arenan.

Damlag: Citys damlag spelar vanligen på Academy Stadium, som ligger i anslutning till City of Manchester Stadium.

Oldham Athletic

Boundary Park (Sportsdirect.com Park), officiell hemsida, Football Ground Guide

Det låter osannolikt nu men 1994 spelade Oldham semifinal i FA-cupen mot Manchester United. Den gången räddades United av en sen kvittering från Mark Hughes. Samma säsong rasade Oldham ur högstadivisionen och sedan dess har de inte varit nära att ta sig tillbaka.

Istället har de fortsatt nedåt, med degraderingar 1997, 2018 och 2022. Säsongen 2022/23 ska de för första gången i klubbens histroia spela i femtedivisionen (National League).

Oldham Athletics arena Boundary Park.

Oldham spelar på Boundary Park. Arenan nås enklast med buss, det är runt en halvtimmes resväg och sedan några minuter att gå till arenan. Alternativet är att ta spårvagnen mot Rochdale och kliva av vid Westwood, därifrån är det 20 minuters gångväg till arenan.

Damlag: En titt på klubbens hemsida i juli 2022 indikerar att klubben inte har något seniorlag på damsidan.

Rochdale

Spotland Stadium (Crown Oil Arena), officiell hemsida, Football Ground Guide

Rochdale bjöds in till den nya tredjedivisionen 1921. Sedan dess har klubben i tredje- eller fjärdedivisionen (nej, varken högre eller lägre på mer än 100 år!).

Rochdale spelar sina hemmamatcher på Spotland.

Spotland, som Rochdales arena heter, är lite småknivig att ta sig till. Enklast är att ta tåget till Rochdale (15-20 minuter) och sedan ta taxi från tågstationen, annars är det runt tre kilometer att gå från tågstationen.

Damlag: En titt på klubbens hemsida i juli 2022 indikerar att klubben inte har något seniorlag på damsidan.

Stockport County

Edgeley Park, officiell hemsida, Football Ground Guide

2010-talet var det värsta decenniet i Stockport Countys historia. Efter degraderingar 2010, 2011 och 2013 var de nere i sjättedivisionen. Trenden vändes emellertid och efter seriesegrar 2019 och 2022 ska Stockport spela i League Two säsongen 2022/23.

Stockport spelar på Edgeley Park. Det är en speciell arena, där ena kortsidan är den överlägset största läktaren. Cheadle End tar 5044 åskådare, vilket är mer än de två långsidorna tillsammans! Ytterligare charm är att de inte ens har byggt tak på den andra kortsidan (när vädret är dåligt får bortasupportrarna vanligen plats på långsidan).

Ena kortsidan är den största läktaren på Edgeley Park, som används av Stockport County.

Arenan är mycket lättillgänglig från Manchester, tåget från Piccadilly till Stockport tar mindre än tio minuter och från stationen är det inte mer än fem eller tio minuter att gå.

Detta gör Stockport till en attraktiv klubb att besöka. Det ska dock noteras att Stockport är Citytillhåll, kanske den blåaste delen av Manchester. Aningen märkligt då Stockport och City ofta har spelat på samma nivå. Men det betyder å andra sidan att Stockports fans inte gillar City.

Damlag: Stockport County Ladies (som administrativt och finansiellt är en oberoende klubb) spelar sina hemmamatcher på Stockport Sports Village.

Wigan Athletic

Wigan Athletic Stadium (DW Stadium, tidigare JJB Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Paj- och rugbystaden Wigan, som tidigare tillhörde Lancashire, har ett fotbollslag också. Wigan Athletic brukade vara dåliga, först inför säsongen 1978/79 valdes de in i Football League (på den tiden existerade inte automatisk uppflyttning). De tog sig upp till andradivisionen först 2003/04 och blev ett Premier League-lag bara två säsonger därefter. Efter degradering från Premier League 2013 har de åkt jojo mellan andra- och tredjedivisionen.

Wigan spelar sina hemmamatcher på Wigan Athletic Stadium. Arenan invigdes 1999 och som en kan förvänta sig är den fräsch men ocharmig.

I Wigan användas arenan både för rugby och fotboll. Här när United i praktiken avgör ligan med en 2-1-seger i maj 2009.

Från Manchesters olika tågstationer går tåg till Wigan Wallgate och Wigan North Western. Tåget tar 30-45 minuter och båda tågstationerna är en 20-minuters promenad från arenan.

Paj ja, det måste vi nämna. Wigan arrangerar varje år världsmästerskapet i pajätning (den som äter snabbast vinner). Folket i Wigan kallas ibland också för pie-eaters, men det handlar om humble pie och inte maträtten paj. Detta då gruvarbetarna i Wigan tvingades återvända till arbete tidigare än arbetarna i närliggande städer under strejken 1926.

Damlag: Wigan Athletic Ladies (vars association till herrlaget är oklar) ska säsongen 2022/23 spela sina hemmamatcher på Brocstedes Park.

Ganska nära

Även utanför Greater Manchester finns det åtskilliga arenor som går att nå på en timmes tågresa. Många av klubbarna här är Lancashireklubbar. (Lancashire är idag distriktet norr om Manchester och Liverpool men före 1974 var Manchester och Liverpool en del av Lancashire.)

Accrington Stanley

Crown Ground (Wham Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Lancashireklubben Accrington Stanley vann uppflyttning till League Two säsongen 2005/06 och 2018 följde uppflyttning till League One, där de har spelat sedan dess. De spelar sina hemmamatcher på Crown Ground, en arena där gräsmattan sluttar inåt, vilket effektivt leder vatten till de centrala delarna på planen (åtminstone såg det ut så när undertecknad var där). Arenan är liten och trevlig och i klubbhuset serveras det god öl i pausen.

Crown Ground i Accrington är ingen av de större arenorna i England.

Tåg till Accrington går från Victoria (ibland med byte i Blackburn) och tar en dryg timme. Från stationen är det en kvarts gångväg till arenan. Accrington ligger rakt norr om Manchester, mellan Blackburn och Burnley.

Damlag: De verkar ha damlagsverksamhet genom sin Community Trust men de är dåliga på att informera.

Blackburn Rovers

Ewood Park, officiell hemsida, Football Ground Guide

Lancashireklubben Blackburn Rovers saknas i Premier League. Inte för att vi gillar Blackburn men Rovers hade alltid den goda smaken att ge Manchester United väldigt många biljetter.

Ewood Park i Blackburn.

Från Manchester tar du tåget från Victoria till Blackburn. Sedan tar du buss, taxi eller en lång promenad till Ewood Park. Vill du krångla till det lite kan du byta tåg i Blackburn och fortsätta till stationen Mill Hill, varifrån det är en något kortare promenad till Ewood Park.

Damlag: Blackburns damlag spelar på Sir Tom Finney Stadium.

Bradford City

Valley Parade (Northern Commercials Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Från Manchester har du en timme med tåg till Bradford Interchange (Bradford ligger i West Yorkshire). Vill du gå till Valley Parade är det gjort på 20 minuter. Annars får du ta taxi eller buss från stationen.

Damlag: Bradford Citys damlag spelade säsongen 2021/22 på Plumpton Park (Mitton Group Stadium) i Wrose.

Burnley

Turf Moor, officiell hemsida, Football Ground Guide

Den lilla staden Burnley skryter med att ha landets bästa publiksiffror, sett i relation till stadens storlek (du bör alltså köpa biljetter i förväg). På senare tid skryter de också om att vara bättre än Lancashirerivalen Blackburn, vilket de även tycker sig vara i ett historiskt perspektiv (Blackburn håller inte med).

Burnley spelar på klassiska Turf Moor. Utanför arenan brukar det finnas en småtrevlig fanzone i samband med matcher.

Turf Moor är en klassisk engelsk fotbollsarena.

Från Manchester är det 50 minuter med tåg till Burnley Manchester Road. Därifrån är det en kvarts promenad till Turf Moor.

Damlag: Inför säsongen 2021/22 meddelades att Burnleys damlag skulle spela sina matcher på Crown Ground (se Accrinton Stanley). Men undantaget premiären spelade de sina matcher på Lancashire FA County Ground i Leyland.

Crewe Alexandra

Gretsy Road (formellt Alexandra Stadium) (Mornflake Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Namngivna efter den danska prinsessan Alexandra af Danmark kallas Crewe Alexandra i folkmun (i alla fall i Crewe) vanligen för The Alex. Kungligt namn ger dock inte kungligt spel. Crewe Alexandra spelade i Football League redan på 1800-talet och har oavbrutet varit en ligaklubb sedan 1921 utan att någonsin ta sig till högstadivisionen. Det är också en bedrift.

Gretsy Road i Crewe ligger strategiskt bara några minuters gångväg från tågstationen.

Arenan Gretsy Road har den goda smaken att vara belägen bara några minuters gångväg från tågstationen. Trevliga pubar finns i närheten och gillar du tåg finns det ett tågmuseum (museet försvinner inte om du inte gillar tåg). Från Manchester är det en halvtimme med snabbtåget och en timme med det långsamma tåget till Crewe som ligger i Cheshire. (Snabbtåget är mycket dyrare men köper du en returbiljett är skillnaden försumbar.)

Damlag: Spelade säsongen 2021/22 primärt på Cumberland Arena.

Everton

Goodison Park, officiell hemsida, Football Ground Guide

Bara några mil väst om Manchester ligger kuststaden Liverpool. Den blå halvan av Liverpool är lite mindre otrevlig än den röda, men vi hatar Everton också. Everton refereras ibland till som Blue Scouse. Biljetter är svåra men inte omöjliga att få tag på.

Tåget från Manchester till Liverpool (Liverpool Lime Street) tar bara en halvtimme när det går snabbt, men hamnar du på fel tåg tar resan mer än en timme. Tågen går frekvent (kolla tidtabellen, du kan tjäna många minuter på att vänta på nästa avgång). Från Lime Street är rekommendationen att du tar en taxi. Bussar finns också men om du inte är ensam tjänar du knappt några pengar på det (dock kan bussen vara ett alternativ på vägen tillbaka, då det kan vara svårt att få tag på en taxi). Räkna med att det tar en knapp timme om du går.

När du ändå är i Liverpool kan du passa på att besöka Beatlesmuseet (inträdet är, till skillnad från de flesta museerna i England, inte gratis).

Damlag: Spelar på Walton Hall Park Stadium.

Huddersfield Town

Kirklees Stadium (John Smith’s Stadium, tidigare Alfred McAlpine Stadium, tidigare Galpharm Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Huddersfield Town blev 1926 första engelska klubb någonsin att vinna ligan tre år i rad. De vann också FA-cupen 1922. Men de fyra titlarna är de enda klubben har vunnit. Huddersfield slutade trea i ligan 1954 men har sedan dess inte varit nära tabelltoppen. På 1970-talet blev de degraderade tre gånger på fyra år och spenderade några säsonger i fjärdedivisionen. Därefter var de inte i närheten av högstaligan förrän de vann uppflyttning inför säsongen 2017/18. Rasade ner efter två säsonger och har spelat i Championship sedan dess.

De invigde sin nya arena i mitten på 1990-talet. Till skillnad från de flesta andra moderna arenorna i England har Huddersfield Town Stadium faktiskt lite karaktär.

Till skillnad från många andra moderna arenor har arenan i Huddersfield faktiskt lite charm.

Från Manchester är det bara en halvtimme med tåg till Huddersfield i West Yorkshire. Från tågstationen tar det en kvart att gå till arenan.

Damlag: Damlaget har en egen hemsida och spelar sina matcher på Storthes Hall (The Stafflex Arena).

Liverpool

Anfield, officiell hemsida, Football Ground Guide

Om du mot förmodan vill se Liverpool måste du kämpa för att få tag på en biljett till rimligt pris.

Skulle du ha lyckan att få tag på en biljett till Unitedklacken uppmanar vi dig att hålla låg profil tills du är inne på arenan.

Anfield: Ärkefiendens hem. Här då Uniteds U21 slog Liverpool i ligans semifinal.

Det är bara någon kilometer från Anfield, som är mest känd för att vara Evertons gamla arena, till Goodison, så vägbeskrivningen för Everton funkar här också (från Lime Street är det lite närmare till Anfield, men fortfarande så pass långt att taxi rekommenderas). (Om du tycker att det är nära mellan Anfield och Goodison så är det inget mot arenorna i Nottingham.)

Damlag: Liverpools damlag spelar förmodligen på Prenton Park (se Tranmere Rovers).

Port Vale

Vale Park, officiell hemsida, Football Ground Guide

Port Vale är från Burslem, en av sex towns som bildar cityn Stoke-on-Trent i Staffordshire.

Från Manchester tar du tåget till Stoke-on-Trent, det tar 30-50 minuter. Sedan är det buss eller taxi till centrala Burslem varifrån du snabbt kommer till Vale Park.

Damlag: Port Vale har ett damlag men i juli 2022 har deras hemsida ingen vettig information om var det laget spelar.

Preston North End

Deepdale, officiell hemsida, Football Ground Guide

Gillar du fotbollshistoria är det nästan obligatoriskt att besöka Lancashireklubben Preston North End. Idag är förvisso alla läktarna nybyggda men arenan har anor från 1875 (det har spelats fotboll på Deepdale sedan 1878). Länge huserade det engelska fotbollsmuseet på Deepdale, men det flyttades till Manchester 2010.

I fotbollens barndom var Preston bäst. Preston vann det allra första mästerskapet 1889, då de gick igenom säsongen utan förlust. Nu är det dock länge sen de var bra, de har inte spelat i högstaligan sedan säsongen 1960/61.

Mycket historia, mindre nutid på Deepdale i Preston.

Tåget från Manchester tar 40 minuter till en timme. Du ska till stationen som heter Preston (Lancs). Stationen Preston Park ligger i Brighton medan stationen Long Preston som namnet antyder är långt ifrån Preston (Long Preston är en ort i Yorkshire). Från stationen är det runt 20 minuter att gå till Deepdale men du passerar flera pubar på vägen, så det finns möjlighet att släcka törsten.

Damlag: Har en egen hemsida med dålig information om var matcherna spelas. Verkar säsongen 2021/22 ha huserat på UCLAN Sports Arena #2 och Penwortham Priory Academy.

Rotherham United

New York Stadium (Aesseal New York Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Rotherham United är ingen av de högpresterande klubbarna i det engelska ligasystemet. Bildad då två klubbar slogs ihop på 1920-talet tog klubben omedelbart plats i Football League. Rotherham United har varit en ligaklubb sedan dess utan att nå högstadivisionen. Det var nära 1955 men de förlorade på målkvot.

Tåg från Manchester till Rotherham tar i bästa fall en dryg timme med ett byte. I värsta fall två och en halv timme med två byten. Sedan är det bara några minuters gångväg till arenan. Detta är aningen överraskande då New York Stadium är nybyggd.

Som hörs på namnet ligger New York Stadium i området New York Island, som distinkt inte är någon ö och definitivt inte ska blandas ihop med den amerikanska storstaden. En anledning till valet av arenanamn är att Rotherham United hoppas locka sponsorer från New York.

Damlag: Har en egen hemsida som i juli 2022 senast var uppdaterad i december 2021, så de verkar inte vilja ha besökare.

Sheffield United

Bramall Lane, officiell hemsida, Football Ground Guide

Med anor från 1889 kan en tänka sig att Sheffield United är en klassisk klubb. Men jösses, United är bara den fjärde äldsta klubben i Sheffield. De har dock överhanden på Wednesday i bokstavsordning (fördelen med att välja namn sist).

Sheffield United har dock den äldsta arenan. Inte bara i Sheffield utan i världen (om vi räknar arenor där det spelas professionell fotboll). Bramall Lane är till och med mycket äldre än klubben och byggdes redan 1855.

Bramall Lane är världens äldsta arena för professionell fotboll. Det borde alla veta. Kan ge gratispoäng i ett Manchesterquiz.

Sheffield är kanske inte fotbollens födelsestad (de första reglerna skrevs i Cambridge) men de har, i Sheffield FC, världens äldsta fotbollsklubb. Sheffield FC bildades 1857 men spelade i sin barndom fotboll enligt Sheffield rules. Sedan, 1878, bildades Newton Heath Lancashire & Yorkshire Railway (som sedermera blev Manchester United) och då insåg Sheffield FC att de borde byta till FA:s regler.

I Hallam FC har Sheffield också världens näst äldsta fotbollsklubb. Med tanke på att de hade fyra klubbar redan 1889 är Sheffieldlagen faktiskt sensationellt dåliga, tillsammans har de bara fem ligatitlar. (Nu är det måhända lite orättvist då Sheffield FC och Hallam FC är amatörklubbar.)

Från Manchester är det 50 minuter till Sheffield, i South Yorkshire, med det snabba tåget och dubbelt så långt med ett långsamt tåg. Ofta är det snabba tåget dessutom billigare. Sheffield är en hyfsat stor stad med många trevliga pubar.

Från stationen är det mindre än en kvart att gå till Bramall Lane.

Damlag: Ska säsongen 2022/23 spela sina hemmamatcher på Bramall Lane.

Sheffield Wednesday

Hillsborough Stadium, officiell hemsida, Football Ground Guide

Sheffield Wednesday är äldre och bättre på fotboll än Sheffield United (åtminstone historiskt sett). De kan påstå att de har anor från 1820 då Wednesday Cricket Club bildades men fotbollsklubben bildades först 1867 och det är 1867 som räknas.

Mer om fotbollen i Sheffield finns under avsnittet om Sheffield United. Förutom att United är ett trevligare namn än Wednesday så är United att föredra då Bramall Lane ligger närmare stationen.

Hillsborough är mest känd för den hemska katastrofen 1989. Sedan dess har arenan förstås renoverats och idag är det en säker arena. Det finns förstås ett minnesmärke för katastrofen vid arenan. Också att hålla utkik efter är klockan på den södra läktaren. Den klockan är faktiskt äldre än Hillsborough. Vidare finns det ett minnesmärke för översvämningarna som drabbade arenan 2007.

Tåget från Manchester tar i bästa fall 50 minuter (se Sheffield United). Åk tidigt så hinner du testa några pubar! Till Hillsborough är det sedan en timmes gångväg. Det är kanske lite för långt. Taxi finns förstås som alternativ. Annars är det spårvagnen (som i Sheffield kallas Supertram) som gäller. Med gång- och väntetid ska det vara gjort på en halvtimme.

Damlag: Har egen hemsida. De verkar spela sina matcher på Sheffield Hallam University Sports Park.

Stoke City

Stoke Stadium (Bet365 Stadium, tidigare Britannia Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Stoke City har varit med sedan 1863 men har aldrig blivit engelska mästare. Desto bättre är de på krukmakeri (ja, inte Stoke City men Stoke som stad). Därför kallas Stoke City för The Potters och staden kallas för Potteries.

Från Manchester är det 30-50 minuter med tåg till Stoke-on-Trent (det finns några andra ställen som också heter Stoke och inte alls ligger i närheten). Stoke City kommer från den town i Stoke som faktiskt heter Stoke-on-Trent (se också Port Vale). Från stationen tar det en halvtimme att gå till Stoke Stadium. Vill du inte gå i en halvtimme kan du gå i fem minuter och utnyttja direktbussarna som går till arenan på matchdagar. Tycker de inte om buss kan du åka taxi.

Damlag: Verkar spela på Community Drive (alternativt kallad Norton Sports alternativt Emerys Stadium) i Smallthorne i Stoke-on-Trent.

Tranmere Rovers

Prenton Park, officiell hemsida, Football Ground Guide

Tranmere Rovers kommer från Birkenhead i Merseyside, bara en simtur över Merseyfloden från Liverpool (rekommenderas inte). De spelar sina hemmamatcher på den överdrivet stora arenan Prenton Park (en klubb som mestadels huserar i tredje- eller fjärdedivisionen behöver inte en arena med 16.000 platser, illusterat av att två tredjedelar av platserna oftast står tomma).

Det går att åka tåg till Rock Ferry eller Birkenhead Central och sedan promenera ett par kilometer. Du kan komma lite närmare arenan med buss från tågstationen Liverpool Lime Street och ännu lite närmare med buss från tågstationen Conway Park.

Damlag: Tranmeres damlag verkar spela sina hemmamatcher på Ellesmere Port Sports Village.

Lite längre bort

Om du har mer tid på dig eller om du är äventyrslysten eller om du av någon annan anledning inte vill besöka någon av de tidigare listade klubbarna så finns det åtskilliga klubbar som du utan vidare kan besöka på dagen och ändå vara tillbaka i Manchester i tid för middag.

Är du sugen på mer än fotboll och om du kan tänka dig att övernatta är det heller inte överdrivet långt till städer som London, Edinburgh, Glasgow och Newcastle.

Aston Villa

Villa Park, officiell hemsida, Football Ground Guide

Villa Park har varit föremål för några av Uniteds bästa matcher, till exempel 2-1-segern mot Arsenal i FA-cupsemifinalen 1999. I modern tid har United ett alldeles fantastiskt facit på Villa Park, vilket är anledning nog att önska att Aston Villa ska spela Premier League-fotboll.

Aston Villa är den bästa av de historiskt ständigt underpresterande Birminghamklubbarna. Birmingham ligger i West Midlands.

Från Manchester till Birmingham (stationen heter Birmingham New Street) är det 90 minuter med tåg. Men då har du fortfarande en halvmil till Villa Park. Enklast är att fortsätta med tåg (du måste byta) till Witton, varifrån det bara är några minuters gångväg till Villa Park. Är du på sådant humör kan du också välja en taxi.

Damlag: Aston Villas damlag spelar på Bescot Stadium i Walsall.

Barnsley

Oakwell, officiell hemsida, Football Ground Guide

Oakwell har anor från 1800-talet men renoverades på 1990-talet.

Det går inga direkttåg från Manchester men trots att du måste byta (i Huddersfield eller Sheffield) tar det bara 90 minuter med tåg till Barnsley, som ligger i South Yorkshire. Från stationen är det bara tio minuter att gå till arenan.

Damlag: Barnsley tycks inte ha något damlag men Barnsley Women’s Football Club finns. De verkar spela på olika arenor men förhållandevis ofta på Recreation Ground i Wombwell, Barnsley.

Birmingham City

St Andrew’s (tidigare St Andrew’s Trillion Trophy Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Birmingham City bildades som Small Heath Alliance. Känner du till Small Heath är det sannolikt från teveserien Peaky Blinders. Birmingham ligger i West Midlands.

Från Manchester till Birmingham (stationen heter Birmingham New Street) är det 90 minuter med tåg. Sedan är det buss, taxi eller en halvtimmes promenad till St Andrew’s.

Damlag: Spelar också på St Andrew’s.

Blackpool

Bloomfield Road, officiell hemsida, Football Ground Guide

Efter andra världskriget var Blackpool en av Englands bästa klubbar. De blev emellertid degraderade 1967 och därefter har de gjort fler säsonger i fjärdedivisionen än i högstaligan. Oftast spelar de i någon av serierna däremellan. De drömmer sig fortfarande tillbaka till tiden med Sir Stanley Matthews (av vissa ansedd som Englands bästa spelare någonsin).

Annars är det kanske inte fotbollen utan staden Blackpool som lockar. Kuststaden Blackpool är klassas som en seaside resort och är känd för stränderna och strandpromenaden. Blackpool hade också planer på att bli en brittisk motsvarighet till Las Vegas, men det blev inte så mycket med det (kasinoverksamhet finns emellertid och om du vill spela bort dina pengar kan du göra det). Däremot har de ett stort nöjesfält.

Fotbollsklubben Blackpool spelar sina hemmamatcher på Bloomfield Road. Åker du från Manchester kommer du till Blackpool North på 80 minuter, sedan är det buss, taxi eller en lång promenad som gäller. Ett alternativ är att åka tåg till Blackpool South, varifrån det bara är tio minuter till Bloomfield Road på fot, Men för att komma till Blackpool South måste du byta tåg på vägen och resan tar en och en halv timme till två timmar.

Damlag: Blackpools Community Trust driver ett damlag men det är dåliga på att informera.

Chesterfield United

Chesterfield Football Club Stadium (Technique Stadium, tidigare Proact Stadium, tidigare B2net Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Efter 139 år lämnade Chesterfield sin gamla arena Saltergate (Recreation Ground) för en nybyggd år 2010.

Tåget till Chesterfield i Derbyshire tar 80 minuter. Sedan har du 20-30 minuter att gå för att nå Chesterfield Football Club Stadium. Vill du krångla kan du gå till stadshuset, varifrån det går direktbussar till arenan på matchdagar.

När undertecknad besökte Chesterfield Football Club Stadium var det Sheffield Uniteds damlag som var hemmalag. De har därefter flyttat hem till Sheffield.

Damlag: Finns på egen hemsida. De tycks spela sina hemmamatcher på (hos) Chesterfield Panthers Rugby Club.

Derby County

Pride Park Stadium, officiell hemsida, Football Ground Guide

Pride Park var en av många arenor som byggdes på 1990-talet. Till skillnad från många andra nybyggda arenor ligger den dock lättåtkomligt, bara tio minuters gångväg från stationen. Tåget till Derby tar sisådär 100 minuter, med byte i Sheffield eller Stoke-on-Trent.

Damlag: Verkar spela sina matcher på Don Amott Arena hos Mickleover FC.

Doncaster Rovers

Doncaster Rovers Stadium (Keepmoat Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Darron Gibson (på straff) och Sean Evans gjorde målen när ett Manchester United-lag invigde Doncasters nya arena med en 2-0-seger 2007. Arenan byggdes i samband med en rejäl upprustning av Doncaster, som är en stad i South Yorkshire.

Som många nya arenor ligger Doncaster Rovers Stadium en bra bit ifrån tågstationen. Räkna med att det tar en halvtimme att gå. Det verkar emellertid finnas bussar som går från tågstationen till arenan. Tåget till Doncaster tar 75 minuter.

Damlag: Doncaster Rovers Belles brukade vara bäst i England. Numer är de ganska dåliga. Spelar på Oxford Street hos Rossington Main.

Fleetwood Town

Highbury Stadium, officiell hemsida, Football Ground Guide

Fleetwood ligger i det nordvästra hörnet på halvön Fylde i Lancashire. Hit går inga tåg. Snabbaste sättet att ta sig till Fleetwood är att ta tåget till Poulton-le-Fylde (en dryg timme) och sedan buss (15-20 minuter) till Highbury Stadium. Det går också att ta tåget till Blackpool North och åka buss därifrån. Men visst lockar det att åka till Poulton-le-Fylde!?

En långsammare men mer scenisk väg är att ta spårvagnen från Blackpool till Fleetwood, då resan går längs kusten.

Damlag: Verkar spela på klubbens träningsanläggning Poolfoot Farm.

Leeds United

Elland Road, officiell hemsida, Football Ground Guide

Leeds, i West Yorkshire, är historiskt en av Uniteds allra största rivaler – långt, långt före Arsenal och Chelsea. Om United hatar Leeds så är det ändå inget emot hur det är åt andra hållet. Möjligen hatar Leeds supportrar United mer än Liverpools supportrar gör. Troligen hatar de United mer än de gillar Leeds.

Tips: Åk inte till Leeds i Unitedtröja.

Historiskt sträcker sig rivaliteten till Rosornas krig (Wars of the Roses) på 1400-talet. (Vadå långsint?) Då var det House of York, representerade av den vita rosen, som slogs mot House av Lancaster, som representerades av den röda rosen. Den gången vann de röda (Rosornas krig är måhända inte så känt i Sverige men leken röda-vita rosen härstammar härifrån).

Manchester vann också över Yorkshire under industriella revolutionen, då det nya materialet bomull konkurrerade ut ullen. På fotbollsplanen tog rivaliteten på allvar fart under 1960-talet. Vilka som vann? Leeds har tre ligatitlar totalt. United vann så många bara på 1950-talet, fler än tre på 1990-talet och fler än tre på 2000-talet.

Mer om rivaliteten med Leeds här.

Idag är storstaden Leeds ett finansiellt center.

Leeds spelar sina hemmamatcher på Elland Road. Till Leeds tar det 50 minuter med det snabba tåget och 80 minuter med det långsamma tåget (men det snabba tåget är markant dyrare). Från tågstationen tar det minst en halvtimme att gå. Men på matchdagar går det direktbussar till arenan.

Damlag: Finns, men de är dåliga på att informera om var de spelar.

Nottingham Forest

City Ground, officiell hemsida, Football Ground Guide

En gång var Nottingham Forest bäst. Ja, i England alltså. I Europa har de varit bäst två gånger. Men det var länge sen nu. I februari 1999 sköt Ole Gunnar Solskjaer fyra mål som inhoppare mot Nottingham. Nottingham skämdes så mycket att de inte vågade spela Premier League-fotboll igen förrän 2022.

Hemmamatcherna spelas på City Ground, en arena som har varit med sedan 1898.

Det tar ett par timmar med tåg från Manchester tills vi är framme i Nottingham i Nottinghamshire. Sedan är det en promenad på 20 minuter till City Ground.

Damlag: Verkar spela sina matcher på Halbrooke Stadium Park hos Eastwood Community FC.

Notts County

Meadow Lane, officiell hemsida, Football Ground Guide

Det är väl inte helt uppenbart men Notts County är en fotbollsklubb från Nottingham. Notts Countys claim to fame är att de är den klubb som har flest upp- och nedflyttningar i den engelska fotbollen. De är också världens äldsta professionella fotbollsklubb.

Notts County arena Meadow Lane ligger bara några hundra meter från City Ground. Riktigt så nära som det låter är det emellertid inte då River Trent skiljer arenorna åt. Gångvägen är det därför en nätt kilometer mellan de två arenorna. Vägbeskrivningen är ändå samma som för Nottingham Forest, men promenaden till Meadow Lane är fem minuter kortare. (Och om du tycker att arenorna i Nottingham ligger nära varandra så är det ändå inget mot hur det är i Dundee. Men det ligger utanför den här guiden.)

Damlag: Verkar spela på Greenwich Avenue i Basford.

Scunthorpe United

Glanford Park (The Sands Venue Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Det gamla skämtet berättar att det finns tre engelska fotbollslag med en svordom I namnet: Arsenal, Scunthorpe United och Fucking Manchester United. Det är egentligen menat som ett hån mot United men det är ju uppenbarligen ett fall av avundsjuka. Det är gulligt att de andra bryr sig så mycket.

Scunthorpe är en stad i North Lincolnshire. Svordomen i namnet har gett upphov till det som kallas Scunthorpeproblemet, vilket är ett internetfenomen som resulterar i att elektroniska brev (så kallade e-mail) stoppas i spamfilter.

Till Scunthorpe är det ganska långt, dryga 100 minuter med tåg. Dessutom är det en promenad på 25 minuter till arenan. Men går ju att hugga en taxi.

Damlag: Verkar inte finnas.

West Bromwich Albion

The Hawthorns, officiell hemsida, Football Ground Guide

West Bromwich är en stad (town) i West Midlands. West Bromwich är inte en del av Birmingham. West Bromwich Albion är fotbollsklubben från West Bromwich. Säg West Brom eller West Bromwich Albion (The Baggies och enbart Albion funkar också, i skrift är förkortningen WBA brukbar) om fotbollslaget och West Bromwich om staden.

West Brom spelar sina hemmamatcher på The Hawthorns, arenan som framför allt är känd som skådeplatsen för Sir Alex Fergusons sista match som manager.

Från Manchester reser du till tåg- och spårvagnstationen The Hawthorns, som ligger några minuters gångväg från arenan. Från Manchester involverar resan ett eller flera byten, ofta i Wolverhampton och Smethwick Galton Bridge. Du kan också åka tåg till Birmingham New Street och därifrån ta fortsätta till The Hawthorns med spårvagn (från New Street) eller tåg (gå till Birmingham Moor Street eller åk med byte på vägen). Från Manchester tar det två timmar, ge eller ta en kvart, till The Hawthorns.

Damlag: Spelar på Sutton Coldfield Towns arena Central Ground.

Wolverhampton Wanderers

Molineux Stadium, officiell hemsida, Football Ground Guide

Wolverhampton Wanderers kommer från staden Wolverhampton (en city) i West Midlands. Fotbollslaget refereras nästan uteslutande till som Wolves.

Wolves var bra på fotboll på 1950-talet, då de vann ligan tre gånger. Sedan studsade de runt mellan divisionerna. Men nu tycks de ha etablerat sig i Premier League.

Från Manchester åker du tåg till Wolverhampton, vilket är snabbt gjort, sisådär 75 minuter. Sedan är det en kvart att gå till Molineux.

Damlag: Spelar på Castlecroft Stadium (CKW Stadium) som tillhör AFC Wulfrunians (bra klubbnamn!).

York City

York Community Stadium (LNER Community Stadium), officiell hemsida, Football Ground Guide

Till den klassiska staden York i North Yorkshire är det 80 minuter med tåg från Manchester Piccadilly och 100 minuter från Manchester Victoria. Staden bildades av romarna år 71 men namnet har skandinaviskt ursprung (Jórvík). Under sin 2000 år långa existens har staden spelat en viktig roll Englands historia.

Därmed är York av historiska skäl ett attraktivt resmål.

I York finns ett fotbollslag, York City. De är inte så bra och har egentligen aldrig varit bra. Men är du ändå i York (rekommenderas) så kan du ju passa på att se en match.

Nej, detta är inte fotbollsarenan i York men väl en bild från York. Och staden är ändå mer attraktiv än fotbollen.

York City flyttade i februari 2021 in på nybyggda York Community Stadium. Deras gamla låg bekvämt, en kvarts promenad från tågstationen. Till nya arenan är det en timmes gångväg. Nu är det förvisso trevligt att promenera inne i historiska York men undertecknad misstänker att promenaden till arenan inte är fylld av sevärdheter. Men med hjälp av buss går det att nå arenan på 20 minuter. Och York Citys hemsida informerar med stolthet att bussbolaget har lovat att det kommer att gå att bussar tillbaka in till stan även efter kvällsmatcher.

Damlag: Spelar på York St John University Sports Park. Det är klubbens egen hemsida som berättar det, vilket är så anmärkningsvärt (det borde inte vara det men det är det) att det måste påpekas.

Wembley Stadium

Wembley Stadium (Old Trafford South), officiell hemsida, Football Ground Guide

Englands nationalarena heter Wembley Stadium och är en av världens mest kända arenor. Ofta kallas den Old Trafford South, då Manchester United har spelat väldigt många matcher på Wembley (det kan hända att det bara är Unitedsupportrar som använder uttrycket Old Trafford South, men det ger oss ju bara ytterligare anledning att säga så).

Wembley byggdes ursprungligen 1923 men tilläts förfalla och till slut, år 2000, fanns inget annat val än att riva skiten. Då var det naturliga valet att bygga en ny nationalarena på en logistiskt lämpligare plats.

Men engelsmännen är som engelsmännen är.

Så nya Wembley byggdes där gamla Wembley låg. Bygget tog sju år (det var längre än planerat) och under tiden var England utan nationalarena.

Old Trafford South. Också känd som Wembley. Som sången går: Wem-ber-lee, Wem-ber-lee, we’re the famous Man United and we’re going to Wem-ber-lee.

Problemet med Wembley är att det är drygt att ta sig dit från norra England och det brukar ju vara lagen i norr som får spela på Wembley. Tåg till London och sedan tunnelbana till Wembley är ju problemfritt. Men det finns de som vill åka bil eller buss och då är det inte alls kul. Åker du buss till Wembley för en FA-cupsemifinal kommer du sannolikt vara kvar på parkeringen när det är dags för finalen (det var en liten överdrift). Och för de som vill åka tåg hem till norra England kan det hända att det inte finns några avgångar att välja på när matchen är slut.

Före matchen laddas det på pubarna vid Wembley (lagen tilldelas olika pubar) men även på olika pubar runt om i London, gärna i anslutning till tunnelbanan.

Åker du från Sverige åker du förstås direkt till London. Det finns en eller två saker att göra i London.

Den bästa stunden på Wembley var när United vann Europacupen 1968.

Andra sporter

Om det är otillräckligt med de listade fotbollsklubbarna har du chansen att gå på annan idrott när du är i Manchester. Förutom sporterna som nämns här är eller har Manchester varit framstående inom boxning, roller derby, speedway, friidrott och simning.

Cricket

Den anrika och väldigt engelska sporten cricket har anor åtminstone från 1500-talet. I Manchester spelas det cricket på Old Trafford och cricketarenan invigdes 1857. Den är således äldre än fotbollsarenan.

Old Trafford är namnet på cricketarenan i Manchester.

Hemmalag på Old Trafford är Lancashire County Cricket Club (officiell hemsida). Huvudrival är Yorkshire County Cricket Club och matchen kallas Roses Match (Lancashire representeras av den röda rosen och Yorkshire av den vita rosen, se avsnittet om Leeds United).

Cricket förekommer i flera olika former och regelverket är alldeles för komplicerat för att gå igenom här. Men matcher är sällan slut på en dag och ofta pågår de under många timmar (så kan du inte reglerna när du kommer dit gör du det kanske när du lämnar). Ibland tar de paus för att dricka te (inte öl?!). Säsongen är framför allt koncentrerad till sommaren men under våren och hösten kan det vara möjligt att få in en cricketmatch i samband med en Unitedmatch.

Cykling

Manchester är huvudstad för cykelsporten i Storbritannien med basen National Cycling Centre, Home of British Cycling (officiell hemsida). Här finns en BMX-arena, mountainbikeleder och förstås också Manchester Velodrome. Team GB, som är världsledande inom velodromcykling, tränar i Manchester. Vill du testa finns möjligheten, men bara ibland.

Det Tour de France-vinnande proffslaget Ineos Grenadiers (tidigare Team Ineos, tidigare Team Sky) har också Manchester som bas.

Då och då arrangeras stora evenemang i velodromarenan.

National Cycling Centre ligger lite för nära City of Manchester Stadium för att det ska vara hälsosamt. Centret nås dock lätt, spårvagn mot Ashton-under-Lyne och avstigning vid Velopark.

Ishockey

Det har spelats hockey i Manchester sedan 1995. Då det började huserade Manchester Storm i Manchester Arena (tidigare Manchester Evening News Arena). I en match mot Sheffield säsongen 1996/97 slogs det rekord med 17.245 åskådare. Sedan har det gått mindre bra. Hockeylagen har kommit och gått.

Altrincham Ice Dome är ishockeyarenan i Manchester.

Idag är det arenan Altrincham Ice Dome (Silver Blades Altrincham) som gäller. Den ligger precis vid spårvagnshållplatsen i Altrincham.

Hockeylaget heter återigen Manchester Storm (officiell hemsida) och det rör sig om proffsidrott. Föredrar du sämre hockey finns det semiprofessionella laget Altrincham Aces (officiell hemsida).

Rugby

Från början spelades det fotboll. Men stackarna var inte överens och 1863 bildades det engelska fotbollsförbundet FA. De kallade sin sport för association football* för att skilja den från andra typer av fotboll – ja, vi tittar på dig, rugby football.

* Från soc blev det, på 1880-talet, soccer, men berätta inte det för britterna.

Det är enkelt med rugby, det finns två varianter: rugby union och rugby league. I väldigt grova drag kan det sägas att reglerna är lika: spelet går ut på att göra fler poäng än motståndaren genom att springa med den ovala bollen in i mål (ett försök) eller skjuta den mellan målstolparna. Skillnader finns lite här och var i regelverket. De mest signifikanta skillnaderna är att det är 15 spelare per lag i rugby union och 13 i rugby league, samt att olika sätt att göra poäng ger olika många poäng i de två sporterna.

De båda varianterna har förstås mästerskap i England. Rugby leagues mästerskap kulminerar sedan 1998 med en final på Old Trafford. I rugby union spelas finalen på Twickenham i London.

I Manchesterområdet är det Sale Sharks (officiell hemsida) som är bäst på rugby union. De spelar sina hemmamatcher på Salford City Stadium (AJ Bell Stadium).

Även rugby league-laget Salford Red Devils (officiell hemsida) har Salford City Stadium som hemmaplan.

Räkna med att det tar en timme till arenan från centrala Manchester. Buss med byte på vägen eller spårvagn till Trafford Centre och sedan buss verkar vara de bästa alternativen.

Vill du se bättre rugby league kan du åka till Wigan och se Wigan Warriors (officiell hemsida), som är mesta mästare. De delar arena med fotbollslaget Wigan Athletic (se ovan för vägbeskrivning).

Ändringslogg

 • 16-17 juli 2022: Kontrollerat hela dokumentet. Uppdaterat brutna länkar och inaktuell information. Adderat information om klubbarnas damlag. Adderat Tranmere Rovers. Tagit bort bussnummer.
 • 2 oktober 2017: Uppdaterat texten om FC United.
 • 10 augusti 2017: Uppdaterat för upp- och nedflyttning där så är tillämpligt.
 • November 2016: Första versionen.

 • Muss guide till Manchester och Manchester United

  Muss guide till Manchester och Manchester United

 • Manchester: Allt utom en strand

  Manchester: Allt utom en strand
  manchester_town_hall

 • Transport till, från och i Manchester

  Transport till, från och i Manchester
  transport

 • Boenden i Manchester

  Boenden i Manchester

 • Muss Manchester United-guide

  Muss Manchester United-guide

 • Shopping i Manchester

  Shopping i Manchester
  shopping

 • Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål

  Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål
  kultur

 • Music in Manchester

  Music in Manchester
  music_in_manchester

 • Restauranger i Manchester

  Restauranger i Manchester

 • Muss guide till Manchesters pubar

  Muss guide till Manchesters pubar

 • Barer och nattklubbar i Manchester

  Barer och nattklubbar i Manchester
  nattklubb

 • Resereportage

  Resereportage

Senaste artiklarna