Music in Manchester

För att du lättare ska förstå och hitta i Manchesters musikliv.
Av Kent Yxell och Mikael Österdahl

Uppdaterad i december 2016. Kontrolleras inför varje ny säsong.

Ändringslogg

  • 19 december 2016: Raderat avsnittet om Manchester Music Tours.
  • November 2016: Första versionen.

Historia

Manchester har alltid haft ett rikt musikliv.

60-talet och första delen av 70-talet

Manchester hade en imponerande musikscen före 1976, med grupper som The Hollies, The Bee Gees, Herman’s Hermits, Wayne Fontana and The Mindbenders, Freddie and the Dreamers på 60-talet följt av Barclay James Harvest och 10cc under tidigt 70-tal. Top of the Pops, som många säkert kommer ihåg, spelades också in i Manchester av BBC under denna tiden.

Året 1965, sålde Herman’s Hermits fler skivor än The Beatles, då de kom upp i över tio miljoner sålda under sju månader. Manchesterbanden Freddie and the Dreamers, Wayne Fontana and the Mindbenders samt Herman’s Hermits toppade amerikanska Billboardlistan konsekvent mellan april och maj 1965. De tre banden hade första-, andra- och tredjeplatserna på US Billboard top 100 under en vecka. Graham Nash från The Hollies flyttade till Kalifornien för att bli en del av det snabbt växande musiklivet där. Med undantag för Graham Gouldman från 10cc och Eric Stewart från The Mindbenders (som byggde Strawberry Studios i Stockport, Storbritanniens första världsklassiga inspelningsstudio utanför London) så var det få av alla de framgångsrika musikerna som investerade i eller gav något tillbaka till Manchesters musikliv.

The Sex Pistols och Punk Rock

Den 4 juni 1976 så bjöds Sex Pistols in att spela på Lesser Free Trade Hall av Devoto och Shelley från Buzzcocks. Publiken uppgick till 42 personer, men flera av dessa blev senare en viktig del av Manchesters musikliv. Tony Wilson blev Granadapresentatör och upphovsman till Factory Records. Peter Hook och Bernard Sumner bildade Joy Division och New Order. Även Morrissey som sen bildade The Smiths och blivande producenter som Martin Hannett och kommande inflytelserike musikjournalisten Paul Motley samt Mick Hucknall från Simply Red (Unitedfan!) var där… En annan händelse av betydelse var utgåvan av Buzzcocks Spiral Scratch. En EP i början av 1977 som var den första independent-label punkskivan som gavs ut!

Under veckorna därefter så bildade bland annat ovan nämnda producent Hannett ett lokalt märke som hette Rabid Records, som började ge ut singlar med lokala band som Slaughter & The Dogs. Många i musiklivet kom från Wythenshawe som till exempel blivande Joy Division- och New Order-managern Rob Gretton. Samtidigt presenterade Tony Wilson punken och New Wave genom sitt sena kvällsprogram So It Goes på Granada Television genom att ta dit de bästa banden från både USA och England … vilket betydde att Manchester hade visat upp Sex Pistols långt innan de var på Thames Television. Manchester hade också två gig från Sex Pistols Anarchy Tour på The Electric Circus, vilket ingen annan stad hade. Och det var dessa konserter som mer än något annat satte fart på Manchesters musiker och gav dem det självförtroende som genomsyrade brittisk punk…

När så So It Goes lades ner på Granada ville Tony Wilson vara kvar inom det lokala musiklivet, så han startade en happening-night på gamla Russell Club i Hulme som kallades The Factory. Detta gjorde han tillsammans med några vänner. Deeply Vale Festivals 1976 till 1979 precis norr om Manchester, nära Bury, var den första gratisfestivalen i Storbritannien och introducerade punkband som The Fall med flera. Även här var Wilson inblandad … samtidigt började han intressera sig för Rabid Records och hur de arbetade. Tillsammans med Joy Division-managern Rob Gretton bildade han ett eget bolag som inte bara gav ut singlar utan satsade på att ge ut LP också (vilket ofta bara de stora som EMI tidigare gjort). Det första riktiga albumet som följde var ”Unknown Pleasures” av Joy Division som spelades in på Strawberry Studios i Stockport.

Factory Records och post-punk perioden

Med den industriella revolutionen som ledmärke, så följde Factory Records Manchestertraditioner, genom att blanda ”bilder” från det industriella norra England med den glamorösa popkulturen à la Andy Warhol. När andra labels som A Certain Ratio med flera förfalskade sitt eget sound så var det Factory som verkligen definierade hur det var att vara en Mancunian i slutet av 70-talet. Samtidigt och ur samma Joy Division efter-punk-kombination av rock och pop samt dancemusik fann Manchester berömmelse och sålde miljontals skivor. Gruppen som sen skulle definiera Manchester var The Smiths, som leddes av Morrissey och Marr. Med sånger som Rusholme Ruffians och Suffer Little Children sjöng Morrissey om Manchester och gjorde sånger som är lika ikoniska och betydelsefulla för staden Manchester som målningarna av LS Lowry…

Madchester

Madchester var en musikscen som utvecklades i Manchester i slutet av 80-talet och i början av 90-talet. Musiken som slog igenom från denna tiden mixade alternativ rock med psykedelisk rock och dansmusik. Artister och band som förknippas med denna musik var New Order, The Stone Roses, Happy Mondays, Inspiral Carpets, Northside, 808 State, James, The Charlatans, The Fall, A Guy Called Gerald med flera… Vid den tiden var nattklubben Hacienda en viktig katalysator för popmusiken och den atmosfär som fanns runt Manchester kallades Second Summer of Love. Även denna gången (1982) låg Factory Records bakom, och på Hacienda spelade de flesta banden under denna perioden vilket hjälpte till att popularisera musiken … och begreppet Madchester.

The Festival of The Tenth Summer i mitten av 80-talet, som innehöll allt från film och livemusik till seminarier med mera och organiserades av Factory Records, gjorde också sitt för att grunda Manchester som center för den alternativa popkulturen. Hacienda blev mer en dance-club och ecstasy kom in i bilden. Madchesters rykte och musikscen bara växte….

Många av banden som New Order, Happy Mondays och James hade höga listplaceringar i slutet av 80-talet och när The Stone Roses gav ut sitt debutalbum recenserades det av NME som det bästa debutalbumet som någonsin gjorts. Inspiral Carpets förenade indiemusiken med något som kom att kallas baggy och då kom även klädstilen in i musiken… Looken som uppstod var lite av rave, lite retro, lite hippie och så lite fotbollsutstyrsel… Många Manchesterband hade fotbollssupportrar som lyssnare och även bandmedlemmarna bar fotbollströjor. Denna klädstil gjorde bland andra kläddesignern Joe Blogg till multimiljonär. James influerades mycket av baggystilen och deras Sit Down, som många Unitedfans säkert minns från regniga Rotterdam 1991, är en av de singlarna som slog bäst och blev en synonym med denna eran.

The Happy Mondays album med hade huvudspåret Hallelujah myntade uttrycket Madchester. Det var egentligen meningen att genom sin musikvideo sprida budskapet som en potensiell t-shirt-slogan… A bandwagon var född och i spåret av det gav The Charlatans ut sin andra singel The Only One I Know som blev UK top 10. Stone Roses gav ut Fools Gold som blev 1989 års bäst sålda indieplatta med en UK top 8. Step On och Kinky Afro av Happy Mondays blev båda UK nummer 5 och ett snäpp bättre kom deras album Pills ’n’ Thrills and Bellyaches. James återutgav 1991 Sit Down och kom upp på andraplatsen på UK-listan. Samma placering fick Inspiral Carpets med singeln Life. Bäst var dock The Charlatans som med albumet Some Friendly blev enda listetta hösten 1990.

Utanför Storbritannien var succén inte lika stor, men bland annat flera singlar av Stone Roses, Inspiral Carpets, Happy Mondays och Charlatans blev framgångsrika på Billboard Modern Rock Tracks-listan. Bland annat Stone Roses och Happy Mondays turnerade i USA och under 1990 var Happy Mondays det enda Madchesterband som kom in med sin singel på Billboard Hot 100 med Step On som blev nummer 57.

Därefter fick de två huvudaktörerna Stone Roses och Happy Mondays problem att ge ut uppföljare och när Stone Roses den 27 maj 1990 genomförde sin Spike Island koncert i Cheshire – kallad Woodstock for the E-generation – så såg man slutet på Madchestereran trots att band som James och Charlatans fortsatte ge ut skivor och uppträda live. Men denna baggymovement influerade många band över hela England och även senare i Manchester … som Oas…is… och Madchestereran hade även stor betydelse i ett långt perspektiv för utvecklingen av Gay Village och Northern Quarter i Manchester.

Fotnot: Under 2010, öppnades en ny nattklubb av New Order–basisten Peter Hook. Den heter FAC251 och ligger i gamla Factory Records lokaler på Princess St och riktar in sig på Madchestermusik. Trots att Madchestergenren försvann i mitten av 90-talet, så har flertalet band återuppstått för att göra turnéer. Till exempel så återförenades under 2012 Stone Roses, Happy Mondays och Inspiral Carpets. Stenarna gjorde bland annat tre konserter i Heaton Park norr om Manchester och det var totalt 225 000 som var där de tre dagarna. Biljetterna till de två första tog slut på 15 minuter och den tredje extrakonserten såldes slut på 45 minuter. Det var en upplevelse att varit där … trots gyttjan!

Stone Roses på Heaton Park.

Fotnot2: Michael Winterbottoms film 24 Hour Party People från 2002 följer story nom Tony Wilson och Factory Records, inkluderat Madchesterperioden och Happy Mondays succé.

The 1990s and after

Efter Madchesterperioden så förlorade regionen lite av sin energi … trots att flera band fortsatte sin succémarsch mot berömmelse. Nya band som Oasis, Take That, The Courteeners och Doves dök upp på pophimlen. Oasis blev det mest populära bandet med cityfanatiska bröderna Gallagher … hmm … i spetsen. De spelade för mer än 1,7 miljoner människor runt världen under sin Don´t Believe the Truth-turné 2005-06. Under 2010 så blev Manchester utnämnt till Storbritanniens sjunde ”musical city” av PRS for Music.

Och Morrissey is still going strong!

The venues of the early 21st century

Om du nu vill gå ut och njuta av livemusik i Manchester så är den största arenan Manchester Arena (tidigare MEN Arena/Manchester Evening News Arena), med plats för över 20 000 personer. Det är en av Europas största arenor i genren. Andra stora, men då utomhus är City of Manchester Stadium och Old Trafford Cricket Ground samt i sällsynta fall även vår egen kära Old Trafford. Konserter här sker bara utanför sportsäsongen. I det stora grönområdet Heaton Park anordnas riktigt stora evenemang då och då.

Lite mindre men lika populära är Manchester Apollo, Manchester Central (som för hette G-Mex) samt Manchester Academy. Det finnes även fler än 30 andra småställen för livemusik där både kända och up-coming artister och band spelar runt om i Manchester. Allt finns för den musikintresserade och livemusiken spirar fortfarande i ett livligt Manchesteruteliv. Områden som Northern Quarter är är hjärtat i musiklivet och här finns mängder av mysiga ställen att besöka som Band on the Wall, Night and Day Café samt nyrenoverade Castle Hotel. Även pubar och andra småklubbar spelar bra musik, även om det inte alltid är live utan en jukebox eller DJ. En av de bästa är kanske Mojo.

Livemusik i Manchester (11+5)

Manchester har så mycket livemusik som du kan önska – alltid spelas det något du gillar, antingen på en stor scen eller på något litet hak. Så! Här är några ställen du kan besöka för att se musik live i Manchester … närmare bestämt en startelva plus några avbytare…

Albert Hall

27 Peter Street

Den klassiska och skyddade byggnaden Albert Halls Chapel Hall gapade tom i drygt 40 år från 1969 till 2013. Nattklubben Brannigans huserade annars på nederplan tills den stängde. Efter renovering har Albert Hall nu öppnat som en utmärkt konsertlokal med plats för 2500 sittande gäster.

Alberthallmanchester.com

Band on the Wall

25 Swan Street

Efter en renovering för fyra miljoner pund 2009 har denna legendariska musikala plats snabbt kommit tillbaka till verksamheten och är nu värd för de typer av musikaliska genrer som annars skulle gå underrepresenterade i Manchester. Allt från jazz och reggae till ny folkmusik och electronica. Syftet är att uppmärksamma de ”bästa i världen” samt lokala talanger. Detta görs på strikt icke vinstdrivande linjer – en grundsyn som syns i deras utbildningsprogram. Genom att tillhandahålla ett utbud av kurser tillsammans med ett stort utbud av föreställningar, är det få konkurrenter som kan göra anspråk på att ha så mycket kulturell påverkan på Manchesters musikala scen som Band on the Wall.

Bandonthewall.org

Bridgewater Hall

Lower Mosley Street

En verkligt slående byggnad, och som kostade 42 miljoner pund för att bygga (bygget sitter på jordbävningssäkra fjädrar, speciellt skapade för att minska akustiska vibrationer). Bridgewater Hall är hem för tre världsberömda orkestrar (Hallé, BBC Philharmonic och Manchester Camerata). Den står som värd för fler än 250 föreställningar varje år och inom varje större genre. Samarbetet mellan Manchesterbandet Elbow och Hallé under Manchester International Festival är kanske det mest kända exemplet på dess mångfald. Med oklanderlig akustik och en anständig vy från varje plats i huset är det kanske inte förvånande att stället lyckas dra in artister från hela världen på en regelbunden basis.

Bridgewater-hall.co.uk

Britons Protection

50 Great Bridgewater Street

För ett otränat öga kan BP:s se ut som en gammal mans pub, men i själva verket är denna traditionella boozer det bästa vattenhålet för musikälskare från den närliggande Bridgewater Hall. Den traditionella atmosfären förstärks av en whiskymeny som ståtar med inte mindre än 150 olika sorter. Och även om det utan tvekan är en av de bästa pubarna i området, så har ryktet förbättrats ännu mer genom sin övervåning. Det rummet som såg Badly Drawn Boys karriär ta fart! Där har de ofta gigs och poesikvällar och quiz-nights samt även hyfsat billiga priser … i baren!

The Deaf Institute

135 Grosvenor Street

Som en del av det ständigt växande Trofimperiumet, så har The Deaf Institute snabbt blivit navet i stadens oberoende musikscen. Bara namnet kan få en att undra, och när du sen kommer in i den gotiska lokalen som ser ut som en dome inkluderat terrasserna och sittplatserna och till sist men inte minst en glittrande spegelboll! Här är det levande musik, café och bar med quizaftnar. Flera kända artister och andra shower har ägt rum i den härliga lokalen och många från den lokala musikgenren samlas här för ett snack. Även studenter frekventerar stället regelbundet då det även har välbesökta klubbkvällar. Med andra ord så är kanske Institutet en av de hippaste musikscenerna i Manchester.

Thedeafinstitute.co.uk

Gorilla

54-58 Whitworth Street
Gorilla, i närheten av Oxford Road Station, har det mesta. Restaurang, bar och nattklubb. Men i lokalen finns också utrymme för livemusik med plats för 550 gäster. Gorilla är en del av Trofimperiumet.

Thisisgorilla.com

Kro Bar

325 Oxford Road

Ligger i slutet av Oxford Road. Kros övervåning omvandlas till en av de mest levande musikscenerna i Manchester, vilket ofta gör det till en oförglömlig show. Det är som att ha din favoritartist spelandes i ditt vardagsrum. Detta är en plats som är intim och intensiv, nästan perfekt för DIY shower och intensiva klubbkvällar. Baren i sig är ungdomlig men lyckas undvika den studerande pöbeln, vilket är ett mirakel med tanke på att The Academy (och studentkåren) är på andra sidan gatan…

Kro.co.uk

The Lowry

Pier 8, Salford Quays

Hit kommer du lätt med Metron från Piccadilly Gardens mot Eccles. Hoppa av vid MediaCityUK. Arkitektursikt är det en uppseendeväckande dramatisk byggnad som slår det mesta i Manchester. Namnet har det fått från den kända artisten LS Lowry. Hyllningslåten Matchstalk Men and Matchstalk Cats and Dogs toppade listorna 1978. The Lowry har två huvudscener (theatre) och en studio för mindre utställningar – de tar in 1730, 466 and 180 personer var för sig. Här kan du se drama, opera, ballet, dans, musikaler, olika shows, populärmusik, jazz, folk och komedi samt ett galleri som visar verk av LS Lowry, jämte temporära utställningar.

Thelowry.com

Manchester Academy (1, 2, 3 & Club)

Oxford Road/Moss Lane East

Stadens klassiska studenthak, officiellt en del av University of Manchester. Academy har en speciell, spretig inställning till bokning av livemusik. Mellanstora band spelar i nyrenoverade Academy (1) (med en kapacitet på 2300 personer), medan nya och kommande hoppfulla, samt has-beens och spelar i de mindre Academy 2, Academy 3 och Academy Club. Även om de har varit värd för många stora band under årens lopp, är Academy inte den mest karismatiska av lokaler. Men vad det saknar i kvalitet, gör det upp för i kvantitet. Vilket innebär att någon som kommer hit sannolikt kommer tillbaka! I närheten finns, Big Hands där många håller till för en pint både före och efter konserterna…

Manchesteracademy.net

Manchester Apollo

Stockport Road

Det är kanske inte det mest iögonfallande stället, men i Manchester har Apollo ryktet om sig att locka några av de största namnen inom musikindustrin. De har haft band som The Beatles, Bob Marley, Oasis, Dido, Queen, Jimi Hendrix, The Clash och Lady Gaga. Apollo tar in närmare 2700 personer och alla har en utmärkt vy. Med sin öppna planlösning inger stället en intim känsla i hela lokalen som både publik och artister uppskattar.

O2apollomanchester.co.uk

Manchester Arena (tidigare MEN Arena/Manchester Evening News Arena)

Victoria Station, Hunts Bank

Det kan sakna hjärta och själ som i mindre lokaler, men det finns få andra städer runt om i landet som kan göra anspråk på att ha en arena av samma kvalitet som Manchester Arena. Här spelar alla de stora banden och stjärnorna inför fullsatta hus (ca 22 000 personer) kväll efter kväll. Och inklämd mellan sell-out-tours uppträder komiker, reality TV-spin-offs och även en och annan fotbollsmatch?! kläms in. Merchandise, mat och dryck kanske i dyraste laget, men arenan ligger mitt i city vid Victoria Station och fyller varje önskan om en total musik-upplevelse…

Manchester-arena.com

Manchester Central (fd G-Mex)

Windmill Street, Petersfield

Manchester tredje järnvägsstation har funnits här sen 1878, men nu efter en £30-miljonersombyggnad är det istället ett Convention Complex av allra högsta klass. Utställningsytor på upp till 10 000 kvadratmeter och ett auditorium för över 800 personer med mera. Här hålls även många konserter (till exempel så spelade Ian Brown en minnesvärd koncert här 2010) och Central tar in över 18 000 personer. Ett unikt ställe som är lättåtkomligt vad gäller transporter dit.

Manchestercentral.co.uk

Matt & Phreds

64 Tib Street

Den enda klubb i norr tillägnad jazz. Matt & Phreds är alltid en bra satsning för intressant och nyskapande oberoende musik. Gratis att komma in på vardagar, men det kostar fortfarande bara £5 på helgerna. Livemusik sex kvällar i veckan. Poesi, litteratur och akustiska kvällar finnes oxå på repretoaren, samt utställningar av konstverk från nya lokala talanger. Lokalen har också en stor vinlista och vet hur man gör en bra pizza.

Mattandphreds.com

Night & Day Café

26 Oldham Street

Detta coola ställe ligger på Oldham Road och är en liten men känd rockklubb där många lokala band spelar. Du kan ofta betala i entrén, även när det är förköp! Ljudvolymen är rätt hög men ändå acceptabel. De serverar mat och har en lång bar vid entrén. Det ligger fler barer med mera på båda sidor om Night & Day.

Nightnday.org

The Roadhouse (nu stängd)

Det var kanske den ”coolaste” klubben i Manchester men tvingades stänga då grannarna klagade på ljudnivån. Ställets bästa kväll var Revolver på måndagarna och gjorde Roadhouse till ett av de populäraste ställena på veckans första dag. Det spelades retromusik, allt från James Brown till Jonestown samt en hel del Marvin Gaye.

Ruby Lounge

28-34 High Street

En av de sista gamla klassiska rockklubbarna i Manchester är källarlokalen Ruby Lounge som fortfarande lever kvar… Även om de gör anspråk på att vara en plats för ”stora, vilda, högljudda, spännande liveband” så är dess ledstjärna att om bandet är bra nog så får de uppträda… Beläget strax utanför Market Street, utökar de sin 350-personerskapacitet till 500 under klubbkvällar, och det är sällan en kväll då det är stängt … fullt ös hela året!

Therubylounge.com

In our heart, Manchester (11+3)

Det finns mängder av sånger om Manchester och här är några av dessa. Kanske känner du igen någon?

Den mest kända är nog Flowers of Manchester som betyder extra mycket för de med ett rött devils-hjärta…

Mick Groves – The Flowers of Manchester

(The Flowers of Manchester skrevs av Eric Winter och populariserades av The Spinners. Groves var en av medlemmarna i gruppen och spelade in låten på nytt i samband med 50-årsdagen av Münchenolyckan.)

Ian Brown – Longsight M13

Doves – M62 Song

Elbow – Great Expectations

(Great Expectations handlar om buss 135 mellan Bury och Manchester.)

Oasis – Half The World Away

The Fall – Cheetham Hill

The Smiths – Rusholme Ruffians

The Stone Roses – Mersey Paradise

(Floden Mersey rinner faktiskt genom södra Manchester.)

The Beautiful South – Manchester

Take That – Mancunian Way

Manchester England (från musikalen Hair)

The Courteeners – Fallowfield Hillbilly

The Stone Roses – Daybreak

(Med raden ”from Atlanta, Georgia to Longsight, Manchester”.)

Mint Royale – From Rusholme with Love

Madchesters startelva (11+3)

Här är en Manchesterelva inklusive avbytare…

The Band Music FC (4-4-2)
10cc
Take That, Joy Division, New Order, Simply Red
Inspiral Carpets, Happy Mondays, Morrissey, James
Stone Roses & Oasis

Avbytare: The Hollies, Doves, Bee Gees
Manager: The Smiths

A read of it all, instead

Vill du hellre koppla av framför brasan med en kall öl och läsa om Manchester-musiken i pappersformat, så är det här något för dig:

The Manchester Musical History Tour av Phill Gatenby och Craig Gill.

Som ni sett i all text ovan så har Manchester en rik historia musikaliskt sett och i denna boken kan du följa den från 50-talet och framåt.

Manchester har alltid sett framåt, men filmen 24 Hour Party People kanske istället gjorde att folk började titta tillbaka på vad som skett historiskt sett med musiken i Manchester. Samtidigt så kom också boken om Morrisseys Manchester ut, den skrevs av Phill Gatenby.

Denna boken är också skriven av honom, tillsammans med Craig Gill. Det är en intressant guide för alla som gillar brittisk musik och kanske då speciellt allt runt Manchesters musikliv med olika klubbar, platser med mera som inspirerat alla banden från Greater Manchester under de senaste 50 åren…

Lite om författarna:

Phill Gatenby skrev först för Manchester city-fanzinet Blue Print under 1988 och gjorde sen sitt egna city fanzine This Charming Fan under 1993. Skrev artiklar i olika böcker och tidningar innan han skrev Morrissey’s Manchester – the guide to the city’s Smiths & Morrissey landmarks 2002, och senare en London-utgåva, Panic On The Streets under 2007.

Craig Gill är en musiker och DJ. Craig gick med i Inspiral Carpets under 1985 endast 14 år gammal och under de kommande tio åren reste han världen runt, fick vara med om tolv topp 40-singlar och fyra topp 10-album. Älskade att samla skivor och fick utlopp för sina idéer som discjockey på berömda Hacienda och Boardwalk … och genom att spela i band. Han har samtidigt lärt känna många andra musiker och han har stor kännedom om musiklivet i Manchester.

…och du ska alltid ta fredagens gratisexemplar ute på stan av Manchester Evening News (inkluderar City Life) om allt som händer under en weekend i Madchester … förlåt Manchester såklart! Finns även på webben: Manchestereveningnews.co.uk/whats-on

MUSS
MANCHESTERGUIDE

Senaste artiklarna