Transport till, från och i Manchester

Muss guidar dig till resan från Sverige till England och Manchester. Dessutom diverse bra tips på du tar dig runt i England och i Manchester.

Av Johan Nilsson, Kent Yxell och Mikael Österdahl. Uppdaterad i juli 2022.

Flyg till England

Det finns många sätt att ta sig till Manchester för att se United på. Vi presenterar här en mängd olika alternativ, det finns fördelar och nackdelar med alla. Vill du ha en så bekväm resa som möjligt och betala lite mer, eller vill du komma undan så billigt som möjligt och kanske ta lite omvägar?

Ha alltid som regel att boka flyg så tidigt som möjligt. Dock måste matchen så klart vara 100 procent klar, det vill säga att speldagen måste vara spikad. Priserna på flyg går så gott som alltid upp ju närmre utresan du kommer. Går det så boka gärna flyg där ni kan ändra datumen för hemresan någon dag, ifall matchen ändå skulle flyttas (sällsynt när matchen väl har bekräftats).

Latmasken (direktflyg till Manchester)

För dig som vill ha det så enkelt som möjligt.

Några bolag flyger direkt till Manchester från Sverige, Danmark och Norge.

SAS flyger direkt till Manchester från Arlanda (Stockholm) i Sverige, Kastrup (Köpenhamn) i Danmark och Gardermoen (Oslo) i Norge med dagliga avgångar (kontrollerat i juli 2022). Priserna, tur och retur, varierar kraftigt, från 1500 till 4000 kronor, beroende på när du bokar.

Easyjet flyger direkt till Manchester från Kastrup (Köpenhamn) i Danmark med avgångar fem till sju dagar i veckan (kontrollerat i juli 2022). Easyjet är ett lågprisbolag där priserna kan variera från dag till dag. Den som har lyckan med sig – eller är en skicklig flygbokare – kan få en resa tur och retur för 500 kronor.

Norwegian flyger direkt till Manchester från Stockholm (Arlanda) och Oslo (Gardermoen), med avgångar måndag, onsdag och fredag (kontrollerat i juli 2022). Något billigare utgångspriser än SAS.

Ryanair flyger direkt till Manchester från Göteborg (Landvetter), Köpenhamn (Kastrup) och Oslo (Torp), dock inte alltid med lämpliga avgångsdagar (kontrollerat i juli 2022). Det går emellertid att hitta riktigt billiga resor.

Fördelar: Direkt till Manchester.
Nackdelar: Kan bli dyrt om man inte har tur att beställa i rätt tid.

Upptäckaren (flyg med mellanlandning)

För dig som vill vara bekväm men som samtidigt har lite tid över.

Många bolag flyger till Manchester, ännu fler gör det med mellanlandningar från Sverige och grannländerna. Märkligt nog blir det ofta billigare med en mellanlandning, men det kan vara drygt med ytterligare en flygplats och väntetider.

Lufthansa, Swissair, British Airways, Brussels Airlines och KLM är exempel på bolag som flyger till Manchester.

Fördelar: Ofta billigare än direktflyg.
Nackdelar: Tar mycket längre tid än direktflyg.

Ekonomen (flyg till London eller andra städer)

För dig som har mycket tid och kan lägga den på att resa.

Ett alternativ, som ofta blir det billigaste alternativet, är att ta lågprisflyg (primärt Ryanair och Easyjet) till en annan stad än Manchester och sedan fortsätta resan till Manchester med tåg eller buss. Framför allt till London finns det många billiga avgångar från Sverige. Det kan även vara värt att kolla flyg till Liverpool (nära) och Birmingham (lite längre bort).

Vanligaste avgången torde vara till London Stansted. Därifrån får man sedan ta buss (National Express eller Terravision) eller tåg (Stansted Express) in till London och sedan buss eller tåg vidare upp till Manchester.

Bussarna från London till Manchester är ofta mycket billiga men tar lång tid. Megabus är ofta billigast.

Tågpriserna varierar kraftigt. Åker du tåg är det ofta mycket billigare att boka tåg direkt från Stansted till Manchester än att köpa resan från Stansted till London (gäller även om du tar bussen från Stansted till London) och från London till Manchester var för sig. Vid sällsynta tillfällen kan det vara billigare från Stansted till Manchester än från Stansted till London, trots att du åker med byte i London (kan vara värt att kolla upp även om du bara ska in till London).

Mer information om tåg och buss i England nedan.

Fördelar: Ofta betydligt billigare än alternativen.
Nackdelar: Tar mycket längre tid.

Några goda råd

 • Vill du åka så billigt som möjligt så försök pussla ihop ett eget schema med flyg och tåg eller buss.
 • Jämför alla alternativ och ta god tid på dig. Det är värt det.
 • Är du bekväm eller känner att du inte vill sitta så länge på ett tåg? Åk direkt till Manchester, men betala mer.
 • Ofta blir det billigare att boka tur och retur med samma bolag men det är ändå värt att även kolla enkelresor.
 • Glöm inte att räkna med priset för resan till flygplatsen i Sverige!
 • Kolla priser både på flygbolagens hemsidor och via sökmotorer.

Flyglänkar

Flygbolag som flyger direkt till Manchester från Skandinavien:

Sökmotorer – hitta den billigaste resan:

Sökmotorerna skannar av flygbolags och resebyråers hemsidor.

Manchester Airport till Manchester

Vi rekommenderar tåg eller taxi från Manchester Airport in till centrala Manchester.

Tåg går frekvent (från fyra på morgonen till ett på natten) och en returbiljett för en vuxen kostar ungefär tio pund. Från flygplatsen tar det 15-20 minuter in till Manchester.

Taxi kostar ungefär 20 pund och är ett bra alternativ om man är flera som delar på kostnaden, dessutom kommer man ju direkt till eller från sitt hotell. Restiden är ungefär 20 minuter.

Buss eller spårvagn kan möjligen bli lite billigare än tåget men resetiden blir så pass mycket längre att det inte rekommenderas.

Tåg och buss i England

Om du ska åka längre sträckor i England är buss eller tåg vanligen de bästa alternativen.

Tåg i England

Storbritannien har det äldsta järnvägsnätet i världen. Järnvägsnätet är också mycket väl utbyggt och 2014 gjordes 1,65 miljarder tågresor i Storbritannien. Detta var femte mest i världen (Storbritannien hade då 23:e flest invånare i världen). Det finns stationer och frekventa avgångar till såväl stora som små orter. Vanligen är det också skyltat och informationen är utmärkt. Snabbtåg finns men bekvämligheten är som regel sämre än i Sverige.

I Manchester finns det primärt tre tågstationer: Piccadilly, Victoria och Oxford Road. Är du turist i Manchester kommer du sannolikt att resa från Piccadilly eller Victoria (beroende på vart du ska). Dessutom finns de två mindre stationerna Deansgate och Salford Central. Kolla vilken station som gäller innan du köper biljett.

Piccadilly är den klart största och härifrån går de flesta resorna till andra storstäder.

Victoria drivs av tågbolaget Northern och har avgångar till många städer i norra England.

Oxford Road används primärt av de som bor i södra Manchester.

Biljetter: På kortare sträckor går det utmärkt att köpa biljetter samma dag som du reser. Om du reser i grupp kan det finnas billiga gruppbiljetter, fråga på stationen. Ofta är en tur och retur-biljett markant billigare än två enkelbiljetter.

På längre sträckor rekommenderas att du köper biljett i förväg.

Spara alltid biljetterna tills du har lämnat stationen! Det är nämligen vanligt förekommande att du måste visa din biljett även efter att du har klivit av tåget. Ofta står kontrollanterna mellan stationen och perrongen. Detta gäller i synnerhet när du reser till eller från Manchester Airport.

Tåglänkar: För att kolla biljettpriser, avgångar och dylikt samt köpa biljetter kan du använda antingen National Rail eller Trainline.

Buss i England

Om du ska resa längre sträckor med buss i England är det sannolikt National Express eller Megabus som gäller. För resor inom Greater Manchester (se resor i Manchester) kan det även vara aktuellt med diverse lokala bolag. Har du tur att boka biljett vid rätt tillfälle går det att få tag på väldigt billiga biljetter.

National Express använder sig av Manchester Chorlton Street coach station medan Megabus använder Shudehill Interchange.

Busslänkar:

Resor i Manchester

Det finns många sätt att ta sig fram i Manchester. Avstånden i stadskärnan är relativt korta, så ofta är en promenad det bästa alternativet. Det finns även spårvagnar, bussar, tåg och taxi.

Transport for Greater Manchester har massvis med information.

Tips på hur du tar dig till Old Trafford finns i vår Manchester United-guide.

Spårvagn (tram/metrolink)

Spårvagnsnätet har byggts ut ordentligt de senaste åren. Spårvagnen i Manchester heter Metrolink men i folkmun används ofta det mer generella ordet tram.

För vuxna är det smidigaste att använda kontaktlös betalning. Du stämplar in och ut på plattformen och sedan räknar systemet ut den billigaste biljetten beroende på hur många resor du gör.

Annars ska biljett köpas innan du kliver på vagnen (det går att köpa biljetter på plattformarna på stationerna). Det finns linjer bland annat till Altrincham, Bury och Rochdale. Men på längre sträckor kan det gå snabbare med tåg.

Dagsbiljetter (1-day travelcard) är som regel billigare än två enkelbiljetter.

Åker ni som familj (upp till två vuxna och tre barn under 16 år) finns det billiga familjebiljetter (family travelcard) (notera att minst ett barn måste vara med när familjebiljetten utnyttjas).

På helgen (efter klockan 18.00 på fredagar) finns billiga weekendbiljetter (weekend travelcard). Det räcker ofta med ett par tur och retur-resor för att detta ska vara det billigaste alternativet.

Metrolinks hemsida har bra information för vilka linjer som gäller och biljettalternativ som finns.

Buss i Manchester

På bussarna går det bra att köpa biljetter när du kliver på (kontant eller kontaktlös betalning). Beroende på sträcka opereras turen av olika bussbolag och biljetterna gäller generellt bara för ett bussbolag. Det finns en uppsjö olika biljettalternativ, det enklaste är att be chauffören om en Day Saver. En Day Saver gäller under en dag och på de flesta bussbolagen.

Många bussar går från Piccadilly Gardens men det enklaste är att använda Transport for Greater Manchesters Journey Planner. Alternativt söka avgångar på Google Maps.

Observera att informationen på bussarna är dålig. Det finns inga skyltar som talar om var du är och det är bara undantagsvis som hållplatserna ens ropas ut. Tipset är att be chauffören säga till men lita inte fullt ut på att hen kommer ihåg.

Gratisbussar: I centrala Manchester finns gratisbussarna Metroshuttle med frekventa avgångar på dagtid. Transport for Greater Manchester har mer information.

Tåg i Manchester

För resor mellan orter i Greater Manchester är tåg ofta det bästa alternativet. Tåg finns även till flygplatsen. Mer information under avsnittet tåg i England.

Taxi i Manchester

Taxiresor i Manchester är relativt billiga. Det går bra att hugga en ledig taxi på stan. Risken att bli lurad är förhållandevis liten men ifrågasätt om chauffören vill ge dig ett fastpris istället för att använda taxametern.

Ska du till flygplatsen brukar hotellet kunna hjälpa till med att boka en taxi.

Uber finns i Manchester.

Promenera

Centrala Manchester kan sägas begränsas av River Irwell i väst, Great Ancoats Street i norr, Piccadilly station i öst och Oxford Road station i syd. I öst-västlig riktning är det inte mer än en dryg kilometer och i nord-sydlig riktning ett par kilometer. Inom stadskärnan är det mesta således inom gångavstånd.

Även till Old Trafford är det möjligt att gå.

Ändringslogg

 • 13 juli 2022: Kontrollerat allt och uppdaterat där det behövdes.
 • 2 oktober 2017: Tagit bort Monarch då bolaget har gått i konkurs.
 • 11 mars 2017: Adderat Monarch under direktflyg till Manchester.
 • November 2016: Första versionen.

 • Muss guide till Manchester och Manchester United

  Muss guide till Manchester och Manchester United

 • Manchester: Allt utom en strand

  Manchester: Allt utom en strand
  manchester_town_hall

 • Boenden i Manchester

  Boenden i Manchester

 • Muss Manchester United-guide

  Muss Manchester United-guide

 • Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet

  Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet
  IMG_5720

 • Shopping i Manchester

  Shopping i Manchester
  shopping

 • Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål

  Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål
  kultur

 • Music in Manchester

  Music in Manchester
  music_in_manchester

 • Restauranger i Manchester

  Restauranger i Manchester

 • Muss guide till Manchesters pubar

  Muss guide till Manchesters pubar

 • Barer och nattklubbar i Manchester

  Barer och nattklubbar i Manchester
  nattklubb

 • Resereportage

  Resereportage

Senaste artiklarna