Restauranger i Manchester

Äta bör man annars dör man. Manchester erbjuder en rik matkultur med alla möjliga slags restauranger. Här tipsar vi om ställen som vi gillar och några ställen som vi har hört gott om!

Av Björn Appelgren, Johan Nilsson, Kent Yxell och Mikael Österdahl. Uppdaterad i juli 2022.

Restauranger i stadskärnan

Manchester är ingen kulinarisk huvudstad. Restaurangerna i Manchester lockar inga turister men de som åker till Manchester som turister hittar massor av goda alternativ. Här finns restauranger från nära nog hela världen. Dessutom finns förstås de stora internationella snabbmatskedjorna representerade, liksom diverse nattöppna kebabställen.

I tillägg till restaurangerna som listas ska det nämnas att många av pubarna som listas i vår pubguide serverar god mat.

Var medveten om att dricks på tio procent normalt sett adderas till notan (service charge).

Asiatiskt

Den som gillar asiatisk mat hittar massor av alternativ i Manchester. I södra delen av stadskärnan finns Europas tredje största Chinatown. Här huserar ett stort antal restauranger med menyer inspirerade bland annat av det kinesiska, thailändska, japanska och vietnamesiska köket. Vidare finns förstås många indiska restauranger av hög kvalitet.

Little Yang Sing (17 George Street, China Town) är en gammal Mussfavorit, som vi ofta besöker. Utmärkt kinesisk mat till bra priser serveras av en alltid trevlig serveringspersonal.

Little Yang Sing är alltid ett säkert kort.

Tattu (3, 4 Hardman Square, Gartside Street) har modern kinesisk mat i den högre prisklassen. Här delar man med fördel på dim sum och smårätter, men det går även att beställa varsin huvudrätt. Fina uppläggningar och för det mesta bra smaker. Väldigt fint inredd restaurang.

Yang Sing (34 Princess Street) är storebror till Little Yang Sing. Lite finare, lite dyrare.

Curry Mile (Wilmslow Road, Rusholme) är inte en restaurang utan en hel gata fullproppad med framför allt indiska och pakistanska restauranger. Idag har antalet restauranger minskat kraftigt men fortfarande finns det en uppsjö av alternativ. Det är en bra bit från stan, så lämpligen tar du dig hit med taxi (tar en kvart ungefär).

Brittiskt

Nidbilden av den brittiska matkulturen är inte utan sanning. Men om en ser förbi det friterade med extra fett så finns det många traditionella brittiska rätter att testa. Paj, korv, fish & chips, pudding och diverse kötträtter, ofta med en riklig mängd grönsaker, brukar finnas på menyn.

Albert Square Chop House (Albert Square), Mr Thomas’s Chop House (52 Cross Street) och Sam’s Chop House (Back Pool Fold off Cross Street) är en trio restauranger som serverar typisk brittisk mat av det finare slaget.

King Street Town House (10 Booth Street) ligger fullt logiskt två minuters gångväg från King Street. Klassisk brittisk meny.

TNQ (108 High St) är en liten avslappnad kvarterskrog som serverar brittiskt mat med finess och säsongens råvaror. Kan dra iväg prismässigt, men smakerna sitter där de ska. Perfekt för det lite mindre sällskapet eller en mysig parmiddag.

Fine dining

Manchester fick hösten 2019 sin första stjärna i Guide Michelin på 42 år. Det är talande för hur utbudet av fine dining i Manchester har förbättrats.

Förhandsbokning är ofta nödvändig på restaurangerna som omnämns här.

63 Degrees (104 High Street) i Northern Quarter har en fransk meny där lokala råvaror kombineras med franska importer.

Adam Reid at the French (Midland Hotel, Peter Street) på Midland Hotel har mycket gott rykte. The French serverar brittiska (vilket kanske inte hörs på namnet…) avsmakningsmenyer i modern tappning.

Mana (42 Blossom street) i Ancoats fick en stjärna i Guide Michelin hösten 2019. Kocken Simon Martin fokuserar på fisk och skaldjur med inspiration från Japan och Norden.

Italienskt

Det finns ett stort antal italienska restauranger i centrala Manchester. Kvalitet och priser varierar förstås men som regel är de okej eller bättre. Ett säkert kort, helt enkelt.

Rosso (43 Spring Gardens) ägs av Rio Ferdinand. Italiensk meny med priser som är lite över medel. Men kvaliteten på maten är också över medel. Förhandsbokning är ofta nödvändig.

Italienskt kött på Rosso.

San Carlo (40-42 King Street West) är en autentisk italiensk restaurang som ofta får mycket fina betyg.

Kött och grillat

Bem Brasil (58 Lever Street och Deansgate/King Street West) är en churrascaria eller rodizio, en brasiliansk grillrestaurang, som finns på två ställen i Manchester. Du beställer och hämtar tillbehör. Sedan kommer servitörerna med och skär upp utmärkt grillat kött vid bordet. Du äter tills du inte orkar äta mer och sen rullar du därifrån. Glöm inte den grillade ananasen till efterrätt.

Gaucho (2a St Mary’s Street) är en argentinsk restaurang som fokuserar på kött.

På Gaucho får du en perfekt tillagad köttbit.

Pizza och hamburgare

Almost Famous (100-102 High Street och Unit 2, Great Northern Warehouse, Peter Street) är ett fantastisk hamburgerhak. Numer går det att boka bord. Annars kan du gå dit på vinst och förlust. Har de inget bord kan du lämna nummer och bli kontaktad när ett blir ledigt.

Almost Famous har kanske Manchesters bästa burgare.

Solita (Turner Street) specialiserar sig också på burgare, men har även andra alternativ. Konkurrerar med Almost Famous om att ha Manchesters bästa burgare.

Om det nu inte är Solita som har den.

Rudy’s (9 Cotton Street, Ancoats och Petersfield House, Peter Street) är en napolitansk pizzeria vars verksamhet startade i Ancoats, några minuter från Northern Quarter. Ancoats är en historisk city suburb, kärleksfullt kallat Little Italy. Varför inte starta här och sen gå till Marble Arch eller tvärtom… En walk in pizzeria. Deras deg görs på plats två gånger per dag och jäser två gånger i minst 20 timmar. Pizzan snabbgräddas och som de säger ”stays soft and floppy”.

Pizza på Rudy’s.

Veganskt

Manchester har ett stort utbud för den som inte äter kött. I stort sett alla restauranger har köttfria alternativ och flera ställen har enbart vegetarianskt eller veganskt utbud.

Bundobust (61 Piccadilly) är ett hak som kombinerar indiskt street food med craft beer. Mycket trevligt och avslappnat, lämpar sig väldigt bra för en lunch. Enbart vegetariska rätter med många veganska alternativ.

Indisk street food på Bundobust.

Purezza (75-77 High Street) i Northern Quarter är en vegansk pizzeria.

V-Rev (20-26 Edge Street) är en vegan diner med bland annat burgare, korv och kebab på menyn.

Övrigt

Habas (43a Brown Street) har en utmärkt meny från Mellanöstern och en mycket trevlig dekor.

Mackie Mayor (1 Eagle Street) är en mathall längst norrut i Northern Quarter. Byggnaden har anor från 1858, då den var en del av Smithfield Market. Som den enda bestående delen av marknaden klassas den nu som byggnadsminne. Ett gäng små matställen i marknadsformat samsas om sittplatserna och det finns något för alla smaker. Maten håller hög klass och törsten kan släckas med öl, vin eller kaffe från specialister. Kan ha Manchesters bästa brunch men funkar lika bra till middag.

Mathallen Mackie Mayor har något för alla smaker.

The Oast House (The Avenue Courtyard, Spinningfields, Crown Square) deli, grill och BBQ med bra utbud av hantverksöl, fina viner och livemusik varje kväll. Lånar sitt namn och sitt yttre utseende från en byggnadsdesign lämpad för att torka humle. Känns som en alphydda och trevlig som en finare after ski. Väl värt ett besök!

Tapeo & Wine (209 Deansgate). Juan Mata är delägare i den här hemtrevliga och lugna spanska tapas-restaurangen som vi verkligen kan rekommendera. Här dricker ni spanskt vin (värt att gå upp i pris till de lite kraftigare vinarna) och delar på spansk chark, ost och tapas. Vill man inte dela finns det huvudrätter på menyn. Bordsbokning är allt som oftast ett måste.

Restauranger vid Old Trafford

Området runt Old Trafford är inte överdrivet restaurangtätt och mestadels brukar vi äta inne i Manchester. På matchdagar ploppar det upp diverse vagnar som säljer snabbmat av varierande kvalitet. Är du hungrig i samband med en match är det vår bästa rekommendation.

Cafe Football på Hotel Football ett utbud av pizza, burgare och korv, men på matchdagar kan det vara mycket svårt att få ett bord. Puben Bishop Blaize har klassisk pubmat men ingen servering på matchdagar.

Förr gick Muss ofta till Salford Quays efter match men de restaurangerna har nu bommat igen.

Lokala delikatesser

Det finns flera olika maträtter som härstammar från Greater Manchester.

Paj kommer kanske inte från området men Harry’s Bar i Wigan arrangerar sedan 1992 World Pie Eating Championship. Paj generellt är populärt i Storbritannien. I första hand avses paj som huvudrätt snarare än som efterrätt. Steak and ale och cheese and onion är populära varianter.

Black pudding påminner om men är inte identisk med svensk blodpudding. Rätta associeras med Bury.

Eccles cake är ett bakverk fyllt med korinter. Namnet kommer från staden Eccles i Salford, där de har sålts kommersiellt sedan 1793. Köper du en Eccles cake kan du inte vara säker på att den är gjord i Eccles, namnet är nämligen inte skyddat. I Chorley i Lancashire finns en liknande variant kallad Chorley cake.

Manchester egg är en nymodighet som skapades 2010. Det är en variant på scotch egg. Ett Manchester egg är ett inlagt ägg som lindas in i en blandning av ströbröd, korv och black pudding. Kan finnas på puben Castle Hotel. Testas på egen risk.

Manchester tart är en mördegsbakelse fylld med hallonsylt och vaniljkräm. På toppen flan av kokosnöt och ett körsbär.

Pasty barm är en specialitet från Bolton. Det är ett bröd med en fyllning av kött och potatis. Barm är annars, tillsammans med bap, roll och muffin, ett namn på vad vi i Sverige nog skulle kalla fralla eller småfranska. I den betydelsen ska det inte jämföras med en pasty barm. Exakt vad det ska kallas vållar hetsig debatt i England.

Parched peas (även black peas eller maple peas) är en populär rätt i Greater Manchester och Lancashire, framför allt på Bonfire Night (den 5 november). Det är ärtor som får ligga i blöt över natten.

Rag pudding (även rag pie) är tärnat kött och lök som bäddas in i bröd som sedan får koka i en ostduk. Rätten skapades i Oldham på 1800-talet. Idag serveras den ofta med chips (pommes) och sky.

Uncle Joe’s Mint Balls är mintgodis som har tillverkats i Wigan sedan 1898.

Vimto är en läskedryck med eller utan kolsyra gjord på druvor, hallon och svarta vinbär. Skapades av Joel Noel Nichols på 19 Granby Row i Manchester år 1908. Finns idag i ett antal länder världen runt. Kan gå att få tag på i Sverige.

Ändringslogg

 • 21 juli 2022: Adderat Mackie Mayor.
 • 19 juli 2022: Kontrollerat hela dokumentet. Adderat avsnittet Veganskt. Adderat 63 Degrees, Gaucho, Mana, Tattu och TNQ. Tagit bort restauranger som har stängt.
 • 14 december 2017: Adderat Tapeo & Wine.
 • 20 januari 2017: Uppdaterat texten om The Rabbit In The Moon.
 • 19 december 2016: Uppdaterat texten om Dough.
 • November 2016: Första versionen.

 • Muss guide till Manchester och Manchester United

  Muss guide till Manchester och Manchester United

 • Manchester: Allt utom en strand

  Manchester: Allt utom en strand
  manchester_town_hall

 • Transport till, från och i Manchester

  Transport till, från och i Manchester
  transport

 • Boenden i Manchester

  Boenden i Manchester

 • Muss Manchester United-guide

  Muss Manchester United-guide

 • Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet

  Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet
  IMG_5720

 • Shopping i Manchester

  Shopping i Manchester
  shopping

 • Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål

  Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål
  kultur

 • Music in Manchester

  Music in Manchester
  music_in_manchester

 • Muss guide till Manchesters pubar

  Muss guide till Manchesters pubar

 • Barer och nattklubbar i Manchester

  Barer och nattklubbar i Manchester
  nattklubb

 • Resereportage

  Resereportage

Senaste artiklarna