Restauranger i Manchester

Äta bör man annars dör man. Manchester erbjuder en rik matkultur med alla möjliga slags restauranger. Här tipsar vi om ställen som vi gillar och några ställen som vi har hört gott om!
Av Björn Appelgren, Johan Nilsson, Kent Yxell och Mikael Österdahl

Uppdaterad i december 2017. Kontrolleras inför varje ny säsong.

Ändringslogg

  • 14 december 2017: Adderat Tapeo & Wine.
  • 20 januari 2017: Uppdaterat texten om The Rabbit In The Moon.
  • 19 december 2016: Uppdaterat texten om Dough.
  • November 2016: Första versionen.

Restauranger i stadskärnan

Manchester är ingen kulinarisk huvudstad. Restaurangerna i Manchester lockar inga turister men de som åker till Manchester som turister hittar massor av goda alternativ. Här finns restauranger från nära nog hela världen. Dessutom finns förstås de stora internationella snabbmatskedjorna representerade, liksom diverse nattöppna kebabställen.

I tillägg till restaurangerna som listas ska det nämnas att många av pubarna som listas i vår pubguide serverar god mat.

Var medveten om att dricks på tio procent normalt sett adderas till notan (service charge).

Asiatiskt

Den som gillar asiatisk mat hittar massor av alternativ i Manchester. I södra delen av stadskärnan finns Europas tredje största Chinatown. Här huserar ett stort antal restauranger med menyer inspirerade bland annat av det kinesiska, thailändska, japanska och vietnamesiska köket.

Little Yang Sing (17 George Street, China Town) är en gammal Mussfavorit, som vi ofta besöker. Utmärkt kinesisk mat till bra priser serveras av en alltid trevlig serveringspersonal.

Little Yang Sing är alltid ett säkert kort.

Yang Sing (34 Princess Street) är storebror till Little Yang Sing. Lite finare, lite dyrare.

Curry Mile (Wilmslow Road, Rusholme) är inte en restaurang utan en hel gata fullproppad med framför allt indiska och pakistanska restauranger. Idag har antalet restauranger minskat kraftigt men fortfarande finns det en uppsjö av alternativ. Det är en bra bit från stan, så lämpligen tar du dig hit med taxi (tar en kvart ungefär).

Brittiskt

Nidbilden av den brittiska matkulturen är inte utan sanning. Men om en ser förbi det friterade med extra fett så finns det många traditionella brittiska rätter att testa. Paj, korv, fish & chips, pudding och diverse kötträtter, ofta med en riklig mängd grönsaker, brukar finnas på menyn.

Albert Square Chop House (Albert Square), Mr Thomas’s Chop House (52 Cross Street) och Sam’s Chop House (Back Pool Fold off Cross Street) är en trio restauranger som serverar typisk brittisk mat av det finare slaget.

King Street Tavern (10 Booth Street) ligger fullt logiskt två minuters gångväg från King Street. Klassisk brittisk meny.

Fine dining

Manchester har per hösten 2016 fortfarande ingen restaurang som har förärats med en stjärna i Guide Michelin. Men ett flertal restauranger omnämns i guiden och det är nog bara en tidsfråga innan Manchester får sin första stjärna.

Förhandsbokning är ofta nödvändig på restaurangerna som omnämns här.

The French (Midland Hotel, Peter Street) är en av två välrenommerade restauranger på Midland Hotel. The French serverar brittiska (vilket kanske inte hörs på namnet…) avsmakningsmenyer i modern tappning.

Mr Cooper’s (Midland Hotel, Peter Street) är den andra restaurangen på Midland Hotel. Prisvärd, välsmakande och ofta varierande meny för den som vill äta lite ”finare” à la carte. Be om bord i trädgårdsdelen (inomhus) då den är mer personlig och mindre stimmig än den i övrigt ganska pulserande lobbyatmosfären. Här klär man upp sig i sina fina vardagskläder (strikt policy mot träningskläder) om man vill känna sig bekväm bland övriga gäster.

Manchester House (18-22 Bridge Street) satsar också på avsmakningsmenyer. Traditionella men okonventionella menyer.

The Rabbit In The Moon (Urbis Building, Cathedral Gardens) öppnade i januari 2017. Då erbjöds en 17 rätters avsmakningsmeny för 75 pund, vilken gäller tills vidare. Menyn beskrivs som Space Age Asian. Class of ’92 med Gary Neville i spetsen tillsammans med stjärnkocken Michael O’Hare står bakom restaurangen. Restaurangen ligger i samma byggnad som National Football Museum, så det blir mycket fotboll här. Notabelt är att inget vegetariskt alternativ erbjuds och att hänsyn till allergier endast tas om det meddelas i förväg.

Italienskt

Det finns ett stort antal italienska restauranger i centrala Manchester. Kvalitet och priser varierar förstås men som regel är de okej eller bättre. Ett säkert kort, helt enkelt.

Rosso (43 Spring Gardens) ägs av Rio Ferdinand. Italiensk meny med priser som är lite över medel. Men kvaliteten på maten är också över medel. Förhandsbokning är ofta nödvändig.

Italienskt kött på Rosso.

San Carlo (40-42 King Street West) är en autentisk italiensk restaurang som ofta får mycket fina betyg.

Kött och grillat

Bem Brasil (58 Lever Street och Deansgate/King Street West) är en churrascaria eller rodizio, en brasiliansk grillrestaurang, som finns på två ställen i Manchester. Du beställer och hämtar tillbehör. Sedan kommer servitörerna med och skär upp utmärkt grillat kött vid bordet. Du äter tills du inte orkar äta mer och sen rullar du därifrån. Glöm inte den grillade ananasen till efterrätt.

Bem Brasil kommer med mättnadsgaranti.

The Grill on the Alley (5 Ridgefield) och The Grill on New York Street (New York Street) är två restauranger från samma kedja. Specialiserar sig på att grilla utvalda köttbitar till perfektion. Men har en del andra alternativ också.

Utmärkt grillat kött går att få på The Grill.

Pizza och hamburgare

Almost Famous (100-102 High Street och Unit 2, Great Northern Warehouse, Peter Street) är ett fantastisk hamburgerhak. Accepterar inte bordsbokningar, du går dit och meddelar att du vill äta, lämnar ditt telefonnummer och så kontaktar de dig när ditt bord är redo.

Almost Famous har kanske Manchesters bästa burgare.

Solita (Turner Street) specialiserar sig också på burgare, även om de också har andra saker på menyn. Konkurrerar med Almost Famous om att ha Manchesters bästa burgare.

Om det nu inte är Solita som har den.

Dough (75-77 High Street) är förmodligen Manchesters bästa pizzeria. De serverar dessutom glutenfria pizzor. På Dough är det tunna pizzor som gäller, detta till trots är de mycket mättande.

Rudy’s (9 Cotton Street, Ancoats) är en napolitansk pizzeria i Ancoats några minuter från Northern Quarter. Ancoats är en historisk city suburb, kärleksfullt kallat Little Italy. Varför inte starta här och sen gå till Marble Arch eller tvärtom… En walk in pizzeria. Deras deg görs på plats två gånger per dag och jäser två gånger i minst 20 timmar. Pizzan snabbgräddas och som de säger ”stays soft and floppy”. Det är en liten enkel pizzeria men om det är fullt så kan du ta en drink och vänta eller så tar de ditt mobilnummer och ringer upp när bordet är ledigt! Mellan tre och fem på eftermiddagen så är det stängt för då gör de degen – de degar…

Övrigt

Tapeo & Wine (209 Deansgate). Juan Mata är delägare i den här hemtrevliga och lugna spanska tapas-restaurangen som vi verkligen kan rekommendera. Här dricker ni spanskt vin (värt att gå upp i pris till de lite kraftigare vinarna) och delar på spansk chark, ost och tapas. Vill man inte dela finns det huvudrätter på menyn. Medlemmar i supporterklubben har 20 % på mat. Bordsbokning är allt som oftast ett måste.

El Rincon de Rafa (Longworth Street/Deansgate) serverar spansk mat. Ligger lite undanskymd på en bakgata vid Deansgate. Gillar man tapas så är detta stället man skall gå till.

The Oast House (The Avenue Courtyard, Spinningfields, Crown Square) deli, grill och BBQ med bra utbud av hantverksöl, fina viner och livemusik varje kväll. Lånar sitt namn och sitt yttre utseende från en byggnadsdesign lämpad för att torka humle. Känns som en alphydda och trevlig som en finare after ski. Väl värt ett besök!

Restauranger vid Old Trafford

Området runt Old Trafford är inte överdrivet restaurangtätt, men några alternativ finns. Före matcher ploppar det också upp diverse vagnar som säljer snabbmat av varierande kvalitet.

Chiquito

Chiquito är en mexikansk restaurangkedja. En av kedjans restauranger ligger i Salford Quays och frekventeras ofta av Muss efter Uniteds hemmamatcher (det finns också en Chiquito inne i stan i på Printworks). Ett utmärkt alternativ i väntan på att området runt Old Trafford ska tömmas.

Chiquito.co.uk

På Chiquito snackar vi om matchen till en bit mexikansk mat.

Frankie & Benny’s

Frankie & Benny’s är en New York-italiensk restaurangkedja med ett par restauranger i centrala Manchester. Har liksom Chiquito också en restaurang i Salford Quays och är också en restaurang som Muss brukar besöka i väntan på att Old Trafford-området ska tömmas på folk.

Frankieandbennys.com

Bishop Blaize

På matchdagar får du ingen mat på Bishop Blaize. Men när det inte är match är Bishop Blaize som vilken pub som helst. Passar utmärkt med ett besök om du till exempel är ute vid Old Trafford i samband med en Stadium Tour. Läs mer i vår pubguide.

Lokala delikatesser

Det finns flera olika maträtter som härstammar från Greater Manchester.

Paj kommer kanske inte från området men Harry’s Bar i Wigan arrangerar sedan 1992 World Pie Eating Championship. Paj generellt är populärt i Storbritannien. I första hand avses paj som huvudrätt snarare än som efterrätt. Steak and ale och cheese and onion är populära varianter.

Black pudding påminner om men är inte identisk med svensk blodpudding. Rätta associeras med Bury.

Eccles cake är ett bakverk fyllt med korinter. Namnet kommer från staden Eccles i Salford, där de har sålts kommersiellt sedan 1793. Köper du en Eccles cake kan du inte vara säker på att den är gjord i Eccles, namnet är nämligen inte skyddat. I Chorley i Lancashire finns en liknande variant kallad Chorley cake.

Manchester egg är en nymodighet som skapades 2010. Det är en variant på scotch egg. Ett Manchester egg är ett inlagt ägg som lindas in i en blandning av ströbröd, korv och black pudding. Kan finnas på puben Castle Hotel. Testas på egen risk.

Manchester tart är en mördegsbakelse fylld med hallonsylt och vaniljkräm. På toppen flan av kokosnöt och ett körsbär.

Pasty barm är en specialitet från Bolton. Det är ett bröd med en fyllning av kött och potatis. Barm är annars, tillsammans med bap, roll och muffin, ett namn på vad vi i Sverige nog skulle kalla fralla eller småfranska. I den betydelsen ska det inte jämföras med en pasty barm. Exakt vad det ska kallas vållar hetsig debatt i England.

Parched peas (även black peas eller maple peas) är en populär rätt i Greater Manchester och Lancashire, framför allt på Bonfire Night (den 5 november). Det är ärtor som får ligga i blöt över natten.

Rag pudding (även rag pie) är tärnat kött och lök som bäddas in i bröd som sedan får koka i en ostduk. Rätten skapades i Oldham på 1800-talet. Idag serveras den ofta med chips (pommes) och sky.

Uncle Joe’s Mint Balls är mintgodis som har tillverkats i Wigan sedan 1898.

Vimto är en läskedryck med eller utan kolsyra gjord på druvor, hallon och svarta vinbär. Skapades av Joel Noel Nichols på 19 Granby Row i Manchester år 1908. Finns idag i ett antal länder världen runt. Kan gå att få tag på i Sverige.

MUSS
MANCHESTERGUIDE

Senaste artiklarna