Bruno Fernandes

Den portugisiska mittfältaren Bruno Fernandes värvades till Manchester United från Sporting i januari 2020. Sedan sommaren 2023 är han Uniteds lagkapten.

Född i Maia i Portugal hösten 1994 skulle Bruno Fernandes komma att inleda fotbollskarriären i staden Porto. Först spelade han för den lilla klubben Infesta, sedan utbildades han på Boavistas akademi.

Det var dock i Italien som Fernandes karriär skulle ta fart. Sommaren 2012 blev han ungdomsproffs i Serie B-klubben Novara. Efter bara några veckor flyttades han upp till a-laget och våren 2013 spelade han till sig en ordinarie plats i laget.

Sommaren 2013 värvades han till Udinese, där han skulle komma att stanna i tre säsonger. Sommaren 2016 värvades han till Sampdoria på ett säsongslångt lån med köpobligation.

Tiden i Sampdoria skulle bli ettårig och sommaren 2017 flyttade han hem till Portugal. Den här gången till Lissabon, för spel i Sporting.

Under debutsäsongen i Portugal var han med och vann ligacupen och han utsågs till årets spelare i ligan. Även under sin andra säsong i Sporting utsågs han till årets spelare i ligan. Han hjälpte Sporting att vinna båda de inhemska cuperna.

I januari 2020 såldes han så till Manchester United. Under sitt första halvår i klubben var han starkt bidragande till att United säkrade en Champions League-plats. Efter säsongen belönades Fernandes med priset som årets spelare i klubben.

Även under sin andra säsong i klubben prisades Fernandes som årets Unitedspelare. Han vann både den interna skytteligan och den interna assistligan.

Poängskörden minskade något under Fernandes tredje säsong i klubben.

Säsongen 2022/23 spelade Fernandes överlägset mest av alla utespelare i United. I många matcher vikarierade han som lagkapten, då ordinarie kapten Harry Maguire ofta var petad. Fernandes ledde United till seger i Ligacupen, hans första titel som Unitedspelare.

Sommaren 2023 utnämndes Fernandes till lagkapten i United.

Bruno Fernandes representerade Portugals U19, U20, U21 och U23. Det var först när han hade flyttat hem till Portugal som han fick chansen i a-landslaget. Han landslagsdebuterade först i november 2017. Han fick sedan plats i VM-truppen 2018.

I juni 2019 vann han sin första landslagstitel, då Portugal tog hem den första upplagan av Uefa Nations League. Sommaren 2021 spelade han EM och i slutet av 2022 spelade han VM.

Spelarkaraktär

Bruno Fernandes spelare vanligen som offensiv mittfältare. Han har ett bra skott och hans passningsfot är utmärkt. Fernandes bidrar med många mål och assists. Han spelar med hög risk och står ibland för farliga misstag.

Rekommenderad läsning

 • Q&A med Bruno Fernandes: Jag lever för att vinna

  Q&A med Bruno Fernandes: Jag lever för att vinna

 • Frågeask Bruno Fernandes: Äntligen!

  Frågeask Bruno Fernandes: Äntligen!

 • Bruno Fernandes: Mer än bara poäng

  Bruno Fernandes: Mer än bara poäng

 • Allt du behöver veta om Bruno Fernandes

  Allt du behöver veta om Bruno Fernandes

 • Dreams can't be buy

  Dreams can't be buy

 • Vår hemliga fuskkod Bruno Fernandes

  Vår hemliga fuskkod Bruno Fernandes

Senaste artiklarna om Bruno Fernandes

 • Han är en exemplarisk ledare / Pogba får domen / Rashford talar ut

  Han är en exemplarisk ledare / Pogba får domen / Rashford talar ut

 • Det är patetiskt att kritisera Bruno Fernandes, han spelar med en allvarlig skada

  Det är patetiskt att kritisera Bruno Fernandes, han spelar med en allvarlig skada

 • Bruno och Varane från start

  Bruno och Varane från start

 • Fler skador på tapeten / Antony ser bra ut / Debut för Turner i vinst

  Fler skador på tapeten / Antony ser bra ut / Debut för Turner i vinst

 • Enkelt och mestadels bekvämt, men inte helt utan problem

  Enkelt och mestadels bekvämt, men inte helt utan problem

 • Den största anledningen att kolla på Manchester United

  Den största anledningen att kolla på Manchester United

Biografin uppdaterad i juli 2023 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.