Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Q&A med Bruno Fernandes: Jag lever för att vinna

Traditionsenligt presenteras Manchester Uniteds nyförvärv med en intervju i MUTV. Nu har även Bruno Fernandes gjort sin första intervju som Unitedspelare. Nedan följer ett urval av intervjun.

Hela intervjun – runt elva minuter lång – går att se på Uniteds hemsida. Värt att notera är att han genomförde hela intervjun på engelska. Att han kan språket bör underlätta anpassningen.

Han tycker att vi ska kalla honom Bruno. ”Mitt namn är Bruno, du säger bara Bruno och det är okej. Fernandes är lite svårare för folk som inte är från Portugal.” Han uttalar inte e:t i Fernandes, så det blir typ Fernand-s eller /fɨɾ.ˈnɐ̃.dɨʃ/ enligt International Phonetic Alphabet.

Välkommen till Manchester United! Hur känns det?

Jag känner mig väldigt bra och jag är glad att vara här. Det är en ära för mig att representera den här klubben och en dröm som blir sann.

Var det alltid en dröm för dig att spela i Premier League?

Ja, det var min dröm att spela i Premier League och lyckligtvis för mig var min dröm också att spela för Manchester United.

Du träffade Ole Gunnar Solskjaer för första gången. Hur var det?

Det var ett bra möte. Han har en historia i klubben och jag är väldigt glad att träna för honom nu.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare? Jag har hört tränare som jämför dig med Rui Costa…

Det är en stor skillnad mot Costa, han hade en fantastisk karriär. Jag vill bli bättre, det är svårt men min dröm är att bli bättre varje dag och jag hoppas att Manchester Uniteds fans kan njuta av mitt spel.

Någon ytterligare fråga om hans spelstil fick han tyvärr inte.

Om Cristiano Ronaldo och engelsk fotboll

Fernandes säger att han följde United mer när Ronaldo, som är en idol, spelade i klubben. Han har pratat med Ronaldo – och även Nani, som spelade i Sporting förra säsongen – om United. Han säger även att Solskjaer har pratat med Ronaldo om honom.

Nu vill jag skriva min historia, inte som Ronaldo, för han är den bästa spelaren i världen. Han har spelat på toppen i 15 år och det är svårt att göra det. Men jag vill göra mitt bästa och skriva in mitt namn i Manchester Uniteds historia.

Precis före din 18-årsdag flyttade du till Italien. Hur mycket utvecklade den erfarenheten dig som en person?

Mycket, för det fick mig att växa upp snabbare och jag var tvungen att göra det ensam. Jag hade stöd från min familj, förstås, och min fru.

Du återvände till Portugal 2017 och har gjort massor av mål och assists de senaste åren. Vad var katalysatorn som fick dig att bli en av Europas bästa mittfältare?

När du flyttar till en stor klubb som Sporting måste du göra ditt bästa och ge mer och du måste arbeta så att din statistik blir bättre. När du spelar i en stor klubb har du givetvis stora spelare vid din sida och allting blir enklare.

Det är inte bara målen, det är målpassningarna också. Blir du lika glad för en assist som för ett mål?

Jag tycker att det är samma. Du är glad när du vinner och om ditt lag gör mål är du närmare en seger. Så jag tycker att det är samma. Givetvis vill alla spelare göra mål, det är det viktigaste i en match, att göra mål och vinna matcher. För mig är det verkligen detsamma, assist eller mål, jag väljer inte. Om jag kan göra både och är det bra, det viktigaste är att laget vinner.

Du får tröjnummer 18, varför valde du det numret?

Det finns många anledningar till nummer 18. Det är ett nummer jag gillar. De tre senaste åren har jag spelat i nummer 8 för det är numret som min pappa hade som spelare och det är min födelsedag och det är ett numer jag gillar. Nummer 18 är också min frus födelsedag.

En annan anledning är att jag såg Paul Scholes spela i nummer 18 när jag växte upp. För mig att ha hans tröja och det här numret från en otrolig spelare är något jag kommer att njuta av. Jag vet att jag har ett stort ansvar.

Vad är dina ambitioner inom fotbollen?

Vinna! Jag vill bara vinna. Jag lever för att vinna och jag vill vinna varenda match!