Harry Maguire

Harry Maguire blev världens dyraste försvarare när han signerade för Manchester United sommaren 2019. Sedan januari 2020 är han klubbens lagkapten.

Född i Sheffield våren 1993 inledde Harry Maguire fotbollskarriären i Sheffield United. Han tog sig upp genom klubbens akademi och avklarade a-lagsdebuten mot Cardiff i april 2011, då han prisades som matchens lirare.

Därefter var han bofast i Sheffield Uniteds startelva. Säsongen 2011/12 missade han bara två matcher och han prisades efter säsongen både som årets unga spelare och årets spelare i klubben. Även 2013 och 2014 prisades han som årets spelare i Sheffield United.

Sommaren 2014 lockades han så till Premier League-klubben Hull. Under sin första säsong i klubben slet han med speltid och i februari gick han till Wigan på ett månadslångt lån som sedan förlängdes säsongen ut.

Maguire fick sedan mer speltid för Hull i Championship säsongen 2015/16 och han hjälpte klubben tillbaka till Premier League. För Hull blev det en dålig säsong i Premier League, med en ny nedflyttning. På ett personligt plan gick det desto bättre för Maguire, som prisades som årets spelare i klubben av såväl spelarna som fansen.

De fina prestationerna gav honom en fortsättning i Premier League, då han sommaren 2017 värvades av Leicester. Under sin första säsong i klubben spelade han varenda minut i Premier League och han prisades återigen som årets spelare i sin klubb.

Även säsongen 2018/19 var han ordinarie i Leicester.

Sommaren 2019 blev han så världens dyraste försvarare när han värvades av Manchester United. När Ashley Young i januari 2020 såldes till Inter utnämndes Maguire till lagkapten för United, efter bara ett halvår i klubben. Under debutsäsongen i United spelade Maguire varenda minut i Premier League.

Sommaren 2020 blev Maguire arresterad under semester på Mykonos och sedermera dömd till villkorligt fängelsestraff för våldsamt motstånd, mutförsök och grov misshandel. Maguire hävdade sin oskuld och överklagade domen omedelbart. I väntan på nytt domstolsförfarande är han, enligt grekisk lag, att betrakta som oskyldig.

Trots händelsen i Grekland fortsatte Maguire som lagkapten i United.

Precis som under debutsäsongen var Maguire given i startelvan. Han spelade i stort sett varenda minut tills han blev skadad i maj. Därmed missade han säsongsavslutningen och Europa League-finalen.

Säsongen 2021/22 gick det betydligt sämre för Maguire och han var ofta hårt kritiserad. Hans plats i startelvan var emellertid aldrig hotad på allvar. Han missade en del matcher, men det berodde primärt på skador.

Harry Maguire fick vänta länge på chansen i landslaget. Han gjorde en U21-landskamp 2012. Därefter skulle det dröja till hösten 2017 innan han figurerade i landslagssammanhang igen, då han kallades upp till a-landslaget. Efter debut i oktober 2017 skulle han så vara ordinarie då England gick till semifinal i VM 2018. Han gjorde sitt första landslagsmål då han nickade in 1-0 i kvartsfinalen mot Sverige. Därefter har Maguire varit given i landslagets startelva.

Maguire kom tillbaka efter fotskadan som hindrade honom i slutet av säsongen 2020/21 och var given i startelvan i EM sommaren 2021. England gick till final men förlorade på straffar trots att Maguire satte sin straff. Han blev uttagen till turneringens lag.

Spelarkaraktär

Harry Maguire är en bollskicklig och positionssäker mittback. Han är stor och stark och mycket bra i luftrummet, både offensivt och defensivt. Maguires största svaghet är att han är relativt långsam.

Rekommenderad läsning

 • Allt du behöver veta om Harry Maguire

  Allt du behöver veta om Harry Maguire

 • Harry Maguire är den viktigaste pusselbiten

  Harry Maguire är den viktigaste pusselbiten

 • Q&A med Harry Maguire: Är i laget för att förhindra mål och hålla nollor

  Q&A med Harry Maguire: Är i laget för att förhindra mål och hålla nollor

 • Frågeask: Välkommen till United, Harry Maguire

  Frågeask: Välkommen till United, Harry Maguire

 • Harry Maguire: Uniteds bästa mittback på ett decennium

  Harry Maguire: Uniteds bästa mittback på ett decennium

Senaste artiklarna om Harry Maguire

 • Ten Hag ingen Harry Potter / Upp till Maguire att ta en plats / U21 vinnare igen

  Ten Hag ingen Harry Potter / Upp till Maguire att ta en plats / U21 vinnare igen

 • Stabila förstaval men reserverna sviker

  Stabila förstaval men reserverna sviker

 • Ten Hag nöjd med Maguire / Damerna lottade i FA-cupen / Van Persie på Carrington

  Ten Hag nöjd med Maguire / Damerna lottade i FA-cupen / Van Persie på Carrington

 • Unitedspelarna i VM / Ronaldo ska ersättas / Ten Hag ser det positiva

  Unitedspelarna i VM / Ronaldo ska ersättas / Ten Hag ser det positiva

 • Shaw en av flera som visar god form

  Shaw en av flera som visar god form

 • Många Unitedspelare till slutspel, men två har fått lämna

  Många Unitedspelare till slutspel, men två har fått lämna

Biografin uppdaterad i juni 2022 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.