Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Harry Maguire: Uniteds bästa mittback på ett decennium

Nåväl.

I ärlighetens namn var nog 2011 års versioner av Rio Ferdinand och Nemanja Vidić bättre än vad Harry Maguire är nu.

Samtidigt är det en taskig jämförelse. För vem är eller har varit bättre än den bästa mittbacksduon som beträtt en fotbollsplan?

Kanske Rio Ferdinand och Nemanja Vidić från 2008?

Det går också att inflika att Manchester United nyligen värvat en fransman som vunnit Champions League fyra gånger, LaLiga tre gånger, samt ett världsmästerskap i världens största sport.

Samtidigt: Raphaël Varane har, relativt sett, knappt hunnit göra något större avtryck i Manchester United under sina 495 spelade minuter. Därför faller också den jämförelsen tämligen platt – åtminstone så här långt.

När vi ändå tagit in på det ärliga spåret kan det bekännas att rubriken främst tjänar som en provokation.

En provokation till den hatsvans av Caps Lock-fans på sociala medier som onyanserat kritiserar engelsmannen för att han är stor, tung och osmidig. För att han var dyr. Och kanske också för att han är just det – en engelsman.

Alltså, att han till skillnad från sin ena mittbackskollega saknar ett svenskt pass.

Manchester United v West Bromwich Albion - Premier League

Victor Nilsson Lindelöf har sedan han för första gången krängde den röda tröjan över huvudet fått oförtjänt mycket kritik i engelsk press.

Men jag vettitusan om det inte är flera gånger värre i Sverige – och då allra helst i sociala medier – i fallet Harry Maguire.

Den senaste tiden har Harry Maguire haft en formsvacka. Det är ett faktum. Men denna krönika ser bortom det kortsiktiga och fokuserar på hela ”Slabheads” Manchester United-karriär.

Sedan de tidigare nämnda Rio Ferdinand och Nemanja Vidić lämnade klubben efter slutet på säsongen 2013/2014 stod Manchester United länge utan några tillförlitliga mittbacksalternativ.

Chris Smalling, Phil Jones, Marcos Rojo, Eric Bailly.

Alla var lovande. Alla skulle bringa stabilitet. Ingen lyckades.

Sommaren 2017 värvades Victor Nilsson Lindelöf från Benfica. Också han ung och lovande, men långt ifrån en färdig fotbollsspelare.

Vilket illustrerades av hans få framträdandena under det kommande året.

Under Mourinhos sista säsong tog svensken stora kliv och gjorde en av mittbackplatserna till sin, något som fortsatte också efter att Solskjaer tagit plats på tränarstolen.

Men i ärlighetens namn hade Lindelöf ingen större konkurrens.

Sett över alla turneringar slutade säsongen 2018/2019 med 53 spelade matcher och 70 insläppta mål för Manchester United.

Inget toppenbetyg, direkt.

I början av augusti 2019 accepterade till slut Leicester City den dyraste övergångssumman för en mittback någonsin. Efter en utdragen transferhistoria rullade så Harry Maguire in på Carrington i sin Range Rover.

Redan säsongens första match på Old Trafford mot Chelsea startade Harry Maguire bredvid Victor Nilsson Lindelöf, ytterligare en indikator på hur efterlängtad han varit.

I ärlighetens namn kom engelsmannen att blanda och ge under säsongen. Men. Försvaret såg tiofaldigt bättre ut än vad det gjort på väldigt länge.

Säsongens bokslut visade på 61 spelade matcher – åtta fler än under den föregående. Antal insläppta mål? 51.

Fler matcher. Nästan tjugo färre insläppta mål.

Manchester United håller för närvarande rekordet för den längsta obesegrade sviten på bortaplan i Premier Leagues historia.

Men Harry Maguire var en dålig värvning.

Ett rekord som kunnat hållas trots att David de Gea var långt ifrån sina storhetstider under föregående säsong.

Men Harry Maguire var en dålig värvning.

Ett rekord som ännu är vid liv, även om Manchester United fortfarande saknar en stabil och tillförlitlig defensiv mittfältare som kan avlasta backlinjen.

Men Harry Maguire var en dålig värvning.

Harry Maguire är långt ifrån felfri. Detta blev smärtsamt tydligt när han för två helger sedan snubblade bort bollen i eget straffområde till attackerande West Ham-spelare, och när han senast mot Aston Villa stod för en vansinnig passning till David de Gea.

Han är klumpig. Han är seg. Och han saknar en passningsfot av samma kaliber som Victor Nilsson Lindelöfs.

Men under föregående säsong var han över 90 spelade minuter starkare än samtliga av sina kollegor vad gäller vunna nickdueller, brytningar, tacklingar och rensningar.

Och vilket är viktigast för en mittback? Att vinna dueller mot starka anfallare eller att slå träffsäkra passningar?

Det ska sägas att även Varane är inräknad i sammanställningen ovan. Och då spelade han ändå under samma period i ett, jämfört med Premier League, avsevärt sämre LaLiga.

Ingen är värd 80 miljoner pund. Det är en hissnande summa. Och det är således inte heller Harry Maguire.

Men han är den tveklöst mest stabila mittback Manchester United haft på nästan ett decennium.

Och för det är han – vår kapten – värd betydligt mer respekt än vad han får.