Jadon Sancho

Den engelska ytterforwarden Jadon Sancho blev Manchester United-spelare sommaren 2021. Vårsäsongen 2024 är han utlånad till Borussia Dortmund.

Jadon Sancho föddes i Camberwell i London våren 2000. Han växte upp i södra London och började spela för Watford vid sju års ålder. När han var elva år gammal flyttade han in i ett boende som Watford tillhandahöll, för att han inte skulle behöva resa så långt till träningarna.

När Sancho var 14 år gammal flyttade han till Manchester City, för en ursprunglig övergångssumma på 66.000 pund som kunde växa till 500.000 pund. Efter ett par framgångsrika år i Citys akademi fick han inte följa med a-laget på försäsongsturnén 2017. Det fick honom att vilja byta klubb och han missade träningar efter turnén.

Det hela slutade med at Sancho värvades av Borussia Dortmund i augusti 2017, för en övergångssumma på åtta miljoner pund. I Dortmund fick han omedelbart plats i a-lagstruppen. Efter ett par matcher i b-laget fick han göra sin debut för Dortmund i oktober. Han gjorde sedan sin första start i den första matchen efter årsskiftet.

Totalt gjorde Sancho tolv ligamatcher under sin första säsong i Dortmund. Under andra säsongen i klubben fick han speltid i samtliga ligamatcher och han var nära nog given i startelvan.

I maj 2021 vann Sancho sin första stora titel, då Dortmund vann tyska cupen. Han gjorde två mål och en assist när RB Leipzig besegrades med 4-1 i finalen.

På fyra säsonger i Dortmund gjorde Sancho 50 mål på 137 matcher. Sommaren 2021 värvades han av Manchester United för en övergångssumma på 73 miljoner pund.

Debutsäsongen i United blev ingen succé och delar av säsongen var Sancho utanför startelvan. Även säsongen 2022/23 fick Sancho finna sig i begränsad speltid. Han var frånvarande en betydande del av säsongen på grund av ospecificerade problem. I februari 2023 vann han sin första titel som Unitedspelare, då United vann Ligacupen.

Sancho var inhoppare i tre matcher under inledningen av säsongen 2023/24. United meddelade sedan att Sancho skulle vara utanför truppen och träna på egen hand, i väntan på att ett disciplinärt ärende hanterades. Sancho förblev sedan utanför truppen.

I början av januari blev han så utlånad till Borussia Dortmund, för återstoden av säsongen.

Jadon Sancho gjorde sina första landskamper för Englands U17-landslag. Han var med i det engelska lag som slutade tvåa i U17-EM 2017 och han utsågs till turneringens bästa spelare. Hösten 2017 var han med och vann U17-VM. Han fick lämna turneringen i början av slutspelet, då han behövdes i Dortmund.

I oktober 2018 debuterade Sancho i det engelska a-landslaget. Sommaren 2021 representerade han England i EM. Sancho fick tämligen lite speltid i turneringen. I finalen, som England förlorade, blev han inbytt inför straffläggningen och där missade han sin straff.

Per sommaren 2023 har han bara gjort en enda landskamp – borta mot Andorra i september 2021 – efter EM.

Spelarkaraktär

Jadon Sancho spelar vanligen som ytterforward, på endera kanten, eller offensiv mittfältare. Han är en teknisk och kreativ spelare som med snabbhet och finess är bra på att dribbla sig förbi motståndarförsvarare. Sancho bidrar med många assists och många mål.

Rekommenderad läsning

 • Allt du behöver veta om Jadon Sancho

  Allt du behöver veta om Jadon Sancho

 • Krönika: Jadon Sancho – En del av framtidens Manchester United

  Krönika: Jadon Sancho – En del av framtidens Manchester United

 • Sancho: kalla mig skeptisk

  Sancho: kalla mig skeptisk

 • Frågeask: Välkommen till United, Jadon Sancho

  Frågeask: Välkommen till United, Jadon Sancho

 • Sancho till höger är viktigast

  Sancho till höger är viktigast

 • Officiellt: Jadon Sancho klar för Manchester United

  Officiellt: Jadon Sancho klar för Manchester United

 • Q&A med Jadon Sancho: Jag vill ta troféerna dit de hör hemma

  Q&A med Jadon Sancho: Jag vill ta troféerna dit de hör hemma

Senaste artiklarna om Jadon Sancho

 • Vítek håller nollan och Hannibal varnas

  Vítek håller nollan och Hannibal varnas

 • En omvänd önskelista

  En omvänd önskelista

 • Sancho lånas ut resten av säsongen

  Sancho lånas ut resten av säsongen

 • Sancho flyger till Tyskland / Nytt kontrakt för Hugill / Martial vill stanna till sommaren

  Sancho flyger till Tyskland / Nytt kontrakt för Hugill / Martial vill stanna till sommaren

 • Detaljer att reda ut kring Sancho / Inget United för Werner / Månadens spelare

  Detaljer att reda ut kring Sancho / Inget United för Werner / Månadens spelare

 • Den största anledningen att kolla på Manchester United

  Den största anledningen att kolla på Manchester United

Biografin uppdaterad i januari 2024 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.