Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Jadon Sancho

Efter en väldigt utdragen transfersaga så presenterades Jadon Sancho officiellt som en Manchester United-spelare den 23 juli. Även om 21-åringen har spenderat de senaste fem åren i Dortmund så är han mycket bekant med staden Manchester. Han spenderade nämligen tre säsonger i den mycket mindre klubben Manchester City.

Det är en ära. När jag växte upp var Manchester United en av de största klubbarna och en klubb som alla kände till. Naturligtvis så har man också vunnit många troféer, och det har varit många ikoniska spelare här före mig. Så jag är väldigt glad att få bära den här tröjan nu.

Jadon Sanchos ord efter att ha presenterats som United-spelare.


Biografi

Jadon Malik Sancho föddes den 25 mars i Camberwell, beläget i de södra delarna av London. Dock växte han upp i Kennington, som bara ligger cirka tio minuter söderut, tillsammans med sina föräldrar som båda är från Trinidad och Tobago.

Redan vid sex års ålder så började Sancho spela på gatan och utmärkte sig direkt som en speciell spelare. Redan då kunde man se att han försökte göra tricks med bollen, något som har följt med honom under hela sin karriär.

Jadon växte upp tillsammans med Reiss Nelson, som nu håller till i Arsenal. Tillsammans så var de två de spelarna som utmärkte sig mest, och vid tio års ålder så spelade de i ”Suffolk Youth Games” där de gjorde 24 mål på tio matcher mellan varandra.

Sancho började sin relativt unga karriär i Watford, en dryg timme från London. På grund av svårigheter med att pendla dagligen så flyttade Jadon själv till Watford som 11-åring och började på Harefield Academy, en partnerskola till Watford. Det var sedan vid 14 års ålder som Sancho berättade för sin tränare om hans intentioner att spela för England.

Vid samma ålder, alltså 14 så flyttade Sancho till Manchester City. År 2017 så hade han imponerat så pass mycket att han var en tre spelare som skulle flyttas upp till A-laget. Bara två månader senare så lämnades han utanför Citys försäsongstrupp på grund av en dispyt över speltid, vilket sedan ledde till att Sancho lämnade klubben.

Den 31 augusti 2017 så kritade Sancho på för Borussia Dortmund för en summa på runt €8m och blev direkt inkluderad i A-laget. Han gjorde sin debut den 21 oktober mot Frankfurt och sin första start den 14 januari mot Wolfsburg. Sedan tågade det bara på för honom. Han gjorde sitt första mål för klubben den 21 april 2018 i en match mot Bayer Leverkusen, och passade också på att göra två assist i samma match.

Vidare så fortsatte Sancho att slå nya rekord i Dortmund-tröjan. Den 24 oktober 2018 blev han den första spelaren född på 00-talet att göra mål i en Champions League-match när han gjorde mål mot Atletico Madrid. Den 9 februari blev Sancho också den yngsta spelaren att göra åtta mål på en säsong i Bundesliga, och samma säsong så blev han också uttagen till säsongens lag.

Säsongen 2019-20 blev också en succé för Sancho. Han gjorde poäng i de fem första Bundesliga-matcherna och efter att ha gjort mål mot RB Leipzig i december så hade han gjort mål i sju raka matcher, vilket inkluderade två Champions League-matcher mot Slavia Prag och Barcelona.

Efter att ha gjort tre mål och tre assist i februari 2020 så blev Sancho också uttagen till månadens lag i Bundesliga och i maj samma år så gjorde han sitt första hattrick i en 6-1 vinst över SC Paderborn.

Totalt blev det 50 mål och 64 assist på 137 matcher för Sancho i Dortmund-tröjan.

Jadon Sancho

Namn: Jadon Malik Sancho
Född: 2000-03-25, i Camberwell, London, England
Längd: 180 cm
Position: ytterforward, yttermittfältare, offensiv mittfältare
Till United: 2021-07-23, från Borussia Dortmund, 73.200.000 pund

Titlar:

  • tyska cupen (1): 2021
  • tyska supercupen (1): 2019

Landslagskarriär

Sanchos landslagskarriär är fortfarande väldigt ung. På ungdomsnivån har han dock representerat Englands U16, U17 och U19-lag, där han spelade 36 matcher totalt.

Den 4 oktober 2018 blev han uppkallad till seniorlaget för första gången för matcher mot Spanien och Kroatien, och det var mot de sistnämnda som han fick göra sin debut när han blev inbytt i den 78:e minuten i en match som slutade 0-0.

Den 22 mars 2019 fick han starta sin första tävlingsmatch för England, när man slog Tjeckien med 5-0. Den 10 september gjorde han också sina första mål när man slog Kosovo med 5-3.

Sancho var även en del utav årets EM-trupp som tog sig till final, där man tyvärr förlorade mot Italien på straffar.

Än så länge så har det blivit tre mål på 22 matcher för 21-åringen.

Koppling till Manchester United

Kopplingen kom väl egentligen samtidigt som Manchester United trappade upp sitt intresse för Sancho. Dock lyckades man inte komma överens med Dortmund om en summa och sedan dess så slutade inte ryktena cirkulera förrän han var klar för United.

Andra kopplingar som finns är mellan spelare i klubben och Sancho. Marcus Rashford är nämligen väldigt bra vän med 21-åringen, likadant Jesse Lingard och man får väl ändå tro att de hjälpte till att locka Sancho till klubben.

Karriär

Borussia DortmundMatcherMål
2017/187 (5)1
2018/1931 (12)13
2019/2036 (8)20
2020/2134 (4)16
Totalt Dortmund108 (29)50
Borussia Dortmund IIMatcherMål
2017/1830
KlubblagMatcherMål
2017-2021111 (29)50
LandslagMatcherMål
England11 (11)3
England U194 (3)2
England U1719 (1)17
England U166 (2)6

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Spelarkaraktär

Jadon Sancho är en tekniskt begåvad yttermittfältare som egentligen kan spela på båda kanterna. Han har en oerhörd snabbhet som gör honom väldigt farlig i en mot en situationer.

Trots sin unga ålder så är Sancho en väldigt mogen spelare. En stor del av det kan ha och göra med att han flyttade hemifrån redan vid 14 års ålder, och till ett nytt land när han var 17. Han lärde sig helt enkelt att vara självständig när han var väldigt ung, vilket är något som han har kunnat använda i sättet han spelar på.

Som nämnt tidigare så kan Sancho spela på båda kanterna. Under sin tid i Dortmund så spelade engelsmannen 70 matcher på högerkanten, men också 45 på vänsterkanten. Han har också spelat 19 matcher som offensiv mittfältare. Så vi kan nog förvänta oss att se honom i olika positioner, även om majoriteten av Sanchos minuter kommer att spelas på högerkanten.

21-åringen är också en spelare som kommer att bidra med mycket poäng, men inte bara som målskytt. Sancho är nämligen en spelare som registrerar extremt många assist. Under sin tid i Dortmund gjorde han mer assist än mål, något som absolut välkomnas till Manchester United. En riktig kreatör.