Shopping i Manchester

Manchester erbjuder rika möjligheter till shopping. I trakten finns två av Europas största shoppingcentrum, Arndale (som ligger i city) och Trafford Centre (en bit utanför stan). På King Street samlas många av världens ledande designers medan Northern Quarter huserar många unika butiker.
Av Kent Yxell och Mikael Österdahl

Uppdaterad i november 2016. Kontrolleras inför varje ny säsong.

Ändringslogg

  • November 2016: Första versionen.

Manchester Arndale

Arndale, eller Manchester Arndale, om vi ska vara formella är ett mycket stort köpcentrum i centrala Manchester. Namnet kommer från företaget som äger centret, inte området det ligger i, och det finns ett antal Arndales runt om i Storbritannien (och några även i Australien).

Bland köpcentrum som ligger inne i city är Arndale ett av Europas allra största och det har åtminstone vid något tillfälle varit det tredje största i Europa. Till ytan är Arndale mindre än Trafford Centre men Arndale har fler besökare.

Arndale byggdes på 1970-talet men totalrenoverades efter att IRA bombade Manchester 1996.

Det är ofta rea i Manchester.

På Arndale finns butiker av alla det slag, totalt fler än 200 butiker. Åtskilliga butiker, till exempel H&M och Jack & Jones, känns igen från Sverige och alla större engelska modebutiker finns representerade på Arndale.

Öppettiderna är generösa och det finns gratis wifi. (Dubbelkolla vilka öppettider som gäller ifall du reser i samband med en storhelg. På juldagen är det alltid stängt.)

Trafford Centre

Trafford Centre (som numer heter Intu Trafford Centre) är ett enormt köpcentrum – Storbritanniens största och ett av de allra största i hela Europa – i Trafford, runt en mil ifrån centrala Manchester. Hit tar du dig med buss (nummer X50 eller 250) eller taxi. Det finns dock planer på att bygga ut spårvagnen så att den går ända till Trafford Centre.

Till ytan är Trafford Centre 50 procent större än Arndale men Arndale har fler besökare. Det finns runt 280 butiker på Trafford Centre.

På Trafford Centre finns ungefär samma utbud av butiker som på Arndale. Precis som på Arndale finns det gratis wifi.

Förutom shopping finns diverse nöjen på Trafford Centre, bland annat biografen Odeon som är en av Storbritanniens största. Vidare finns minigolf, Laser Quest, bowling, ett akvarium och mycket mer på Trafford Centre.

Öppettiderna är mycket generösa (10-22 på vardagar). (Dubbelkolla vilka öppettider som gäller ifall du reser i samband med en storhelg. På juldagen är det alltid stängt.)

Illustrationsbilden längst upp är från Trafford Centre.

Primark

Någon minuts gångväg från Arndale ligger en mycket stor Primarkbutik, där den som orkar trängas med alla andra shoppare har utmärkta chanser att göra stora fynd. Primark jämförs ofta med H&M men Primark är billigare.

Då Primark i centrala Manchester öppnade efter renovering 2013 var det världens största Primark.

Öppnar tidigare än Arndale och stänger senare (förutom på söndagar, då butikerna bara får hålla öppet sex timmar).

Vintage (Northern Quarter)

Om du inte vill gå i samma kläder som alla andra så rekommenderar vi att du traskar runt bland butikerna i Northern Quarter. Här finns många små och trendiga butiker av alla det slag. Utmärkt vintage-, street- och alternativshopping.

Afflecks (mindre generösa öppettider än Arndale) är en inomhusmarknad med ett 70-tal försäljningsställen och en miljon årliga besökare. Verksamheten har anor sedan 1860-talet.

Haute couture (King Street/Spinningfields)

Manchester är inte Milano, Paris eller ens London. Men åtskilliga kända designermärken finns representerade i Manchester. Bland andra Burberry, Emporio Armani, Fred Perry, Lacoste, Louis Vuitton och Paul Smith.

De flesta märkesbutikerna samlas på King Street och väster ut mot Spinningfields.

Lifestyle Outlet Manchester (Lowry Outlet)

Om du vill handla billigt (England är billigare än Sverige redan i utgångsläget) kan du ta dig till Lowry Outlet i Salford Quays. (Lowry Outlet ska byta namn till Lifestyle Outlet Manchester.) Kan med fördel kombineras med ett besök på The Lowry eller Imperial War Museum North (mer om detta i vår kulturguide).

Lowry Outlet är lättillgänglig med spårvagn till MediaCityUK.

Öl och whisky

The Whisky Shop ligger på 3 Exchange Street, vid hörnet av Market Street. Öppnade 2013 och är en av 22 whiskyaffärer i UK:s största kedja, den största affären är i London Piccadilly. Men denna trevliga lilla butik ner mot St Ann’s Square har både enkla whiskys och exklusivare varianter. Och bra kunnig personal.

The World of Whiskies på Manchester Airports taxfreeavdelning
Här är lika bra sortiment och duktiga försäljare, där du kan få smaka något du är intresserad av…

Bara att välja och vraka…

The Whisky Lounge har under varje höst en whiskyfestival i Manchester Town Hall eller på Bridgewater Hall, oftast under september eller oktober. Säljer samtidigt en hel del i sin lilla tillfälliga shop.

Aston’s of Manchester i Royal Exchange Arcade. Det är egentligen en tobaksaffär som börjat sälja whisky också. Så gillar du röka en cigarr tillsammans med en dram så kan detta var ditt ställe…

Om du vill prova whisky så är Britons Protection den bästa puben, även om The Whiskey Jar och Sandbar också är okej…

Beermouth (70 Tib Street) är en av de tio bästa ölbutikerna i England. Specialist på öl, perfekt om du hittat något du vill ta hem och njuta framför brasan. De har ett stort sortiment men det varierar mycket så de har ingen lista. Men du kan följa dem på Twitter – där kommer alltid nyheterna upp.

Micro Bar: Arndale Market erbjuder mer än matstånd, nämligen Micro Bar. Drivs av Boggart Brewery och har fler än 100 olika öl från England och världen samt en del cider. De serverar också på tapp, så du kan få en Boggart Ale, eller någon annan, när du funderar…

Bistrovin ligger på 63 Deansgate. Är egentligen mest inne på vin, men har en hel del lokala bryggeriers sortiment till försäljning och så har de en liten bar på övervåningen där man kan smaka av i en skön fåtölj…

Camra (Campaign for Real Ale): Gillar du öl och vill hålla koll allt som har med öl och pubar att göra när du är i England så ta en titt på Camras hemsida, elle rköp deras bok Good Beer Guide. Här kan du också se om det är någon ölfestival i eller runt Greater Manchester.

Manchester Markets

Det finns flera marknader i Manchesters stadskärna som kan vara värda att kolla in. Inomhusmarknaden Afflecks nämns ovan. Men det finns också flera traditionella utomhusmarknader. Vissa har öppet året om, andra under vissa tider. Bra information finns på Manchester City Councils hemsida.

Dagtid torsdag, fredag och lördag finns matmarknad (Street Food Market) på Piccadilly Gardens.

Church Street Market har diverse frukt och tilltugg men även kläder och böcker. Fortsätter du längs Church Street kommer du till Arndale Market. Där är det dock mestadels mat som säljs, vilket kanske inte är så intressant för turisten.

St Ann’s Square är hem för specialiserade marknader flera gånger per år. Info finns här!

Manchester Christmas Markets är vida berömda. Det är utspritt över stora delar av stadskärnan med fokus runt Albert Square. Öppnar ungefär sex veckor före jul och stänger precis innan. Mer information i vår kulturguide.

Manchester United

Det primära stället för Manchester United-souvenirer är förstås Uniteds Megastore vid Old Trafford. Vid Old Trafford, framför allt på matchdagar, säljs också diverse inofficiella souvenirer. Mer info i vår Manchester United-guide.

Inne i centrala Manchester kan det vara värt att svänga in på Sports Direct (finne en butik på Arndale). De säljer ofta tröjor betydligt billigare än på Megastore (även om du har medlemsrabatt). Även tryck på tröjorna är ofta billigare på Sports Direct.

Adidas gör ju Uniteds tröjor och har en butik på Market Street precis vid Arndale (dock inte en del av själva köpcentrumet).

MUSS
MANCHESTERGUIDE

Senaste artiklarna