Nattklubbar i Manchester

Manchesters nattliv vann berömmelse i och med indievågen på 1980-talet. Idag går det att festa veckan runt, även om en får leta lite vissa veckodagar.
Av Mikael Österdahl

Uppdaterad i januari 2017. Kontrolleras inför varje ny säsong.

Ändringslogg

  • 20 januari 2017: Raderat texten om Sankeys, då den har slagit igen.
  • November 2016: Första versionen.

Introduktion

Det var i Manchester det började. Eller Madchester. Punkrocken, indiemusiken, acid house och rave. I centrum stod nattklubben The Haçienda, som nådde världsberömmelse. Haçienda höll öppet i 15 år, från 1982 till 1997 och ansågs av många vara världens bästa nattklubb.

I början var det den drogliberala attityden som lockade. I slutet var det den drogliberala attityden en stor anledning till Haçiendas förfall. Kriminalitet var den andra anledningen. Skottlossning utanför och inne på klubben fick folket att tröttna.

Haçiendas historia berättas i filmen 24 Hour Party People.

Idag är det mindre droger på nattklubbarna i Manchester. Några skottlossningar existerar inte. Men många klubbnätter flörtar fortfarande med 1980-talet och Madchester.

Utbudet i Manchester är stort. Många klubbar specialiserar sig på en viss sorts musik eller en viss sorts människor. Andra försöker fånga alla. På många ställen är publiken gammal, framför allt åldersmässigt.

Vissa klubbar består många år. Andra lever upp i ett halvår för att sedan självdö när den allra hippaste publiken har hittat det nyaste innestället.

På vissa klubbar måste du ha en förköpsbiljett för att komma in. På andra ställen är det gratis inträde. Öppettiderna varierar kraftigt.

Dörrvakterna har sina idéer. Kommer du i casualkläder blir du förmodligen inte insläppt. Vita sneakers brukar vara förbjudna. Grabbgäng är sällan välkomna.

Förutom nattklubbarna som listas här så finns det flera ställen i vår pubguide och i vår musikguide som huserar nattklubbar. Cane & Grain, Castle Hotel och Mulligans är tre alternativ om du vill vara ute länge utan att gå till en nattklubb.

Fifth

121 Princess Street

Fifth, tidigare 5th Avenue, är en nattklubb som riktar in sig på yngre gäster. Billigt inträde, billiga drinkar. I högtalarna ofta indie och alternative.

Fifthmanchester.com

42’s

2 Bootle Street (off Deansgate)

42’s (42nd Street Night Club) siktar också in sig på en yngre publik, med bra musik och en avslappnad attityd.

En nattklubb har funnits på platsen sedan George Best öppnade Slack Alice 1963.

42ndstreetnightclub.co.uk

Star and Garter

18-20 Fairfield Street

Star and Garter är en cool pub och nattklubb på Fairfield Street. Området, bakom Piccadilly Station är lite ruffigare.

Klubbkvällar två eller tre dagar i veckan.

I pubdelen på Star and Garter..

Den första fredagen varje månad håller de sitt legendariska Morrissey Smiths-disco som har varit igång sedan 1994. Kommer du inte tidigt kommer du inte in.

Starandgarter.co.uk

Mojo

59 Bridge Street

Mojo är en coctail och rom-bar på Bridge Street. Trångt, svettigt och högljutt. Men alltid fantastisk stämning. Under devisen Music for the People levereras grym musik hela kvällen.

Stämningen är alltid på topp på Mojo.

Granne med Mojo hittar du The Liars Club som också kan vara ett bra alternativ.

Mojobar.co.uk

Black Dog Ballroom

Basement Afflecks, Tib Street/Church Street

Black Dog Ballroom i Northern Quarter har öppet till fyra alla dagar i veckan. Ett fantastiskt alternativ när puben stänger. På helgen kostar det några pund att komma in, i veckan är det gratis.

Dörrvakterna brukar vara generösa.

Biljard är bäst på natten.

Ingen regelrätt nattklubb, saknar dansgolv. Men de har biljardbord. Om du vill spela biljard klockan tre på natten har du inte så många andra alternativ!

Blackdogballroom.co.uk

Factory 251

118 Princess Street

I Factory Records gamla lokaler huserar numer nattklubben Factory 251. Namnet är taget från Haçienda, som hade produktkoden FAC251 och ägdes av Factory Records. Peter Hook från Joy Division och New Order var med och öppnade nattklubben.

Här kombineras klubbkvällar och livemusik.

Musiken är såklart Madchesterinspirerad.

Factorymanchester.com

Printworks

The Printworks, 27 Withy Grove

Printworks är inte en nattklubb utan ett nöjescenter som bland annat huserar flera nattklubbar och pubar.

En natt på Printworks.

Om du söker något som påminner om Sverige kommer du säkert att trivas på Printworks.

Theprintworks.com

Gaykvarteren

På Canal Street finns Manchesters Gay Village. Manchester har länge haft en stark gaykultur. Stämningen är alltid livlig och området är populärt även bland heterosexuella.

Vill du vara ute riktigt länge? Ja, då är Canal Street ditt bästa alternativ.

MUSS
MANCHESTERGUIDE

Senaste artiklarna