Barer och nattklubbar i Manchester

Manchesters nattliv vann berömmelse i och med indievågen på 1980-talet. Idag går det att festa veckan runt, även om en får leta lite vissa veckodagar. Här tipsar vi om nattklubbar och barer av diverse slag.

Av Mikael Österdahl. Uppdaterad i juli 2022.

Introduktion

Det var i Manchester det började. Eller Madchester. Punkrocken, indiemusiken, acid house och rave. I centrum stod nattklubben The Haçienda, som nådde världsberömmelse. Haçienda höll öppet i 15 år, från 1982 till 1997 och ansågs av många vara världens bästa nattklubb.

I början var det den drogliberala attityden som lockade. I slutet var det den drogliberala attityden en stor anledning till Haçiendas förfall. Kriminalitet var den andra anledningen. Skottlossning utanför och inne på klubben fick folket att tröttna.

Haçiendas historia berättas i filmen 24 Hour Party People.

Idag är det mindre droger på nattklubbarna i Manchester. Några skottlossningar existerar inte. Men många klubbnätter flörtar fortfarande med 1980-talet och Madchester.

Utbudet i Manchester är stort. Det finns något för alla, oavsett om du vill dansa natten lång eller njuta av ett exklusivt vin. Det finns ställen för alla smaker. Vissa specialiserar sig på en sak och gör det bra, andra försöker fånga alla.

Vissa klubbar består många år. Andra lever upp i ett halvår för att sedan självdö när den allra hippaste publiken har hittat det nyaste innestället.

På vissa klubbar måste du ha en förköpsbiljett för att komma in. På andra ställen är det gratis inträde. Öppettiderna varierar kraftigt.

Dörrvakterna har sina idéer. Kommer du i casualkläder blir du förmodligen inte insläppt. Vita sneakers brukar vara förbjudna. Grabbgäng är sällan välkomna.

Förutom barerna och nattklubbarna som listas här så finns det flera ställen i vår pubguide och i vår musikguide som huserar nattklubbar. Cane & Grain, Castle Hotel och Mulligans är tre alternativ om du vill vara ute länge utan att gå till en nattklubb.

Barer

Cocktail? Vin? Gin? Rom? Whisky? Vad du än gillar så finns något för dig.

Cocktail

Cloud 23 (Beetham Tower, 303 Deansgate) på 23:e våningen på Beetham Tower har Manchesters bästa utsikt. Afternoon Tea på eftermiddagarna. Annars cocktails och champagne.

Convenience Store (100-102 High Street) påminner utvändigt om en kvartersbutik men är i själva verket en cocktailbar.

Dusk Til Pawn (Stevenson Square) ser ut som en pantbank men innanför dörrarna gömmer sig en cocktailbar.

Cottonopolis Food & Liquor är en japanskinspirerad restaurang och bar.

Gin

Three Little Words (10-15 Watson Street) är både bar och destilleriet där Manchester Gin görs.

Atlas Bar (376 Deansgate) är Manchesters största ginbar med hundratals olika gin i sortimentet.

Rom

Revolución de Cuba (South Central, 11 Peter Street) tar inspiration från Kuba.

Sandinista (2 Old Bank Street) har ett mycket stort utbud av rom och även stort utbud av annan kvalitetssprit.

Vin

Salut (11 Cooper Street) är en vinbar och Manchesters första oberoende vinbutik.

Blossom Street Social (51 Blossom Street) har ett utmärkt utbud av vin.

Whisky

The Britons Protection och Sandbar tar vi upp i vår pubguide. Även Gas Lamp har ett stort utbud av whisky.

Utöver dessa kan Whiskey Jar (14 Tariff Street) vara värd att kolla in.

Escape to Freight Island

Escape to Freight Island är inte en bar utan ett stort nöjescenter vid Depot Mayfield. Mat och dryck av hög klass i mathallskoncept. Sittplatser utomhus och inomhus. Underhållning – ofta gratis – varje dag i form av livemusik, comedy, drag shows, DJ’s med mera.

Nattklubbar

När du vill vara ute riktigt länge så är det nattklubbarna som gäller.

Northern Quarter

Runt Stevenson Square finns flera nattklubbar. Hula Manchester är en underground tiki club med DJ, dansgolv och flaming cocktails. Lost in Tokyo har istället japanska cocktails. Soap huserar gig och klubbar.

Black Dog Ballroom (Basement Afflecks, Tib Street/Church Street) har öppet riktigt sent alla dagar i veckan. Ett fantastiskt alternativ när puben stänger. Ingen regelrätt nattklubb, saknar dansgolv. Men de har biljardbord. Om du vill spela biljard klockan tre på natten har du inte så många andra alternativ!

Piccadilly Trading Estate och Depot Mayfield

Bortanför Piccadilly Station hittar vi Piccadilly Trading Estate och Depot Mayfield, där det finns några notabla ställen.

The Warehouse Project har hållit klubbnätter sedan 2006 och lockar några av världens största DJ’s. Huserar numer i Depot Mayfield. Säsongen varar bara från september till nyårsdagen (med enstaka one offs under resten av året). Utsågs sommaren 2022 till världens åttonde bästa nattklubb av DJ Mag.

Star and Garter (18-20 Fairfield Street) är en cool pub och nattklubb på Fairfield Street. Har klubbkvällar två eller tre dagar i veckan. Den första fredagen varje månad håller de sitt legendariska Morrissey Smiths-disco som har varit igång sedan 1994. Kommer du inte tidigt kommer du inte in.

Factory 251 (112-118 Princess Street) huserar i Factory Records gamla lokaler. Namnet är taget från Haçienda, som hade produktkoden FAC251 och ägdes av Factory Records. Peter Hook från Joy Division och New Order var med och öppnade nattklubben. Här kombineras klubbkvällar och livemusik. Musiken är såklart Madchesterinspirerad.

Gaykvarteren

På Canal Street finns Manchesters Gay Village. Manchester har länge haft en stark gaykultur. Stämningen är alltid livlig och området är populärt även bland heterosexuella.

Vill du vara ute riktigt länge? Ja, då är Canal Street ditt bästa alternativ.

Great Northern (Deansgate/Peter Street)

Jättegatan Deansgate huserar en hel drös uteställen. Längst söderut på gatan finns Deansgate Locks med ställen som Revolution och Lola Lo.

Många bra nattklubbar centreras annars kring Great Northern-byggnaden, i korsningen mellan Deansgate och Peter Street.

42’s (42nd Street Night Club) (2 Bootle Street, off Deansgate) är en indieklubb med avslappnad attityd, som primärt lockar en yngre publik. En nattklubb har funnits på platsen sedan George Best öppnade Slack Alice 1963.

Albert Schloss (27 Peter Street) är en ölkällare i tysk stil som passar den som vill dansa på bord.

Impossible (36 Peter Street) är en av de större nattklubbarna i centrala Manchester.

Lite längre norrut på Deansgate finns Mojo (59 Bridge Street), som är en cocktail och rom-bar. Trångt, svettigt och högljutt. Men alltid fantastisk stämning. Under devisen Music for the People levereras grym musik hela kvällen. Granne med Mojo hittar du The Liars Club som också kan vara ett bra alternativ.

Spinningfields

Väster om Deansgate hittar vi Spinningfields, som kan klassas som lite finare.

20 Stories huserar restaurang, bar/nattklubb och en rooftop terrace med fantastisk utsikt. Blvd Manchester har också restaurang på dagen men är mer av en utpräglad klubb på natten.

Printworks

Printworks (27 Withy Grove) är ett nöjescenter som bland annat huserar flera nattklubbar och pubar. Om du söker något som påminner om Sverige kommer du säkert att trivas på Printworks.

Ändringslogg

 • 24-25 juli 2022: Stor uppdatering. Sidan är nu Barer och nattklubbar och det mesta har gjorts om.
 • 20 januari 2017: Raderat texten om Sankeys, då den har slagit igen.
 • November 2016: Första versionen.

 • Muss guide till Manchester och Manchester United

  Muss guide till Manchester och Manchester United

 • Manchester: Allt utom en strand

  Manchester: Allt utom en strand
  manchester_town_hall

 • Transport till, från och i Manchester

  Transport till, från och i Manchester
  transport

 • Boenden i Manchester

  Boenden i Manchester

 • Muss Manchester United-guide

  Muss Manchester United-guide

 • Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet

  Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet
  IMG_5720

 • Shopping i Manchester

  Shopping i Manchester
  shopping

 • Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål

  Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål
  kultur

 • Music in Manchester

  Music in Manchester
  music_in_manchester

 • Restauranger i Manchester

  Restauranger i Manchester

 • Muss guide till Manchesters pubar

  Muss guide till Manchesters pubar

 • Resereportage

  Resereportage

Senaste artiklarna