Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål

Manchester erbjuder ett rikt kulturliv med åtskilliga intressanta museum och gallerier. Här tipsar vi också om diverse olika aktiviteter av varierade slag.
Av Björn Appelgren, Kent Yxell och Mikael Österdahl

Uppdaterad i januari 2017. Kontrolleras inför varje ny säsong.

Ändringslogg

  • 20 januari 2017: Adderat text om Blackpool.
  • 19 december 2016: Adderat text om Glasgow och Newcastle.
  • 5 december 2016: Adderat text om Chester, Lake District och Peak District.
  • November 2016: Första versionen.

Introduktion

Manchesters kultur börjar förstås med Manchester United men den slutar inte där. ”Manchester är, på alla sätt, huvudstaden i norra England, där den moderna världen föddes. Folket vet att deras geografi är utan motstycke. Deras historia är deras svar på det,” har journalisten Brian Redhead (som är från Newcastle) sagt. Manchester har ett mycket rikt kulturliv och stadens artister har höjt Manchesters anseende i Storbritannien.

I tillägg till den här guiden kan det vara värt att läsa om Manchesters historia här. Vidare har vi gett fotbollen och musiken särställning med separata guider:

När det gäller öppettiderna som anges i guiden så är det värt att dubbelkolla om du har tänkt göra ett besök i samband med en storhelg. På juldagen är i stort sett allting stängt. Även nyårsdagen är en dag då stora delar av England står stilla. Många ställen håller stängt under hela julhelgen. Vidare kan öppettiderna begränsas på påsken.

Då priser anges är det vad som gällde då guiden skrevs. Upptäcker vi att de ändras så uppdaterar vi givetvis, men vi kan inte garantera det.

Museum, gallerier och bibliotek

Manchester har flera museer och gallerier som är värda att besöka. I tillägg lyfts ofta flera av stadens bibliotek fram som turistvänliga. En fördel med museum och gallerier i Storbritannien är att de som regel är gratis (donationer uppskattas), även om undantag finns. Ett besök på Manchester Uniteds museum kostar pengar och det gör även ett besök på Beatlesmuséet.

Manchester United Museum och Stadium Tour

Om du läser den här guiden och är intresserad av historia är det i stort sett givet att du att uppskatta ett besök på Manchester Uniteds museum. I tillägg kan du passa på att vandra runt inne på Old Trafford på en Stadium Tour. Det har vi berättat mer om i vår Manchester United-guide.

National Football Museum

Urbis Building, Cathedral Gardens, hemsida

Sedan 2012 ligger National Football Museum i Manchester i den notabla Urbisbyggnaden. Det må vara länge sen som England var bäst på fotboll men sporten har sin begynnelse i landet. Det värnas om historien och i det nationella fotbollsmuseet samlas memorabilia av alla slag. Inträdet är gratis och det är öppet alla dagar i veckan.

Utsidan på National Football Museum.

Chetham’s Library

Long Millgate, hemsida

Ett stenkast från National Football Museum finns Chetham’s Library som är det äldsta biblioteket i den engelsktalande världen. Biblioteket grundades redan 1653. Nu för tiden är det öppet för självguidade turer helgfria måndagar till fredagar men med insläpp endast på angivna tider. Besöket är gratis men biblioteket ber om en standarddonation på tre pund. Det finns också möjlighet till guidade turer.

Manchester Art Gallery

Mosley Street, hemsida

Manchester Art Gallery ligger mycket centralt på Mosley Street, inte långt ifrån Manchester Town Hall. Det är öppet alla dagar i veckan och inträde är gratis. Galleriet har runt en halv miljon årliga besökare och sedan det öppnade 1823 har samlingen utökats till runt 25 000 objekt.

Portico Library and Gallery

57 Mosley Street, hemsida

Portico Library ligger i samma byggnad som puben The Bank. Biblioteket är endast öppet för medlemmar (vem som helst kan bli medlem men det är dyrt). Det finns dock även ett galleri i lokalen med varierade utställningar som är öppet för allmänheten.

Manchester Central Library

St Peter’s Square, hemsida

Manchester Central Library är huserat i en av stadens mest anmärkningsvärda byggnader. Morrissey pluggade på biblioteket när han tog examen. Öppet måndag till lördag, stängt på söndagar och helgdagar.

People’s History Museum.

People’s History Museum

Left Bank, Spinningfields, hemsida

People’s History Museum (tidigare National Museum of Labour History) firar arbetarklassens historia. Det är ett nationellt center för ändamålet. På museet berättas Storbritanniens demokratiska historia och det ger också en inblick i hur folket har levt de senaste 200 hundra åren. Museet ligger i Spinningfields, väst om Deansgate. Öppet måndag till söndag.

Museum of Science and Industry

Liverpool Road, hemsida

Museum of Science and Industry ligger söder om Spinningfields. Tidigare kallades det för MOSI men förkortningen är inte längre i bruk. Museet fokuserar på vetenskap, teknologi och industri med fokus på Manchesters historiska avtryck. Öppet sju dagar i veckan. Här kan du följa Manchesters utveckling från en närmast obetydlig stad till en stad som var världsledande i och med industriella revolutionen. Transport (bilar, tåg och flyg), energi, sanitetslösningar, textilier, kommunikation och datautveckling finns bland utställningarna.

Bilar på Museum of Science and Industry.

John Rylands Library

150 Deansgate, hemsida

John Rylands Library ägs av University of Manchester men ligger på Deansgate, en bra bit från universitetsområdet. Specialiserar sig på att samla sällsynta böcker och manuskript. Öppet sju dagar i veckan.

Imperial War Museum North

The Quays, Trafford Wharf Road, hemsida

Imperial War Museum North ligger ungefär en kilometer från Old Trafford. Enklaste sättet att ta sig dit är att ta spårvagnen till MediaCityUK och sedan gå över bron. Museet är ett av fem Imperial War Museums i Storbritannien, det enda i norra England (tre ligger i London och det sista i Duxford i Cambridgeshire). Imperial War Museum North är det yngsta i gruppen och öppnade 2002. Som hörs på namnet är det krigshistoria som berättas. Huvudutställningen består av en tidslinje över konflikter som Storbritannien och det brittiska samväldet har varit involverade sedan första världskriget. Kan med fördel kombineras med ett besök på The Lowry.

Stridsmaskin på Imperial War Museum North.

The Lowry (galleri och teater)

Pier 8, Salford Quays, hemsida

The Lowry har fått sitt namn efter konstnären L.S. Lowry. Konstnären är känd för sina målningar av stadslandskap med mänskliga figurer som ofta refereras till som tändsticksgubbar (matchstick men). Galleriet på Lowry har den största samlingen av Lowrys målningar men även många andra målningar. The Lowry är också en teater med stor publikkapacitet. Enklaste sättet att ta sig till The Lowry är att ta spårvagnen till MediaCityUK. Ett besök på The Lowry kan med fördel kombineras med ett besök på Imperial War Museum North.

Manchester Museum

The University of Manchester, Oxford Road, hemsida

Manchester Museum ägs och drivs av University of Manchester och ligger också på universitetsområdet. Öppet dagligen med gratis inträde. Universitetet ligger en bit söder om stadskärnan, ungefär en halvtimmes promenad från Northern Quarter. Vill du inte gå så går många bussar förbi universitetet, annars är det taxi som gäller. Utställningarna består av flera miljoner objekt från hela världen. Bland annat finns objekt från antika Egypten, arkeologi, pilbågar, pengar, uppstoppade djur och växter här. Kan med fördel kombineras med ett besök på Whitworth Art Gallery.

Whitworth Art Gallery

The University of Manchester, Oxford Road, hemsida

På universitetsområdet finns även konstmuseet Whitworth Art Gallery. Fokus är på moderna artister och samlingen inkluderar 55 000 verk. Öppet dagligen. Från stadskärnan är det en ganska lång promenad men många bussar går förbi universitet och annars finns alltid taxi. Ett besök på Whitworth Art Gallery kan med fördel kombineras med ett besök på Manchester Museum.

Runway Visitor Park

Wilmslow Road, Manchester Airport, hemsida

Om du är flygintresserad kan ett besök på Runway Visitor Park på Manchester Airport rekommenderas. Området anses vara den bästa officiella platsen för plane spotting i Storbritannien. På området finns också flera flygplan att besöka. Öppet dagligen och det kostar inget att gå in på området. Minst ett av flygplanen som finns är också gratis att beskåda men om du vill se deras Concorde måste du beställa en tour.

På The Beatles Story finns en gul ubåt.

Beatlesmuseet

Albert Dock och Pier Head, Liverpool, hemsida

Trots att Beatlesmuseet, formellt The Beatles Story, ligger i Liverpool är det ett populärt resmål för svenska Unitedsupportrar. Beläget i två lokaler på Albert Dock och Pier Head. Öppet dagligen men inträde är inte gratis, det kostar 15 pund för vuxna och nio pund för barn (besök på båda ställena ingår i biljettpriset).

Familjeaktiviteter

Blandade aktiviteter för alla åldrar.

I stadskärnan

Bio: Det finns två större biokomplex i centrala Manchester. AMC 16 Cinema på The Great Northern, 235 Deansgate och Odeon IMAX Cinema på The Printworks, 27 Withy Grove. Självklart visas de största amerikanska filmerna för tillfället, men vill man se det som kanske inte når biograferna i Sverige bör man välja något av de brittiska alternativen.

Bowling: All Star Lanes (235 Deansgate) har sex banor. Barn (under 18 år) är välkomna fram till klockan sex på kvällen. Dog Bowl (Arch 57, Whitworth St West) har fem banor. Här är barn välkomna fram till klockan sju på kvällen.

Trafford Centre

Det gigantiska köpcentrumet Trafford Centre har inte bara shopping utan även en hel del roliga aktiviteter. De olika aktiviteterna ligger inne i köpcentrumet eller precis i närheten.

Aerial Extreme erbjuder spännande klätterbanor med 38 hinder. Passar alla som vill ha skoj och är minst 110 cm långa och väger maximalt 120 kg. Ungefär 24 pund för barn och 29 pund för vuxna.

Airkix Manchester är en vindtunnel där det erbjuds fallskärmshoppning inomhus! Priserna börjar på runt 30 pund per person (åldersgräns på fyra år).

Bio: Kedjan Odeon har en stor biograf på Trafford Centre. (Odeon finns också i stadskärnan, se ovan.)

Chill factore har en 180 meter lång backe för utförsåkning med riktigt snö. I tillägg finns kälkåkning och en klättervägg. Kläder och utrustning finns att hyra.

Legoland Discovery Centre är en mindre version av Legoland. Priser startar på runt tio pund. Vuxna över 18 år måste ackompanjeras av ett barn som är 17 år eller yngre.

Namco Fun Scape har bowling, arkadspel, radiobilar, biljard, pingis och mycket mer.

För flipperspelsfanatikern rekommenderar vi sidan Pinformer för att få reda på vilka ställen som för tillfället huserar flipperspel. Muss har ännu inte hittat någon större flipperhall.

Sea Life är ett akvarium. Priserna börjar på tio pund per person.

Nöjesparker (utanför Manchester)

Alton Towers i Alton är en nöjespark och ett äventyrsbad. Nöjesparken har bland annat nio bergochdalbanor. Öppet från vår till höst. Det är ganska omständligt att ta sig hit med kollektivtrafik. Ett rimligare alternativ är att hyra en bil.

Blackpool Pleasure Beach är en nöjespark som ligger dryga 1,5 timmar bort med tåg från antingen Piccadilly eller Victoria (räkna med minst ett tågbyte). Det stora antalet gamla och nya bergochdalbanor är den stora behållningen.

Gulliver’s i Warrington är en nöjespark med många attraktioner som är speciellt anpassade för barn (2-13 år gamla). Från Manchester är det en halvtimme med tåg till Warrington och sedan en bussresa till Gulliver’s.

Parker och zoon

Chester Zoo är ett zoo i Chester som är ett av Storbritanniens största. Till Chester är det en dryg timme med tåg från Manchester och sedan en kort bussresa.

Heaton Park är en stor stadspark i Manchester (nås enklast med spårvagn till Heaton Park). Här finns bland annat djurcenter med till exempel höns, getter, marsvin och får. Då och då arrangeras stora spelningar i parken. Bland annat har Stone Roses, Courteeners och Oasis uppträtt här. Det finns också en golfbana i parken.

Tatton Park i Cheshire är en historisk herrgård med en stor trädgård. Det bästa alternativet för att ta sig hit är nog att hyra en bil.

Wythenshawe Park ligger i södra Manchester. Wythenshawe är alltså inte bara Marcus Rashfords hemtrakter. I parken finns en Community Farm (Manchesters enda) där besökarna kan träffa djuren (om de har tur).

Heaton Park i väntan på att Stone Roses ska spela.

Övrigt

Annat som kan vara av intresse.

Manchester Town Hall utsmyckas med en tomte varje år. Vissa gillar det, andra inte.

Arkitektur

Arkitekturen i Manchester är rik och varierad, med influenser framför allt från 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Staden är en produkt av den industriella revolutionen och är känd som den första moderna industristaden. Kanaler, viadukter, lagerbyggnader, bomullsfabriker och tåget formar staden. I modern tid har det också byggts skyskrapor i staden.

Beetham Tower är en skyskrapa som ligger i slutet på Deansgate. Det är Manchester högsta byggnad och den högsta i Storbritannien utanför London. (På Owen Street pågår dock bygget av Tower 1, som ska blir ännu högre när den står färdig 2020 om allt går enligt planerna. Tidigare var det meningen att Piccadilly Tower skulle bli stadens högsta men bygget har stått stilla sedan 2008.). Åker du spårvagn till Old Trafford passerar du Beetham Tower. Det mest anmärkningsvärda är att överdelen är bredare än underdelen. (Hotellet Hilton ligger i byggnaden, liksom baren Cloud 23. Se mer i vår hotellguide.)

Castlefield (sydvästra delen av stadskärnan) är ett område som lämpar sig för stadspromenader längs kanalen.

Free Trade Hall på Peter Street är en berömd byggnad och det var här som Sex Pistols (mer i vår musikguide) drog igång hela indierörelsen. Idag finns det femstjärniga hotellet Radisson Blu Edwardian i lokalen.

Manchester Town Hall på Albert Square är en av de mest notabla byggnaderna i staden. Varje år uppförs en gigantisk jultomte framför Manchester Town Hall.

John Rylands Library, Manchester Central Library och Urbis (National Football Museum) är andra byggnader som kan vara intressanta att spana in. (De beskrivs alla i avsnittet om museum, gallerier och bibliotek.)

Biljard

Biljardbord kan man hitta lite varstans på pubarna runt om i Manchester. Muss brukar ganska ofta inleda resorna för de resenärer som anländer tidigt på fredagarna med biljard på Black Dog Ballroom (Afflecks, Basement Affleck’s Palace, Church St) där man även kan äta helt okej burgare till en rimlig peng. Märk väl att Black Dog Ballroom på kvällar och nätter är en fullpackad nattklubb. Vill man spela sitt biljardparti i någorlunda lugn miljö rekommenderar vi att man spelar innan nattklubbspubliken anländer.

Comedy club

The Comedy Store ligger på Deansgate. Lokalen rymmer 500 gäster och är speciellt utformad för stand-up comedy. Flera föreställningar i veckan. Endast för gäster 18 år och äldre.

Frog & Bucket Comedy Club ligger på Oldham Street. Har flera föreställningar i veckan. Förköpsbiljetter rekommenderas men om det finns plats går det att betala inträde i dörren. Jobbar med 18-årsgräns och du får inte häckla komikerna.

The Lowry (se ovan) har några stand up-föreställningar i veckan.

Gaykvarteren

På Canal Street finns Manchesters Gay Village. HBTQ-personer har flockats hit sedan mitten på 1900-talet. Området lockar turister från hela världen. I augusti varje år arrangeras Manchester Pride. Det är en av de äldsta Pridefestivalerna i Storbritannien. Manchester City Council var också först i Storbritannien med att acceptera samkönat äktenskap.

Gatan ligger längs Rochdale Canal och när det är vackert väder finns några av Manchesters bästa uteserveringar här.

Kaféer

De stora kända kafékedjorna är förstås representerade i staden.

Ett par individuella kaféer som kan rekommenderas är North Tea Power (36 Tib Street), som trots namnet även specialiserar sig på kaffe, och Fig and Sparrow (20 Oldham Street).

Manchester Christmas Markets

Nobody does Christmas like Manchester,” har Pat Karney sagt. Karney är en lokal politiker, så han har förstås anledning att höja staden. Men Manchesters julmarknader är berömda och extremt populära. Manchester nämns ofta när Europas bästa julmarknader ska rangordnas.

Manchester Christmas Markets öppnar i mitten på november och är sedan verksamma till dagarna före jul. Det började 1999 på St Ann’s Square men idag är den största ytan på Albert Square.

Här finns allt möjligt och säkert en del omöjligt också att handla. Allt från billiga strumpor till fina hantverksprodukter och diverse mat och dryck. Om du är i Manchester den här tiden på året tycker vi absolut att du ska besöka julmarknaden.

Självklart kan du stanna till för en mugg glühwein.

Musikaler, opera, teater

Bridgewater Hall: De tre orkestrarna Hallé, BBC Philharmonic och Manchester Camerata uppträder i Bridgewater Hall på Lower Mosley Street. Varje år är det fler än 250 föreställningar i byggnaden.

The Lowry (se ovan) är inte bara ett galleri utan har även stora lokaler för musikaler, teater, komedi, balett och opera med mera. Den största lokalen har 1730 sittplatser.

Manchester Opera House ligger på Quay Street i närheten av St Peter’s Square. Har 1920 sittplatser. Men eftersom detta är England så är Manchester Opera House inte platsen för opera i Manchester. Istället är det teater, musikaler, konserter och balett som har företräde i lokalen. Vill du se opera är The Lowry ditt bästa alternativ.

Palace Theatre har samma ägare som Manchester Opera House. Marginellt större än Opera House med 1955 sittplatser. Palace Theatre har varit öppen sedan 1891 (då var kapaciteten nästan dubbelt så stor).

Royal Exchange Theatre ligger på St Ann’s Square. Det är en theatre in the round (scenen är i mitten och publiken sitter på alla sidor, runt scenen) och den största av sitt slag i Storbritannien. Har i genomsnitt 350 föreställningar per år.

Utflyktsmål

Om du har några dagar över i Manchester kan det vara kul att utforska andra delar av Storbritannien (och även Irland). Här är några möjliga resmål som vi vill tipsa om.

Blackpool

Blackpool ligger bara ca 90 minuter bort från Manchester med tåg. Här möter havet kusten och du kan gå längs strandpromenaden och ut på många av de långa pirerna, till exempel Central Pier och North Pier, för att köpa en fika och njuta av utsikten. Något du inte kan missa då är Blackpool Tower som är 158 meter hög – ett litet Eiffeltorn hihi.

Nu är det kanske inte lika mycket folk här som det en gång var, då alla britter vallfärdade hit på sommaren för att sitta i solen och fördriva tiden med att spela på allt möjligt från bingo till spelautomater med mera. Arkaderna finns kvar men det är inte lika hypat längre – det blev aldrig Englands Las Vegas men The Opera House är fortfarande stort. Ett annat fenomen som drar turister är The Lights eller Illuminations, som är en ljusfestival på hösten. Och så finns ju Pleasure Beach med alla bergochdalbanor, den största – The Big One – som går längs strandpromenaden var klar 1994 och var då den högsta och brantaste i Europa. Parken är verkligen värd ett besök om man gillar karuseller och speciellt ”gamla” häftiga bergbanor.

Tycker du att de är för jobbiga så kan du istället ta spårvagnen utanför och åka till shoppingen som är okej, de flesta stora kedjorna finns här också. Blir du varm i kläderna och tycker ett dopp i havet är för kallt så finns Sandcastle Waterpark med en massa vattenrutschkanor. Blackpool har också ett fotbollslag som kallas The Seasiders. De spelar som ni kanske minns spelar i orange men är på dekis efter tiden i Premier League.

Summa summarum: Det finns stor chans att göra av med pengarna, här på Englands sol- och spelkust…

Chester

En tur till Chester i grevskapet Cheshire, bara lite över en timme från Manchester Piccadilly med tåg är att rekommendera. Det är en av Englands äldsta städer med en gammaldags stadskärna. En ringmur (Roman Heritage) går runt staden och man kan gå flera kilometer uppe på muren och få överblick över området. Självklart ser man Chester Cathedral och besöker man den kan man se Nave Mosaic inne i den fina kyrkan. Här finner du mysiga gamla byggnader och nyrenoverade (2015) Eastgate Clock samt flerstjärniga Michelin restaurangen i ärorika The Chester Grosvenor som ligger vägg i vägg med ikoniska klockan. Är det över din budget ladda ner Chester Ale Trail-appen och besök de 18 pubarna … ja, några i alla fall, till exempel Brewery Tap.

Du kan ta en Roman Tour. Gillar man shopping och det finns bla fyra ”rows” (gator) med mycket shopping. Har du gjort dessa två kan jag garantera att du vill besöka en pub till… Christmas Shopping är mycket populärt här. Om man vill kan man gå längs trevliga River Dee och hitta mysiga pubar, annars finns här så klart trevliga kaféer också. Eller varför inte en lugn båttur? Racing (galopp) är en annan populär sak i Chester. Det börjar i maj månad på The Roodee och har du tur träffar du en Unitedspelare på Chester Racing ! Chester Zoo har tusentals djur … bland annat en scouser!!! Eller så tar du reda på när du är där vad ”bloody Goteddsday” var för något. En ledtråd är fotboll! En heldag här är mycket trevligt, speciellt vid juletider eller i maj eller vid ligastarten…

Utsikten från Guinness Storehouse är den bästa i Dublin.

Dublin

Över irländska sjön kommer du till Irlands huvudstad med färja eller flyg. Om du inte åker i direkt anslutning till en Unitedmatch går det att få tag på billiga flyg. Har du möjlighet ska du förstås besöka Dublin på St Patrick’s Day, även om allt är dyrare då och det kan vara svårt att hitta någonstans att sova. Guinness Storehouse är en av Irlands mest populära turistattraktioner och utsikten från baren längst upp är magnifik. Värt ett besök även om du inte gillar öl. Annars kan det vara intressant att bara vandra omkring och bara insupa den irländska kulturen.

Edinburgh

Skottlands huvudstad Edinburgh ligger mindre än fyra timmars tågresa från Manchester. Edinburgh är historiskt en mycket viktig stad och om du vandrar Royal Mile från Holyrood Palace till Edinburgh Castle så ringar du in stora delar av historien. Ett besök på Camera Obscura kan också rekommenderas.

Vy över Edinburgh, med Edinburgh Castle längst bort.

Glasgow

Ta tåget norr ut till Skottland och Glasgow. En sliten stad som är nästan lika modern som Manchester these days… Efter närmare fyra timmar på tåget (eller billigare och längre med Megabus), gå ut på Buchannan Street och blicka ut över början av The Style Mile – shopping överallt och ingen dålig sådan. Här finns fine dining även om man inte vill ha haggis!

Whiskypubar som The Pot Still med över 600 olika sorter eller fantastiske Oran Mor i en gammal kyrka, full med konstverk! Gillar du musik så kallas ju Glasgow för Secret Capital of Music och med över 100 events per vecka så kanske du hittar något som passar dig. Till exempel på King Tut’s Wah Wah Hut, ja det står rätt – en helt fantastisk musikscen. Skratta inte … för då kanske du hellre går på Comedy, speciellt i mars då det är comedy festival.

Är du istället intresserad av byggnader så finns City Chambers eller katedralen att besöka och museum överallt. Vill du få överblick på ett modernt sätt ta en sightseeingbuss. Gaudi släng dig i väggen, Glasgow har C.R. Mackintosh. Glöm inte ett stop på Tennent’s Wellpark Brewery – Skottlands äldsta! – för att släcka törsten och orka avsluta med vad du egentligen kom för… Ett OLD FIRM-derby mellan Rangers och Celtic antingen på Ibrox eller Celtic Park: 50 000 – 60 000 halsduksviftande skottar med religiös bakgrund skriker ut sin dyrkan. Skulle det var på Parkhead så kanske du får uppleva safe standing!

Lake District

Lake District är en stor fin National Park norr om Manchester, i området Cumbria. Känt sen tidigt 1800-tal och genom alla William Wordsworths dikter. Väl värt ett besök om du till exempel gillar att vandra på vältrampade stigar och rutter och annat friluftsliv på vattnet.

Orten Windermere är en av de närmaste från Manchester, lite över två timmar med tåg. En trevlig lite stad nära sjön Lake Windermere som är Englands största. En kort vandring ner till Bowness och du kan ta dig ut på sjön eller ta färjan över och en liten vandring och så en ny färja tillbaka. Här i nationalparken finns vandringar från någon timme till flera dagar. Starta dagen med en Cumbria Breakfast och avsluta den på en pub med bangers and mash eller på en gourmetkrog som Gilpin Lodge i Windermere och en lokal öl från Jennings Brewery innan läggdags. Det är också populärt att hyra mountainbike och cykla i området och vill du ta dig vidare kan man ju hyra en bil och besöka trevliga Keswick lite längre norr ut eller någon av de andra stora sjöarna. Eller bara ta det lugnt och titta på utsikterna … från en utomhuspub!

London

Det är bara två timmar från Manchester till London med tåg (har du mer tid på dig går det att få tag på mycket billiga bussbiljetter). Om du har tänkt besöka både London och Manchester är ett tips att du åtminstone börjar eller slutar resan i London, då flygen från London till Sverige normalt sett är mycket billigare än Manchesterflygen. Att tipsa om vad du ska göra i London på den här lilla ytan är nära nog omöjligt. För London har allt. Undersökningen Globalization and World Cities rankar världens städer och 2012 var det bara London och New York som nådde nivån Alpha++.

Newcastle

Newcastle upon Tyne, ja varför inte ta tåget upp? Det tar närmare tre timmar från Manchester till nördöstra England. Vad att göra mer än att se The Magpies på St James’ Park med över 52 000 galna sjungande ”skator”? Timmarna innan kan du sitta på puben The Strawberry precis utanför och försöka förstå accenten i norr eller vandra omkring i den gamla romanska staden. Till exempel längs kända The Grey Street. På vägen hit kanske du såg The Angel of North som blickar ut över hela Gateshead.

En del gamla byggnader finns om du gillar sten och shopping om du tänker modernt. Och vill du fira efter matchen så har Quayside mängder av restauranger och pubar… Nere vid floden kan du gå över någon av de sju broarna … förvirrad! Många skottar åker hit över helgerna då det är känt för party-party-party. Är det vinter så ta på skridskorna och åk på uterinken på Times Square eller besök julmarknaderna. Annars kan vi rekommendera musiklivet och framför allt att besöka The Sage Gateshead för en konsert.

Det finns många fina byggnader i den historiska staden York.

Peak District

Peak District är precis som Lake District en nationalpark inte långt ifrån Manchester. Här är populärt med friluftsaktiviteter som cykling och vandring. Det går även bra att campa och det finns långa leder speciellt avsedda för hästridning. Om du gillar att fiska erbjuder vattendragen i området en rik variation på fiske. Caving (grottkrypning) är också populärt (nybörjare måste ta hjälp av en expert). En annan populär aktivitet här är bergsklättring och det ska finnas fler än 10 000 klätterleder – oavsett om du är en glad nybörjare är en härdad expert hittar du något som passar.

York

Den lilla staden York är historiskt mycket viktig. Från Manchester är det bara en dryg timme med tåg. Vandring på stadsmuren är nästan en självklarhet. Ett annat tips är att gå på en guidad vandring i staden, gärna en spökvandring. Så ska du förstås besöka The Stone Roses Bar.

MUSS
MANCHESTERGUIDE

Senaste artiklarna