Muss guide till Manchesters pubar

Puben är England och England är puben. Så är det bara. I Manchester finns ett mycket rikt utbud av pubar, för alla smaker. Det här är vår definitiva guide till våra favoritpubar i Manchester samt några andra pubar vi tycker förtjänar att omnämnas.

”From the towns all inns have been driven; from the villages most… Change your hearts, or you will lose your inns, and you will deserve to have lost them. But when you have lost your inns, drown your empty selves, for you will have lost the last of England.”
Hilaire Belloc

Av Mikael Österdahl, Kent Yxell och Björn Appelgren. Uppdaterad i juli 2022.

Introduktion

Pubkulturen är intimt förknippad med England och även om det ekonomiska läget gör att engelsmannen inte längre går till puben i samma utsträckning som förr är puben alltjämt en viktig del i den engelska vardagen. För många turister är det en självklarhet att besöka puben i samband med en resa till England. Ofta kallas puben för det engelska vardagsrummet och det är än idag en relevant kommentar. För turisten är puben antagligen det bästa sättet att få en inblick i det engelska sinnet.

Som i England så givetvis också i Manchester. Det är lönlöst att försöka räkna dem – nya tillkommer och gamla försvinner ständigt – men det är enkelt att konstatera att pubarna i Manchester är många.

Den som gillar att sitta på puben över en öl kommer att trivas i Manchester. Inte bara är pubarna många, generellt är de också mycket trevliga. Och till skillnad mot dyra Sverige kan en sitta några timmar på en pub i Manchester utan att bli fattig. Värt att notera är att det ofta förekommer rabatter i olika former, till exempel två huvudrätter till priset av en eller att dryck ingår när en köper mat. Vi har till och med varit med om att en huvudrätt med en öl (eller annan dryck) har varit billigare än enbart huvudrätten. England gör som England gör.

Den här guiden strävar inte efter att hitta alla pubar i Manchester, det skulle vara en övermäktig uppgift. Guiden fokuserar istället på våra favoritpubar i Manchester. Vi gör emellertid även enstaka nedslag på pubar vi kanske inte tycker lika bra om men som vi av en eller annan anledning vill berätta om.

 width=
Det har alltid funnits många pubar i Manchester. Många av de historiska pubarna finns kvar än idag.

Länge var det lag på att de engelska pubarna bara fick ha öppet mellan elva på morgonen och elva på kvällen (med vissa undantag, som på nyår). Sedan november 2005 gäller inte detta längre. Fortfarande är det många pubar som har öppet just elva till elva, men många har öppet senare (framför allt fredagar och lördagar). Sista beställningen noteras ofta med att bartendern slår i en klocka.

En tradition som fortfarande hålls hårt på är att frukostmeny serveras till 12.00 och lunchmenyn (som är identisk med middagsmenyn) efter det. Försöker en beställa en hamburgare klockan 11.45 får en oftast nej. Detta gäller även på modernare pubar.

På många – men inte alla – pubar råder strikt förbud mot fotbollskläder. Detta gäller självklart inte på pubarna vid Old Trafford (förutsatt att du har Uniteds färger på dig).

Om inte pubar är din tekopp kan du med fördel kolla in vår guide till barer och nattklubbar i Manchester.

Pubar i Ancoats

Ancoats, ofta kallat Little Italy, ligger precis norr om Northern Quarter, strikt talat utanför Manchester stadskärna (den stora bilvägen Great Ancoats Street separerar Ancoats från centrala Manchester). Tillväxten i Northern Quarter har emellertid fört med sig att även Ancoats har blomstrat. Inte för inte var det en restaurang i Ancoats (Mana, se vår restaurangguide) som lyftes fram när Manchester 2019 fick sin första stjärna i Guide Michelin på mer än 40 år. (Egentligen tar Ancoats slut vid Oldham Road nordväst, men vi tummar lite på geografin.)

Marble Arch Inn

73 Rochdale Road, sön-tis 12-22, ons-tor 12-23, fre-lör 12-24, hemsida

Belägen på Rochdale Road (några minuter från Ancoats, några minuter från Northern Quarter) är Marble Arch inte en pub en ramlar in på av misstag, snarare är det så att om en är på Rochdale Road så är det för att besöka Marble Arch. Och även om den kan se ut att ligga en bit bort är det bara några minuter att gå från centrala Manchester.

Tidigare var detta en bryggeripub men bryggeriet – Marble Brewery – gick så bra att det tvingades flytta för att kunna möta efterfrågan. Bryggeriet äger fortfarande puben och här finns förstås en mängd varianter från Marble Brewery att prova. Ölen är ofta experimentell och ofta väldigt bra. De har dessutom ett hyggligt utbud av importerad öl.

Marble Arch är emellertid inte bara en plats att dricka på – puben har ett utmärkt kök och dessutom ett fint utbud av ost. Menyn varierar, förstås, med årstiderna och är engelsk i modern tappning.

Marble Arch ligger lite avsides men är utan någon som helst tvekan värd ett besök! Åldern är blandad och stämningen är trevlig. En av Manchesters absolut bästa pubar.

En Manchester United-koppling är att Nobby Stiles Drive ligger någon minuts vandring norrut från puben (den lilla gatan fick sitt nya namn i maj 2016, kanske behöver du leta efter Sudell Street på kartan).

The Smithfield Market Tavern

37 Swan Street, mån 16-23, tis-tor 14-23, fre 14-24, lör 12-24, sön 12-23

Strikt talat i den absoluta utkanten av Northern Quarter (men närmare pubarna i Ancoats) ligger Smithfield Market Tavern, bara en minuts gångväg från supporterklubbens hotell Holiday Inn. Ägs av Manchesterbryggeriet Blackjack. Erbjuder traditionell och modern öl.

Bar Fringe

8 Swan Street, mån-tor 13-22, fre-lör 13-23.30, sön 15-22

Bar Fringe ligger på samma gata som Smithfield men på andra sidan vägen och därmed inte i Northern Quarter. Puben ser inte mycket ut för världen utifrån och kan vara lätt att missa. Innanför dörren öppnar sig en traditionell och ganska sliten boozer. Som överraskar med ett stort utbud av belgisk öl. Skön stämning och gillar du belgisk öl måste du nästan gå hit.

Har också en liten, men trevlig, uteservering när vädret lämpar sig.

The Crown & Kettle

2 Oldham Road, mån-tor 12-23, fre 12-24, lör 11-24, sön 11-23, hemsida

Precis inne i Ancoats hittar vi den fantastiska puben Crown & Kettle med anor från 1734. Utmärkt ölutbud, med cask, keg, burkar och flaskor. På eftermiddagarna ofta lugnt och trevligt. På kvällarna, framför allt på helgen, är stämningen betydligt livligare. Har du tur är en trubadur på plats.

Seven Brothers Beerhouse

39 Blossom Stret, mån-tis 16-23.30, ons-tor 12-23.30, fre-lör 12-24, sön 12-23, hemsida

Ett stenkast från Rudy’s (se vår restaurangguide) finns Salfordbryggeriet Seven Brothers (eller Seven Bro7hers, som de själva skriver) Beerhouse. Perfekt före eller efter pizzan på Rudy’s. Ölutbudet domineras av deras egen öl.

Pubar i Northern Quarter

Det är i Northern Quarter det händer! Det här är Manchesters trendigaste område. Här kombineras pubar, nattklubbar, kaféer och vintagebutiker. Ofta är det bara ett långt stenkast till nästa ställe, ibland kortare än så.

Pubguidens skapare hänger oftast i Northern Quarter och av utrymmesskäl listar vi bara några av alla våra favoriter.

Common

39-41 Edge Street, mån-tor 12-23.30, fre-sön 12-00.30, hemsida

Common på Edge Street renoverades 2015 och är ett stort hak i modern stil. Perfekt om du kommer med en lite större grupp. Hyggligt utbud av dryck för alla smaker. Serverar numer mat i samarbete med Nell’s Pizza men tidigare har de haft eget kök och det kan tänkas återkomma.

Här är det lätt hänt att några timmar försvinner. Ett tips är att beställa halva eller tredjedels pints och på så vis hinna igenom de flesta ölen på listan.

Cane & Grain

49-51 Thomas Street, sön-tor 12-02, fre-lör 12-03 hemsida

Från Common behöver vi bara hoppa över en byggnad så landar vi precis utanför Cane & Grain. Lämpligare kan dock vara att gå runt byggnaden… Nåväl, Cane & Grain är både nattklubb och pub, utspridd på tre våningar. Mycket generösa öppettider.

Innanför den dåligt markerade trädörren kan en ta trapporna upp till Science & Industry. Eller pianobaren som vi kallar den (trots att där nog inte finns något piano). Här kan en diskutera i lugn och ro, som i en annan värld från dansgolvet. Men fortfarande på samma pub. Science & Industry specialiserar sig på avancerade cocktails.

Det troliga är att du avslutar, snarare än börjar, på Cane & Grain.

Tib Street Tavern

74 Tib Street, tis-tor 16-23, fre 12.24, lör 12-01, sön 12-22

Will du se fotboll i Northern Quarter rekommenderar vi Tib Street Tavern. Är det ingen match som lockar är pubarna i närheten roligare.

Castle Hotel

66 Oldham Street, sön-tor 12-01, fre-lör 12-02, hemsida

Castle Hotel är, precis som namnet indikerar, inte ett hotell. Eventuellt har det aldrig ens varit ett hotell i byggnaden (England gör som England gör).

Med anor ändå från 1776 är det få pubar Manchester som har lika rik historia som Castle. Efter en lång tid där puben sakta men säkert förstördes så stängdes den 2008. Den skulle dock öppna igen bara ett år senare, då med ny ledning. Puben upptäcktes av Vinylmannen samma år och blev snabbt en av Muss absoluta favoriter.

Då, 2009, var puben fortfarande ett renoveringsobjekt men detta har ordnats upp och idag är det en tämligen fräsch pub, även om mycket av den slitna charmen alltjämt är bevarad.

Här kan en glida in för en snabb pint eller stanna en hel kväll. Ölutbudet, som är bra, domineras av dryck från Manchesterbryggeriet Robinsons, som också äger puben. Testa Old Tom.

Puben har också en scen och erbjuder därmed livemusik med jämna mellanrum. Ibland gratis, ibland kostar det. Då spärras det ena rummet av och den som vill se på spelningen betalar för sig medan den som bara vill besöka puben går in gratis. Castle säger sig också ha Manchester bästa jukebox. Därom tvista de lärde, klart är emellertid att det spelas bra musik i lokalen. En varning är dock att jukeboxen är så pass populär att en kan få vänta en evighet på att få höra sin låt.

Ett stort plus är att puben har generösa öppettider i jämförelse med många andra pubar, varför Castle ofta är en fantastisk plats för kvällens sista öl.

Pie and Ale

Unit 1 & 2, The Hive, 47 Lever Street, sön-tor 12-23, fre-lör 12-24, hemsida

”It’s all about the Pie,” är mottot på Pie & Ale. De serverar alla möjliga sorters pajer om du gillar denna engelska maträtt. Du kan såklart skölja ner det med öl, utbudet är stort och fokuserat på mikrobryggerier.

Port Street Beer House

39-41 Port Street, mån-ons 14-23, tor-fre 12-23, lör 12-24, sön 12-23, hemsida

Port Street Beer House, öppnad i februari 2010, var en av de första pubarna i Manchester som helt fokuserade på modern craft beer. Ölen är i fokus på vad som är en mycket fräsch pub. Den som är ölfantast kommer att trivas och hittar en något en verkligen gillar så är det fullt möjligt att köpa med sig hem!

Pubar vid Piccadilly Gardens

Området kring Piccadilly Gardens skulle kunna klassas som det centralaste i Manchester, även om det geografiskt inte är sant. Området har inte det bästa pubutbudet i Manchester.

Wetherspoons

49 Piccadilly, mån-sön 08-23.30, hemsida

Wetherspoons heter taktiskt som pubkedjan, fast med ett s på slutet (ett tag försökte den heta The Manchester & County men det namnet var det ingen som anammade, kanske för att det står och alltid har stått Wetherspoons över dörren). Bra läge, bra priser och ett hyggligt utbud. Öppnar löjligt tidigt. Klientelet är dock kanske inte alltid det bästa. Gå hit för en engelsk frukost på matchdagen, när allt annat är stängt.

Piccadilly Tavern

71-75 London Road, Piccadilly, mån-sön 08-24, hemsida

Piccadilly Tavern, något stenkast från Wetherspoons, är stor och öppnar tidigt. Priserna är låga och ölutbudet är mindre varierat än på alla andra pubar i den här guiden. Inget för ölnördar.

Piccadilly Tap

Gateway House, Station Approach, mån 13-23, tis-ons 12-23, fre-lör 11-24, sön 11-23, hemsida

Piccadilly Tap ligger inte vid Piccadilly Gardens utan vid Piccadilly Station (tågstationen), men den passar bättre i det här avsnittet än någon annanstans. Stort ölutbud nära Piccadilly Station är det som talar för Piccadilly Tap. Perfekt vattenstopp för den som vandrar till en från tågstationen.

Pubar i Piccadilly Trading Estate

Bortanför Piccadilly Station och definitivt utanför stadskärnan ligger Piccadilly Trading Estate. Här huserar många av Manchesters mikrobryggerier (se eget avsnitt), varav flera har öppet taproom för provsmakning. Även om det är en bit bort är det inom gångavstånd och det går att bygga en bra pubrunda härifrån (har kallats Piccadilly Beer Mile). Kolla öppettider innan du vandrar hit!

ABC Taproom

99 North Western Street, lör 14-22, hemsida

Alphabet Brewings taproom ABC Taproom håller öppet på lördagar endast. Spartanskt inrett och en stark känsla av hemgjort. Men ölen är god.

Track Taproom

Units 17 & 18, Piccadilly Trading Estate, tis-tor 14-22, fre-lör 12-22, sön 12-20, hemsida

Track har ett betydligt mer modernt taproom och betydligt generösare öppettider. Utmärkt öl!

Unit 9 (Cloudwater)

Unit 9, Piccadilly Trading Estate, tis-ons 15-22, tor-lör 12-22, sön 12-19, hemsida

Minst lika modernt är Cloudwaters taproom Unit 9. Mycket trevlig miljö och fantastisk öl från ett byggeri som har varit utsett till det bästa i Europa.

Pubar i Chinatown

Det finns åtskilliga trevliga pubar i och, framför allt, runt Manchesters Chinatown (som är Europas tredje största). Några kinesiska pubar har vi förvisso inte hittat (däremot restauranger, förstås) men de engelska duger gott.

Grey Horse Inn

80 Portland Street, sön-tor 12-24, fre-lör 12-01

På Portland Street hittar vi Grey Horse Inn, en av Manchesters allra minsta pubar. Gemytlig stämning och ofta ett äldre klientel. Är du rädd för att prata med folk du inte känner ska du inte gå hit.

Circus Tavern

86 Portland Street, mån-fre, 14-12, lör 11-23, sön 12-22.30

Circus Tavern ligger bara några meter från Grey Horse. Måhända är Circus ännu mindre än Grey Horse. Definitivt har Circus en mindre bardisk (det sägs att det ska vara världens minsta bardisk, men det kan vara skitsnack). Faktiskt är bardisken så liten att bartendern går runt i puben och tar beställningar.

Alltid mycket folk och härinne är det omöjligt att inte umgås med andra gäster. Puben består av två rum med sittplatser. På väggarna är det utsmyckat med Unitedmemorabilia och med Citymemorabilia.

Det händer att Circus Tavern har öppet även efter den aviserade stängningstiden, ibland långt efter. Då bommar de igen dörren och inga nya gäster får komma in. Är ni fortfarande inte nöjda för kvällen blir ni sannolikt lotsade till ett annat ställe om ni frågar snällt.

Ölutbudet är litet men en kommer hit för stämningen. Inte alls modernt (på ett bra sätt). Väl värt ett besök!

Seven Oaks

5 Nicholas Street, M1 4HL, mån-sön 12-23, hemsida

Belägen mitt i Chinatown är Seven Oaks ett ställe som ligger bra till för den som vill se en match på teve. Mer av en traditionell boozer när det inte är någon match. Har några real ale till hyggliga priser.

City Arms

46-48 Kennedy Street, mån-tor 12-23, fre-lör 12-24, sön 12-20

City Arms är en gammaldags boozer med en gemytlig stämning som lockar en lite äldre publik. Puben erbjuder att varierande utbud av real ale till relativt humana priser. Ofta är det mycket folk här men det brukar vara möjligt att få en sittplats. Tyvärr tenderar puben att ta kväll lite för tidigt.

Som kuriosa kan nämnas att en del av citatet som inleder pubguiden finns målat på väggen på City Arms.

City Arms ligger i samma byggnad som Waterhouse (som trots att det är en Wetherspoon har en del charm) och Vine Inn, endast ett stenkast från St Peter’s Square, och av dessa tre är City Arms vår favorit. (Har du svårt att hitta City Arms är den betydligt större Waterhouse ett bra riktmärke.)

Pubar i Central Retail District (Arndale)

Området runt köpcentret Arndale domineras förstås av shopping. Inne på Arndale finns inte mycket att hurra för i pubväg men bara någon minut bort finns flera trevliga pubar.

The Shakespeare

16 Fountain Street, mån-tor 11-21, fre-lör 12-23, sönd 12-19

The Shakespeare är en klassisk boozer mitt i stan, bara ett stenkast från Primark. Hygglig öl, hygglig mat, hyggliga priser. Lokalen är klassisk och det sägs att det spökar här.

Visar fotboll på teve men har nog inga litterära kvällar.

Café Beermoth

Brown Street, mån 15-22, tis-tor 12-23, fre-lör 12-24, sön 12-22, hemsida

Café Beermoth ligger vid Spring Gardens men med ingång från Brown Street. Ligger nära Market Street, men lite undanskymd. Öppnade julen 2015. Stor lokal med mycket luft. Plats för många så en behöver oftast inte trängas. Öppet alla dagar i veckan men stänger relativt tidigt. De har många öl på tapp från både närliggande bryggerier och hela Storbritannien och också ett stort utbud av flaskor och burkar. Mycket trevligt och avslappnat ölkafé.

Du kan även få en kopp kaffe och lättare snacks.

Beermoth har även en bottleshop i Northern Quarter (70 Tib Street) om du vill ta hem öl.

The Old Wellington

4 Cathedral Approach, mån-fre 11-23, lör 11-23, sön 10-22.30, hemsida

Bakom Arndale, i området som kan kallas Medieval Manchester hittar vi Old Wellington. Nu snackar vi historia. Byggnaden har anor från 1500-talet och har huserat en pub sedan 1800-talet, vilket gör den till den äldsta av sitt slag i Manchester idag. Puben skadades hårt när IRA bombade centrala Manchester 1996 men restaurerades. Några år senare flyttades puben några hundra meter i samband med att Manchester fräschades upp efter IRA-bomben. Tillsammans med grannen Sinclair’s Oyster Bar (som också flyttades) bildar Old Wellington torget Shambles Square.

Old Wellington är en Nicholson’s-pub som har en lite formellare restaurangdel. Hygglig öl, hygglig mat.

Det är emellertid Shambles Square som är Old Wellingtons styrka. Här är nämligen, vad som förmodligen är, Manchesters bästa uteservering belägen. På den är det enkelt att spendera några timmar när vädret har vaknat på rätt sida (vilket är oftare än en kan tro). En vårdag när solen skiner, när det är fem eller tio grader varmare än i Sverige, är det nästan obligatoriskt med ett besök här. När vädret är styggt kan en låta bli.

Sinclair’s Oyster Bar

4 Cathedral Approach, varierade öppettider

Sinclair’s Oyster Bar, den heter så för att de serverade ostron här på mitten av 1800-talet, är granne med Old Wellington. Det betyder att den också delar uteservering med Old Wellington.

Oyster Bar är billig. Ölen är sämre än på Old Wellington men å andra sidan mycket billigare. Svårt val? De delar som sagt uteservering vilket betyder att det är fullt möjligt att blanda. Går det inte att sitta ute går du nog någon annanstans.

Sadler’s Cat (tidigare Pilcrow)

Sadler’s Yard, Hanover Street, mån-tor 16-22, fre-lör 12-24, sön 12-20, hemsida

I närheten av Victoria Station hittar vi Sadler’s Cat, ”puben som Manchester byggde”. Portarna slogs upp i september 2016. Då hette den Pilcrow men senare bytte den namn till Sadler’s Cat. Ägs numer av bryggeriet Cloudwater.

I kranarna rinner det fantastisk hantverksöl. Mycket från Cloudwater, förstås, men en hel del annat också.

Puben ligger på Sadler’s Yard och har en av Manchesters bästa uteserveringar. Sadler’s Cat är trevlig oavsett väder men solig dag på uteserveringen är svårslagen.

Ett par minuters gångväg söderut hittar vi National Football Museum, som utan tvekan är värt ett besök!

Pubar vid Deansgate

Den stora gatan Deansgate kan slarvigt sägas utgöra den västra gränsen av Manchester stadskärna. Gatan är hem för ett stort antal restauranger och uteställen. Letar du efter en partypub kan det vara värt att checka in Wetherspoonspuben The Moon Under Water.

The Lost Dene

144 Deansgate, sön-tor 11-23, fre-lör 11-01

Lost Dene (tidigare Hog’s Head) är ett bra ställe om du vill se fotboll på teve. Matchen kan med fördel kombineras med en bit mat. Priserna är lite under medel.

Mulligans

12 Southgate, mån-ons 12-23, tor-sön 12-01, hemsida

På en av Deansgates bakgator hittar vi Mulligans, som vi tycker är Manchesters bästa irländska pub. Guinness i glaset, livemusik i bakgrunden. Trångt och glad stämning. Det är precis som du tror att en irländsk pub ska vara.

Mulligans visar också sport på teve. Fotboll förstås, men även rugby.

Om du vill ha irländsk men av någon anledning inte uppskattar Mulligans har du O’Sheas (80 Princess Street).

The Gas Lamp

50A Bridge Street, mån-tis 16-24, ons, sön 12-24, tor 12-01, fre-lör 12-02, hemsida

Sväng av från Deansgate in på Bridge Street så hittar vi Gas Lamp i en källare (håll ögonen öppna, puben skriker inte efter gäster). Detta är en gemytlig och unik pub.

Stort ölutbud, med lokala och importerade favoriter. Även mycket bra på whisky. Rekommenderas!

The Old Nags Head

19 Jackson’s Row, mån-sön 11-23

Old Nags Head är en klassisk engelsk pub med imponerande dekor. Framför allt är det de Unitedrelaterade väggmålningarna som fångar vårt intresse. Mycket populär på matchdagar, för de Unitedsupportrar som föredrar att ladda upp inne i stan. Kanske ännu bättre när det inte är match och inte lika trångt, då det ges bättre möjlighet att spana in miljön. Tråkigt ölutbud men ölen är välskött.

Pubar i Castlefield

Söderut kan det sägas att Castlefield rundar av stadskärnan. Här går det att promenera längs Bridgewater Canal och ett besök på Science and Industry Museum (se vår kulturguide) rekommenderas. (Vi inkluderar här även området öster om Castlefield.)

Cask

29 Liverpool Road, mån-lör 12-23, sön 12-22.30

På Cask är det öl som gäller. Inte fotboll. Det har till och med hänt att Cask har bommat igen på matchdagar, för att närliggande White Lion drar till sig så många överförfriskade fotbollssupportrar. Utbudet är inte jättestort (dock varierande), men stämningen är alltid familjär. En gång vi var här hälsade bartendern oss välkomna med följande hjärtliga ord, på riktigt i all välmening: ”You’ve got two minutes to order, 30 minutes to drink up and then fuck off!”

Numer finns det också en Cask i Ancoats (eller New Islington om vi ska vara helt korrekta).

The Britons Protection

50 Great Bridgewater Street, mån-tor 12-24, fre-lör 12-01, sön 12-23

På Britons Protection hittar vi Manchesters förmodligen bästa whiskyutbud. (En kan tycka att det skulle vara en apostrof i namnet men vem har påstått att pubnamn måste vara grammatiskt korrekta?)

En historisk pub, med anor från tidigt 1800-tal.

Ibland är det komedi eller musik här. Ofta kommer besökare och musiker från närliggande Bridgewater Hall på besök.

Britons Protection ligger lite off men är värd ett besök!

Peveril of the Peak

127 Great Bridgewater Street, mån-sön 12-23

Peveril of the Peak har en unik exteriör, tillräckligt unik för att en promenad hit ska vara mödan värd. Det som verkligen lockar oss hit är emellertid att (det sägs att) Peveril of the Peak var Eric Cantonas favoritpub i Manchester. Vem vill inte dricka där Kungen drack?

Pubar vid universitetet

Söder om stadskärnan hittar vi Manchesters universitetsområde. Anledningar att leta sig hit kan vara en spelning på The Deaf Institute eller Manchester Academy (se vår musikguide) alternativt ett besök på Manchester Museum eller Whitworth Art Gallery (se vår kulturguide). Annars kanske studentlivet lockar eller en curry på Curry Mile (som kan sägas ha sin början där universitetsområdet tar slut i söder).

Lass O’ Gowrie

36 Charles Street, sön-tis 12-23, ons-tor 12-24, fre-lör 12-01

Lass O’ Gowrie ligger på vägen till universitetsområdet och är ett utmärkt vattenhål på vägen. En klassisk engelsk pub precis som en klassisk engelsk pub ska vara.

Öl Brewery & Bar

Unit 2, Hatch, Oxford Road, sön-mån 12-21, tis-ons 12-22, tor-lör 12-23

Står det Öl på dörren i Manchester är det givet att det fångar vårt intresse! De började som ett nanobryggeri men numer tycks de enbart sälja andras öl i lokalen. Oavsett mycket trevligt!

Sandbar

120 Grosvenor Street, sön-ons 12-24, tor 12-01, fre-lör 12-02, hemsida

Sandbar är en oberoende pub som primärt fokuserar på lokal handversköl. Har även ett stort utbud av whisky. Mycket bra pub, nästan så bra att det är värt att vandra till universitetet bara för att besöka Sandbar.

Turing Tap

421-423 Oxford Road, mån-tis, tor 11-24, ons, fre-lör 11-01, sön 11-23hemsida

Ett besök på Manchester Museum eller Whitworth Art Gallery kombineras med fördel med ett besök på Turing Tap. På en passande dag visas även fotboll på teve. Ingen sensationell pub men är du i närheten gör den det den ska.

Pubar vid Old Trafford

På matchdagen väljer många supportrar att värma upp på någon av pubarna som finns i närheten av Old Trafford. De flesta pubarna är enbart för Unitedsupportrar och det kan vara krav på att du visar matchbiljett och donerar ett pund innan du får komma in. Flera av pubarna har förbud mot så kallade half-and-half scarves.

Att köpa öl i butik och dricka på gatan var förr ett populärt alternativ men är numer förbjudet.

Gamla favoriter som Dog & Partridge och Sam Platt’s har tyvärr bommat igen för gott men fortfarande finns det några alternativ bara några minuters gångväg från Old Trafford.

The Bishop Blaize

708 Chester Road, hemsida

Bishop Blaize, en stor Wetherspoonspub, är det populäraste alternativet på matchdagen. Här brukade Pete Boyle hålla låda. Timmarna före match är det allsång. Det är trångt men går förvånansvärt snabbt att beställa. Priserna höjs på matchdagen men det är fortfarande billigare än i stadskärnan.

Bishop är väldigt populärt bland skandinaver och framför allt förstagångsresenärer rekommenderas att gå in här. Kommer du inte väldigt tidigt får du räkna med att köa för att komma in.

Runt fem minuter till Old Trafford (dock ska du ju också ta dig till din plats, vilket kan ta ganska lång tid).

När det inte är match förvandlas Bishop till en helt vanlig pub. Bra alternativ om du är ute vid Old Trafford, till exempel för att gå Stadium Tour.

The Trafford

699 Chester Road

The Trafford ligger inte många meter från Bishop. Genomgick en ordentlig upprustning något år före coronaepidemin, vilket lyfte puben ordentligt. Ett bra alternativ före match och stämningen brukar vara på topp!

Runt fem minuter till Old Trafford (dock ska du ju också ta dig till din plats).

Old Trafford Supporters Club (Hotel Football)

99 Sir Matt Busby Way, hemsida

Om du tycker att Bishop och Trafford är alldeles för långt bort så är det Old Trafford Supporters Club som gäller (du kan också köpa öl inne på Old Trafford, men det är inget vi rekommenderar – går du in tidigt tycker vi istället att du ska ta plats på läktaren för att se uppvärmningen och se arenan fyllas upp). Old Trafford Supporters Club ligger i källaren på Hotel Football (separat ingång), bara ett stenkast från Old Trafford.

Hotel Football är hotellet som har Gary och Phil Neville, Nicky Butt, Ryan Giggs och Paul Scholes som delägare. Öppnade 2015.

Modernt, fräscht och stort. Möjlighet finns att köpa något att äta. Spelas det match innan United lirar kan du se den (matcher klockan tre på lördagar visas inte). Inte mycket sång.

Runt en minut till Old Trafford (dock ska du ju också ta dig till din plats, vilket kan ta ganska lång tid).

Tollgate

Old Trafford, Stretford, hemsida

Lite längre bort från Old Trafford, precis vid spårvagnshållplatsen Trafford Bar, ligger Tollgate. Många av de som brukade hänga på Sam Platt’s går nu hit. Väldigt stort och som regel utmärkt stämning.

Övrigt

Vill du värma upp sångstrupen före match är det primärt alternativen ovan som gäller (möjligen Old Trafford Supporters Club undantaget). Vill du ladda med Unitedsupportrar inne i stan är Old Nags Head eller Mulligans de bästa alternativen.

Gorse Hill var puben där Manchester United Supporters Trust bildades. Hittas i Stretford, på 886 Chester Road. Det är samma gata som Bishop Blaize ligger på, men ungefär en kilometer längre bort från Old Trafford.

The Quadrant var stamhak för Busby Babes en gång i tiden. Hittas på 67 Great Stone Road, fem till tio minuters gångväg från spårvagnshållplatsen Old Trafford (i förhållande till fotbollsarenan på fel sida av rälsen). Till Old Trafford är det ungefär en kvarts gångväg.

Livesport

Fotboll är ju som regel huvudsyftet med Manchesterresan och det finns ju fler lag än Manchester United som spelar fotboll. Generellt rekommenderar vi att du försöker besöka en annan arena dagen United inte spelar. Men om det spelas en match du gärna vill se på teve finns det förstås möjligheter i Manchester.

I stadskärnan finns bland annat följande alternativ:

En annan lokal att kolla in för livesport är Bierkeller på Printworks.

Manchesterbryggerier

Hantverksölsrevolutionen kom relativt sent till England. Men när den väl kom gjorde den det med besked. Manchester har flera högklassiga mikrobryggerier.

Många förknippar Boddingtons med Manchester. Det är ju inte så konstigt då den marknadsfördes som The Cream of Manchester. Boddingtons var också en Manchesteröl, bryggd på Strangeways Brewery. Men det var då det. Varumärket Boddingtons togs över av Anheuser-Busch Inbev och ölen slutade bryggas i Manchester. Strangeways Brewery finns inte längre och har du hört talas om Strangeways är det nog för att det är Manchesters högsäkerhetsfängelse. Strangeways, Here We Come, som The Smiths sjöng.

Det finns fyra oberoende industribryggerier i Manchesterområdet: Hydes, J.W. Lees, Joseph Holt och Robinsons. De är mindre närvarande i staden än en kan tänka sig. Men på Grey Horse Inn kan du dricka Hydes öl och Robinsons öl finns på Castle Hotel.

Mikrobryggerier finns det åtskilliga av och de är mer närvarande i staden, på de bättre pubarna. Mikrobryggerierna tenderar att ploppa upp i tre industriområden: Piccadilly Trading Estate, Salford Quays och området nordöst om Victoria Station.

Piccadilly Trading Estate

De flesta mikrobryggerierna i Manchester hittas i Piccadilly Trading Estate. Gångavstånd (15-20 minuter) från stadskärnan.

Cloudwater har mycket gott rykte och har varit klassat som Europas bästa bryggeri. Håller bryggeritour (nästan) varje lördag och ibland på söndagar, något vi varmt kan rekommendera! Läs gärna om när vi var där! Granne med bryggeriet finns deras brewtap Unit 9. De driver även puben Sadler’s Cat.

Pomona Island hyllas för modern öl. Deras bryggeri ligger förvisso i Salford Quays men de har ett taproom på nöjescentret Escape to Freight Island, i Depot Mayfield söder om Piccadilly Trading Estate.

Track har ett mycket fräscht taproom.

Manchester Union (som bara brygger lager), Squawk och Wander Beyond Brewing finns också här men verkar inte ha mer än butik för allmänheten.

Victoria Station

Nordöst om Victoria Station finns ett par bryggerier. Gångavstånd (en kvart) från stadskärnan.

Blackjack Brewing har brewtap torsdag till söndag. Driver dessutom puben Smithfield Market Tavern och Jack in the Box på Mackie Mayor.

Runaway Brewery har en trevlig bryggeritour på lördagar. De har även ett taproom som är öppet lördag eftermiddag.

Salford Quays

I industriområdet nordväst om Salford Quays håller ett gäng mikrobryggerier till. Spårvagn till MediaCityUK och sedan en liten promenad (10-15 minuter).

Marble Brewery har hållit igång sedan 1997 och är därmed skitgamla för att vara ett mikrobryggeri. Började sin verksamhet som bryggeripub på Marble Arch Inn men växte ur kostymen och flyttade till Salford (puben finns kvar). Har ett taproom torsdag till lördag och bryggeritour den sista lördagen varje månad. Vad de inte längre har är puben 57 Thomas Street. Det är precis lika fel som att Manchester United inte längre har Sir Alex Ferguson som manager.

Seven Brothers (eller Seven Bro7hers om du vill vara sån) har taproom på fredagar och lördagar. Har även ett Beerhouse i Ancoats och ett vid MediaCityUK. Dessutom ett Amber Alehouse på terminal 2 på flygplatsen.

Pomona Island har sitt bryggeri här men taproom i Piccadilly Trading Estate (se ovan). Industribryggeriet Hydes håller också till här.

Kartor

Våra kartor listar bland mycket annat några av våra favoritpubar i Manchester och vid Old Trafford.

Stadskärnan

Textlänk till kartan.

Old Trafford

Textlänk till kartan.

Ändringslogg

 • 25 juli 2022: Adderat avsnittet kartor. Noterat att Gas Lamp är bra på whisky.
 • 20-21 juli 2022: Stor uppdatering. Kontrollerat hela dokumentet. Tagit bort avsnittet Pubkedjor. Flyttat ner avsnittet Livesport. Delat upp Pubar i stadskärnan i flera avsnitt och adderat avsnitten Pubar i Ancoats och Pubar vid universitetet. Adderat Crown & Kettle, Smithfield Market Tavern, Seven Brothers Beerhouse, Piccadilly Tap, Alphabet, Cloudwater, Track, Tib Street Tavern, Lass O’ Gowrie, Öl, Sandbar och Turing Tap. Utökat avsnittet Manchesterbryggerier. Tagit bort pubar som har stängt och några som inte längre känns relevanta. Gråtit över att 57 Thomas Street har stängt. Pilcrow är nu Sadler’s Cat. Slutat skriva guiden som en pubvandring (dels för att det inte antalet pubar är för många för att en sådan vandring ska vara mänsklig men framför allt för att det försvårar uppdatering). Justerat eller skrivit om diverse texter.
 • 14 augusti 2017: Adderat alternativ till Sam Platt’s.
 • 10 augusti 2017: Adderat Pilcrow. Tagit bort Sam Platt’s, då den har slagit igen verksamheten. Gråtit över att Sam Platt’s är borta. Adderat information om Cloudwaters bryggeritour och Barrel Store. The Trafford har öppnat igen. Mindre justeringar till följd av uppdateringarna.
 • 19 december 2016: Adderat Cask. Fixat bilden på Britons Protection.
 • 5 december 2016: Uppdatering på The Trafford.
 • November 2016: Första versionen.

 • Muss guide till Manchester och Manchester United

  Muss guide till Manchester och Manchester United

 • Manchester: Allt utom en strand

  Manchester: Allt utom en strand
  manchester_town_hall

 • Transport till, från och i Manchester

  Transport till, från och i Manchester
  transport

 • Boenden i Manchester

  Boenden i Manchester

 • Muss Manchester United-guide

  Muss Manchester United-guide

 • Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet

  Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet
  IMG_5720

 • Shopping i Manchester

  Shopping i Manchester
  shopping

 • Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål

  Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål
  kultur

 • Music in Manchester

  Music in Manchester
  music_in_manchester

 • Restauranger i Manchester

  Restauranger i Manchester

 • Barer och nattklubbar i Manchester

  Barer och nattklubbar i Manchester
  nattklubb

 • Resereportage

  Resereportage

Senaste artiklarna