Muss guide till Manchesters pubar

From the towns all inns have been driven; from the villages most… Change your hearts, or you will lose your inns, and you will deserve to have lost them. But when you have lost your inns, drown your empty selves, for you will have lost the last of England.
Hilaire Belloc
Av Mikael Österdahl, Kent Yxell och Björn Appelgren

Uppdaterad i augusti 2017. Kontrolleras inför varje ny säsong.

Ändringslogg

  • 14 augusti 2017: Adderat alternativ till Sam Platt’s.
  • 10 augusti 2017: Adderat Pilcrow. Tagit bort Sam Platt’s, då den har slagit igen verksamheten. Gråtit över att Sam Platt’s är borta. Adderat information om Cloudwaters bryggeritour och Barrel Store. The Trafford har öppnat igen. Mindre justeringar till följd av uppdateringarna.
  • 19 december 2016: Adderat Cask. Fixat bilden på Britons Protection.
  • 5 december 2016: Uppdatering på The Trafford.
  • November 2016: Första versionen.

Introduktion

Pubkulturen är intimt förknippad med England och även om det ekonomiska läget gör att engelsmannen inte längre går till puben i samma utsträckning som förr är puben alltjämt en viktig del i den engelska vardagen. För många turister är det en självklarhet att besöka puben i samband med en resa till England. Ofta kallas puben för det engelska vardagsrummet och det är än idag en relevant kommentar. För turisten är puben antagligen det bästa sättet att få en inblick i det engelska sinnet.

Som i England så givetvis också i Manchester. Det är lönlöst att försöka räkna dem – nya tillkommer och gamla försvinner ständigt – men det är enkelt att konstatera att pubarna i Manchester är många.

Den som gillar att sitta på puben över en öl kommer att trivas i Manchester. Inte bara är pubarna många, generellt är de också mycket trevliga. Och till skillnad mot dyra Sverige kan en sitta några timmar på en pub i Manchester utan att bli fattig.

Den här guiden strävar inte efter att hitta alla pubar i Manchester, det skulle vara en övermäktig uppgift. Guiden fokuserar istället på våra favoritpubar i Manchester. Vi gör emellertid även enstaka nedslag på pubar vi kanske inte tycker lika bra om men som vi av en eller annan anledning vill berätta om.

Som en tumregel kan en säga att normalpriset på en pint är strax över tre pund medan en enklare huvudrätt kan kosta runt sju pund. Ofta förekommer rabatter i olika former, till exempel två huvudrätter till priset av en eller att dryck ingår när en köper mat. Nu är detta förstås något som varierar stort men det kan åtminstone fungera som en tumregel.

Länge var det lag på att de engelska pubarna bara fick ha öppet mellan elva på morgonen och elva på kvällen (med vissa undantag, som på nyår). Sedan november 2005 gäller inte detta längre. Fortfarande är det många pubar som har öppet just elva till elva, men många har öppet senare (framför allt fredagar och lördagar). Sista beställningen noteras ofta med att bartendern slår i en klocka.

En tradition som fortfarande hålls hårt på är att frukostmeny serveras till 12.00 och lunchmenyn (som är identisk med middagsmenyn) efter det. Försöker en beställa en hamburgare klockan 11.45 får en oftast nej. Detta gäller även på modernare pubar.

På många – men inte alla – pubar råder strikt förbud mot fotbollskläder. Detta gäller självklart inte på pubarna vid Old Trafford (så länge du har Uniteds färger på dig).

Inget ansvar tas för att öppettider och priser som anges i guiden stämmer.

Pubkedjor

Generellt kan en säga att pubarna i England fortsatt är tämligen individuella. Även om en hittar pubar med samma ägare (ofta är det bryggerier som äger pubarna) tenderar varje pub att ha sin egen stil. Det finns emellertid ett par pubkedjor vars pubar är så pass lika att det kan vara värt att peka på en allmän beskrivning.

Nicholson’s

Pubkedjan Nicholson’s representeras i Manchester av pubarna The Bank och The Old Wellington. Nicholson’s pubar arbetar med en gemensam meny och ett hyfsat stort ölutbud. Prisläget är aningen över medel vilket dock kompenseras av att kvaliteten på mat och dryck också är över medel.

Menyn, som är säsongsbetonad, är klassiskt engelskt. Här är det inga problem att få en fish & chips eller en klassisk pie och portionerna är hyfsat stora. Även ölutbudet varierar under året med fokus på engelskbryggd real ale.

Wetherspoon

Wetherspoon är förmodligen den största pubkedjan i England. Wetherspoon går att hitta i alla engelska städer. Generellt är deras pubar rätt stora och prisläget är alltid en bra bit under medel. Lokalerna tenderar att vara trista och stämningen är ofta stimmig men opersonlig.

Wetherspoon har gjort mycket för den engelska ölkulturen, som stor kedja ger dem små bryggerier en möjlighet att sälja öl i större skada. Ölutbudet är alltid tämligen stort och varierat.

I slutändan är det kanske ändå prisläget som gör att en hittar hit. Det är ofta möjligt att få en beer and burger för sådär sex eller sju pund. Portionerna tenderar dock att vara relativt små och maten är normalt inget som får smaklökarna att slå volter av glädje men det är ändå ett ganska säkert kort – en vet vad en får.

Livesport

Fotboll är ju som regel huvudsyftet med Manchesterresan och det finns ju fler lag än Manchester United som spelar fotboll. Generellt rekommenderar vi att du försöker besöka en annan arena dagen United inte spelar. Men om det spelas en match du gärna vill se på teve finns det förstås möjligheter i Manchester.

I den här guiden listar vi fyra pubar i stadskärnan som är licenserade att visa BT Sport och Sky Sports:

I tillägg finns Seven Oaks, men de är inte så noga med licensen där.

Pubar i Northern Quarter

Det är i Northern Quarter det händer! Det här är Manchesters trendigaste område. Här kombineras pubar, nattklubbar, kaféer och vintagebutiker. Ofta är det bara ett långt stenkast till nästa ställe, ibland kortare än så.

Northern Quarter är egentligen en del av stadskärnan men så många av våra favoriter finns här, varför det kändes lämpligt med ett eget avsnitt. Dessutom bor vi nästan alltid här.

The Pilcrow

Sadler’s Yard, Hanover Street, mån-tor 12-22.30, fre-lör 12-23.30, sön 12-20, hemsida

Vi börjar i närheten av Victoria Station, i det moderna området NOMA. Här hittar vi puben The Pilcrow, ”puben som Manchester byggde”. Portarna slogs upp i september 2016, så allt är fräscht och fint.

I kranarna rinner det fantastisk hantverksöl, med en hel del lokala produkter i utbudet.

Puben ligger på Sadler’s Yard och har en av Manchesters bästa uteserveringar. Pilcrow är trevlig oavsett väder men solig dag på uteserveringen är svårslagen.

Ett par minuters gångväg söderut hittar vi National Football Museum, som utan tvekan är värt ett besök!

Marble Arch Inn

73 Rochdale Road, sön-tor 12-23, fre-lör 12-24, hemsida

Vi vandrar sedan norrut, och hamnar formellt en kort bit utanför stadskärnan, in i Collyhurst, till Marble Arch Inn. Belägen på Rochdale Road är det här inte en pub en ramlar in på av misstag, snarare är det så att om en är på Rochdale Road så är det för att besöka Marble Arch. Och även om den kan se ut att ligga en bit bort är det bara några minuter att gå från centrala Manchester.

Tidigare var detta en bryggeripub men bryggeriet gick så bra att det tvingades flytta för att kunna möta efterfrågan. Bryggeriet äger fortfarande puben och här finns förstås en mängd varianter från Marble Brewery att prova. Ölen är ofta experimentell och ofta väldigt bra. De har dessutom ett hyggligt utbud av importerad öl.

Marble Arch är emellertid inte bara en plats att dricka på – puben har ett utmärkt kök och dessutom ett fint utbud av ost. Menyn varierar, förstås, med årstiderna och är engelsk i modern tappning. Den bästa pubmaten jag har ätit i England har jag ätit på Marble Arch Inn.

Till det negativa hör förstås att smakar det så kostar det. Ölpriserna är okej, runt medel. Matpriserna däremot påminner mer om en restaurang än en pub, fast å andra sidan är också kvaliteten på maten mer restaurang än pub.

Marble Arch ligger lite avsides men är utan någon som helst tvekan värd ett besök! Åldern är blandad och stämningen är trevlig. En av Manchesters absolut bästa pubar.

En Manchester United-koppling är att Nobby Stiles Drive ligger någon minuts vandring norrut från puben (den lilla gatan fick sitt nya namn i maj 2016, kanske behöver du leta efter Sudell Street på kartan).

Bar Fringe

8 Swan Street, mån-tor 12-23, fre-lör 12-00.30, sön 12-22.30

Rör vi oss in mot centrum är vi snart på Bar Fringe, precis på gränsen till Northern Quarter. Utifrån ser den inte mycket ut för världen (kolla efter den blå markisen), vet en inte att den finns där är den lätt att missa.

Innanför dörren öppnar sig en traditionell och ganska sliten boozer. Som överraskar med ett stort utbud av belgisk öl. Skön stämning och gillar du belgisk öl måste du nästan gå hit.

Har också en liten, men trevlig, uteservering när vädret lämpar sig.

Common

39-41 Edge Street, mån stängt, tis-fre 11-24, lör-sön 10-24, hemsida

Fortsätter vi till Common på Edge Street är vi definitivt inne i Northern Quarter. Nyrenoverat (2015) hak i modern stil. Stor lokal, hyfsat stort ölutbud och hygglig mat.

Här är det lätt hänt att några timmar försvinner. Ett tips är att beställa halva eller tredjedels pints och på så vis hinna igenom de flesta ölen på listan.

Cane & Grain

49-51 Thomas Street, mån-sön 12-02, hemsida

Hoppar vi bara över en byggnad så landar vi precis utanför Cane & Grain. Lämpligare kan dock vara att gå runt byggnaden… Nåväl, Cane & Grain är både nattklubb och pub, utspridd på tre våningar.

Matmenyn är amerikansk och fokuserar på ribs (har inte testat). Rom, bourbon och öl (i den ordningen) på dryckesmenyn.

Innanför den dåligt markerade trädörren kan en ta trapporna upp till The Liars Lounge. Eller pianobaren som vi kallar den (trots att där nog inte finns något piano). Här kan en diskutera i lugn och ro, som i en annan värld från dansgolvet. Men fortfarande på samma pub.

Det troliga är att du avslutar, snarare än börjar, på Cane & Grain.

57 Thomas Street

57 Thomas Street, mån-fre 12-24, lör-sön 10-24, hemsida

Från Cain & Grain svänger du vänster och efter 20 meter är du på 57 Thomas Street, som liksom Marble Arch Inn ägs av Marble Brewery. (Det är rimligare att gå från 57:an till Cain än tvärtom, men guiden är geografiskt strukturerad.)

Kan närmast beskrivas som ett ölkafé. Lugnt ställe där en alltid kan konversera utan att skrika. Eller kanske spela sällskapsspel.

Stort utbud av öl från Marble och diverse importerad öl på flaska. Diverse enklare tilltugg (ost, charkuterier med mera) att välja bland.

Nyrenoverat (2015/16) ställe som nu har två våningar. Här sitter vi gärna kvar ett tag.

Castle Hotel

66 Oldham Street, sön-tor 12-01, fre-lör 12-02, hemsida

Tur att vi var kvar på 57:an ett tag. För det är nästan tre minuter att gå till Castle Hotel, som precis som namnet indikerar inte är ett hotell. Eventuellt har det aldrig ens varit ett hotell i byggnaden (typiskt engelskt).

Med anor ändå från 1776 är det få pubar Manchester som har lika rik historia som Castle. Efter en lång tid där puben sakta men säkert förstördes så stängdes den 2008. Den skulle dock öppna igen bara ett år senare, då med ny ledning. Puben upptäcktes av Vinylmannen samma år och blev snabbt en av Muss absoluta favoriter.

Då, 2009, var puben fortfarande ett renoveringsobjekt men detta har ordnats upp och idag är det en tämligen fräsch pub, även om mycket av den slitna charmen alltjämt är bevarad.

Här kan en glida in för en snabb pint eller stanna en hel kväll. Ölutbudet, som är bra, domineras av dryck från Manchesterbryggeriet Robinsons, som också äger puben. Testa Old Tom.

Puben har också en scen och erbjuder därmed livemusik med jämna mellanrum. Ibland gratis, ibland kostar det. Då spärras det ena rummet av och den som vill se på spelningen betalar för sig medan den som bara vill besöka puben går in gratis. Castle säger sig också ha Manchester bästa jukebox. Därom tvista de lärde, klart är emellertid att det spelas bra musik i lokalen. En varning är dock att jukeboxen är så pass populär att en kan få vänta en evighet på att få höra sin låt.

Jag kan emellertid tycka att puben har tappat en del av sin charm. Där besökaren tidigare antingen var den som var så cool att den inte behövde visa sig cool eller den som inte alls var cool och struntade i det är det mer och mer personer som tror sig vara coola, men inte är det, som besöker puben idag. Prisläget har också förändrats från runt medel till en bit över medel. Ett stort plus är dock att puben har mycket generösa öppettider i jämförelse med andra pubar, varför Castle ofta är en fantastisk plats för kvällens sista öl.

Pie and Ale

Unit 1 & 2, The Hive, 47 Lever St, mån-tor 12-23, fre-lör 12-24, sön 12-22, hemsida

Efter den alldeles för långa vandringen är det skönt att nästa ställe ligger lite närmare. Till Pie and Ale på Lever Street (Stevenson Square, The Hive complex) är det 140 meter att gå. ”It’s all about the Pie,” är deras motto. De serverar alla möjliga sorters pajer om du gillar denna engelska maträtt. Du kan såklart skölja ner det med öl från någon av deras två barer, de har åtta roterande casks från mikrobryggerier samt fler än 50 olika craft beers…

Lugnt ställe i Northern Quarter med schysst musik. 2-4-1 PIES! på måndagar. Öppet alla dagar men köket stänger 22.00.

Soup Kitchen

31-33 Spear Street, sön-ons 12-23, tor 12-01, fre-lör 12-04, hemsida

Vi fortsätter ytterligare 140 meter till Soup Kitchen, där det mycket riktigt serveras soppa. Även mackor och karibiska grytor på den enkla matmenyn. Det fungerar som en matsal (canteen) och du får hämta din egen mat.

Du sitter spartanskt: bänkar och långbord. Hyggligt utbud av öl.

Har också en nattklubb i sin källarvåning med dansgolv och livemusik.

Port Street Beer House

39-41 Port Street, mån-tor 16-24, fre 14-24, lör 12-01, sön 12-24, hemsida

Sista stoppet i Northern Quarter blir Port Street Beer House, som förmodligen har Manchester bästa utbud av kvalitetsöl. Och ja, det är för att dricka riktigt god öl (Mikkeller, Stone, Goose Island med mera) om en går hit. Ölen är i fokus på vad som är en mycket fräsch pub. Den öppnade så sent som i februari 2010 och erbjuder därför inte den ruffiga, lite slitna men gemytliga stämningen som engelska pubar annars är kända för.

Den som är ölfantast kommer att trivas och hittar en något en verkligen gillar så är det fullt möjligt att köpa med sig hem! Priserna varierar kraftigt, en vanlig engelsk bitter kostar ungefär som på de flesta pubarna medan en imperial stout importerad från USA förstås blir mycket dyrare. För hantverksölen skulle jag säga att den hamnar mellan Systembolagets priser och priserna på puben i Sverige.

Pubar i stadskärnan

Som turist tenderar en att spendera sin tid i centrala Manchester, till Old Trafford åker en bara när det är match. Då är det förstås tur att de flesta av de bästa pubarna i Manchester ligger i den centrala delen av staden. Manchesters stadskärna är så pass liten att en utan problem, givet att vädret tillåter, kan gå oavsett vart en ska.

I Northern Quarter ligger vattenhålen närmast vägg i vägg. I de södra delarna av stadskärnan blir avstånden lite längre.

Piccadilly Tavern

71-75 London Road, Piccadilly, mån-tor 08-23, fre-lör 08-01, sön 09-23, hemsida

Första stoppet efter Northern Quarter blir Piccadilly Tavern. Som bara är med i guiden för att den är stor.

Billigt, stort och utan den karaktär vi normalt jagar. Lite som en Wetherspoon med andra ord. Ölutbudet är lite mindre varierat men Piccadilly kontrar med att vara aningen billigare.

Har ätit här några gånger. Någon gång har det varit okej, någon gång har maten emellertid varit bedrövlig. Gå till Wetherspoons istället.

Wetherspoons

49 Piccadilly, mån-sön 07-23.30, hemsida

Ett stenkast från Piccadilly Tavern ligger Wetherspoons, som taktiskt heter som pubkedjan, fast med ett s på slutet (ett tag försökte den heta The Manchester & County men det namnet var det ingen som anammade, kanske för att det står och alltid har stått Wetherspoons över dörren). Wetherspoons är ett bättre val än Piccadilly Tavern.

Bra läge, bra öppettider (öppnar tidigt) och bra priser. Klientelet är dock kanske inte alltid det bästa. Gå hit för en engelsk frukost på matchdagen, när allt annat är stängt.

The Shakespeare

16 Fountain Street, mån-sön 11-23

Går vi några hundra meter kommer vi till The Shakespeare. En klassisk boozer mitt i stan, bara ett stenkast från Primark. Hygglig öl, hygglig mat, hyggliga priser. Lokalen är klassisk och det sägs att det spökar här. Shakespeare har haft problem med ekonomin, vi får emellertid hoppas att den här trevliga puben klarar sig.

Visar fotboll på teve men har nog inga litterära kvällar.

Beermoth

Brown Street, mån-tor 12-23.30, fre-lör 10-00.30, sön 12-23, hemsida

Nästa stopp är Beermoth, som ligger vid Spring Gardens men med ingång från Brown Street. Ligger nära Market Street men det är inte så lätt att hitta, då man inte bara går förbi den utan vidare. Öppnade julen 2015. Stor lokal med mycket luft. Plats för många så man behöver oftast inte trängas. Öppet alla dagar i veckan men stänger relativt tidigt. De har många öl på tapp (närmare 20) från både närliggande bryggerier och hela Storbritannien. Deras motto är: ”Our range is curated with an emphasis on excellence, innovation and above all, flavour.” De har även events ibland med olika bryggerier.

Du kan även få en kopp kaffe och lättare snacks.

Beermoth har även en bottleshop i Northern Quarter (70 Tib Street) om du vill ta hem öl.

The Bank

57 Mosley Street, sön-tor 10-23.30, fre-lör 10-24, hemsida

Vandringen fortsätter i sydostlig riktning till The Bank. Den här Nicholson’s-puben är en gammal Mussfavorit, som vi inte längre besöker lika ofta. Här har vi spenderat många timmar, gärna på eftermiddagen före en Champions League-match. Den är rymlig och bortsett från några timmar på fredagskvällen går det nästan alltid att hitta en sittplats här utan någon större ansträngning. Puben sväljer också större grupper relativt smärtfritt.

På dörren står det att det är förbjudet med fotbollströjor men vi har aldrig haft problem med det.

Maten är trevlig, ölutbudet är hyggligt och priserna går att leva med. Lokalen är trevlig och det går nästan alltid snabbt att bli serverad.

Lokalen är som namnet inte alls antyder ett gammalt bibliotek.

City Arms

46-48 Kennedy Street, mån-tor 12-23, fre-lör 12-24, sön 12-20

Från Bank har vi ett par hundra meter till City Arms. En gammaldags boozer med en gemytlig stämning som lockar en lite äldre publik. Puben ligger i samma byggnad som Waterhouse (som kanske är det bästa riktmärket om en letar efter City Arms) och Vine Inn, endast ett stenkast från St Peter’s Square, och av dessa tre är City Arms vår favorit.

City Arms erbjuder att varierande utbud av real ale till relativt humana priser. Ofta är det mycket folk här men det brukar vara möjligt att få en sittplats. Tyvärr tenderar puben att ta kväll lite för tidigt, normalt ringer klockan vid elva.

Som kuriosa kan nämnas att en del av citatet som inleder pubguiden finns målat på väggen på City Arms.

The Vine Inn

42-46 Kennedy Street, mån-tor 12-23, fre-lör 12-24, sön 12-20

Vine Inn ligger som sagt granne med City Arms och det är väl egentligen därför den listas här. Är precis som City Arms en traditionell boozer men ölutbudet är sämre och känslan är att City Arms är att föredra.

Vine Inn serverar mat till humana priser. Det har dock inte blivit av att vi har testat maten. Stänger tidigt.

The Waterhouse

67-71 Princess Street, Manchester, M2 4EG, mån-sön 08-24, hemsida

För att komma till Waterhouse måste vi byta gata, trots att vi är kvar i samma byggnad. Waterhouse är en av Wetherspoons pubar i Manchester, en av kedjans bättre pubar. Den är billigare än City Arms och serverar dessutom mat. Vi tycker ändå att City Arms är ett bättre besök.

Waterhouse har ändå ett bra ölutbud och är ett schysst ställe för en lunch. Stämningen är lite gemytligare än vad som brukar vara fallet på en Wetherspoonspub.

På helgen stänger den ofta senare än angivet och det kan vara ett alternativ att smita in här för en pint när City Arms stänger.

(Ingen bild.)

Seven Oaks

5 Nicholas Street, M1 4HL, mån-sön 12-23.30

Vi byter riktning mot Portland Street. Men dit är det lite för långt, så vi stannar till på Seven Oaks. Belägen i Chinatown är Seven Oaks ett ställe som ligger bra till för den som vill se en match på teve. Har åtminstone förr även visat matcherna som spelas klockan tre (engelsk tid) på lördagar, något puben kan vara ensam om i centrala Manchester. Har några real ale till hyggliga priser.

Grey Horse Inn

80 Portland Street, mån-tor 11-24, fre-lör 11-01, sön 12-24

På Portland Street hittar vi Grey Horse Inn, en av Manchesters allra minsta pubar. Gemytlig stämning och ofta ett äldre klientel. Är du rädd för att prata med folk du inte känner ska du inte gå hit.

Circus Tavern

86 Portland Street, mån-ons, fre-lör 11-23, tor, sön 11-22

Är det fullt på Grey Horse hittar vi Circus Tavern bara några meter bort (vanligen testar vi Circus först). Måhända är Circus ännu mindre än Grey Horse. Definitivt har Circus en mindre bardisk (jag har läst att det ska vara världens minsta bardisk, men det kan vara skitsnack). Faktiskt är bardisken så liten att bartendern går runt i puben och tar beställningar.

Alltid mycket folk och härinne är det omöjligt att inte umgås med andra gäster. Puben består av två rum med sittplatser. På väggarna är det utsmyckat med Unitedmemorabilia och med citymemorabilia.

Det händer att Circus Tavern har öppet även efter den aviserade stängningstiden, ibland långt efter. Då bommar de igen dörren och inga nya gäster får komma in. Är ni fortfarande inte nöjda för kvällen blir ni sannolikt lotsade till ett annat ställe om ni frågar snällt.

Ölutbudet är litet men en kommer hit för stämningen. Väl värt ett besök!

Old Monkey

90 Portland Street, mån-tis 12-23.30, ons-sön 12-00.30, hemsida

Fortsätter vi på Portland Street kommer vi till Old Monkey. Även det en tämligen liten pub men mycket större än Grey Horse och Circus Tavern. Bra alternativ för lunch om du är i närheten. Annars går du hit för att testa öl från lokala bryggeriet Joseph Holt.

(Bild saknas.)

Peveril of the Peak

127 Great Bridgewater Street, varierade öppettider

Fortsätter vi på Portland Street byter gatan snart namn till Chepstow Street. Kort därefter kommer vi till Peveril of the Peak, som har en unik exteriör. Eric Cantona gästade den här puben. Den ligger inte där en är och risken är stor att den inte är öppen. Den är lite för dyr och lite för sliten. Men Eric Cantona brukade dricka här.

The Britons Protection

50 Great Bridgewater Street, mån-tor 12-24, fre-lör 12-01, sön 12-23

Vi fortsätter vandra längs Chepstow Street och kommer till Britons Protection. Här hittar vi Manchesters förmodligen bästa whiskyutbud. (En kan tycka att det skulle vara en apostrof i namnet men vem har påstått att pubnamn måste vara grammatiskt korrekta?)

En historisk pub, med anor från tidigt 1800-tal. Har nu samma ägare som City Arms.

Ibland är det komedi eller musik här. Ofta kommer besökare och musiker från närliggande Bridgewater Hall på besök.

Britons Protection ligger lite off men är värd ett besök!

Cask

29 Liverpool Road, mån-sön 12-23

När vi ändå är i området är det nästan obligatoriskt med ett besök på Cask, några hundra meter västerut.

På Cask är det öl som gäller. Inte fotboll. Stället stänger till exempel på matchdagar för att närliggande White Lion drar till sig så många överförfriskade fotbollssupportrar. Utbudet är inte jättestort (dock varierande), men stämningen är alltid familjär. En gång vi var här hälsade bartendern oss välkomna med följande hjärtliga ord, på riktigt i all välmening: ”You’ve got two minutes to order, 30 minutes to drink up and then fuck off!”

Längre söderut i stadskärnan har vi sällan anledning att röra oss. Men är du ändå här (området heter Castlefield och är ett conservation area, ett skyddat område) kan du även kolla in The Knott (374 Deansgate) och White Lion (43 Liverpool Road). Kan, om du är här på dagtid, med fördel kombineras med ett besök på Museum of Science and Industry (som inte är en pub utan ett museum).

Brewdog

35 Peter Street, mån-lör 12-01, sön 12-24, hemsida

Vänder vi av norrut kommer vi till Brewdog (versalt d är ett varumärke och dessutom är det bisarrt att använda versaler mitt i ett ord), en historisk pub med anor från tidigt 2010-tal. Okej: modernt, inte historiskt. Modern lokal, modern inredning, modern mat, modern öl och modern publik.

Har förstås ett stort utbud av öl från Brewdog men gästlistan är ofta intressantare. Matmenyn ändras ofta och inte sällan bjuder de in lokala krögare som får göra sin grej.

Sällskapsspel finns att låna och ibland är det livemusik.

Erbjuder take away-öl till rabatterade priser (fortfarande dyrare än i butik).

Brewdog har snabbt blivit ett populärt hak.

The Lost Dene

144 Deansgate, sön-tor 10-23, lör 10-01, sön 10-02, hemsida

Vi svänger av till Deansgate där vi hittar Lost Dene, som tidigare gick under namnet Hog’s Head. Bra ställe om du vill se fotboll på teve, matchen kan med fördel kombineras med en bit mat. Priserna är lite under medel men dyrare än Wetherspoon.

The Gas Lamp

50A Bridge Street, mån-tis 16-24, ons, sön 12-24, tor 12-01, fre-lör 12-02

Fortsätter vi norrut på Deansgate och svänger av på Bridge Street hittar vi Gas Lamp i en källare (håll ögonen öppna, puben skriker inte efter gäster). Detta är en gemytlig och unik pub.

Stort ölutbud, med lokala och importerade favoriter. Rekommenderas!

Mulligans

12 Southgate, mån-ons 11-24, tor 11-01, fre-lör 11-02, sön 11-01, hemsida

När vi ändå är inne på Deansgates bakgator är det inte många meter till Mulligans, som vi tycker är Manchesters bästa irländska pub.

Guinness i glaset, livemusik i bakgrunden. Trångt och glad stämning. Det är precis som du tror att en irländsk pub ska vara.

Kommer du hit lite tidigare erbjuder de förstås en irländsk matmeny. Mulligans visar också sport på teve, fotboll förstås men även rugby.

Om du vill ha irländsk men av någon anledning inte uppskattar Mulligans har du O’Sheas (80 Princess Street) och Waxy O’Connors (Printworks) som alternativ.

The Old Wellington

4 Cathedral Approach, mån-lör 10-23, sön 10-20.30, hemsida

Tillbaka till Deansgate och 500 meter norrut till Old Wellington.

Nu snackar vi historia. Byggnaden har anor från 1500-talet och har huserat en pub sedan 1800-talet, vilket gör den till den äldsta av sitt slag i Manchester idag. Puben skadades hårt när IRA bombade centrala Manchester 1996 men restaurerades. Några år senare flyttades puben några hundra meter i samband med att Manchester fräschades upp efter IRA-bomben. Tillsammans med grannen Sinclair’s Oyster Bar (som också flyttades) bildar Old Wellington torget Shambles Square, beläget bakom shoppingcentret Arndale.

Old Wellington är en Nicholson’s-pub som har en lite formellare restaurangdel. Mat, priser och ölutbud är som en kan vänta sig.

Det är emellertid Shambles Square som är Old Wellingtons styrka. Här är nämligen, vad som förmodligen är, Manchesters bästa uteservering belägen. På den är det enkelt att spendera några timmar när vädret har vaknat på rätt sida (vilket är oftare än en kan tro). En vårdag när solen skiner, när det är fem eller tio grader varmare än i Sverige, är det nästan obligatoriskt med ett besök här. När vädret är styggt kan en låta bli.

Sinclair’s Oyster Bar

4 Cathedral Approach, varierade öppettider

Sinclair’s Oyster Bar, den heter så för att de serverade ostron här på mitten av 1800-talet, är granne med Old Wellington. Det betyder att den också delar uteservering med Old Wellington.

Oyster Bar är billig. Ölen är sämre än på Old Wellington men å andra sidan mycket billigare. Svårt val? De delar som sagt uteservering vilket betyder att det är fullt möjligt att blanda. Går det inte att sitta ute går du nog någon annanstans.

Om öltarmen fortfarande begär mer så är vi via en kort vandring norrut tillbaka på Pilcrow.

Pubar vid Old Trafford

På matchdagen väljer många supportrar att värma upp på någon av pubarna som finns i närheten av Old Trafford. De flesta pubarna är enbart för Unitedsupportrar och vanligen är det krav att du visar matchbiljett och donerar ett pund innan du får komma in. Flera av pubarna har förbud mot så kallade half-and-half scarves.

Att köpa öl i butik och dricka på gatan var förr ett populärt alternativ men är numer förbjudet.

Gamla favoriter som Dog & Partridge och Sam Platt’s har tyvärr bommat igen för gott men fortfarande finns det några alternativ bara några minuters gångväg från Old Trafford.

The Bishop Blaize

708 Chester Road, hemsida

Bishop Blaize, en stor Wetherspoonspub, är det populäraste alternativet på matchdagen. Här håller Pete Boyle låda och timmarna före match är det allsång. Det är trångt men går förvånansvärt snabbt att beställa. Priserna höjs på matchdagen men det är fortfarande billigare än i stadskärnan.

Bishop är väldigt populärt bland skandinaver och framför allt förstagångsresenärer rekommenderas att gå in här. Kommer du inte väldigt tidigt får du räkna med att köa för att komma in.

Runt fem minuter till Old Trafford (dock ska du ju också ta dig till din plats, vilket kan ta ganska lång tid).

När det inte är match förvandlas Bishop till en helt vanlig pub. Bra alternativ om du är ute vid Old Trafford, till exempel för att gå Stadium Tour.

The Trafford

699 Chester Road

Ligger bara några meter från Bishop och är ett lite lugnare alternativ. Trots att det normalt är mindre kö i baren än på Bishop tar beställningen oftast längre tid.

Runt fem minuter till Old Trafford (dock ska du ju också ta dig till din plats).

The Trafford var stängd under några månader runt årsskiftet 2016/17 men öppnade igen under ny ägare i februari 2017.

Old Trafford Supporters Club (Hotel Football)

99 Sir Matt Busby Way, hemsida

Om du tycker att Bishop och Trafford är alldeles för långt bort så är det Old Trafford Supporters Club som gäller (du kan också köpa öl inne på Old Trafford, men det är inget vi rekommenderar – går du in tidigt tycker vi istället att du ska ta plats på läktaren för att se uppvärmningen och se arenan fyllas upp). Old Trafford Supporters Club ligger i källaren på Hotel Football (separat ingång), bara ett stenkast från Old Trafford.

Hotel Football är hotellet som har Gary och Phil Neville, Nicky Butt, Ryan Giggs och Paul Scholes som delägare. Öppnade 2015.

Modernt, fräscht och stort. Möjlighet finns att köpa något att äta. Spelas det match innan United lirar kan du se den (matcher klockan tre på lördagar visas inte). Inte mycket sång.

Runt en minut till Old Trafford (dock ska du ju också ta dig till din plats, vilket kan ta ganska lång tid).

Alternativ till Sam Platt’s

Den omtyckta puben Sam Platt’s stängdes efter säsongen 2016/17. De som föredrog Sam Platt’s före matcher behöver nu leta upp ett nytt ställe att hänga på. Bishop, Trafford och Hotel Football är alternativ att överväga. Dock är det hak som delvis lockar ett annat klientel än Sam Platt’s lockade, så här listas några andra pubar som kan vara värda att kolla upp.

Robin Hood: Många av stamgästerna på Sam Platt’s gör ett försök att återskapa stämningen på Robin Hood i Stretford (125 Barton Road). Till Old Trafford är det runt tre kilometer att gå. Spårvagnshållplatsen Stretford ligger tio minuter bort. Det ska också vara möjligt att ta sig till Old Trafford via taxi eller minibuss.

The Tollgate: Är en annan pub som förväntas få en del av Sam Platt’s gäster. Ligger precis vid hållplatsen Trafford Bar (Seymour Grove). Till Old Trafford är det dryga kilometern.

Gorse Hill var puben där Manchester United Supporters Trust bildades. Hittas i Stretford, på 886 Chester Road. Det är samma gata som Bishop Blaize ligger på, men ungefär en kilometer längre bort från Old Trafford.

The Quadrant var stamhak för Busby Babes en gång i tiden. Hittas på 67 Great Stone Road, fem till tio minuters gångväg från spårvagnshållplatsen Old Trafford (i förhållande till fotbollsarenan på fel sida av rälsen). Till Old Trafford är det ungefär en kvarts gångväg.

Manchesterbryggerier

Hantverksölsrevolutionen kom relativt sent till England. Men de senaste åren har det ploppat upp en hel del mikrobryggerier.

Många förknippar Boddingtons med Manchester. Det är ju inte så konstigt då den marknadsfördes som The Cream of Manchester. Boddingtons var också en Manchesteröl, bryggd på Strangeways Brewery. Men det var då det. Numer ägs varumärket Boddingtons av det onda företaget Anheuser-Busch Inbev och ölen bryggs inte i Manchester. Strangeways Brewery finns inte längre och har du hört talas om Strangeways är det nog för att det är Manchesters högsäkerhetsfängelse. Strangeways, Here We Come, som The Smiths sjöng.

Det finns fyra industribryggerier i Manchesterområdet: Hydes, J.W. Lees, Joseph Holt och Robinsons. De är mindre närvarande i staden än en kan tänka sig. Men på Grey Horse Inn kan du dricka Hydes öl, Joseph Holts öl hittar du på Old Monkey och Robinsons öl finns på Castle Hotel. Ingen av de listade pubarna serveras Lees öl men i Northern Quarter finns Lees på Millstone och Gullivers.

När det kommer till mikrobryggerier är ölen från Marble lättast att få tag på. Marble driver både Marble Arch Inn och 57 Thomas Street som är två av våra absoluta favoriter.

På Common brukar du kunna dricka öl från Cloudwater. Alphabet Brewing vände sig till Port Street Beer House när de för första gången sålde öl. Och öl från Ticketybrew brukar kunna finnas på Gas Lamp.

Cloudwater håller bryggeritour (nästan) varje lördag, något vi varmt kan rekommendera! Se deras hemsida för mer information. Cloudwater har även en Barrel Store (med mindre generösa öppettider) på 12 Sheffield Street, som också rekommenderas, trots att den ligger väldigt avlägset. Läs gärna om när vi var där!

MUSS
MANCHESTERGUIDE

Senaste artiklarna