André Onana

Den kamerunska målvakten André Onana värvades till Manchester United sommaren 2023.

André Onana föddes i den kamerunska byn Nkol Ngok våren 1996. I unga år fick han sin fotbollsutbildning på Samuel Eto’o Academy. Han lockades till Europa och Barcelona i de tidiga tonåren. Under tiden i Barcelona var han utlånad till de mindre klubbarna Cornellà och Vista Alegre.

Någon seniorfotboll blev det inte i Barcelona. I januari 2015 värvades han av Ajax. Onana spelade för Jong Ajax i Eerste Divisie i en och en halv säsong, innan han säsongen 2016/17 fick chansen som förstamålvakt i Ajax, då Jasper Cillessen värvades av Barcelona.

Onana var därefter den givna förstamålvakten i Ajax. Han utsågs till årets kamerunska spelare och årets afrikanska målvakt 2018. Ett år senare vann han sina första titlar som spelare, då Ajax van den nederländska dubbeln. Han fick platsen som målvakt i säsongens lag i ligan.

Prisskåpet fylldes på med en ny ligatitel 2021.

Den säsongen slutade emellertid sämre för Onana på ett personligt plan. I februari 2021 blev han avstängd i ett år för dopning, sedan han testat positivt för den förbjudna substansen Furosemid. Onana överklagade till CAS med motiveringen att han hade tagit sin frus medicin av misstag. CAS dömde att Onana inte hade gjort något signifikant misstag, men tyckte ändå att han förtjänade en avstängning för oaktsamhet. Avstängningen sänktes till nio månader.

När Onana i november 2021 var tillgänglig för spel igen fick han finna sig i att vara reservmålvakt i Ajax, bakom Remko Pasveer. Först i slutet av säsongen fick Onana chansen, då Pasveer blev skadad. Sedan blev Onana själv skadad och han missade de fem sista ligamatcherna, då Ajax säkrade ligatiteln.

Onana flyttade sedan till Inter på fri transfer sommaren 2022. Det blev en säsong i Inter, där laget vann italienska cupen och gick till final i Champions League.

Sommaren 2023 värvades Onana av Manchester United, för en övergångssumma på 51+4 miljoner euro.

André Onana spelade ungdomslandslagsfotboll för Kamerun innan han i september 2016 debuterade i a-landslaget. Ett par år senare blev han förstamålvakt i landslaget. Han spelade Afrikanska mästerskapen 2019 och 2021, där Kamerun i den senare turneringen slutade trea.

Onana inledde VM 2022 som förstamålvakt men han blev sedan petad och därefter hemskickad från turneringen, efter oenighet med förbundskapten Rigobert Song. Kort därefter valde Onana att sluta i landslaget. Han gjorde 34 landskamper.

Spelarkaraktär

André Onana är en spelskicklig målvakt som gärna kliver utanför straffområdet för att vara involverad i lagets speluppbyggnad. Hans passningsspel är högklassigt. Onana är också en bra skottstoppare och han är hygglig i luftrummet.

Rekommenderad läsning

 • 40 mg kan förstöra en karriär

  40 mg kan förstöra en karriär

 • Hur mycket kommer Onana förvandla Uniteds spel? Förmodligen en hel del

  Hur mycket kommer Onana förvandla Uniteds spel? Förmodligen en hel del

 • André Onana klar för Manchester

  André Onana klar för Manchester

Senaste artiklarna om André Onana

 • Ten Hag spelar fyrdimensionellt schack

  Ten Hag spelar fyrdimensionellt schack

 • Kniven mot strupen när Turf Moor väntar

  Kniven mot strupen när Turf Moor väntar

 • Många skador - då gäller det att fokusera på de som är tillgängliga

  Många skador - då gäller det att fokusera på de som är tillgängliga

 • Tre Unitedspelare i jubileumsmatch

  Tre Unitedspelare i jubileumsmatch

 • Ballon d'Or nomineringar / Earps på väg bort / Klubben nekar anklagelserna

  Ballon d'Or nomineringar / Earps på väg bort / Klubben nekar anklagelserna

 • Ett uppehåll för att spela Rasmus Hojlund i form

  Ett uppehåll för att spela Rasmus Hojlund i form

Biografin uppdaterad i juli 2023 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.

Senaste artiklarna