Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om André Onana
Hur mycket kommer Onana förvandla Uniteds spel? Förmodligen en hel del

André Onana är klar för Manchester United och därmed är David De Geas efterträdare på plats. Här går vi igenom lite tankar om den 27-årige målvakten. 

Så har United gjort till slut gjort klart med en ny förstemålvakt efter att David De Gea lämnat Old Trafford. Kameruniern André Onana har värvats från Inter och kastas nu in i hetluften direkt under den pågående försäsongen. Dina tankar om värvningen?

Peter A Lilja: Det känns riktigt bra på förhand, en målvakt tycker jag varit högprioriterat under en längre tid (trots att de Gea spelat bra).

Mikael Österdahl: Mycket spännande, mycket välkommet. Nu lämnar vi mållinjen!

David Grgic Levin: En kanonvärvning. En målvakt som Onana tillför en helt ny dimension till Ten Hags spel, en dimension som är viktig för att alla bitar ska falla på plats spelmässigt.

Elias Hallström: Skönt att ha det klart. Och det kändes ju ganska väntat. Onanas intåg lär ge Uniteds spel en ny dimension i spelet, trots hans position.

27-åringen uppges kosta omkring £50 miljoner och skriver på ett femårskontrakt med United. Låter affären i siffror rimlig?

Peter A Lilja: I mina ögon och under rådande förutsättningar ja.

Mikael Österdahl: Det är ändå stora pengar för en målvakt men med tanke på hans historik med Ten Hag torde det vara ett säkert kort. Behovet av en ny målvakt har varit enormt och positionen är så viktig, så helt rätt att plocka från den översta hyllan.

David Grgic Levin: Ja. När det är en sådan här spelare, som Ten Hag har hjälpt växa till målvakten han är idag, litar jag på att han är rätt kille mellan stolparna. Prislapp oaktad.

Elias Hallström: Det är väl inga konstigheter. Känns inte som ett bekymmer att hosta upp en slant när Ten Hag rimligen vet vad han gör och vill ha till sitt bygge. Jag litar på honom, därmed litar jag på Onana.

Onana är en välmeriterad målvakt med flertalet ligasegrar i Ajax, cupvinnare i Inter, bronsmedaljör med Kamerun i afrikanska mästerskapen samt ett antal individuella utmärkelser. Men hur bra koll har du på Onana, och vad tror du han kommer bidra med mellan stolparna i United?

Peter A Lilja: Har inte jättebra koll förutom några matcher med Inter under föregående säsong. Med sin teknik med fötterna kommer han bidra mycket i uppspelsfasen. Att han sedan tycks göra en del överilade/förhastade saker ibland som andra liknande målvakter lär vi få ta.

Mikael Österdahl: Vi förflyttar oss till en annan era av målvaktsspel. Nyckelegenskapen är hans passningsspel och vi har alla möjligheter att gå från att vara lättpressade till mycket pressresistenta över en natt. Addera att han inte är livrädd för att fånga ett inlägg så ska han göra livet för våra mittbackar väldigt mycket enklare.

David Grgic Levin: Jag blev faktiskt lite småkär i det där Ajaxlaget som var så när en Champions League-final, och det året var Onana helt otrolig. Utöver det känner jag såklart till skandalen i VM, något jag inte lägger mycket vikt vid eftersom det kokar ner till ord mot ord. Sen gjorde han en riktigt vass insats i Champions League-finalen i år.

Elias Hallström: Ingen jättebra koll. Det jag har tillskansat mig är klipp på sociala medier där han minst sagt gillar att ha bollen vid fötterna. Och känns dessutom väldigt säker med den. Hur han är som bollstoppare? Ingen aning egentligen.

Erik ten Hag har tidigare arbetat med Onana i Ajax och tog dessutom förra sommaren in både Antony och Lisandro Martinez från den nederländska storklubben. Det känns som att vår manager har börjat sätta sin prägel på lagbygget ganska väl nu. Håller du med?

Peter A Lilja: Det är absolut den tolkning man måste göra. Känns dock som några avyttringar bör till innan ett rungande ja levereras.

Mikael Österdahl: Erik ten Hag är om något väldigt tydlig. Han pekar med hela handen i en riktning och det är bara att falla in i ledet eller försvinna.

David Grgic Levin: Det känns väl så. Säsongen som kommer blir nog det första riktiga smakprovet av ”Ten Hag-ball” så det kommer bli spännande att se.

Elias Hallström: Ja, Onana känns som en ganska viktig bit i Ten Hags pussel. Backlinjen och mittfältet känns ganska satt nu, men framåt behövs något mer in.

Vad har du för förväntningar och förhoppningar på Onana i United?

Peter A Lilja: Han kommer bidrar bidra mycket på olika sätt, det positiva kommer att överskugga de ”spektakulära” misstag som garanterat också kommer finnas med. Han verkar också vara en kul personlighet.

Mikael Österdahl: Att han ska förvandla vårt spel på egen planhalva, både med och utan boll. Vi kommer att med enkla medel kunna lösa situationer som gav oss enorma problem förra säsongen. Vi ska bli mindre sårbara på fasta situationer. Vi ska kunna trycka laget längre upp. Vi ska slippa få magont när målvakten har bollen.

David Grgic Levin: Att han etablerar sig som en av de bästa målvakterna i ligan rätt så fort. Lite växtvärk kan man tolerera en period, men en spelare med hans meritlista får bara inte misslyckas. Det här transferfönstret känns som en möjlighet att lägga de sista bitarna av ett ligavinnande pussel, så jag förväntar mig att Onana är en del av det pusslet.

Elias Hallström: Att han, som sagt, kommer bidra till att laget får en större trygghet där bak och kan använda sig av målvakten mer än man gjort innan, med tanke på vilken stor roll målvakter generellt sett har i ett fotbollslag idag.