Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Liverpool - Manchester United 1-0
Fiaskot nära nog fullbordat

Manchester Uniteds damlag ser ut att för första gången någonsin sluta sämre än fyra i Women’s Super League. På söndagen föll United mot Liverpool och därmed gick Liverpool förbi United i tabellen.

Första halvlek var en tämligen jämn tillställning, där båda lagen brände stora chanser. Matchens enda mål kom på tilläggstid, några minuter före pausvilan, då Jenna Clark fick öppet mål efter en fast situation.

I andra halvlek hade Liverpool full kontroll på tillställningen. United skapade bara en enda kvalificerad målchans. Den kom på tilläggstid, då Teagan Micah gjorde en stor räddning på Melvine Malards nick. Det var Liverpoolmålvaktens enda räddning efter paus medan Liverpool skapade åtskilliga chanser.

Dagens förlust betyder att United mest troligt slutar femma i Women’s Super League. Det är i så fall lagets sämsta placering någonsin i Women’s Super League och ligasäsongen kan inte sammanfattas med något annat ord än fiasko.

Laget

Inte mycket anmärkningsvärt i den startelva som Marc Skinner presenterade. Gemma Evans tog ånyo platsen som vänsterback medan Ella Toone var tillbaka på mittfältet, på Hinata Miyazawas bekostnad. I anfallet var det idag Lucía García, Nikita Parris och Leah Galton som startade.

På bänken noterade vi Jayde Riviere, tillbaka efter skadefrånvaro.

Vad hände?

Matchöppningen var försiktig, då lagen inledningsvis spelade med liten risk.

United fick en tidig chans att öppna målskyttet, då Lisa Naalsund elegant friställde Leah Galton. Vänsteryttern avslutade emellertid svagt och Liverpools målvakt Teagan Micah kunde rädda.

Micah räddade på nytt, när Millie Turner fick chansen efter en hörna.

Däremellan hade Liverpool haft ett par tämligen tama avslut. De skulle sedan hota betydligt mer. Först på ett avslut som styrdes i en farlig båge och vållade Mary Earps en del problem. Sedan borde Emma Koivisto ha gjort mål, då hon reagerar snabbt när bollen faller fritt framför Uniteds mål, samtidigt som Evans mest tittar på och låter Koivisto röra sig ostört. Först nickar Koivisto i stolpen och på returen drar hon bollen utanför det öppna målet.

Liverpools manager Matt Beard tvingades lämna matchen efter 38 minuter. Detta sedan Koivisto kolliderat kraftigt med reklamskyltarna efter en duell med Evans. Förmodligen sa Beard några mindre väl valda ord till fjärdedomaren. Koivisto kunde fortsätta spela efter vård.

Toone borde ha öppnat målskyttet strax därefter men hon kunde inte hålla avslutet under ribban. Strax därefter kontrade Liverpool farligt men Katie Zelem kunde styra bollen tätt utanför, där känslan var att bollen lika gärna kunde ha styrts in i eget mål.

Det var Liverpool som skulle göra matchens första mål. Det kom på tilläggstid i första halvlek. Föga överraskande efter en fast situation, där Jenna Clark blev fri framför öppet mål på Marie Höbingers inlägg. Ingen Unitedspelare attackerar bollen på vägen fram och när Lisa Naalsund tappar Clark blir Clark helt ren, trots att både Millie Turner och Evans är i närheten.

Skinner valde att göra ett byte inför andra halvlek, då Hayley Ladd introducerades istället för Naalsund.

Den första stora chansen efter paus var Liverpools. Ånyo var det en fast situation som vållade United bekymmer. Den här gången kunde Earps avvärja två gånger om.

Uniteds inledning på andra halvlek var bedrövlig. Efter knappa timmens spel valde Skinner att kasta in Rachel Williams på topp istället för Parris, medan Riviere ersatte Evans.

Jayde Riviere gjorde comeback efter skadefrånvaro. Det var det enda positiva idag.

Williams nådde nästan omedelbart högst på en hörna, men hennes nick gick långt utanför.

Annars var det Liverpool som skapade chanser. Oftast i form av långskott, som sällan krävde ingripande från Earps. De hade bud på en straff, då Sophie Román Haug gick omkull i straffområdet.

När United gick till anfall var det ständigt mot ett samlat Liverpoolförsvar och vi kunde inte hitta spelare på fria ytor.

García bjöds på en utmärkt chans då Micah spelade bollen rakt på henne. García kunde emellertid inte kontrollera bollen och den rullade tillbaka till målvakten.

Skinner gjorde sina två sista byten med kvarten kvar att spela, då Melvine Malard och Geyse kastades in istället för Toone och García.

Någon skillnad på matchen blir det inte. Det var fortsatt Liverpool som skapade chanser.

På tilläggstid bränner Román Haug ett jätteläge, sedan Turner skänkt bort bollen i straffområdet.

Slutligen får United en stor kvitteringschans. Detta efter en offensiv frispark där Malard när högst på andrabollen. Hennes nick är välplacerad men Micah står för en utmärkt räddning, hennes enda i den andra halvleken.

Varför gick det som det gick?

Första halvlek var dålig från Uniteds sida. Vi var ändå med i matchen. Att Liverpool gick till halvtidsvila i ledning var kanske inte orättvist men det hade heller inte varit orättvist om det hade varit lika.

I andra halvlek är United rent ut sagt bedrövliga. Vi har egentligen ingenting att komma med offensivt. Liverpool är välorganiserade medan United till synes helt saknar plan för matchen. Skottstatistiken i andra halvlek är 11-4 i Liverpools favör (19-10 totalt) och United har bara ett enda avslut som kan betraktas som farligt.

Utmärkte sig positivt

Ingen.

Behöver höja sig

Det var genomgående uselt, från tränaren Marc Skinner till sista spelare. Jag skulle ändå vilja framhålla Katie Zelem, Gemma Evans, Lisa Naalsund och Millie Turner som extra svaga.

Noterat

  • United rasade till femteplatsen i tabellen. Om inget oförutsett inträffar slutar vi där. Detta då det ska extremt mycket till för att Liverpool ska förlora mot Leicester i säsongsavslutningen om ett par veckor.
  • United måste i säsongsavslutningen besegra Chelsea för att detta inte ska bli vår poängmässigt sämsta säsong någonsin i Women’s Super League.
  • Tottenham tappade igår poäng mot Everton. Därmed kan United inte sluta sämre än femma i ligan.

Härnäst

Detta var näppeligen någon bra uppladdning inför nästa veckas final i FA-cupen. Då ställs United mot Tottenham. Där borde United vara den givna favoriten, men spelar vi som idag är det upplagt för en förlust.

I ligan går Liverpool förbi United. Vi har nu tre poäng upp till fjärdeplatsen och det är oerhört svårt att se att United ska ta in det med bara en match kvar att spela. Troligare är snarare att avståndet upp till fjärdeplatsen ökar. För i avslutningen har Liverpool en på pappret lätt uppgift i form av Leicester, samtidigt som United ställs mot titeljagande Chelsea. Nu vann United förvisso mot Chelsea i FA-cupsemifinalen men det är vår enda seger mot Chelsea. I en match där Chelsea slåss för ligatiteln och United bara för en teoretisk chans att sluta fyra (en plats som i Women’s Super League inte ger något Europaspel) ska det extremt mycket till för att United ska vinna.

Liverpool – Manchester United 1-0 (1-0)

Women’s Super League, 2024-05-05


r/k (38  ) Matt Beard (osportsligt uppträdande)
1-0 (45+3) Jenna Clark


Uniteds lag: Earps; Blundell, Le Tissier, Turner, Evans (Riviere 59); Naalsund (Ladd 46), Zelem, Toone (Malard 75); García (Geyse 75), Parris (Williams 59), Galton


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK