Luke Shaw

Vänsterbacken Luke Shaw blev världens dyraste tonåring när han värvades till Manchester United från Southampton inför säsongen 2014/15.

Shaw föddes i London i juli 1995. Som åttaåring tränade han med Chelsea men han erbjöds ingen plats på deras fotbollsskola. Istället gick Shaw till Southampton. Han tog sig snabbt framåt och han var ordinarie i juniorlaget vid 15 års ålder.

Nyss fyllda 16 år fick han för första gången vara med i Southamptons a-lagstrupp, då som oanvänd inhoppare i ligacupen mot Preston i september 2011. Debuten kom några månader senare, i en FA-cupmatch mot Millwall.

Det var Shaws enda framträdande den säsongen men snart skulle han spela till sig en ordinarie plats i Premier League-nykomlingen Southampton. Säsongen 2013/14 startade han 35 av 38 ligamatcher för Southampton.

Sommaren 2014 slog så Manchester United till. Den första säsongen i United var emellertid kantad av skador och undermåliga prestationer. Det var tydligt att flytten till storklubben United hade varit svår.

Inför säsongen 2015/16 tränade Shaw hårt och under säsongsinledningen var han en av Uniteds bästa spelare. Säsongen fick ett abrupt slut i mitten på september, då han bröt benet i Champions League-match.

Säsongen 2016/17 var Shaw tillbaka som fotbollsspelare men på många sätt påminde det om debutsäsongen i United: skador varvades med mediokra insatser. Även säsongen 2017/18 blev en säsong med begränsad speltid.

Säsongen 2018/19 blev Shaws hittills bästa i karriären. Han gjorde vänsterbacksplatsen i United till sin egen och han prisades efter säsongen som årets spelare i United, både av supportrarna och spelarna.

Shaw var sedan skadad en tid säsongen 2019/20 och han var även utanför startelvan emellanåt. Efter nyår spelade han emellertid till sig en given plats i laget innan han missade säsongsavslutningen på grund av skada.

Luke Shaw var tidigt med i landslagsdiskussionen och han gjorde sina första landskamper för Englands U16-landslag. I februari 2014 debuterade han i a-landslaget och han togs sedan ut till VM 2014, där han blev den yngsta spelaren som fick speltid. På grund av skador och dålig form har det inte blivit många landslagschanser sedan dess.

Spelarkaraktär

Luke Shaw är modern vänsterback som arbetar längs hela vänsterkanten. Han är snabb, bollsäker, bra på att tackla och positionssäker. Bra både offensivt och defensivt. Han har en tendens att tröttna i slutet på matcher och hans karaktär och arbetsmoral har ifrågasatts av flera tränare. Shaw är bra på att komma fram längs kanten men hans framfart resulterar lite för sällan i mål och assists.

Rekommenderad läsning

 • Luke Shaw 35:e långsammast till 100 matcher

  Luke Shaw 35:e långsammast till 100 matcher
  mu_oldtrafford_ne

 • Allt du behöver veta om Luke Shaw

  Allt du behöver veta om Luke Shaw
  mu_oldtrafford_ne

Senaste artiklarna om Luke Shaw

 • Spelarbetyg: Aston Villa - Manchester United 1-3

  Spelarbetyg: Aston Villa - Manchester United 1-3

 • Luke Shaw: Uniteds bästa spelare?

  Luke Shaw: Uniteds bästa spelare?

 • Solskjaers presskonferens; Senaste kring Giggs; Anfallare är prio?

  Solskjaers presskonferens; Senaste kring Giggs; Anfallare är prio?

 • Dagen efter: Fantastiskt mål, fantastiskt passning

  Dagen efter: Fantastiskt mål, fantastiskt passning

 • Landslag: Maguire sen matchhjälte för England

  Landslag: Maguire sen matchhjälte för England

 • Konate avskriven; Lindelöf reser hem; Shaw månadens spelare

  Konate avskriven; Lindelöf reser hem; Shaw månadens spelare

Biografin uppdaterad i september 2020 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS