Luke Shaw

Vänsterbacken Luke Shaw blev världens dyraste tonåring när han värvades till Manchester United från Southampton inför säsongen 2014/15.

Shaw föddes i London i juli 1995. Som åttaåring tränade han med Chelsea men han erbjöds ingen plats på deras fotbollsskola. Istället gick Shaw till Southampton. Han tog sig snabbt framåt och han var ordinarie i juniorlaget vid 15 års ålder.

Nyss fyllda 16 år fick han för första gången vara med i Southamptons a-lagstrupp, då som oanvänd inhoppare i ligacupen mot Preston i september 2011. Debuten kom några månader senare, i en FA-cupmatch mot Millwall.

Det var Shaws enda framträdande den säsongen men snart skulle han spela till sig en ordinarie plats i Premier League-nykomlingen Southampton. Säsongen 2013/14 startade han 35 av 38 ligamatcher för Southampton och han blev uttagen till säsongens Premier League-lag.

Sommaren 2014 slog så Manchester United till. Den första säsongen i United var emellertid kantad av skador och undermåliga prestationer. Det var tydligt att flytten till storklubben United hade varit svår.

Inför säsongen 2015/16 tränade Shaw hårt och under säsongsinledningen var han en av Uniteds bästa spelare. Säsongen fick ett abrupt slut i mitten på september, då han bröt benet i Champions League-match.

Säsongen 2016/17 var Shaw tillbaka som fotbollsspelare men på många sätt påminde det om debutsäsongen i United: skador varvades med mediokra insatser. United vann Ligacupen och Europa League men Shaw var utanför matchtruppen i båda finalerna. Även säsongen 2017/18 blev det begränsad med speltid.

Säsongen 2018/19 blev Shaws hittills bästa i karriären. Han gjorde vänsterbacksplatsen i United till sin egen och han prisades efter säsongen som årets spelare i United, både av supportrarna och spelarna.

Shaw var sedan skadad en tid säsongen 2019/20 och han var även utanför startelvan emellanåt. Efter nyår spelade han emellertid till sig en given plats i laget innan han missade säsongsavslutningen på grund av skada.

Säsongen 2020/21 skulle Shaw på allvar etablera sig som en av världens bästa vänsterbackar. Uniteds spelare utsåg honom till årets spelare i laget och blev uttagen till årets lag i ligan.

Shaw kunde emellertid inte följa upp de prestationerna, 2021/22 stod han för en svagare säsong, delvis beroende på skador.

Säsongen 2022/23 studsade Shaw tillbaka med en stark säsong, där han i stort sett var givet i startelvan, en period under säsongsinledningen undantagen. Under säsongens andra halva fick han ibland spela mittback, det var första gången i karriären som han testade den positionen och det klarade han galant. För första gången i karriären fick han vinna en cupfinal som Unitedspelare, då Newcastle besegrades i Ligacupfinalen.

Luke Shaw var tidigt med i landslagsdiskussionen och han gjorde sina första landskamper för Englands U16-landslag. I februari 2014 debuterade han i a-landslaget och han togs sedan ut till VM 2014, där han blev den yngsta spelaren som fick speltid. På grund av skador och dålig form skulle han inte göra många landskamper de kommande åren.

September 2015 till februari 2021 spelade han bara två landskamper. I mars 2021 var han emellertid tillbaka i landslaget och till sommaren startade han sex av sju matcher i EM. Shaw gjorde sitt första landslagsmål i EM-finalen men fick ändå nöja sig med en silvermedalj då England förlorade på straffar.

Shaw var given i den engelska startelvan i VM 2022, där det blev uttåg i kvartsfinalen.

Spelarkaraktär

Luke Shaw är modern vänsterback som arbetar längs hela vänsterkanten. Han är snabb, bollsäker, bra på att tackla och positionssäker. Bra både offensivt och defensivt. Han har en tendens att tröttna i slutet på matcher och hans karaktär och arbetsmoral har ifrågasatts av flera tränare. Shaw är bra på att komma fram längs kanten men hans framfart resulterar lite för sällan i mål och assists.

Under vårsäsongen 2023 testades Shaw som mittback med lyckat resultat. Han läste spelet bra, var tongivande i uppspelen och han klarade det fysiska spelet bra.

Rekommenderad läsning

 • Luke Shaw 35:e långsammast till 100 matcher

  Luke Shaw 35:e långsammast till 100 matcher

 • Allt du behöver veta om Luke Shaw

  Allt du behöver veta om Luke Shaw

 • The Shaw must go on

  The Shaw must go on

 • Luke Shaw: Uniteds bästa spelare?

  Luke Shaw: Uniteds bästa spelare?

 • Luke Shaw; en superstar mot alla odds

  Luke Shaw; en superstar mot alla odds

Senaste artiklarna om Luke Shaw

 • Guld, silver och brons till United när mästerskapen avgjordes

  Guld, silver och brons till United när mästerskapen avgjordes

 • Fyra Unitedspelare säkrade finalplatser

  Fyra Unitedspelare säkrade finalplatser

 • Övervägande framgång för United i straffläggningarna

  Övervägande framgång för United i straffläggningarna

 • Mainoo i drama / Højlund och Eriksen föll tungt / Pellistri målskytt

  Mainoo i drama / Højlund och Eriksen föll tungt / Pellistri målskytt

 • Mer intresse för Greenwood / Garcías nya klubb / Shaw firar jubileum

  Mer intresse för Greenwood / Garcías nya klubb / Shaw firar jubileum

 • Mål för Scott och bänk för Mainoo

  Mål för Scott och bänk för Mainoo

Biografin uppdaterad i juli 2023 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.