Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Luke Shaw: Uniteds bästa spelare?

Flera spelare har tagit steg framåt under säsongen, men få med sådana älga-kliv som Luke Shaw.

“Vi är en väldigt bra grupp, men personligen tycker jag att vi behöver fler spelare för att stärka gruppen. Det kan ge oss ett lyft. När du ser omkring dig hur andra lag förstärker sina lag, då måste vi också göra det för att hålla jämna steg.”

Så sade en frustrerad Luke Shaw efter premiärförlusten på Old Trafford mot Crystal Palace i september. Vid den tidpunkten hade Manchester United värvat en spelare – Donny van de Beek – som dessutom var den enda målgöraren för hemmalaget i matchen.

Sedan hände något.

Förmodligen var det inte Luke Shaws ord som fick förhandlarna att vakna till liv, men kanske bidrog det med en viss press.

När transferfönstret stängde några veckor senare hade ytterligare fyra spelare kritat på varsitt United-kontrakt.

Vad som är särskilt anmärkningsvärt i sammanhanget är att vid tidpunkten för Luke Shaws ofiltrerade åsikter var att det då mest aktuella ryktet pekade mot ett nyförvärv för att konkurrera på vänsterbackspositionen.

Alltså för att konkurrera med just Luke Shaw.

Manchester United v Watford - FA Cup Third Round

Under en längre tid såg det ut att kunna bli Sergio Reguilón. Denne hamnade emellertid i Tottenham, som lade sig platt i förhandlingarna med Real Madrid

Istället riktades siktet mot kuststaden Porto i Portugal. Där fanns en brasiliansk 27-åring med ett kontrakt som sakta tickade ut.

Till skillnad från fallet Reguilón, stod Manchester United redan från början med trumfkortet i förhandlingarna med Porto.

Och snart hade Alex Telles med familj packat väskorna för att flyga norrut.

Luke Shaw, vars United-karriär kantats av skada efter skada, lyckades knipa Player’s Player of the Year för säsongen 2018/2019.

Visserligen var det inte många som hade spelat bra under säsongen som såg Mourinho uttåga från Uniteds omklädningsrum för sista gången. Den enda egentliga konkurrenten till Shaw var Victor Lindelöf, som fick blott en röst färre än engelsmannen.

Bara ett halvår senare var det få som kunde tro att han fått sitt namn graverat i pokalen.

Formsvackan höll sedermera i sig, i varierande grad, fram till just sommaren 2020.

Men något hände efter att Alex Telles anlände till klubben.

Plötsligt började engelsmannen ta de där extra löpen hem under kontringar. Inläggen blev både fler och mer välplacerade. Han till och med fintade av en och annan motståndare.

Han inte bara stod där han skulle och gjorde det som förväntades av honom. Den Luke Shaw som vi förväntade oss att få se spela för Manchester United innan den fruktansvärda skadan mot PSV Eindhoven i september 2015 hade plötsligt börjat visa sig finnas i London-grabben.

Nu är det inte bara tal om att Luke Shaw är den bästa vänsterbacken i Manchester United. Kanske är han rentav den bästa i hela Premier League.

Sett till landslagsuttagningen borde det rimligen inte finnas någon större konkurrens?

Saka från Arsenal? Inte helt renodlad vänsterback. Ben Chilwell? Sett över tid har Shaw presterat klart bättre i ligan i år.

Så: nej. Southgate bör känna sig tämligen säker i sitt förstahandsval inför EM.

Det återstår att se huruvida Luke Shaw lyckas knipa Player’s Player of the Season för också innevarande säsong. Han konkurrerar trots allt med bland andra Bruno Fernandes.

Vad som däremot kan fastställas är att konkurrensen med Alex Telles har gjort honom gott.

Samtidigt har Luke Shaw bara en att tacka för sin nuvarande form – sig själv. Genom att sätta lite press på förhandlarna att göra sina jobb lade han grunden för vad som kan vara hans bästa säsong i Manchester United.

Han har varit sin egen lyckas smed.