
Uppdaterad i oktober 2017. Kontrolleras inför varje ny säsong.
Ändringslogg
- 2 oktober 2017: Adderat information om att juniorlaget nu ofta spelar hemmamatcher på The Cliff.
- 10 augusti 2017: Uppdaterat informationen om biljetter till hemmamatcher. Adderat videon direkt under ändringsloggen. Adderat avsnittet kom i tid.
- 2 februari 2017: Förtydligande om bortabiljetter.
- 7 december 2016: Ändrat ”största arena” till ”största klubblagsarena” på ett ställe.
- November 2016: Första versionen.
Puben Sam Platt’s som nämns i videon har tyvärr stängts.
Innehåll
1. Biljetter
— Hemmamatcher
— Bortamatcher i England
— Bortamatcher i Europa
— Cupfinaler
2. Till och från Old Trafford
— Kom i tid
— Taxi
— Spårvagn (tram/metrolink)
— Buss
— Tåg
— Gå
— Båt
3. Mat och dryck
4. Souvenirer och sånt
— Megastore
— Matchprogram (United Review)
— Fanzines (Red News och United We Stand)
— Inofficiella souvenirer
— Half-and-half scarves
5. Reserver och juniorer
— Reservlaget
— Juniorlaget
6. Träningar
7. Autografer
— I samband med träningar
— I samband med matcher
— På Lowry Hotel
8. Supporterklubbar
— Officiella supporterklubbar
— Official Membership (tidigare One United)
— Fans’ Forum
— Stretford End Flags (SEF)
— Manchester United Supporters Trust (MUST)
— Football Supporters’ Federation (FSF)
9. Museum och Stadium Tour
10. Old Traffords arenaupplägg
— Arenakarta
Biljetter
Ska du se United på plats krävs förstås att du har en biljett till matchen.
Hemmamatcher
Åk med Muss och den skandinaviska supporterklubben! Vår första rekommendation är givetvis att du reser med de officiella supporterklubben. Vi är förstås partiska i frågan men vi tycker verkligen att det är det bästa alternativet, åtminstone om du inte reser på ett stort antal matcher varje säsong.
Supporterklubben ordnar resor till samtliga Uniteds hemmamatcher. Det finns alternativ med hotell och matchbiljett till alla matcher och till de flesta matcherna finns det också paket med flyg (från Norge).
På samtliga matcher erbjuder vi reseledare från supporterklubben. På ett utvalt antal matcher har vi svensk reseledare och då försöker vi alltid att ordna ett specialanpassat program.
Vi har alltid några gemensamma aktiviteter (det är självklart frivilligt att närvara på dessa), som middagar och pubrundor. Ofta åker vi och ser någon annan match på den helgdag som United inte spelar.
En av de största fördelarna när du reser med Muss är att du får chansen att umgås med andra svenska Unitedsupportrar. Många vänskapsband har knutits på Muss resor. Kanske slutar det med att ni ser varenda match tillsammans här hemma i Sverige!
Information om vilka matcher vi har svenska reseledare på hittar du här.
För att resa med supporterklubben krävs det att du är medlem i den skandinaviska supporterklubben och att du är officiell medlem i Manchester United (nytt från och med 1 december 2016). Är du inte medlem i supporterklubben hittar du information här. Är du inte medlem i Manchester United löser vi det åt dig när du bokar din resa.
All information om supporterklubbens resor hittar du här.
Lösbiljett genom supporterklubben: Medlemmar i supporterklubben kan också köpa lösbiljetter till samtliga hemmamatcher. För att göra det krävs också ett medlemskap hos Manchester United i England. Är du inte medlem i supporterklubben hittar du information här.
Till de flesta matcherna säljs biljetterna enligt först till kvarn-principen men till de populäraste matcherna tillämpas ansökningsperioder och lottdragning.
Åker du över ofta är det som regel billigare att köpa lösbiljett och fixa boende själv.
Information om lösbiljetter hittar du här.
Lösbiljett direkt från United: Om du är medlem hos United i England kan du köpa biljetter till Uniteds hemmamatcher på Uniteds hemsida. Vissa biljetter släpps till försäljning i samband med att spelschemat släpps i mitt på juni. Men till varje match hålls också ett antal biljetter undan för försäljning närmare matchdatum.
Information om biljetter direkt från United hittar du här.
Eget säsongskort: Säsongskorten till Old Trafford tar normalt sett slut långt innan säsongen börjar. Men om du anmäler dig på väntelistan är chansen stor att du får ett säsongskort till nästa säsong.
Du får låna ut men inte sälja ditt säsongskort till matcher du inte själv har möjligheter att vara på plats.
Andra aktörer: Många stora resebyråer säljer resor med biljett till Uniteds hemmamatcher. Vanligen har dessa skaffats på officiell väg genom klubben men undantag finns då arrangörer handlar med svarta biljetter. Vi kan inte verifiera vad som gäller, fråga den aktuella arrangören om hur de har skaffat biljetterna.
Svarta börsen: Vi avråder från att köpa biljetter på svarta börsen och kommer inte att ge några tips om detta. Genom åren har vi uppmärksammats på åtskilliga fall där folk har blivit lurade på biljetter köpta på svarta börsen. De senaste åren har United också vidtagit större och större åtgärder för att stoppa försäljningen av svarta biljetter.
Det är tillåtet för den som har ett säsongskort att låna ut det till vänner och bekanta. Det är inte tillåtet att sälja sitt säsongskort, ens för en match.
Bortamatcher i England
Det är mycket svårt att få tag på biljetter till Manchester Uniteds bortamatcher i England. Uniteds bortafölje är enormt. I stort sett undantagslöst är tillgången på biljetter mycket mindre än efterfrågan, oavsett motståndare och matchtid.
Som skandinavisk supporter har du chansen att köpa biljetter genom den skandinaviska supporterklubben. Till varje match söker supporterklubben biljetter på sina säsongskort och dessa läggs sedan ut till försäljning i relativt nära anslutning till match. I normalfallet får supporterklubben få eller inga biljetter och efterfrågan är alltid större än tillgången. Lottdragning tillämpas bland de som söker. För att ansöka om bortabiljetter krävs också ett medlemskap hos Manchester United i England.
Vi avråder starkt från att köpa bortabiljetter på svarta börsen. United har de senaste åren vidtagit stora åtgärder för att stoppa försäljning av svarta biljetter.
Har du ett eget säsongskort som är berättigat kan du ansöka om bortabiljetter på Uniteds hemsida. För att göra detta krävs att du har haft ditt säsongskort i minst tre säsonger och att du köper biljett till alla cupmatcher på Old Trafford.
Ibland är det möjligt att köpa biljett till hemmasektionen. Vi avråder från detta. Köper du ändå en biljett till hemmasektionen så gäller att du förväntas vara hemmasupporter. Jublar du när United gör mål är sannolikheten mycket stor att du blir utkastad och risken är också stor att du hamnar i slagsmål.
Bortamatcher i Europa
Om du är medlem i United eller om du har ett säsongskort har du möjlighet att ansöka om biljett till Uniteds bortamatcher i Europacupspel. Ett lojalitetssystem tillämpas och du får poäng för varje match du ser på plats. Du får också poäng om du söker biljett utan att få. Missbruk av systemet (till exempel att någon söker biljett till en match som denne inte har tänkt att se) beivras.
Till de populäraste matcherna krävs ett stort antal lojalitetspoäng för att få en biljett. På mindre populära resmål (till exempel i Ryssland) är det vanligen färre sökande än biljetter.
Får du en biljett måste du hämta ut biljetten på en plats nära arenan. För att få ut din biljett krävs att du visar ditt pass.
Då en nu måste visa pass på plats för att hämta ut sin biljett existerar numer i stort sett ingen svart marknad för biljetter till Uniteds bortamatcher i Europacuperna.
Mer information finns på Uniteds hemsida.
Cupfinaler
Biljetter till cupfinaler är förstås svåra att få tag på. Klubbarna som går till finaler tilldelas alldeles för få biljetter.
United säljer sina biljetter till säsongskortsinnehavare. I normalfallet räcker inte biljetterna och säsongskortsinnehavare som har köpt biljett till alla cupmatcher prioriteras.
Den skandinaviska supporterklubben söker biljetter på sina kvalificerade säsongskort och brukar få några biljetter. För att få söka krävs som regel att du har köpt biljett via supporterklubben till ett visst antal matcher.
Till finaler i Uefas turneringar (Champions League och Europa League) släpps några biljetter till allmänheten. Dessa säljs vanligen tidigt på våren (det vill säga innan finallagen är klara). Håll utkik på Uefas hemsida om du är intresserad.
Svarta biljetter kan finnas men till hutlösa priser och många falska biljetter brukar florera.
Till och från Old Trafford
Från centrala Manchester är det enkelt att ta sig till Old Trafford. Har du gott om tid på dig är det faktiskt gångavstånd.
Arenan ligger inte i själva stadskärnan utan i området Old Trafford (därav namnet) i staden (en så kallad town) Stretford, som i sin tur ligger i det administrativa området Trafford, som är en del av Greater Manchester (England är komplicerat).
För samtliga listade alternativ förutsätter vi från att du utgår från Manchesters stadskärna.
Kom i tid
Ja detta är inte ett sätt att ta sig till arenan på men det är information som alla bör få med sig. För att vara garanterad att komma in på arenan i tid till avspark är det viktigt att komma i god tid före avspark. United rekommenderar att du är på plats minst en timme före avspark.
Säsongen 2017/18 skärps säkerhetskontrollera vid ingångarna till Old Trafford, varvid längre köer är att vänta. Vidare gäller numer att väskor (undantaget väskor mindre än 20 x 15 x 5 cm) inte tillåts på arenan. Läs mer om det här.
Taxi
Det allra enklaste är att hugga en taxi inne i stadskärnan. Räkna med att det tar en kvart till Old Trafford och att det kostar 10-15 pund. Detta rekommenderas emellertid inte nära avspark, då trafiken runt Old Trafford kan vara mycket tät. Efter matchen är det mycket svårt att få tag på en taxi, om du inte är beredd att vänta tills trafiken har försvunnit.
Spårvagn (tram/metrolink)
Det populäraste sättet att ta sig till Old Trafford är att ta spårvagnen. Två likvärdiga alternativ finns:
- Altrinchamlinjen till Old Trafford (du kan också ta Eccleslinjen och byta vid Deansgate-Castlefield).
- Eccleslinjen med avstigning antingen Exchange Quay eller Pomona (du kan också ta Altrinchamlinjen och byta vid Deansgate-Castlefield).
Biljettmaskiner finns på plattformarna på hållplatserna, du måste ha biljett när du kliver på vagnen. Köp returbiljett! Det är mycket billigare än två enkelbiljetter. För en vuxen kostar det 3-4 pund. För familjer (upp till två vuxna och tre barn) finns det billiga familjebiljetter (billigare än två vuxenbiljetter, men familjebiljetter får bara utnyttjas då vuxen reser tillsammans med barn). Det finns också mycket billiga weekendbiljetter (Weekend Travelcards) som gäller från klockan 18.00 till sista avgången på söndagar. Det räcker vanligen med ett par tur och retur-resor för att weekendbiljetten ska vara billigast.

Stoppen ligger på olika sidor om Old Trafford. Restiden, oavsett vilket av stoppen du väljer, är 10-15 minuter och från hållplatsen. Oavsett vilket av stoppen du väljer, är det 10-15 minuters promenad till arenan.
Har du tänkt besöka Bishop Blaize åker du till Old Trafford. Har du tänkt besöka Sam Platt’s åker du till Exchange Quay eller Pomona.
Walking down the Warwick, to see Matt Busby’s aces, går sången. Vill du göra som i sången är det Old Trafford som gäller. Å andra sidan får du gå på Sir Alex Ferguson Way (om än en mycket kort bit, hela gatan om du går via Sam Platt’s) om du åker till Exchange Quay eller Pomona. Oavsett går du på Sir Matt Busby Way sista biten.

Efter matchen kan det vara långa köer till spårvagnen, framför allt vid hållplatsen Old Trafford.
Buss
Alternativet till spårvagn är buss. Fördelen med buss är att du kommer närmare Old Trafford (ungefär fem minuter att gå). Nackdelen är att bussar fastnar i trafiken, varvid resan vanligen tar längre tid. Flyter trafiken på är den totala tiden till Old Trafford likvärdig.
Bussarna X50, 250, 255, 256 och 263 går från centrala Manchester till Old Trafford.
Efter matcherna brukar det gå specialinsatta, onumrerade, bussar tillbaka till stan.
Priset är likvärdigt med spårvagnen. Åker du tillbaka med någon av de specialinsatta bussarna är en returbiljett vanligen inte giltig.
Tåg
På matchdagarna, och matchdagarna endast, kan du faktiskt åka tåg till Old Trafford. I så fall ska du köpa en biljett till Manchester United Football Ground (stationen är också känd som Old Trafford Halt eller Manchester United Halt men i tidtabellerna står det Manchester United Football Ground).
Fördelen är att du kommer mycket nära arenan. Tågstationen är belägen vid Sir Bobby Charlton Stand (South Stand).
Nackdelen är att turtätheten är dålig, vilket betyder att du måste passa in tidtabellen.
Om du inte kommer till Manchester via tåg och ska direkt till Old Trafford är det bättre att välja spårvagn eller taxi.
Gå
Från Piccadilly Gardens i centrala Manchester är det fem kilometer till Old Trafford. Således är det fullt möjligt att gå till arenan, om du är på sådant humör. Med fördel går du längs River Irwell och om vädret är bra är det en trevlig promenad. Tyvärr är det ont om pubar längs vägen, så promenaden går inte att kombinera med en pubrunda.
Båt
Ett alternativt sätt är att åka båt till Old Trafford. Detta gör du om du gillar att åka båt. Det tar ganska lång tid, det är ganska dyrt och ingen flexibilitet erbjuds. Men det är onekligen ett alternativt sätt att resa till en fotbollsmatch på!
Två alternativ finns:
Puben White Lion i Manchester brukar sälja biljetter, men det är oklart vilket av alternativen det gäller.
Mat och dryck
Old Trafford är inget restaurang- och pubtätt område, men några alternativ finns.
Pubar har vi listat i vår pubguide.
Restauranger har vi listat i vår restaurangguide.

Det är inte tillåtet att dricka alkohol på gatan i närheten av arenan, då ett Designated Public Places Order gäller i området.
I tillägg till pubar och restauranger ploppar det upp ett antal olika snabbmatsställen i närheten av arenan när det är match. Du kan få en hamburgare eller pommes med sås för några pund. Du känner på lukten av matos var det närmaste stället är beläget.

Har du större krav på mat och dryck rekommenderar vi att du löser det inne i stan innan du beger dig till arenan.
Väl inne på arenan finns det förstås diverse tilltugg (godis och enkel snabbmat) att köpa i kioskerna. Det går också att köpa öl och cider (men ingen starksprit, om du inte har en vipbiljett) före match och i halvtid. Kom ihåg att det är förbjudet att ta med sig alkohol in på läktaren.
Souvenirer och sånt
Om du vill kan du spendera hela semesterkassan på Unitedsouvenirer. Här listas alternativen vid Old Trafford, i vår shoppingguide listar vi också några butiker inne i stan som kan vara värda att kolla upp.
Megastore
På Manchester Uniteds Megastore kan du givetvis köpa alla möjliga officiella souvenirer. Den 1600 kvadratmeter stora butiken har öppet alla dagar i veckan och lockar årligen fler än en miljon besökare. På matchdagar är butiken mycket välbesökt, med runt 10 000 besökare på en dag. Ett stort antal tröjor är förtryckta med namn och nummer. Men det händer att Megastore nekar att göra individuella tryck på matchdagar (om du vill ha ditt eget namn eller på en spelare som inte finns just den dagen).
Gör du flera besök på Old Trafford (till exempel för en Stadium Tour) rekommenderar vi att du köper dina souvenirer dagen det inte är match.

Butiken är belägen på East Stand (läktaren med glasfasad som är den som vanligen ses på bild och kan sägas vara Old Traffords framsida) och går knappt att missa.
Medlemskort i skandinaviska supporterklubben eller hos Manchester United i England ger tio procent rabatt i Megastore.
Matchprogram (United Review)
I kiosker runt arenan och även inne på arenan säljs Uniteds matchprogram United Review (i kioskerna runt arenan går det går även att köpa matchprogram efter matchen). Försäljaren kommer att rekommendera att du också köper ett nummer av Uniteds tidning Inside United.
Fanzines (Red News och United We Stand)
De två fanzinen United We Stand och Red News säljs utanför arenan före och efter match, på strategiskt utvalda platser på vägen till arenan. Om du inte ser försäljarna brukar du kunna höra dem, då de ofta skriker något i stil med ”United fanzine”. Fanzine ger utrymme för supportrars åsikter, vilket vi gillar. Köp gärna ett nummer!
Inofficiella souvenirer
På vägen till arenan kan du inte missa souvenirstånden där det säljs flaggor, halsdukar, t-shirts, mössor och pins med diverse olika tryck. Billigare än i Megastore men vanligen också sämre kvalitet.

Half-and-half scarves
De senaste åren har det blivit mycket populärt med så kallade half-and-half scarves (det vill säga halsdukar speciellt framtagna för den aktuella matchen, där halva har Unitedtryckt och andra halvan är tryckt med motståndarlagets namn). Vissa supportrar ogillar dessa och på pubar som Bishop Blaize och Sam Platt’s är dessa förbjudna.
Reserver och juniorer
Har du tur kanske du kan kombinera a-lagsmatchen med att se Uniteds reserver eller juniorer spela. United har ingen arena för akademin, varför olika spelplatser används.
Reservlaget
Genom åren har reservlaget spelat på ett antal olika arenor, däribland Moss Lane i Altrincham, Salford City Stadium, Victoria Stadium i Northwich och Ewen Fields i Hyde.
Leigh Sports Village: De senaste åren har United primärt använt Leigh Sports Village för reservlagets hemmamatcher. Inträde är gratis.
Från Manchester tar det en dryg timme till Leigh Sports Village. Bussarna V1, 34 och 34X går till Leigh Bus Station. Därifrån tar det ungefär tio minuter att gå till arenan. Det går också att byta till buss 597, som stannar precis vid arenan.
Mer information på Leigh Sports Villages hemsida och reseplanerare finns hos Transport for Greater Manchester.
Old Trafford: Reglerna säger att minst tre hemmamatcher i reservlagsligan ska spelas på Old Trafford. Inträde är billigt eller gratis.
Bortamatcher: Om du har tänkt se en bortamatch rekommenderar vi att du alltid kollar upp vad som gäller i förväg. Ibland krävs det faktiskt förköp, även om det är långt ifrån fullt på arenan.
Juniorlaget
Carrington: Vanligen spelar juniorlaget sina hemmamatcher på träningsanläggningen Carrington. Dit är det inte tillträde för allmänheten (de som har följt juniorlaget under lång tid får komma in). Möjligen kan du komma dit och tjata dig in, men det är inget vi har testat.
The Cliff: Säsongen 2017/18 spelar juniorlaget många matcher på Uniteds gamla träningsanläggning The Cliff. Hit tar du dig enklast med buss 97 eller 98 mot Bury. Du kliver av på Great Clowes Street/Duncan Street och sedan ska det bara vara ett par minuters gångväg.
Moss Lane (J Davidson Stadium): Utvalda matcher spelas på Moss Lane i Altrincham. Vanligt i början och slutet på säsongen, då vädret är bättre. Hit kommer du genom att ta spårvagnen till Altrincham och sedan är det inte långt att gå till arenan.
Old Trafford: Om juniorlaget går långt i den prestigefyllda turneringen FA Youth Cup spelas hemmamatcherna på Old Trafford. Inträde är billigt eller gratis.
Bortamatcher: Om du har tänkt se en bortamatch rekommenderar vi att du alltid kollar upp vad som gäller i förväg. Ibland krävs det faktiskt förköp, även om det är långt ifrån fullt på arenan.
Träningar
Manchester United använder den egna träningsanläggningen Trafford Training Centre (formellt Aon Training Complex). Arenan ligger i Carrington och kallas i folkmun vanligen just för Carrington.
Allmänheten har inte tillträde till Uniteds träningar.
Autografer
Har du tur kan du få en autograf. Största chansen är i samband med träningar och matcher.
I samband med träningar
Det normala är att några spelare varje dag stannar för att skriva autografer efter Uniteds träningar. Tyvärr annonseras inte träningstiderna i förväg, men om du ringer till United är det möjligt – men inte säkert – att de kan ge besked.
Tyvärr ligger Trafford Training Centre väldigt otillgängligt, närmaste busshållplats är mer än 20 minuters gångväg bort. Och en taxi från centrala Manchester tar minst 40 minuter.
I samband med matcher
Efter matcher brukar några spelare stanna för att skriva autografer. Spelarentrén är belägen i hörnet av Sir Bobby Charlton Stand (South Stand) och Stretford End (West Stand).
På Lowry Hotel
Inför matcherna övernattar Uniteds spelare på Lowry Hotel. Om du väljer att bo på hotellet kan du ha tur att springa på någon spelare, även om spelarna som regel håller till på en avspärrad våning på hotellet. Bor du inte på hotellet är chansen att komma nära spelarna liten.
Supporterklubbar
Det finns ett stort antal organisationer som samlar Manchester United-supportrar. Här listar vi några av dessa.
Officiella supporterklubbar
Manchester United har ett stort antal officiella supporterklubbar. Dessa organiseras lokalt och individuellt och fungerar generellt inte som supporterklubbar till svenska idrottsklubbar fungerar. De officiella supporterklubbarna i England existerar som regel för att ordna transport till och från Old Trafford i samband med matcher. De internationella supporterklubbarna organiserar också resor till Old Trafford men har som regel även verksamhet lokalt, till exempel i form av supporterträffar i samband med matcher.
Men det finns ingen supporterklubb som styr på läktaren, det finns inte ens någon sektion på läktaren som är avsedd för supporterklubbar (även om det förstås finns sektioner som är mer högljudda än andra). Det finns heller ingen klackledare på Old Trafford. Vidare finns det ingen supporterklubb som hanterar biljetter till bortamatcher.
Samtliga officiella supporterklubbar listas på Uniteds hemsida.
Manchester United Supporters Club Scandinavia (MUSCS): I Skandinavien finns den officiella supporterklubben Manchester United Supporters Club Scandinavia, för supportrar i Sverige, Norge och Danmark.
Manchester United Swedish Supporters (Muss) är MUSCS svenska avdelning. Muss organiserar varje säsong ett antal supporterresor för svenska Unitedsupportrar. Vidare arrangerar Muss, tillsammans med Muss lokalavdelningar, regelbundet supporterträffar runt om i Sverige. Organisationen har sitt hem på den svenska hemsidan Muss.se.
Du blir automatiskt medlem i Muss då du blir medlem i MUSCS.
Official Membership (tidigare One United)
United har ingen världsomspännande supporterklubb men det går att bli medlem i klubben genom klubbens officiella medlemskap. Detta kallades tidigare för One United men kallas numer endast Official Membership.
Numer krävs att du är medlem hos Manchester United för att få använda medlemskort som tillhandahålls av de officiella supporterklubbarna.
- Medlemskap tecknas på Uniteds hemsida.
- Det går även att teckna medlemskap via supporterklubben, då kopplas ditt medlemskap i supporterklubben automatiskt till ditt medlemskap i United England.
- Är du redan medlem i United kan du koppla det medlemskapet till ditt medlemskap i supporterklubben här.
Ett alternativt sätt att bli medlem på är att köpa ett säsongskort, då det kan sägas att medlemskap ingår.
Fans’ Forum
Manchester Uniteds Fans’ Forum är ett möte som hålls flera gånger per år med representanter från klubben och utvalda supportergrupper. Fans’ Forum har ingen beslutanderätt och kritiseras ofta för att vara odemokratiskt. Medlemmar i Fans’ Forum väljs godtyckligt.
Mer information på Uniteds hemsida.
Stretford End Flags (SEF)
Stretford End Flags är en officiellt sanktionerad organisation som verkar för att skapa bättre stämning på Old Trafford. SEF står bland annat bakom de banners som hänger på läktarna.
Organisationen är kritiserad för bristande demokrati.
Stretford End Flags hemsida.
Manchester United Supporters Trust (MUST)
Manchester United Supporters Trust är en inofficiell organisation som verkar för att Manchester United ska bli en medlemsägd förening.
Organisationen bildades som Shareholders United Against Murdoch i protest mot Rupert Murdochs planer på att köpa Manchester United 1998. När Murdochs försök misslyckades bytte organisationen namn till Shareholders United. När Glazerfamiljen sedan tog över United bytte organisationen igen namn, till Manchester United Supporters Trust.
Idag arbetar MUST primärt med frågor som rör supportrars rättigheter. Att United ska bli en medlemsägd förening förefaller vara en utopi.
Football Supporters’ Federation (FSF)
Football Supporters’ Federation är en demokratisk organisation som arbetar för supportrars rättigheter i England och Wales.
Museum och Stadium Tour
Vi rekommenderar starkt att du passar på att besöka Manchester Uniteds museum och går Stadium Tour när du är i Manchester. Touren tar ungefär 80 minuter och ger en unik inblick bakom kulisserna på Old Trafford.
Uniteds museum är till skillnad från de flesta andra museerna i England inte gratis att besöka. Bokar du en Stadium Tour ingår dock ett besök på museet. På museet får du en bra inblick i Manchester Uniteds rika historia.
Priset för en Stadium Tour är 18 pund för vuxna och 12 pund för barn (per november 2016). Om du är medlem i United eller om du har säsongskort har du 50 procents rabatt.
På matchdagar är det stängt, annars är det öppet alla dagar. Det rekommenderas att du bokar i förväg, framför allt runt matchdagar tenderar det att vara ont om lediga platser.
Old Traffords arenaupplägg
Old Trafford är Storbritanniens största klubblagsarena, med en publikkapacitet på drygt 75 000 personer (den exakta publikkapaciteten justeras något inför varje säsong). Arenan invigdes 1910 men av den ursprungliga arenan finns idag inte mycket kvar. Du kan läsa om Old Traffords historia här.
Arenan är belägen i området Old Trafford, i Stretford, några kilometer öster om centrala Manchester. Besöker du Old Trafford kommer du med största sannolikhet att anlända till arenan via Sir Matt Busby Way. Du kommer då att se den klassiska glasfasaden, som är belägen på den östra läktaren (East Stand). Om du av någon anledning kommer från nordväst kan du också nå arenan via United Road.
Arenakarta
Old Trafford har ett tämligen unikt utseende, vilket beror på att nya läktarsektioner har adderats till den redan färdigbyggda arenan. De olika läktarna har ett, två eller tre etage och nedre etage är vidare uppdelat i lower och upper. Långsidorna är belägna i nord och syd, kortsidorna i öst och väst. Den norra läktaren är döpt efter Sir Alex Ferguson och den södra läktaren är döpt efter Sir Bobby Charlton. Den västra läktaren kallas i folkmun Stretford End, den östra refereras ibland till som K Stand.
Idag finns det bara sittplatser på Old Trafford. På vissa sektioner står dock alla supportrar upp.

Sir Alex Ferguson Stand (North Stand): Old Traffords norra läktare är arenans klart största läktare och den enda med tre etage (undvik tredje etage om du har möjlighet att välja). Här sitter ungefär en tredjedel av arenans besökare och läktaren ensam är således större än andra arenor i Premier League. Läktaren döptes efter Sir Alex Ferguson den 5 november 2011, i samband med att Ferguson firade 25 år som manager. När du ser Uniteds matcher på teve är det Sir Alex Ferguson Stand du ser i bild.

Publikkapacitet 25 000 (102 rader) (inkluderar kurvorna mellan norra läktaren och kortsidorna på första etage).
- Lower: 4250 platser, 17 rader
- Upper: 8000 platser, 32 rader
- Tier 2 (andra etage): 8250 platser, 34 rader
- Tier 3 (tredje etage): 5000 platser, 19 rader
Sir Bobby Charlton Stand (South Stand): Old Traffords södra läktare är den enda med endast ett etage. Järnvägsrälsen som går längs läktaren begränsade länge möjligheten att bygga ut läktaren men tekniskt ska detta inte längre vara ett problem. När Old Trafford byggdes var den södra läktaren huvudläktaren (den kallades då Main Stand) och fortfarande är det här Uniteds direktörer sitter. Avbytarbåsen är också belägna här, tevebolagen monterar sina kameror här och här finns även pressläktaren. Sedan den 3 april 2016 kallas läktaren för Sir Bobby Charlton Stand.
Publikkapacitet 9500 (48 rader).
- Lower: 2000 platser, 11 rader
- Upper: 7500 platser, 37 rader
Stretford End (West Stand): Den västra läktaren ligger mot staden Stretford och kallas därför Stretford End. Läktaren har två etage. Här huserar Uniteds mest högljudda supportrar och på övre etage står supportrarna upp varje match. Den nedre delen av Stretford End och kurvan mot södra läktaren huserar också familjeläktaren.
Publikkapacitet 16 500 (89 rader) (inkluderar kurvan mot södra läktaren).
- Lower: 3000, 17 rader
- Upper: 7000, 32 rader
- Tier 2 (andra etage): 6500, 40 rader
East Stand: Den östra läktaren kan betraktas som Old Traffords framsida. Förr i tiden kallades läktaren ofta för K Stand. I kurvan mot södra läktaren är bortasektionen belägen. På nedre delen av läktaren finns sektionen för funktionshindrade (kommer sannolikt att flyttas inför säsongen 2016/17).

Publikkapacitet 15300 (89 rader) (inkluderar kurvan mot södra läktaren).
- Lower: 2200, 17 rader
- Upper: 6600, 32 rader
- Tier 2 (andra etage): 6500, 42 rader
Quadrants (North West och North East): Kvadranterna på andra etage (mellan Sir Alex Ferguson Stand och de båda kortsidorna) är de nyaste sektionerna på Old Trafford (bygget pågick under säsongen 2005/06).

Publikkapacitet 7600 (33 rader) (3800 per läktare).
De angivna siffrorna för publikkapacitet är att betrakta som väldigt ungefärliga.
Annat att lägga märke till: Det finns fyra statyer runt och på Old Trafford. Framför East Stand står Sir Matt Busby staty och mitt emot den statyn står George Best, Sir Bobby Charlton och Denis Law staty. Denis Law, som var känd som King of Stretford End, står också staty inne på Stretford End, i trapporna upp till andra etage. Framför den Sir Alex Ferguson Stand står Ferguson staty.
Längs den södra läktaren finns Munich Tunnel där flygolyckan i München hedras. I hörnet mellan södra och östra läktaren finns också klockan och plaketten som minns olyckan.
Uniteds museum finns i Sir Alex Ferguson Stand och här börjar också Stadium Tour. Megastore finns på (utanför) East Stand.
Muss Old Trafford-karta inkluderar de mest intressanta ställen vid Old Trafford. På kartan finns Uniteds museum, Megastore, statyer, pubar, restauranger, spårvagnshållplatser och vägar utmärkta. Genom Google Maps kan du enkelt addera den till din telefon eller läsplatta.