Muss Manchester United-guide

Manchester United är Englands, ja kanske världens, allra största fotbollsklubb. United är mesta mästare i England och Old Trafford, som nästan alltid är fullsatt, är den överlägset största klubblagsarenan i England. Här ger vi dig massor av tips inför ett besök! Dessutom information om hur du ser damlaget och ungdomslagen på plats.

Av Mikael Österdahl och Kent Yxell. Uppdaterad i juli 2022.

Puben Sam Platt’s som nämns i videon har tyvärr stängts.

Biljetter (herrlaget)

Ska du se United på plats krävs förstås att du har en biljett till matchen.

Hemmamatcher

Åk med skandinaviska supporterklubben! Vår största rekommendation är att du reser med den officiella supporterklubben. Vi må vara partiska i frågan men vår ärliga åsikt är att supporterklubben har marknadens bästa reseerbjudanden, för den stora majoriteten av skandinaviska Unitedsupportrar.

Supporterklubben har 500 säsongskort och säljer biljetter till samtliga Uniteds hemmamatcher. Förutom biljett kan du genom supporterklubben även beställa boende till förmånliga priser. Medlemmar i supporterklubben har dessutom tillgång till ett stort antal förmånliga erbjudanden i Manchester.

Den som reser med oss har också tillgång till erfarna reseledare från supporterklubben.

För att resa med supporterklubben krävs medlemskap i den skandinaviska supporterklubben och i Manchester United. Mer information om medlemskap i supporterklubben hittar du här. Medlemskap, både i supporterklubben och Manchester United, kan givetvis tecknas i samband med bokning.

All information om supporterklubbens resor hittar du här.

Lösbiljett direkt från United: Om du är medlem hos United i England kan du köpa biljetter till Uniteds hemmamatcher på Uniteds hemsida. Vissa biljetter släpps till försäljning i samband med att spelschemat släpps i mitten av juni. Men till varje match hålls också ett antal biljetter undan för försäljning närmare matchdatum.

Efterfrågan är stor och det kan inte garanteras att du får biljett.

Information om biljetter direkt från United hittar du här.

Eget säsongskort: Säsongskorten till Old Trafford tar normalt sett slut långt innan säsongen börjar. Men om du anmäler dig på väntelistan är chansen stor att du får ett säsongskort till nästa säsong.

Kan du inte åka på en viss match finns möjlighet att förmedla din biljett vidare genom Ticket Forwarding. Du kan även donera din biljett och för matcher där intresset är tillräckligt stort erbjuder sig United att köpa tillbaka biljetten för just den matchen. Kontrollera regelverket, så att du inte gör något som klubben inte tillåter. Manchester United arbetar hårt med att omöjliggöra svarta börs-handel.

Från och med säsongen 2021/22 erbjuder United även säsongskort enbart för cupmatcher.

Andra aktörer: Många stora resebyråer säljer resor med biljett till Uniteds hemmamatcher. Vanligen har dessa skaffats på officiell väg genom klubben men undantag finns då arrangörer handlar med svarta biljetter. Vi kan inte verifiera vad som gäller, fråga den aktuella arrangören om hur de har skaffat biljetterna.

Svarta börsen: Vi avråder starkt från att köpa biljetter på svarta börsen och kommer inte att ge några tips om detta. Genom åren har vi uppmärksammats på åtskilliga fall där folk har blivit lurade på biljetter köpta på svarta börsen. För varje år som går vidtar United större och större åtgärder för att stoppa försäljningen av svarta biljetter.

Den som köper biljetter på svarta börsen riskerar att bli av med pengarna och även upplevelsen av att se United på plats. Den som säljer biljetter på svarta börsen riskerar att portas från Old Trafford och kanske även rättsliga påföljder.

Bortamatcher i England

Det är mycket svårt att få tag på biljetter till Manchester Uniteds bortamatcher i England. Uniteds bortafölje är enormt. I stort sett undantagslöst är tillgången på biljetter mycket mindre än efterfrågan, oavsett motståndare och matchtid.

Vi avråder starkt från att köpa bortabiljetter på svarta börsen.

Tyvärr går det inte längre att köpa biljetter till bortamatcher genom supporterklubben.

För att vara berättigad att köpa bortabiljett till en Unitedmatch krävs att du har haft ett eget säsongskort i minst tre säsonger och att du inte avstår från att köpa biljett till hemmamatcherna i cuperna.

Ibland är det möjligt att köpa biljett till hemmasektionen. Vi avråder från detta. Köper du ändå en biljett till hemmasektionen så gäller att du förväntas vara hemmasupporter. Jublar du när United gör mål är sannolikheten mycket stor att du blir utkastad och risken är också stor att du hamnar i slagsmål.

Bortamatcher i Europa

Om du är medlem i United eller om du har ett eget säsongskort har du möjlighet att ansöka om biljett till Uniteds bortamatcher i Europacupspel. Ett lojalitetssystem tillämpas och beroende på match krävs ett visst antal lojalitetspoäng för att få ansöka om biljett.

Får du en biljett måste du hämta ut biljetten på en plats nära arenan. För att få ut din biljett krävs att du visar ditt pass. Då en måste visa pass på plats för att hämta ut sin biljett existerar numer i stort sett ingen svart marknad för biljetter till Uniteds bortamatcher i Europacuperna.

Mer information finns på Uniteds hemsida.

Cupfinaler

Biljetter till cupfinaler är förstås svåra att få tag på. Klubbarna som går till finaler tilldelas alldeles för få biljetter.

United säljer sina biljetter till säsongskortsinnehavare. I normalfallet räcker inte biljetterna och säsongskortsinnehavare som har köpt biljett till alla cupmatcher prioriteras.

Supporterklubben har inte längre tillgång till några finalbiljetter.

Till finaler i Uefas turneringar släpps ett visst antal biljetter till allmänheten. Dessa säljs vanligen tidigt på våren (det vill säga innan finallagen är klara). Håll utkik på Uefas hemsida om du är intresserad.

Svarta biljetter kan finnas men till hutlösa priser och många falska biljetter brukar florera.

Old Traffords arenaupplägg

Old Trafford är Storbritanniens största klubblagsarena, med en publikkapacitet på 74.140 personer (säsongen 2021/22) (den exakta publikkapaciteten justeras något inför varje säsong). Arenan invigdes 1910 men av den ursprungliga arenan finns idag inte mycket kvar. Du kan läsa om Old Traffords historia här.

Arenan är belägen i området Old Trafford, i Stretford, några kilometer öster om centrala Manchester. Besöker du Old Trafford kommer du med största sannolikhet att anlända till arenan via Sir Matt Busby Way. Du kommer då att se den klassiska glasfasaden, som är belägen på den östra läktaren (East Stand). Om du av någon anledning kommer från nordväst kan du också nå arenan via United Road.

Arenakarta

Old Trafford har ett tämligen unikt utseende, vilket beror på att nya läktarsektioner har adderats till den redan färdigbyggda arenan. De olika läktarna har ett, två eller tre etage och nedre etage är vidare uppdelat i lower och upper. Långsidorna är belägna i nord och syd, kortsidorna i öst och väst. Den norra läktaren är döpt efter Sir Alex Ferguson och den södra läktaren är döpt efter Sir Bobby Charlton. Den västra läktaren kallas i folkmun Stretford End, den östra refereras ibland till som K Stand.

I januari 2022 var officiell ståplats äntligen tillbaka på Old Trafford. I den nordöstra kvadranten (även kallad J Stand) fanns då 1519 “barrier seats” (dessutom även några ståplatser på bortasektionen). Då var det på prov men med start säsongen 2022/23 har klubbarna fått myndigheternas tillåtelse att introducera ståplats på permanent basis. Det är troligt att antalet ståplatser kommer att utökas.

Old Traffords sektioner (notera att det är en något gammal bild, småjusteringar sker kontinuerligt). De vita sektionerna är vipplatser. De vitgrårandiga är bortasektionen. De röda sektionerna är de dyraste ordinarie platserna och de mörklila är de billigaste. De svarta är familjeläktaren. De nya ståplatserna finns på de orange platserna i hörnet mellan Sir Alex Ferguson Stand och East Stand.

Sir Alex Ferguson Stand (North Stand): Old Traffords norra läktare är arenans klart största läktare och den enda med tre etage (undvik tredje etage om du har möjlighet att välja). Här sitter ungefär en tredjedel av arenans besökare och läktaren ensam är således större än vissa arenor i Premier League. Läktaren döptes efter Sir Alex Ferguson den 5 november 2011, i samband med att Ferguson firade 25 år som manager. När du ser Uniteds matcher på teve är det Sir Alex Ferguson Stand du ser i bild.

Titelfirande!

Publikkapacitet 25.000 (102 rader) (inkluderar kurvorna mellan norra läktaren och kortsidorna på första etage).

 • Lower: 4250 platser, 17 rader
 • Upper: 8000 platser, 32 rader
 • Tier 2 (andra etage): 8250 platser, 34 rader
 • Tier 3 (tredje etage): 5000 platser, 19 rader

Sir Bobby Charlton Stand (South Stand): Old Traffords södra läktare är den enda med endast ett etage. Järnvägsrälsen som går längs läktaren begränsade länge möjligheten att bygga ut läktaren men tekniskt ska detta inte längre vara ett problem. När Old Trafford byggdes var den södra läktaren huvudläktaren (den kallades då Main Stand) och fortfarande är det här Uniteds direktörer sitter. Avbytarbåsen är också belägna här, tevebolagen monterar sina kameror här och här finns även pressläktaren. Sedan den 3 april 2016 kallas läktaren för Sir Bobby Charlton Stand.

Publikkapacitet 9500 (48 rader).

 • Lower: 2000 platser, 11 rader
 • Upper: 7500 platser, 37 rader

Stretford End (West Stand): Den västra läktaren ligger mot staden Stretford och kallas därför Stretford End. Läktaren har två etage. Här huserar Uniteds mest högljudda supportrar och på övre etage står supportrarna upp varje match. Den nedre delen av Stretford End och kurvan mot södra läktaren huserar också familjeläktaren.

Publikkapacitet 16.500 (89 rader) (inkluderar kurvan mot södra läktaren).

 • Lower: 3000, 17 rader
 • Upper: 7000, 32 rader
 • Tier 2 (andra etage): 6500, 40 rader

East Stand: Den östra läktaren kan betraktas som Old Traffords framsida. Förr i tiden kallades läktaren ofta för K Stand. I kurvan mot södra läktaren är bortasektionen belägen. På nedre delen av läktaren finns sektionen för funktionshindrade.

Old Trafford från East Stand.

Publikkapacitet 15.300 (89 rader) (inkluderar kurvan mot södra läktaren).

 • Lower: 2200, 17 rader
 • Upper: 6600, 32 rader
 • Tier 2 (andra etage): 6500, 42 rader

Quadrants (North West och North East): Kvadranterna på andra etage (mellan Sir Alex Ferguson Stand och de båda kortsidorna) är de nyaste sektionerna på Old Trafford (bygget pågick under säsongen 2005/06).

Old Trafford från nordvästra hörnet.

Publikkapacitet 7600 (33 rader) (3800 per läktare).

De angivna siffrorna för publikkapacitet är att betrakta som väldigt ungefärliga.

Annat att lägga märke till: Det finns fyra statyer runt Old Trafford och inne på arenan. Framför East Stand står Sir Matt Busby staty och mitt emot den statyn står George Best, Sir Bobby Charlton och Denis Law staty (kallas The United Trinity). Denis Law, som var känd som King of Stretford End, står också staty inne på Stretford End, i trapporna upp till andra etage. Framför Sir Alex Ferguson Stand står Ferguson staty.Längs den södra läktaren finns Munich Tunnel där flygolyckan i München hedras. I hörnet mellan södra och östra läktaren finns också klockan och plaketten som minns olyckan.

Uniteds museum finns i Sir Alex Ferguson Stand och här börjar också Stadium Tour. Megastore finns på (utanför) East Stand.

Muss Old Trafford-karta inkluderar de mest intressanta ställen vid Old Trafford. På kartan finns Uniteds museum, Megastore, statyer, pubar, restauranger, spårvagnshållplatser och vägar utmärkta. Genom Google Maps kan du enkelt addera den till din telefon eller läsplatta.

Textlänk till kartan.

Till och från Old Trafford

Från centrala Manchester är det enkelt att ta sig till Old Trafford. Har du gott om tid på dig är det faktiskt gångavstånd.

Arenan ligger inte i själva stadskärnan utan i området Old Trafford (därav namnet) i staden (en så kallad town) Stretford, som i sin tur ligger i det administrativa området Trafford, som är en del av Greater Manchester (England är komplicerat).

Se även Muss transportguide.

För samtliga listade alternativ förutsätter vi från att du utgår från Manchesters stadskärna.

Kom i tid

Nej, detta är inte ett sätt att ta sig till arenan på men det är information som alla bör få med sig. För att vara garanterad att komma in på arenan i tid till avspark är det viktigt att komma i god tid före avspark. United rekommenderar att du är på plats minst en timme före avspark. Säkerhetskontrollerna vid ingångarna till Old Trafford är grundliga. Väskor (undantaget väskor mindre än 20 x 15 x 5 cm) tillåts inte på arenan.

Taxi

Det allra enklaste är att hugga en taxi inne i stadskärnan. Räkna med att det tar minst en kvart till Old Trafford. Har du otur med trafiken kan resan ta minst det dubbla. Taxi rekommenderas inte kort tid före avspark, då trafiken runt Old Trafford kan vara mycket tät. Efter matchen är det mycket svårt att få tag på en taxi, om du inte är beredd att vänta tills trafiken har försvunnit.

Spårvagn (tram/metrolink)

Det populäraste sättet att ta sig till Old Trafford är att ta spårvagnen.

 • Hållplatsen närmast fotbollsarenan Old Trafford heter Wharfside tram stop. Du kommer hit om du tar linjen mot The Trafford Centre.
 • Du kan också åka mot Altrincham och kliva av vid hållplatsen Old Trafford. Det är emellertid längre att gå till arenan härifrån än från Wharfside.
 • Ytterligare alternativ är att ta linjen mot Eccles och kliva av vid Exchange Quay eller Pomona.
 • Linjerna mot East Didsbury och Manchester Aiport stannar vid Trafford Bar, som ligger drygt en kilometer från arenan.
 • Alla de nämnda linjerna går förbi St. Peter’s Square, Deansgate-Castlefield och Cornbrook, så det finns alltid möjlighet att byta linje.

Biljettmaskiner finns på plattformarna på hållplatserna. En dagbiljett är som regel billigare än två enkelbiljetter. Du kan även utnyttja kontaktlös betalning. Mer information finns i vår transportguide.

I väntan på färden till Old Trafford. Det blir seger idag!

Stoppen ligger på olika sidor om Old Trafford. Restiden, oavsett vilket av stoppen du väljer, är 10-15 minuter och från hållplatsen. Från Wharfside (närmast) är det fem minuters gångväg till arenan, från Trafford Bar (längst ifrån av de nämnda stoppen) är det en dryg kvart.

Walking down the Warwick Road, to see Matt Busby’s aces, går sången. Vill du göra som i sången är det Old Trafford som gäller. Å andra sidan får du gå på Sir Alex Ferguson Way om du åker till Wharfside. Oavsett går du på Sir Matt Busby Way sista biten.

Gata, läktare och staty. Det är mycket Sir Alex Ferguson.

Efter matchen kan det vara långa köer till spårvagnen.

Buss

Alternativet till spårvagn är buss. Fördelen med buss är att du kommer närmare Old Trafford (ungefär fem minuter att gå). Nackdelen är att bussar fastnar i trafiken, varvid resan vanligen tar längre tid. Flyter trafiken på är den totala tiden till Old Trafford likvärdig.

Bussarna X50, 250, 255, 256 och 263 går från centrala Manchester till Old Trafford.
Efter matcherna brukar det gå specialinsatta, onumrerade, bussar tillbaka till stan.

Priset är likvärdigt med spårvagnen. Åker du tillbaka med någon av de specialinsatta bussarna är en returbiljett vanligen inte giltig.

Från Piccadilly Gardens i centrala Manchester är det fem kilometer till Old Trafford. Således är det fullt möjligt att gå till arenan, om du är på sådant humör. Med fördel går du längs River Irwell och om vädret är bra är det en trevlig promenad. Tyvärr är det ont om pubar längs vägen, så promenaden går inte att kombinera med en pubrunda.

Båt

Ett alternativt sätt är att åka båt till Old Trafford. Det gör du i så fall för upplevelsen!

Två alternativ finns:

Tåg

Förr var det faktiskt möjligt att åka tåg till Old Trafford. Sedan 2018 är emellertid stationen Manchester United Football Ground (även känd som Old Trafford Halt eller Manchester United Halt) inte längre i bruk. (Står kvar som kuriositet.)

Mat och dryck vid Old Trafford

Old Trafford är inget restaurang- och pubtätt område, men några alternativ finns.

Uppladdning på puben inför match.

Det är inte tillåtet att dricka alkohol på gatan i närheten av arenan, då ett Designated Public Places Order gäller i området.

I tillägg till pubar och restauranger ploppar det upp ett antal olika snabbmatsställen i närheten av arenan när det är match. Du kan få en hamburgare eller pommes med sås för en billig peng. Du känner på lukten av matos var det närmaste stället är beläget.

Lou Macaris chip shop ligger på Chester Road.

Har du större krav på mat och dryck rekommenderar vi att du löser det inne i stan innan du beger dig till arenan.

Väl inne på arenan finns det förstås diverse tilltugg (godis och enkel snabbmat) att köpa i kioskerna. Det går också att köpa öl och cider (men ingen starksprit, om du inte har en vipbiljett) före match och i halvtid. Kom ihåg att det är förbjudet att ta med sig alkohol in på läktaren.

Souvenirer och sånt

Om du vill kan du spendera hela semesterkassan på Unitedsouvenirer. Här listas alternativen vid Old Trafford, i vår shoppingguide listar vi också några butiker inne i stan som kan vara värda att kolla upp.

Megastore

På Manchester Uniteds Megastore kan du givetvis köpa alla möjliga officiella souvenirer. Den 1600 kvadratmeter stora butiken har öppet alla dagar i veckan och lockar årligen fler än en miljon besökare. På matchdagar är butiken mycket välbesökt, med runt 10.000 besökare på en dag. Ett stort antal tröjor är förtryckta med namn och nummer. Men det händer att Megastore nekar att göra individuella tryck på matchdagar (om du vill ha ditt eget namn eller på en spelare som inte finns just den dagen).

Gör du flera besök på Old Trafford (till exempel för en Stadium Tour) rekommenderar vi att du köper dina souvenirer dagen det inte är match.

Megastore är Uniteds officiella souvenirbutik.

Butiken är belägen på East Stand (läktaren med glasfasad som är den som vanligen ses på bild och kan sägas vara Old Traffords framsida) och går knappt att missa.

Matchprogram (United Review)

I kiosker runt arenan och även inne på arenan säljs Uniteds matchprogram United Review (i kioskerna runt arenan går det går även att köpa matchprogram efter matchen). Försäljaren kommer att rekommendera att du också köper ett nummer av Uniteds tidning Inside United.

Fanzines (Red News och United We Stand)

De två fanzinen United We Stand och Red News säljs utanför arenan före och efter match, på strategiskt utvalda platser på vägen till arenan. Om du inte ser försäljarna brukar du kunna höra dem, då de ofta skriker något i stil med “United fanzine”. Fanzine ger utrymme för supportrars åsikter, vilket vi gillar. Fanzine är viktig en del av supporterkulturen. Köp gärna ett nummer!

Inofficiella souvenirer

På vägen till arenan kan du inte missa souvenirstånden där det säljs flaggor, halsdukar, t-shirts, mössor och pins med diverse olika tryck. Billigare än i Megastore men vanligen också sämre kvalitet.

Souvenirerna som säljs utanför Old Trafford är inte alltid i prima kvalitet. Men de har ofta en annan charm än de officiella souvenirerna.

Half-and-half scarves

De senaste åren har det blivit mycket populärt med så kallade half-and-half scarves (det vill säga halsdukar speciellt framtagna för den aktuella matchen, där halva har Unitedtryckt och andra halvan är tryckt med motståndarlagets namn). Vissa supportrar ogillar dessa och på vissa pubar nära arenan kan du faktiskt bli nekad inträde on du har en half-and-half scarf på.

Museum och Stadium Tour

Vi rekommenderar starkt att du passar på att besöka Manchester Uniteds museum och går Stadium Tour när du är i Manchester. Touren tar ungefär 80 minuter och ger en unik inblick bakom kulisserna på Old Trafford.

Uniteds museum är till skillnad från de flesta andra museerna i England inte gratis att besöka. Bokar du en Stadium Tour ingår dock ett besök på museet. På museet får du en bra inblick i Manchester Uniteds rika historia.Priset för en Stadium Tour startar på 30 pund för vuxna och 15 pund för barn under 16 år och pensionärer (per juli 2022). Om du är medlem i United eller om du har säsongskort har du 50 procents rabatt (gäller ej Lite Membership).

På matchdagar är det stängt, annars är det öppet alla dagar. Det rekommenderas att du bokar i förväg, framför allt runt matchdagar tenderar det att vara ont om lediga platser.

Mer information på Uniteds hemsida.

Leigh Sports Village (LSV)

Ett par mil väster om Manchesters stadskärna ligger småstaden Leigh. Här är arenan Leigh Sports Village (ofta kallad LSV) belägen. Manchester United har använt LSV sedan säsongen 2014/15. LSV är primär arena för Uniteds damlag och för Uniteds U21 (reservlag).

Match på Leigh Sports Village (normalt sett är bara en eller två läktare öppna).

LSV invigdes i december 2008 och har en publikkapacitet på 12.000 åskådare.

Till och från LSV

Från Manchester rekommenderar vi buss om du ska till LSV. Bussarna V1 och 34 går från Manchester till Leigh Bus Station. Räkna med att resan tar trekvart. Sedan tar det ungefär tio minuter att gå till arenan. Det går också att byta till buss 597 (vid stationen i Leigh). Den bussen stannar precis vid arenan.

Mer information finns på Leigh Sports Villages hemsida och Transport for Greater Manchester har en reseplanerare. Kanske är det ändå smidigare att använda Google Maps.

Ett alternativ är One Club United Travel, som till damlagets matcher ordnar bussresor till LSV, med avgångar från Old Trafford och spårvagnshållplatsen Eccles.

Mat och dryck

Utbudet av mat och dryck i Leigh är givetvis inte lika bra som i Manchester. Gångvägen från busstationen till arenan passerar några snabbmatsställen och Centurion Pub. Precis utanför arenan ligger puben Whistling Wren. Är det match med tidig avspark kommer pubarna förmodligen vara stängda.

På själva arenan men utanför insläppet finns Legends Bar (även kallad The Red Zone Café). Har du tur kan du springa på Fred the Red på Legends Bar.

Fred the Red på Legends Bar (The Red Zone Café).

Väl inne på arenan finns givetvis enkel förtäring.

Damlaget

Sedan säsongen 2018/19 har Manchester United även ett professionellt damlag.

Hemmamatcher

Normalt sett spelar damlaget sina hemmamatcher på Leigh Sports Village (LSV, se ovan). Någon match varje säsong – typiskt när herrarna är spellediga – brukar emellertid flyttas till Old Trafford. Biljetter till damlagets matcher köps på Uniteds hemsida. Det är ytterst sällsynt att det blir slutsålt men det är alltid en fördel att vara ute i god tid.

Bortamatcher

Till skillnad från herrlaget så brukar det inte vara något problem att få tag på biljetter till damlagets bortamatcher. På vissa arenor finns det separata sektioner för hemma- och bortasupportrar, på vissa arenor finns ingen uttalad bortasektion. Manchester United Women Supporters Club (MUWSC) brukar ha bra information, så vi rekommenderar att du vänder dig dit. MUWSC brukar också anordna resor till bortamatcherna.

Cupfinaler

Skulle Uniteds damlag gå till en cupfinal finns det goda möjligheter att se matchen på plats.

Finalen i Women’s FA Cup spelas på Wembley. 2022 sattes nytt publikrekord med 49.094 åskådare, det vill säga långt ifrån fullsatt.

Finalen i Women’s League Cup har ingen fast arena utan flyttar runt bland små och medelstora arenor. Det brukar inte bli fullsatt, men det kan förstås ändras i framtiden. Den som är ute i god tid torde dock inte ha något stort problem att få tag på en biljett.

Beroende på arena kan det tänkas att finalen i Women’s Champions League blir slutsåld. Den som är ute i god tid torde dock kunna få tag på en biljett.

Ungdomslagen

Har du tur kanske du kan kombinera a-lagsmatchen med att se Uniteds ungdomslag spela. United har ingen arena för akademin, varför olika spelplatser används.

U21

Genom åren har Uniteds U21 (tidigare U23, tidigare reservlaget) spelat på ett antal olika arenor, däribland Moss Lane i Altrincham, Salford City Stadium, Victoria Stadium i Northwich och Ewen Fields i Hyde.

Nu har emellertid Leigh Sports Village (LSV) varit primär arena under ett antal år. Inträde brukar vara gratis men kontrollera på LSV:s hemsida. Se ovan för vägbeskrivning.

Old Trafford: Reglerna säger att minst tre hemmamatcher i reservlagsligan ska spelas på Old Trafford. Inträde är billigt eller gratis.

Bortamatcher: Om du har tänkt se en bortamatch rekommenderar vi att du alltid kollar upp vad som gäller i förväg. Ibland krävs det faktiskt förköp, även om det är långt ifrån fullt på arenan. Enstaka matcher kan spelas på arenor dit allmänheten inte har tillträde.

Juniorlaget

Carrington: Vanligen spelar juniorlaget sina hemmamatcher på träningsanläggningen Carrington. Dit är det inte tillträde för allmänheten (de som har följt juniorlaget under lång tid får komma in). Möjligen kan du komma dit och tjata dig in, men det är inget vi har testat.

The Cliff: Enstaka matcher kan spelas på Uniteds gamla träningsanläggning The Cliff. Hit tar du dig enklast med buss 97 eller 98 mot Bury. Du kliver av på Great Clowes Street/Duncan Street och sedan ska det bara vara ett par minuters gångväg.

Moss Lane (J Davidson Stadium): Utvalda matcher spelas på Moss Lane i Altrincham. Vanligen i början och slutet på säsongen, då vädret är bättre. Hit kommer du genom att ta spårvagnen till Altrincham och sedan är det inte långt att gå till arenan.

Old Trafford: I den prestigefyllda turneringen FA Youth Cup spelas hemmamatcherna oftast på Old Trafford. Inträde är billigt eller gratis. Förköp brukar krävas.

Leigh Sports Village (LSV): Utvalda matcher kan spelas på LSV. Se ovan för vägbeskrivning.

Bortamatcher: Om du har tänkt se en bortamatch rekommenderar vi att du alltid kollar upp vad som gäller i förväg. Det är inte alltid som allmänheten har tillträde till juniorlagsmatcherna (hemmalaget bestämmer). Om allmänheten har tillträde så är biljetterna vanligen billiga eller gratis. Förköp kan krävas.

Träningar

Manchester United använder den egna träningsanläggningen Carrington (alternativt kallad Trafford Training Centre). Detta gäller herrlaget, damlaget och ungdomslagen. Allmänheten har inte tillträde till Uniteds träningar.

Autografer

Har du tur kan du få en autograf. Största chansen är i samband med träningar och matcher.

I samband med träningar

Det normala är att några spelare varje dag stannar för att skriva autografer efter Uniteds träningar. Tyvärr annonseras inte träningstiderna i förväg, men om du ringer till United är det möjligt – men inte säkert – att de ger besked.

Tyvärr ligger Trafford Training Centre väldigt otillgängligt, närmaste busshållplats är mer än 20 minuters gångväg bort. Och en taxi från centrala Manchester tar minst 40 minuter.

I samband med matcher

Efter matcher brukar några spelare stanna för att skriva autografer. Spelarentrén är belägen i hörnet av Sir Bobby Charlton Stand (South Stand) och Stretford End (West Stand).

Damlaget

Spelarna i damlaget brukar i samband med matcher på Leigh Sports Village vara mycket villiga att skriva autografer och ställa upp för selfies. Väntar du tålmodigt efter slutsignal har du mycket stor chans att få en autograf eller bild. Har du mer tålamod kan du vänta utanför, tills spelarna har lämnat arenan.

När damlaget spelar på Old Trafford kan det vara lite svårare att få en autograf. Har du turen att sitta nära planen finns chansen direkt efter slutsignal. Annars är nog den bästa möjligheten att vänta på att spelarna ska lämna arenan. Spelarentrén är belägen i hörnet av Sir Bobby Charlton Stand (South Stand) och Stretford End (West Stand).

Ungdomslagen

Det kan finnas möjlighet att få en autograf i samband med att spelarna lämnar planen efter en match.

Supporterklubbar

Det finns ett stort antal organisationer som samlar Manchester United-supportrar. Här listar vi några av dessa.

Officiella supporterklubbar

Manchester United har ett stort antal officiella supporterklubbar. Dessa organiseras lokalt och individuellt och fungerar generellt inte som supporterklubbar till svenska idrottsklubbar fungerar. De officiella supporterklubbarna i England existerar som regel för att ordna transport till och från Old Trafford i samband med matcher. De internationella supporterklubbarna organiserar också resor till Old Trafford men har som regel även verksamhet lokalt, till exempel i form av supporterträffar i samband med matcher.

Men det finns ingen supporterklubb som styr på läktaren, det finns inte ens någon sektion på läktaren som är avsedd för supporterklubbar (även om det förstås finns sektioner som är mer högljudda än andra). Det finns heller ingen klackledare på Old Trafford. Vidare finns det ingen supporterklubb som hanterar biljetter till bortamatcher.

Samtliga officiella supporterklubbar listas på Uniteds hemsida.

Manchester United Supporters Club Scandinavia (MUSCS): I Skandinavien finns den officiella supporterklubben Manchester United Supporters Club Scandinavia, för supportrar i Sverige, Norge och Danmark.

Bli medlem här!

Manchester United Swedish Supporters (Muss) är MUSCS svenska avdelning. Vi driver den svenska hemsidan Muss.se och arrangerar, tillsammans med våra lokalavdelningar, supporterträffar.

Du blir automatiskt medlem i Muss då du blir medlem i MUSCS.

Bli medlem här!

Official Membership (tidigare One United)

United har ingen världsomspännande supporterklubb men det går att bli medlem i klubben genom klubbens officiella medlemskap. Detta kallades tidigare för One United men kallas numer endast Official Membership.

Numer krävs att du är medlem hos Manchester United för att få använda säsongskort som tillhandahålls av de officiella supporterklubbarna.

Medlemskap tecknas på Uniteds hemsida. (Det går även att teckna medlemskap i samband med att du köper matchbiljett från den skandinaviska supporterklubben.)

Ett alternativt sätt att bli medlem på är att köpa ett säsongskort, då det kan sägas att medlemskap ingår.

Fans’ Forum och Fans’ Advisory Board

Fans’ Forum är ett möte som hålls flera gånger per år med representanter från klubben och utvalda supportergrupper. Fans’ Forum har ingen beslutanderätt och kritiseras ofta för att vara odemokratiskt. Medlemmar i Fans’ Forum väljs godtyckligt. Mer information på Uniteds hemsida.

Fans’ Advisory Board opererar i nära anslutning till Fans’ Forum och har som syfte att ge supportrar inflytande gällande beslut som påverkar supportrar. Mer information på Uniteds hemsida.

Stretford End Flags (SEF)

Stretford End Flags är en officiellt sanktionerad organisation som verkar för att skapa bättre stämning på Old Trafford. SEF står bland annat bakom de banners som hänger på läktarna.

Organisationen är kritiserad för bristande demokrati.

Finns på Facebook och Twitter.

Manchester United Supporters’ Trust (MUST)

Manchester United Supporters’ Trust är en inofficiell organisation som verkar för att Manchester United ska bli en medlemsägd förening.

Organisationen bildades som Shareholders United Against Murdoch i protest mot Rupert Murdochs planer på att köpa Manchester United 1998. När Murdochs försök misslyckades bytte organisationen namn till Shareholders United. När Glazerfamiljen sedan tog över United bytte organisationen igen namn, till Manchester United Supporters’ Trust.

Idag arbetar MUST primärt med frågor som rör supportrars rättigheter. Att United ska bli en medlemsägd förening förefaller vara en utopi.

Musts hemsida.

The 1958

The 1958 är en oberoende supportergrupp som arrangerar protester mot Manchester Uniteds ägare.

Mer information här.

The Red Army (TRA)

The Red Army kämpar för bättre stämning på Old Trafford och verkar för att supportrar som vill sjunga ska kunna få biljetter tillsammans.

Finns på Twitter.

Football Supporters’ Federation (FSF)

Football Supporters’ Federation är en demokratisk organisation som arbetar för supportrars rättigheter i England och Wales.

FSF:s hemsida.

Ändringslogg

 • 8 augusti 2022: Adderat One Club United Travel under Leigh Sports Village.
 • 27 juli 2022: Utökat informationen om Leigh Sports Village, som nu är ett eget avsnitt. Adderat information om biljetter till cupfinaler för damlaget. Flyttat upp avsnitten Museum och Stadium Tour samt Old Traffords arenaupplägg. Adderat information om damlaget och ungdomslagen under autografer. Diverse småjusteringar.
 • 16 juli 2022: Adderat bild på Leigh Sports Village.
 • 14 juli 2022: Adderat information om damlaget. Stora uppdateringar i hela dokumentet.
 • 2 oktober 2017: Adderat information om att juniorlaget nu ofta spelar hemmamatcher på The Cliff.
 • 10 augusti 2017: Uppdaterat informationen om biljetter till hemmamatcher. Adderat videon direkt under ändringsloggen. Adderat avsnittet kom i tid.
 • 2 februari 2017: Förtydligande om bortabiljetter.
 • 7 december 2016: Ändrat “största arena” till “största klubblagsarena” på ett ställe.
 • November 2016: Första versionen.

 • Muss guide till Manchester och Manchester United

  Muss guide till Manchester och Manchester United

 • Manchester: Allt utom en strand

  Manchester: Allt utom en strand
  manchester_town_hall

 • Transport till, från och i Manchester

  Transport till, från och i Manchester
  transport

 • Boenden i Manchester

  Boenden i Manchester

 • Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet

  Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet
  IMG_5720

 • Shopping i Manchester

  Shopping i Manchester
  shopping

 • Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål

  Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål
  kultur

 • Music in Manchester

  Music in Manchester
  music_in_manchester

 • Restauranger i Manchester

  Restauranger i Manchester

 • Muss guide till Manchesters pubar

  Muss guide till Manchesters pubar

 • Barer och nattklubbar i Manchester

  Barer och nattklubbar i Manchester
  nattklubb

 • Resereportage

  Resereportage

Senaste artiklarna