Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Luke Shaw 35:e långsammast till 100 matcher

I lördags noterades att Luke Shaw gjorde sin hundrade match för Manchester United. Min första tanke när jag såg det var att det hade tagit honom väldigt lång tid. Det har trots allt gått nästan fem år sedan han värvades från Southampton och hundra matcher kan göras på mindre än två år. Så hur ligger Shaw egentligen till jämfört med andra Unitedspelare?

Shaw värvades från Southampton sommaren 2014. Debuten skulle dock dröja lite, först den 27 september fick vi se Shaw i aktion. I den här artikeln kommer jag att utgå just från debutdatumet. Vi spolar fram bandet till Shaws 100:e match den 16 mars 2019. Då hade det gått 1631 dagar sedan han debuterade.

Onekligen lång tid. Det visar sig dock att det i ett historiskt perspektiv ingalunda är en häpnadsväckande siffra. Shaw blev 213:e spelare att nå 100 matcher för United, av dem tog det längre tid för 34 spelare.

I genomsnitt tar det 1229 dagar för en Unitedspelare från debuten till match 100.

Världskrigsspelarna

Allra långsammast till 100 matcher är Jack Warner. Han debuterade i november 1938 och det skulle ta honom nästan 11 år att nå 100 matcher. Förklaringen är så klart att ett världskrig kom emellan. Med undantag för FA-cupen 1946 spelades ingen officiell fotboll på 7 år. I tillägg var Warner aldrig riktigt ordinarie, varför det gärna dröjde mellan matcherna.

På listan över långsammast till 100 matcher hittar vi i topp 6 spelare som spelade på båda sidorna om ett världskrig.

Här har vi tre spelare att notera extra:

  • Anfallaren Stan Pearson skulle komma att göra 148 mål för klubben, varav 1 i FA-cupfinalen 1948 och 22 när United vann ligan 1952.
  • Johnny Carey blev Sir Matt Busbys första lagkapten och han var en nyckelspelare när United vann FA-cupen 1948 och ligan 1952. Han utsågs till årets spelare i England 1949.
  • Jack Rowley skulle med stor sannolikhet idag vara Uniteds överlägset meste målskytt någonsin om det inte hade varit för kriget. Han sköt 2 mål i FA-cupfinalen 1948 och 30 mål när United vann ligan 1952. Totalt gjorde Rowley 211 mål för United och med normal målskörd under säsongerna han förlorade skulle han kunna vara 100 mål bättre än Wayne Rooney.

De tillbakavärvade

I fredstider kan du förlänga tiden mellan debuten och match 100 genom att flytta till en annan klubb och sedan återvända. En som gjorde det är givetvis Paul Pogba. Ett annat namn att lägga märke till är Joe Cassidy, som var Newton Heaths bästa målskytt och första spelare i klubbens historia att göra 100 mål.

De egna produkterna

Av naturliga skäl dröjer det ofta länge innan egna produkter når en ansenlig summa matcher. Många är de spelare som bidar sin tid innan de på allvar etablerar sig i a-laget.

David Gaskell är Uniteds yngsta spelare någonsin. Han var bara 16 år och 19 dagar gammal när han debuterade som inhoppare mot Manchester city i Charity Shield 1956. Först dryga året senare skulle han få spela igen. En skulle kunna argumentera att Gaskell inte borde få tillgodoräkna sig debuten. För på den tiden var systemet med inhoppare ännu inte introducerat och det krävdes en överenskommelse mellan lagens managers för att Gaskell, som var på plats som åskådare, skulle tillåtas spela när ordinarie målvakten Ray Wood blev skadad.

(Formellt hade United ingen egen akademi förrän i slutet av 1930-talet. Jag har ändå valt att inkludera Dick Duckworth och Dick Holden som egna produkter.)

De gamla värvningarna

Av en eller annan anledning var det många spelare på 1920-talet som tog lång tid på sig att nå 100 matcher.

Värvningar i modern tid

På den här sidan andra världskriget är det ont om nyförvärv som dröjer längre än Luke Shaw till 100 matcher.

  • Målvakten Ray Wood värvades i de sena tonåren. Att målvakten behövde tid innan han etablerade sig i a-laget är således ingen överraskning.
  • Ashley Grimes hade precis lämnat tonåren när han debuterade. Han stannade 6 år i United utan att på allvar utmana om en ordinarie plats.
  • Quinton Fortune är lite av en modern Grimes. Värvad för en oansenlig summa efter trippeln 1999 gjorde han några strömatcher här och där under 6 säsonger.
  • David May står ut på den här listan som den överlägset äldsta värvningen. Totalt skulle den ofta skadade försvararen May göra 118 matcher för United, varav 86 under hans 3 första säsonger i klubben. May blev kvar i klubben 6 år till och gjorde 11, 9, 3, 2, 3 och 4 matcher innan han till slut lämnade för Burnley. När United vann trippeln 1999 firade David May bäst av alla och blev kulthjälte på läktarna. David May, superstar, got more medals than Shearer.

Snabbast

Låt oss vända på listan och istället kolla på vilka som var snabbast 100 matcher.

  • John Connelly spelade 60 matcher av 60 under debutsäsongen i klubben. Under andra säsongen i klubben missade han några matcher men han står som ensam i klubbens historia att ha gjort sina 100 första matcher på färre än 600 dagar. Rekordet är inte omöjligt att slå men det krävs något alldeles extra.
  • Connelly är utan tvekan det minst etablerade namnet på den här listan. Han skulle faktiskt bara göra 13 matcher till innan han såldes till Blackburn.
  • Marcus Rashford utmärker sig som den egna produkt som nådde 100 matcher snabbast.

Dagens trupp

Vi avslutar med en titt på spelarna i dagens trupp. Just nu toppar Marcus Rashford. Om vi inte räknar assisterande tränare Michael Carrick, förstås.

I teorin kan Romelu Lukaku skriva in sig mellan Carrick och Rashford. För det krävs dock avancemang i Champions League och att han spelar i (nästan) varje match. Lukaku har just nu gjort 89 matcher för United. I teorin kan han göra sin 100:e match i Champions League-semifinalen den 7 maj. I så fall skulle han klocka in 100 matcher på 637 dagar.