Tom Heaton

Målvakten Tom Heaton är en Manchester United-produkt. Han lämnade klubben 2010 utan att ha debuterat i a-laget. Sommaren 2021 återvände han till klubben.

Född i Chester våren 1986 inledde Tom Heaton fotbollskarriären i Wrexham. Han flyttade sedan till Manchester United i ung ålder. När han 2002 signerade som lärling för United hade han redan gjort två säsonger och 20 ligamatcher för klubbens U17-lag.

Säsongen 2002/03 var han ordinarie målvakt i U17. Inför säsongen 2003/04 flyttade han upp till U19 och under säsongen fick han även göra sina första matcher i reservlaget.

Sommaren 2004 var Heaton för första gången involverad i a-laget, då han var inhoppare i träningsmatchen mot Burnley. Han var sedan ordinarie i reservlaget.

I augusti 2005 gick han till Swindon på lån och i januari 2006 blev det ett nytt lån, nu till belgiska Royal Antwerp.

Sommaren 2006 fick Heaton speltid i ett par av a-lagets träningsmatcher. Under säsongen 2006/07 var han han oanvänd avbytare i a-laget åtskilliga gånger. Även säsongen 2007/08 var han med på a-lagets försäsongsturné och han fick återigen sitta på bänken i ett gäng tävlingsmatcher.

Säsongen 2008/09 var Heaton utlånad till Cardiff och den efterföljande säsongen var han utlånad till QPR, Rochdale och Wycombe.

Sommaren 2010 skrev Heaton på för Cardiff på fri transfer, efter att ha nobbat ett kontraktserbjudande från United. Heaton fick inte spela någon officiell match under sin första sejour i klubben. Han flyttade vidare till Bristol City 2012 och sedan till Burnley 2013.

Han var ordinarie när Burnley 2014 gick upp till Premier League och han fortsatte som ordinarie målvakt i högstaligan. Det blev nedflyttning direkt men inför säsongen 2015/16 utsågs han till lagkapten. Burnley vann Championship 2016 och tog sig tillbaka till Premier League direkt. För insatserna utsågs Heaton till säsongens målvakt i Championship.

Hösten 2017 blev Heaton axelskadad och efter återkomsten fick han nöja sig med att vara reservmålvakt. Han tog emellertid tillbaka platsen och vaktade målet i de 19 avslutande ligamatcherna.

Sommaren 2019 skrev Heaton på för Aston Villa. Han var ordinarie tills han i januari 2020 blev knäskadad. Först i november hade skadan läkt och efter återkomsten fick han nöja sig med att vara reservmålvakt.

Det blev nytt klubbyte sommaren 2021, då Heaton återvände till Manchester United på fri transfer.

Tom Heaton gjorde sina första landskamper för Englands U16-landslag. Han skulle sedan representera U17, U18, U19 och U21 innan han i maj 2015 för första gången blev uttagen till a-landslaget. Ett år senare debuterade han i landslaget, som inhoppare i en träningsmatch mot Australien. Han var sedan med i EM-truppen 2016.

Rekommenderad läsning

 • Allt du behöver veta om Tom Heaton

  Allt du behöver veta om Tom Heaton

 • Frågeask: Välkommen till United, Tom Heaton

  Frågeask: Välkommen till United, Tom Heaton

 • Officiellt: Tom Heaton återvänder till Manchester United

  Officiellt: Tom Heaton återvänder till Manchester United

Senaste artiklarna om Tom Heaton

 • Tom Heaton i mål, men det hjälpte inte

  Tom Heaton i mål, men det hjälpte inte

 • Säsongens tröjnummer officiella: Amad byter till ett lägre nummer

  Säsongens tröjnummer officiella: Amad byter till ett lägre nummer

 • Listan: Förhoppningar och farhågor inför säsongen 2021/2022

  Listan: Förhoppningar och farhågor inför säsongen 2021/2022

 • Vinster mot Derby och QPR; Solskjaer summerar läget i truppen

  Vinster mot Derby och QPR; Solskjaer summerar läget i truppen

 • Turbulens i damlaget; Solskjaer om sommarens business; Ny klubb för Puigmal

  Turbulens i damlaget; Solskjaer om sommarens business; Ny klubb för Puigmal

 • Allt du behöver veta om Tom Heaton

  Allt du behöver veta om Tom Heaton

Biografin uppdaterad i juli 2021 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.