Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Välkommen till United, Tom Heaton

Den 35-årige målvakten Tom Heaton sluter karriärscirkeln och vänder tillbaka till United, där allt en gång började. Här följer redaktionens tankar om Uniteds första värvning för sommaren. 

Uniteds första officiella värvning under sommaren blev den 35-årige målvakten Tom Heaton från Aston Villa. Dina tankar om värvningen?

Mikael Österdahl: Svårt att veta. Skulle egentligen behöva spola fram till säsongsstart för att se hur vår målvaktsuppsättning ser ut då. Men någonstans utgår jag från att han är tänkt som en rutinerad reservmålvakt. Före skadan var han en mycket kompetent målvakt och rimligen bedömer United att han fortfarande håller hög nivå.

Peter A Lilja: Känns knepigt spontant. Han har snurrat runt en hel del, varit skadad och inte ordinarie i Villa. Men han gjorde det bra i Burnley och har tydligen också han kvaliteter som gynnar truppen på och utanför planen.

Jonathan Gren: Bra andramålvakt att ha bakom antingen Henderson eller De Gea.

Elias Hallström: Framför allt kan jag väl tycka att det är kul att Heaton återvänder och sluter cirkeln i United. Dessutom tror jag inte alls att det är orimligt att han kommer konkurrera på allvar om förstaplatsen mellan stolparna.

Gustav Brinck-Larsen: Att ha reservmålvakter som vet sin roll ser jag bara som positivt. Att han dessutom är en Unitedprodukt gör det ganska roligt att se honom tillbaka tycker jag.

Marcus Beijar: United har skeppat iväg Joel Pereira och Sergio Romero och lånat ut Nathan Bishop. Plötsligt finns det en plats att fylla som andre- eller tredjekeeper. Lee Grant räknas liksom inte.

Han har signerat ett tvåårskontrakt med klubben, med option för ytterligare ett år. Vad tycker du om kontraktets utformning?

Mikael Österdahl: Sett till hans ålder är det nog ganska rimligt.

Peter A Lilja: Kontraktet i sig känns inte så mycket att bråka om.

Jonathan Gren: Känns ändå rimligt för mig. Personligen hade väl ett ettårskontrakt varit det bästa men tycker inte att ett tvåårskontrakt går att klaga på. Angående optionsåret så känns det som något United gör med alla sina värvningar, vet dock inte riktigt varför.

Elias Hallström: Känns vettigt. För att vara målvakt är han ju nästan ung. Nej, skämt och åsido, jag tror det är en bra lösning och att han under dessa år kommer kunna bidra med en del bra saker, även om det kanske mer kommer vara bakom kulisserna.

Gustav Brinck-Larsen: Helt rimligt. Det känns som att han vill göra som Lee Grant, förlänga karriären genom att vara reservkeeper i en storklubb samtidigt som han kan utbilda sig till tränare, och det har jag inga problem med.

Marcus Beijar: Tiden då United skrev korta kontrakt med äldre spelare är förbi. Det tycker jag i och för sig är bra, och Heaton kan ha precis två bra år kvar.

Heaton inledde sin karriär i United men gjorde aldrig någon A-lagsmatch. Kommer vi få se en debut under den här sejouren i stället?

Mikael Österdahl: Det hoppas jag verkligen. Jag utgår från att han ansluter som reservmålvakt och då lär han åtminstone få spela i de inhemska cuperna.

Peter A Lilja: Det är nog tveksamt men beror förstås helt på om någon av de Dean och De Gea lämnar och hur hårt matchande vi får på övriga.

Jonathan Gren: Tror att det kan bli en cupmatch eller två för Heaton då jag är tämligen säker på att antingen Henderson eller De Gea kommer att lämna i detta fönstret.

Elias Hallström: Ja, det förutsätter jag.

Gustav Brinck-Larsen: Det förutsätter jag. En cupmatch bör han få så småningom, särskilt som kontraktet är skrivet över minst två år.

Marcus Beijar: Absolut kommer vi det.

United viker sig inte för att värva målvakter. Vad tror du den här värvningen grundar sig i? Kommer den innebära att någon av Dean Henderson och David De Gea lämnar klubben?

Mikael Österdahl: United måste fatta ett beslut om vem som är tänkt som förstaval. Henderson skulle nog vara enkel att göra sig av så om valet är De Gea utgår jag från att Henderson lämnar. Skulle valet däremot vara Henderson, vilket jag hoppas, så blir det vansinnigt svårt att sälja De Gea.

Peter A Lilja: Jag tror absolut de Gea lämnar. Verkar grunda sig i liknande saker som Mata, en kille som kan vara en positiv kraft för de unga även utanför planen, han har också ledaregenskaper från Burnley.

Jonathan Gren: Ja det känns väldigt troligt. Ser inte varför man annars skulle värva Heaton och förlänga med Grant.

Elias Hallström: Det känns väl troligt. Frågan är vem som kommer packa väskan bara. Att döma av senaste säsongen kändes det som att Henderson fick Solskjaers förtroende mer och mer men sedan är De Gea i grunden fortfarande en bättre målvakt. Spanjoren lär vara närmast dörren, men vart ska han ta vägen?

Gustav Brinck-Larsen: För mig finns det två scenarion. Antingen har man bestämt att Grant inte skall registreras i trupperna, men att han ändå blir kvar som spelare samtidigt som han slutför sin tränarutbildning, och så finns han med som reserv om någon av de andra skulle gå sönder en längre tid under hösten, alternativt lämna i januari. (man kan ju regga Grant i januari om det skulle behövas). I så fall blir Heaton tredjemålvakt. Det andra är att Solskjaer bestämt sig för att satsa på antingen Henderson eller De Gea, rimligtvis Henderson, och att han då vet att den han inte satsar på kommer vilja lämna, och man då vill ha Heaton som en stabil andremålvakt. Vilket det blir, eller om det blir ett tredje, skall bli spännande att följa.

Marcus Beijar: Ja. Det tror jag. Jag tror att David de Gea inte är kvar den 1 september.

Vad har du för förväntningar på Heaton i United?

Mikael Österdahl: Jag förväntar mig att han ska vara tillräckligt bra för att vara reservmålvakt i United. Min förhoppning är att vi om ett halvår eller så sitter och funderar på om det trots allt inte är så att Heaton är vår bästa målvakt.

Peter A Lilja: Att han är stabil om han får chansen.

Jonathan Gren: Att han ska vara en stabil tvåa till antingen De Gea eller Henderson.

Elias Hallström: Att han kommer in och bidrar med rutin i såväl målvaktsgruppen som hela truppen. Beroende på om någon av våra nuvarande målvakter lämnar förutsätter jag nästan ett par ligamatcher från Heaton.

Gustav Brinck-Larsen: Bra på träning, inget gnäll, stabil när han väl får chansen i nån cup mot sämre motstånd.

Marcus Beijar: Att han kan utmana Dean Henderson (eller De Gea OM han nu skulle bli kvar) och därmed sporra konkurrenterna på träningarna. En Tom Heaton i form är därtill inte så mycket sämre än vare sig Henderson eller De Gea