Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Leicester City - Manchester United 0-1
Toones kanon räddade tre poäng

Ett sensationellt långskott av Ella Toone blev avgörande när Manchester Uniteds damlag bortabesegrade Leicester City.

Det var ingen underhållande match vi bjöds på. United dominerade spelet men hade förtvivlat svårt att skapa stora chanser.

I andra halvlek fick Leicester två ypperliga möjligheter att öppna målskyttet.

Till slut skulle United ändå säkra segern, då Toone stänkte upp bollen i krysset från distans.

Laget

Marc Skinner roterade laget en del den här gången. Mary Earps tog dock plats i mål och därmed kan vi nog slå fast att det inte blir något ligaspel för Phallon Tullis-Joyce den här säsongen. Detta de två kvarstående matcherna är mot Liverpool och Chelsea, inga naturliga matcher för en ligadebut.

Offensivt fick Hinata Miyazawa chansen som tia. Hennes första start efter skadefrånvaron. Därmed blev det bänken för Ella Toone.

I anfallet fick Geyse chansen tillsammans med Melvine Malard och Leah Galton.

Vad hände?

Leicester stack upp med någon enstaka kontring. Annars var det United som dominerade spelet från avspark. De stora chanserna uteblev länge. Den första notabla målchansen kom mitt i halvleken, då Geyse tvingade målvakten till en bra räddning. På den efterföljande hörnan försökte Galton med en klackspark som inte vållade målvakten något egentligt problem.

Geyse var den som vållade Leicester störst problem. Så även när hon byggde upp ett anfall som slutade med att Malard testade en cykelspark. Malard fick även nästa chans, då Leicesters parkerade buss för en gångs skull inte var på plats. Hon kunde dock inte utnyttja ytan hon bjöds på, varpå försvaret hann tillbaka och det slutade med ett tamt avslut.

Leicester fick en hygglig chans att ta ledningen. Mary Earps kunde se på när skottet flög en bit över ribban.

Leicesters målvakt gjorde en utmärkt räddning när Maya Le Tissier hittade Galton i straffområdet med en utsökt långpassning.

Det var inte mycket som fungerade för United idag.

Andra halvlek tog vid där den första slutade. United ägde bollen utan att komma till stora chanser. Detta trots att vi vid flera tillfällen vann bollen högt.

Leicester hade en kort period då de belägrade offensiv planhalva. Annars fortsatte de att sitta lågt och låta United diktera spelet.

Dryga timmen var spelad när Leicesters målvakt Janina Leitzig svarade för en utmärkt benparad på Geyes avslut.

Det blev det sista Geyse gjorde i matchen. Tillsammans med Malard fick hon lämna planen till förmån för Lucía García och Nikita Parris.

Direkt efter bytena var det ytterst nära att Leicester skulle ta ledningen. Yuka Momiki fick öppet mål vid bortre stolpen men var i obalans och fick se avslutet gå i insidan av stolpen. Bollen passerade sedan en liggande Lena Petermann någon decimeter från mål.

Momiki fick sedan en stor chans, då hon lämnades fri mitt i straffområdet. Petermann hittade fram till henne men Earps kunde rädda.

Hannah Blundell var därefter nära att ge United ledningen men hon kunde inte styra bollen på mål. I efterspelet skulle United ändå öppna målskyttet. United vann tillbaka bollen högt och den fördelades till nyss inbytte Toone. Hon tog emot bollen, avancerade något och tryckte sedan upp bollen i krysset från distans.

Kort därefter kunde Toone ha adderat en assist, då hon hittade fram till García, men målvakten stod i vägen på nytt.

I underläge var Leicester förstås mer angelägna att kliva framåt och de kunde alldeles för enkelt ta över spelet, när det borde ha varit en smal sak för United att säkra segern. Earps fick visa prov på bra målvaktsspel när vi misslyckades med att rensa undan en frispark.

Varför gick det som det gick?

Det var en oinspirerad tillställning som i mångt och mycket kändes som en träningsmatch. United dominerade spelet och borde ha vunnit tämligen enkelt. Vi kunde emellertid förvandla vårt bollinnehav till stora målchanser.

Istället levde vi på slumpen, då Leicester producerade två stora chanser, de två bästa i matchen.

Ella Toones matchvinnande mål är frukten av individuell skicklighet men ett långskott är alltid slumpartat.

Överlag kan United vara nöjda över att det blev seger och egentligen ingenting utöver det. Prestation och inställning var undermålig.

Utmärkte sig positivt

Geyse var den som gav Leicester problem. Som alltid kan hennes effektivitet ifrågasättas.

Mary Earps var sysslolös under långa stunder. När hon behövdes klev hon fram med ett par stora räddningar.

Behöver höja sig

Utöver Geyse och Earps var det väldigt slätstruket genom hela laget. Hade jag satt spelarbetyg hade de flesta hamnat på 5,5 eller 6 på en tiogradig skala.

Noterat

  • Hinata Miyazawa spelade från start för första gången sedan november.
  • Detta var första gången som både Geyse och Melvine Malard spelade från start sedan november. Malard spelade centralt och Geyse på kanten. Tidigare har det alltid varit tvärtom när de båda har startat.
  • Uniteds teoretiska möjlighet att sluta topp 3 är nu helt borta. Den försvann när Arsenal i söndags (efter Uniteds match mot Tottenham) vann mot Leicester.

Härnäst

Dagens seger betyder att United har tre poäng ner till femman Liverpool. Nu har Liverpool förvisso en match till godo men den är mot Chelsea, så avståndet borde bestå.

Liverpool borta är vår nästa motståndare och mest troligt kan United säkra fjärdeplatsen med en poäng då.

Leicester City – Manchester United 0-1 (0-0)

Women’s Super League, 28 april


0-1 (83) Ella Toone (Zelem)


Uniteds lag: Earps; Blundell, Le Tissier, Turner, Evans; Naalsund (Ladd 87), Zelem, Miyazawa (Toone 73); Geyse (García 63), Malard (Parris 63), Galton


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK