Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Burnley 1-1
Ett väldigt korkat fotbollslag

Manchester United fick igår nöja sig med en poäng mot nästjumbon Burnley. Detta sedan lagen delat på poängen på Old Trafford, efter Burnleys sena kvittering på straff.

United inledde ändå matchen ganska bra. Skillnaden mellan lagen såg då ut att vara ungefär så stor som tabellen indikerar. Burnley skulle emellertid komma in i matchen och ägde avslutningen på första halvlek. Så till den grad att André Onana var Uniteds bästa spelare när vi gick till mållös halvtidsvila.

I andra halvlek fick vi se två dåliga lag som gick för seger. Kvaliteten på spelet var dålig men för att vara en 0-0-match var underhållningsvärdet tämligen högt.

Det var nu United som skapade mest och bäst. Tyvärr hamnade chanserna oftast hos Antony och hans ineffektivitet är ingen hemlighet. Klockan tickade på och vi gick mot 0-0.

Då blev Burnley plötsligt väldigt givmilda och Antony chockade en hel fotbollsvärld. Plötsligt var han först snabb i tanken och sedan distinkt framför mål.

Har du 1-0 mot nästjumbon med kvarten kvar att spela (tilläggstiden inkluderad) ska det förstås vara en smal sak att säkra segern. Manchester United gör emellertid inga smala saker. Vi har sett det konsekvent under hela säsongen. När chansen dyker upp gör detta Manchester United misstag som ska vara bortsorterade redan när spelarna kliver upp i juniorlaget.

Den här lördagen var det Casemiro som gjorde det allra största misstaget, med en fruktansvärt nonchalant nick. Det följdes upp av en Onana som var lika övermodig som feltajmad. Domaren blundade förstås. Likt han gjorde vid flera tillfällen i Burnleys straffområde*. Men den här gången klev VAR in och det går liksom inte att argumentera att det var ett felaktigt beslut. Däremot går det nog att argumentera att det var ett inkonsekvent beslut. Men skitsamma, det var framför allt korkat av Casemiro och Onana.

* Det finns en vinkel där situationen med Garnacho ser ut att vara en tydlig straff. Så har vi handbollen som är… Ja, den är en boll på handen. Som var straff när United mötte Coventry förra veckan men som inte var straff när Manchester City mot Chelsea på samma arena dagen dessförinnan. Rätt eller fel går inte att avgöra, för fotbollen har lyckats skapa en regel som ingen förstår. Inte ens domarna.

Den bestående känslan är att detta Manchester United är dumma i huvudet. Idag råkade det vara Casemiro som gjorde bort sig. Men när idioti upprepar sig konstant handlar det inte om individer. Det är systematiskt. I kategorin erfarenhet kvalar Casemiro in högt i fotbollshistorien. Han är inte dum i huvudet. Men han agerar som om han vore det. Vilket även alla hans lagkamrater gör med ojämna mellanrum. Igår var det Casemiro, mot Sheffield United var Onana korkad och mot Coventry var Aaron Wan-Bissaka korkad. Backar vi bandet lite längre kan vi hitta situationer där precis varenda spelare framstår som en jubelidiot. Idiotin är systematisk och jag kan inte föreställa mig annat än att den bottnar i Erik ten Hags ledarskap.

Jag har ytterst liten förståelse för de byten som Ten Hag gjorde igår. Visst, det finns en poäng i att begränsa speltiden för Kobbie Mainoo och Rasmus Hojlund. Men samtidigt hade Christian Eriksen problem med tempot redan efter någon minut. Och Antony gjorde ingen lycklig (förutom vid målet då, men en svala gör ingen sommar). Visst, alternativen på bänken är begränsade. Men att kasta in lille Amad som toppforward är att kasta in honom i en situation där det är upplagt för att han ska misslyckas. Kan inte Hojlund spela ska Ethan Wheatley in. Annars är det meningslöst att han ens sitter på bänken. Då är Ten Hags ord om att satsa på akademispelarna bara tomma ord. Det finns nästan bara uppsidor med att kasta in en ung anfallare. I bästa fall blir han hjälte – se Federico Macheda, se Marcus Rashford – i värsta fall så blir han inte hjälte. Om den unga anfallaren inte håller måttet så är det ungefär vad alla förväntar sig, vi går vidare och den unga anfallaren får jobba vidare.

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

Om kvitteringen

Det ska inte hända. Det är onödigt.

“Du var i en vinnande position och du gav bort det.”

Att det sker så ofta beror på olika saker.

Om matchen

United kontrollerade matchen i långa perioder och skapade massor av chanser, undantaget andra halvan av första halvlek.

Om straffen

“Det var en berättigad straff. Vi kan bara titta oss i spegeln i den straffens perspektiv.

“Men om domsluten är konsekventa, mot Chelsea och Liverpool var det inga straffar mot men straffarna för oss, vi får inte dem. De är inte konsekventa. Du ser Wan-Bissaka, två minuter före slutet mot Coventry City, han drar på sig en straff för handboll. Sedan vår, från Antony precis innan, vi får inte straffen. Så det är också en del av det. Det är otur.”

Om bytena och reaktionen från supportrarna

“Fans… Men jag måste leda laget.”

Det handlar om att vinna matcher och se vad laget behöver taktiskt. En kreativ spelare som kan hålla bollen på topp och det var intensivt på mittfältet.

Kobbie Mainoo och Rasmus Hojlund är väldigt unga spelare. “Det var rätt beslut [att byta ut dem].” Det är logiskt att byta ut unga spelare och det handlar också om att skydda dem från skador.

Scott McTominay är väldigt bra i öppna matcher.

“Jag förstår att fans vill se… De ser också skickligheten de spelarna har och deras bidrag till laget. Jag förstår det. Jag måste göra mitt jobb och det är rätt beslut.”

Om ett ungt lag

“Vi har några väldigt unga spelare. Vi har återbyggt den här klubben. Och det tar tid. Och vi har byggt genom att ta in unga spelare: Rasmus Hojlund, Alejandro Garnacho, Kobbie Mainoo. De är alla i sin första säsong i Premier League. Ligan blir mer intensiv varje år.”

Spelarna måste anpassa sig och det tar tid. Vi behöver tålamod. Spelarna behöver erfarenhet.

Den här säsongen är matcherna dessutom längre till följd av längre tilläggstid.

Ten Hag gör också en koppling som United hade säsongen 2004/05, då Sir Alex Ferguson byggde om sitt lag.

Video

Om McTominay

Det togs inte upp på presskonferensen men i intervjuer efter matchen diskuterades Scott McTominay. Det är för tidigt att bedöma, var Ten Hags svar men han antydde att McTominay mest troligt missar matchen mot Crystal Palace om en dryg vecka.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Individuella misstag blev avgörande igen