Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Med en stor chans att vinna klubbens första stora titel

Om en och en halv vecka har Manchester Uniteds damlag chansen att vinna sin första stora titel. Detta då United möter Tottenham Hotspur i en FA-cupfinal där United går in som given favorit.

En seger i FA-cupen skulle inte rädda säsongen. I ligan kämpar United för att behålla fjärdeplatsen i tabellen. Vi kämpar också för att undvika att detta blir vår sämsta säsong någonsin i Women’s Super League.

Slutar vi femma är det i så fall första gången vi slutar sämre än fyra (i teorin kan United faktiskt sluta sexa men det är mest bara i teorin). Poängmässigt behöver vi ta minst två poäng på de två avslutande matcherna för att detta inte ska bli vår sämsta säsong i Women’s Super League.

Lämpligen löser United detta genom att vinna mot Liverpool på söndag. Annars blir det mycket tufft, då United i säsongsavslutningen möter Chelsea.

Just Liverpool är laget som satsar på att ta Uniteds fjärdeplats. De imponerade stort igår, då de besegrade Chelsea med 4-3. Därmed står United och Liverpool på samma poäng. United har betydligt bättre målskillnad (+14 mot +3), så slutar lagen på samma poäng är det United som blir fyra.

Liverpool har emellertid fördel av en enklare avslutning, då de reser till Leicester medan United tar emot ett titeljagande Chelsea (även om titeln efter Chelseas förlust igår nu är Manchester Citys att förlora). Det är förstås möjligt att United besegrar Chelsea igen men sannolikt gäller att vi måste besegra Liverpool för att bli fyra.

Även om United skulle ta fjärdeplatsen så måste ligasäsongen ses som ett misslyckande. Förra säsongen var United med i titelstriden in i den sista omgången. Den här säsongen har vi inte varit i närheten av att ta en av de tre första platserna som ger Champions League-spel.

Men en titel är en titel. Om United vinner FA-cupen så tar vi oss ändå förbi ett hinder vi tidigare aldrig har passerat. Det skulle vara oerhört viktigt inför framtiden.

Höjdpunkten i april – som bara bestod av tre matcher – var förstås den historiska segern mot United. Det var Uniteds allra första seger mot Chelsea och den ger oss dessutom en stor chans att vinna vår första stora titel. Just att vi har en seger mot Chelsea på vägen till finalen gör att en titel skulle väga tyngre än om vi hade tagit oss till finalen på gynnsam lottning.

Ligamatcherna i april glömmer vi. Det var matcher – framför allt den mot Leicester – med träningskaraktär.

I den här upplagan av damkollen gläds vi dessutom åt framgångar för våra akademilag.

Månadens matcher

U21 blev mästare

Det är inte bara på herrsidan som Uniteds akademi är framgångsrik. Damernas U21 vann Academy Northern Division. Ligasegern säkrades sedan United räddat oavgjort från underläge 3-0 mot Leicester.

Segern i norra serien innebar att United fick spela nationell final mot Arsenal. Där var United bäst. Laget vann med 3-1 och är därmed engelska U21-mästare.

Engelska U21-mästare!

U16 vann cupen

Även våra yngre tjejer är framgångsrika. Uniteds U16 vann PGA Cup (FA Professional Game Academy), via 3-1 mot Arsenal i finalen (3-1 mot Arsenal är tydligen gångbart i finaler). Cupen är det närmaste vi har FA Youth Cup på damsidan (U18-cup på herrsidan) och kallades tidigare för Girls FA Youth Cup.

Davies debuterade i landslaget

Vi gratulerar Uniteds försvarstalang Mayzee Davies, som i april gjorde landslagsdebut för Wales. Detta då hon fick hoppa in i EM-kvalet borta mot Kosovo (Wales vann med 6-0).

Davies är bara 17 år gammal och kom till United från Manchester Citys akademi inför den här säsongen. Hon har inte varit involverad i någon tävlingsmatch för United men hon har fått speltid i ett par träningsmatcher. Under säsongen har hon även varit i AFC Fylde och Liverpool Feds på dual registration-lån.

Men var är ungdomarna i a-laget?

Det här är inte första gången som Uniteds ungdomar når framgångar. För ett par år sedan vann Uniteds U21 både ligan och cupen.

Det ger oss anledning att undra varför vi nästan aldrig ser några akademispelare i a-laget. Visst, a-lagsspelarna Gabby George, Ella Toone, Millie Turner och Katie Zelem fostrades alla i United. Men de inledde sina seniorkarriärer annorstädes, innan de återvände till klubben (United hade inget seniorlag då de nämnda spelarna blev seniorer).

Ytterligare akademispelare har gjort enstaka framträdanden. Men sedan den professionella damlagsverksamheten startades har ingen spelare tagit steget upp från akademin och etablerat sig i a-laget. Det är något United behöver rätta till. Och nog har det funnits möjligheter för Marc Skinner att ge ungdomsspelare speltid.

Palace ersätter Bristol City

Crystal Palace vann Women’s Championship och kommer därmed att vara en av Uniteds motståndare i Women’s Super League nästa säsong.

Två omgångar återstår av Women’s Super League men redan nu står det klart att det blir Bristol City som degraderas till Championship.

Forskning för att förhindra korsbandsskador

Korsbandsskador är ett stort problem inom damfotbollen. Frekvensen av korsbandsskador är betydligt större inom damfotbollen än inom herrfotbollen (damspelarnas risk att drabbas av en korsbandsskada sägs vara två till sex gånger så stor).

Nu drar PFA, Fifpro, Nike och Leeds Beckett University igång ett forskningsprojekt med syfte att hitta vägar att minska mängden korsbandsskador.

Månadens spelare: Maya Le Tissier

Maya Le Tissier gjorde mot Leicester sin 100:e match i Women’s Super League. Hon blev därmed den yngsta spelaren att nå så många framträdanden i WSL.

April var onekligen en bra månad för Le Tissier. Hon skrev nytt kontrakt, hon fyllde år och hon gjorde kvitteringsmålet mot Tottenham. Dessutom var han en av planens bästa spelare när United slog Chelsea.

Främsta utmanare

  • Lucía García är ett riktigt energiknippe och hon ser nu äntligen ut att ha spelat till sig en plats som ordinarie i laget.
  • Mary Earps var förvisso svag mot Tottenham men hon var bäst i världen-bra mot Chelsea och mycket bra även mot Leicester. Framför allt mot Chelsea var Earps avgörande.

Behöver höja sig

  • Katie Zelem fortsätter att spela på en nivå som inte motsvarar hennes status i laget. Det är förvisso inte Zelems fel att hon i praktiken spelar varenda minut, oberoende av prestation. Det är Marc Skinner som tar ut henne i match efter match. Det är också Skinner som ger Zelem en roll hon näppeligen är skapad för. Om Zelem skulle ha spelat i en offensivare roll på mittfältet skulle hennes styrkor utnyttjas bättre, samtidigt som hennes svagheter skulle bli mindre exponerade.

De utlånade

Eleanor Ashton (Derby County)

Ashton startade fyra av fyra matcher för Derby i april. Hon vann dessutom sin första titel som seniorspelare, då Derby vann FA Women’s National League Plate. I finalen mot Cambridge United var det Ashton som öppnade målskyttet.

Keira Barry (Crystal Palace)

Barry spelade bara en enda match för Palace. Detta mot Chatham Town i FA-cupen i december, då Barry gjorde ett av målen i en 6-0-seger.

I övrigt förefaller hon ha varit skadad under större delen av säsongen.

Grace Clinton (Tottenham)

Tottenham gick till final i FA-cupen. Detta efter 2-1 mot Leicester i semifinalen. Clinton spelade förstås från start men blev märkligt nog utbytt när Tottenham jagade ett kvitteringsmål.

Något finalspel blir det inte för Clinton. Detta då Tottenham ställs mot United i finalen och då får hon inte spela.

Clinton var indisponibel mot United i ligan men spelade hela matchen mot Brighton (1-1), där hon blev varnad i slutskedet.

Mayzee Davies (AFC Fylde, Liverpool Feds)

Davies var utlånad till AFC Fylde runt årsskiftet. Där blev det bara spel i ett par matcher. Båda märkligt nog mot Newcastle. Hon flyttade sedan till Liverpool Feds (som är ett bättre lag än Fylde) i mars och där har hon fått göra tre framträdanden.

Holly Deering (Liverpool Feds)

Deering flyttade till Liverpool Feds på dual registration i november och har sedan dess spelat åtta matcher.

Safia Middleton-Patel (Watford)

Efter skadefrånvaro var Middleton-Patel tillbaka i spel i mitten av april. Hon startade sedan säsongens tre sista matcher för Watford.

Lucy Newell (West Bromwich Albion)

West Brom hade bara en match i april. Newell var inte med.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik