Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Tottenham Hotspur 2-2
Le Tissier räddade poäng på tilläggstid

Födelsedag i torsdag. Nytt kontrakt i fredags. Poängräddare idag. Det har varit några händelserika dagar för Maya Le Tissier. Idag räddade hon en poäng åt Manchester United, då hon på tilläggstid kvitterade till 2-2 mot Tottenham Hotspur på Leigh Sports Village. Därmed lever Uniteds förlustfria svit mot Tottenham vidare.

Det såg inledningsvis ut att bli en programenlig seger för United. Melvine Malard öppnade målskyttet, efter Gemma Evans välriktade frispark.

Tottenham vände emellertid med två mål på två minuter, när halvtimmen var spelad. Först genom Bethany England (eller möjligen Drew Spence) och sedan genom Jessica Naz.

United låg sedan på för en kvittering men Tottenham försvarade sig förtjänstfullt. På tilläggstid orkade de emellertid inte stå emot, då Le Tissier forcerade in bollen i mål, efter Rachel Williams ribbnick.

Laget

Marc Skinner gjorde tre förändringar jämfört med laget som besegrade Chelsea i FA-cupsemifinalen. I backlinjen fick Gemma Evans chansen till vänster, vilket förpassade Hannah Blundell till avbytarbänken för första gången den här säsongen.

I anfallet försvann Rachel Williams och Lucía García, de båda målskyttarna från semifinalen, från startelvan. Istället fick Melvine Malard och Nikita Parris chansen. Glädjande var att Malard idag fick spela centralt, med Parris som högerytter.

Vad hände?

Tottenham fick en tidig chans att ta ledningen, då Beth England sköt över från en bra position.

Istället skulle det tidiga ledningsmålet falla till United. Detta efter en fast situation, där Evans prickade Malards panna.

Melvine Malard fick chansen som toppforward och gav United en tidig ledning.

Matilda Vinberg fick en utmärkt kvitteringschans strax därefter, men hon avslutade svagt.

Annars var det United som dominerade spelet och Malard trivdes centralt. Hon fick en bra chans att dubbla ledningen, sedan Lisa Naalsund vunnit bollen högt. Den gången drog fransyskan emellertid bollen över.

Istället skulle Tottenham vända på matchen med två mål på kort tid. United hade varit framgångsrika i den offensiva pressen, mot ett Tottenham som gillar att bygga bakifrån. Det föranledde gästerna att slå längre på en inspark, vilket gav dem en hörna. I efterspelet av den skulle de kapitalisera, då Drew Spence gick på avslut. Framför mål stod England i misstänkt offsideposition och försökte styra bollen. Huruvida England faktiskt rörde bollen är oklart, men den letade sig hur som helst in i mål.

Strax därefter byggde Tottenham upp bakifrån, mot ett plötsligt väldigt passivt United. Utanför straffområdet var Katie Zelem ensam mot två Tottenhamspelare, Jessica Naz lurade alldeles för enkelt bort Zelem och gick på avslut. Det borde ha varit en rutinräddning för Mary Earps men kunde inte få händerna på bollen.

Jessica Naz avslutar för Tottenhams andra mål.

Inför andra halvlek ersattes Aoife Mannion av Blundell.

United tog kommandot från andra halvlekens avspark, med ett stort positionellt övertag. Det mynnade ut i flera halvchanser.

Skinner valde ändå att göra ett tidigt dubbelbyte, då Parris och Malard ersattes av García och Williams.

United fick en stor chans på en hörna, då Naalsund tvingade målvakten till en stor räddning, efter Zelems blockerade nick.

Men då Tottenham stod emot den omedelbara pressen blev de mer bekväma defensivt. Williams hotade med ett par nickar, annars såg det som farligast ut när Tottenham var övermodiga med bollen på egen planhalva. Vid ett par tillfällen kom de undan med blotta förskräckelsen.

García var framgångsrik på högerkanten men hennes inspel nådde inte fram. Geyse byttes sedan in och García flyttades över till vänster. Resultatet på högerkanten var detsamma. Geyse tog sig förbi ytterbacken men inspelen var fruktlösa.

På tilläggstid fick United slutligen kvitteringen. Detta efter en hörna. Williams nickade i ribban och på returen forcerade Maya Le Tissier in bollen.

United jagade sedan ett segermål men tiden var för knapp.

Varför gick det som det gick?

United var inledningsvis framgångsrika i den offensiva pressen. Vi hade full kontroll på tillställningen de inledande 25 minuterna. Sedan slappnade vi av och Tottenham utnyttjade det med två mål på kort tid.

Med ledningen i ryggen kunde Tottenham spela med mer självförtroende. United förde spelet men det var långt mellan de stora målchanserna. Slutligen fick vi ändå en välförtjänt kvittering.

Matchen får emellertid ses som en varningsklocka inför FA-cupfinalen. Tottenham är ett svårspelat lag och vi måste göra en bra match för att vinna.

Utmärkte sig positivt

Melvine Malard fick chansen på topp och stod för en bra prestation, med öppningsmålet som grädde på moset. Jag begriper inte att hon blev utbytt redan efter 55 minuter.

Vår andra målskytt Maya Le Tissier ska också nämnas. Idag hade hon en roll där hon ofta klev upp på mittfältet, medan ytterbackarna hade mindre framskjutna positioner än brukligt. Det fungerade mycket bra för Le Tissier, men kanske mindre bra på kanterna.

Behöver höja sig

Katie Zelem blir isolerad mot två Tottenhamspelare före deras ledningsmål. Det gör hennes uppgift svår men hon får ändå inte gå bort sig så enkelt som hon gör.

Mary Earps är också svag på Tottenhams ledningsmål.

Noterat

  • Hannah Blundell började matchen på bänken. Det var första gången den här säsongen som hon inte var med i startelvan.
  • Maya Le Tissier kvarstår som enda spelare att ha startat varenda match den här säsongen. Le Tissier har dessutom inte blivit utbytt en enda gång.
  • När Jessica Naz gav Tottenham ledningen var det första gången någonsin som Tottenham tog ledningen mot United.
  • United räddade med kvitteringsmålet sin förlustfria svit mot Tottenham. Vi har nu tio vinster och två oavgjorda på tolv matcher.

Härnäst

Dagens poäng betyder att United behåller fjärdeplatsen i tabellen. Liverpool är emellertid uppe på samma poäng som United, sedan de igår vunnit mot Bristol City. Kampen om fjärdeplatsen kan mycket väl avgöras den 5 maj, då United reser till Liverpool för säsongens näst sista ligamatch.

Utöver det inbördes mötet så har United och Liverpool samma uppgifter kvar, Leicester borta (nästa vecka för Uniteds del) och Chelsea hemma (i säsongsavslutningen för Uniteds del).

Manchester United – Tottenham Hotspur 2-2 (2-1)

Women’s Super League, 21 april


1-0 (13  ) Melvine Malard (Evans)
1-1 (29  ) Bethany England
1-2 (31  ) Jessica Naz
2-2 (90+2) Maya Le Tissier


Uniteds lag: Earps; Mannion, Le Tissier, Turner, Evans; Naalsund, Zelem, Toone (Miyazawa 76); Parris (García 55), Malard (Williams 55), Galton (Geyse 77)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK