Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Överlägset bäst av resten, underlägsna de bästa

Vi har haft det på känn och igår bekräftades så fjärdeplatsen i ligan för Manchester Uniteds damlag. United gjorde ett tappert försök mot mästarna Chelsea men var i slutändan numret för litet. Inte för att en seger hade förändrat någonting, för Manchester City gjorde sitt, varför tredjeplatsen var utom räckhåll.

Det här är den sista ordinarie Damkollen för säsongen 2021/22. Därför kommer Damkollen för maj att fungera som en säsongssammanfattande kolumn, även om vi förstås också i korthet behandlar det som skedde i maj. Nästa vecka följer säsongens spelarbetyg för damlaget.

Överlägset bäst av resten, underlägsna de bästa

Tabellen är tydlig: Manchester United är Englands fjärde bästa lag. Vi slutar på 42 poäng, med 23 plusmål. Detta ska ställas mot 47 poäng och 38 plusmål för Manchester City. Det är ett City som avslutade säsongen med 13 raka vinster i liga och cup (okej, deras säsong är inte över, de ska spela final i FA-cupen också).

Det kan jämföras med att United hade resultatraden 5-3-4 på de 12 avslutande matcherna (för all del påverkat av ett tufft spelschema med fem matcher mot topptrion). Där Chelsea, Arsenal och Manchester City för det mesta vinner enkelt mot de sämre lagen har United för ofta tvingats slita hårt för poängen.

Samtidigt ska det noteras att United har ett betryggande avstånd ner till femman Tottenham (10 poäng, 22 plusmål),

Lite sämre än förra säsongen

Jämför vi med förra säsongen har United varit lite svagare 2021/22, med 42 poäng nu mot 47 poäng då. Då som nu slutade tabellfemman på 32 poäng. Topptrion tog förra säsongen 57, 55 och 48 poäng, att jämföra med 56, 55 och 47 nu.

Det som var bättre den här säsongen var cupspelet. I Ligacupen gick vi till semifinal efter en imponerande kvartsfinalseger mot Arsenal. Tyvärr blev det stopp mot Chelsea i semifinalen. Även i FA-cupen var lottningen oschysst mot United och det blev ett tidigt uttåg mot Manchester City.

Förra säsongen tog vi i ligan poäng av alla de tre topplagen, inklusive en seger mot Arsenal. Den här säsongen fick vi – i ligaspelet – nöja oss med två poäng på de sex matcherna mot topptrion.

Ungdomarna det stora glädjeämnet

Säsongens Unitedhöjdpunkt hittar vi i U21-laget, som vann allt de kunde vinna. Först såg United till att vinna cupen och därefter säkrades segern i den regionala serien. Avslutningsvis blev det en utklassningsseger i den nationella ligafinalen mot Chelsea.

Uniteds U21 tränas av Charlotte Healy och allt tyder på att hon gör ett enastående arbete.

Nu hoppas vi bara att några av talangerna kan ta steget upp till a-laget.

De är i straffområdena vi är sämre än de bästa

Spelmässigt kan United – åtminstone på en bra dag – mäta sig med de bästa lagen i England. Vi tenderar emellertid att vara för svaga i de avgörande momenten. I fem matcher spelade United oavgjort sedan motståndarna kvitterat sent. Däremot har vi inga vunna poäng sent i matcherna.

United framstår som för snälla. Vi är inte hänsynslösa, inte kliniska i straffområdena. Igår var United överlägset Chelsea den första kvarten. De gav oss bara ett mål framåt och när de fick en halvchans var det kvitterat. I hemmamatchen mot Chelsea var det den motsatta matchbilden, med Chelsea som dominant. Skillnaden? Chelsea gick då till halvtidsvila i 3-0-ledning. Om United hade spelat som Chelsea igår och Chelsea som United hade matchen varit över efter en halvtimme.

Defensivt kan vi till viss del skylla på skador. Tanken var att Millie Turner och Aoife Mannion skulle bilda mittbackspar. Turner kunde, på grund av dubbla skador, bara starta fyra ligamatcher medan Mannions säsongs tog slut efter tolv ligamatcher (så långt hade hon spelat varenda minut). Med Turner i startelvan vann United fyra av fyra ligamatcher och vi släppte bara in ett enda mål på de matcherna.

Skinner litar inte på truppen

En ständig frustration för undertecknad har varit Marc Skinners byten. Jag tycker att han byter fel spelare vid fel tillfälle (som regel byter han för sent) och jag tycker också att han gör alldeles för få byten. Det är tydligt att han har sina favoriter i laget och det är också tydligt att han inte litar på breddspelarna.

United har sju spelare som har startat minst 19 ligamatcher. Arsenal har fem sådana spelare, Manchester City tre och Chelsea bara två.

Till viss del kan jag förstå Skinner. Topptrion har bredare trupper. Men för mig är det uppenbart att breddspelarna borde ha spelat mer. Under våren har United emellanåt sett märkbart slitna ut.

Vissa spelare är närmast heliga för Skinner. Jag tycker att det är obegripligt att lagkapten Katie Zelem spelade 1977 av 1980 ligaminuter.

Status inför nästa säsong

Av allt att döma kommer vi att få en stor spelaromsättning i sommar. Det spekuleras i att United vill förstärka laget på fem positioner inför nästa säsong: mittback, central mittfältare, offensiv mittfältare, ytterforward och toppforward.

Signe Bruun, primärt på grund av skadeproblem, har inte gjort någon succé på lån från Lyon. Hon är ändå den troligaste anfallsförstärkningen.

Samtidigt kommer det förstås också att försvinna ett gäng spelare. Det ryktas ständigt om Ona Batlle. Skulle hon försvinna skulle det vara ett mycket tungt tapp för United. Hon är inte bara Uniteds bästa ytterback, hon gör även anspråk på att vara ligans bästa ytterback.

Jackie Groenen är en annan spelare som skulle kunna förvinna, även om United har sagt att hon har kontrakt över nästa säsong och kommer att bli kvar.

Alessia Russo har optionsår över nästa säsong och hon är en spelare som United bara måste förlänga med.

Tyvärr vet vi inte riktigt hur långa kontrakt alla spelare har. Kirsty Smiths optionsår för säsongen 2020/21 aktiverades för ett par år sedan. Därefter har inget kommunicerats men hon var bevisligen Unitedspelare den gångna säsongen. Smith har hur som helst fått lite speltid under säsongen och kan tänkas lämna. Vore det mitt beslut skulle hon stanna, då hon är en stabil backup på båda ytterbackspositionerna.

Martha Thomas och Ivana Ferreira Fuso har också spelat väldigt sporadiskt. Det borde ligga i bådas intresse att byta klubb i sommar. Det jag möjligen skulle kunna se framför mig är att United förlänger med Fuso för att sedan låna ut henne nästa säsong, men det känns långsökt.

Diane Caldwell och Lucy Staniforth har båda utgående kontrakt. Staniforth är en Skinnerfavorit men jag skulle inte bli chockad om hon lämnar. Caldwell skulle kunna bli kvar som breddspelare i mittförsvaret.

Majsammanfattningen

Månadens matcher

Månadens spelare: Maria Thorisdottir

Den norska mittbacken Maria Thorisdottir var en klippa i backlinjen under båda matcherna i maj. Hon stod för flertalet viktiga brytningar och blockerade otaliga skott. Dessutom var hon ett stort hot på offensiva fasta situationer.

Min spontana känsla är att Thorisdottirs två senaste insatser är hennes två bästa som Unitedspelare. Hon värvades från Chelsea i januari förra året. Hennes första tid i United – ja, egentligen hela kalenderåret 2021 – var ingalunda någon dans på rosor. Emellanåt kändes det som en säkerhetsrisk när hon tog plats i startelvan.

Så har det inte var de senaste månaderna, då hon har höjt sina prestationer markant. Nu agerar hon med pondus och hon har tagit ett stort ansvar i en sargad backlinje. Kan Thor spela på den här nivån nästa säsong är mycket vunnet för United.

Främsta utmanare: Martha Thomas öppnade målskyttet både mot West Ham och Chelsea. Den skotska anfallaren står sällan för de mest spektakulära aktionerna. Men hon arbetar outtröttligt och i maj fick hon välförtjänt utdelning för slitet.

Höjdpunkter

 

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik