Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Chelsea - Manchester United 4-2
Festförstörandet förstördes på fem minuter

Manchester Uniteds damlag gjorde ett tappert försök att förstöra Chelseas fest. Mål av Martha Thomas och Ella Toone gav United en uddamålsledning i paus. I andra halvlek visade Chelsea emellertid att de är Englands bästa lag. Med tre obesvarade mål säkrade Chelsea sin tredje raka ligatitel.

Inför matchen levde Uniteds Champions League-hopp. Det hoppet var försvinnande litet och krossades när Manchester City problemfritt städade av Reading. Därmed blev det till slut en fjärdeplats för tredje året i rad för United. I slutändan har vi fem poäng upp till trean City och tio poäng ner till femman Tottenham. Det är svårt att argumentera annat än att tabellen talar sanning: United är ligans fjärde bästa lag. Varken mer eller mindre.

Ingen som följer Uniteds damlag blev förvånad när det visade sig att Marc Skinner valde samma startelva som i de senaste matcherna. En förändring fick vi på avbytarbänken, då Jade Moore var tillbaka i truppen medan Lucy Staniforth lämnades utanför (oklart varför, men vi har inga skaderapporter).

Titeljagande Chelsea inledde mycket nervöst. Första kvarten var United det överlägset bästa laget. Första fem minuterna var Alessia Russo bara centimetrar från att först friställa Leah Galton och därefter hitta Martha Thomas mitt i boxen. Vi hotade också på hörna, där Chelsea försvarade sig desperat när Russo och Ella Toone försökte.

Vårt ledningsmål skulle följa. Katie Zelem visade ånyo att hon förmodligen har ligans bästa tillslag på fasta situationer. Hennes inlägg prickar Thomas som förlänger bollen in i mål.

Det började så bra…

Om vi så långt hade varit bra så agerar vi desto sämre när Chelsea kvitterar. Vi får inte bort bollen efter ett inkast och bara Erin Cuthbert reagerar på den fria bollen och trycker in den i nät. Där illustreras på många sätt skillnaden mellan United och de bästa. Vi är inte tillräckligt hänsynslösa i straffområdena.

United misströstar inte efter kvitteringen. På hörna får Maria Thorisdottir se ett farligt avslut blockeras.

Kort därefter tar United ledningen, då Galton kombinerar med Jackie Groenen till vänster. Galtons inlägg hittar Toone i boxen och när avslutat ändrar riktning på en försvarare lämnas målvakten chanslös.

Under halvlekens andra halva jämnas spelet ut. Ofta attackerar hemmalaget på Uniteds vänsterkant med Sam Kerr som måltavla för anfallen. Thorisdottir, framför allt, står i vägen när Chelsea hotar.

Inför andra halvlek gör Chelsea ett dubbelbyte och de ändrar även formation. Detta lämnar United förvirrade. På fem minuter förvandlar mästarna underläge till ledning.

Andra halvlek är inte ens en minut gammal när Kerr kvitter. Chelsea attackerar återigen på Uniteds vänsterkant. Ett blockerat skott faller till Kerr och australiensiskan drar till på volley, med ett avslut som lämnar Mary Earps chanslös.

Kort därefter tar Chelsea ledningen genom Guro Reiten, då de väldigt enkelt får kontra efter ett enkelt bolltapp.

Uniteds enda notabla kvitteringschans kommer då Groenen prickar kryssribban med ett inlägg.

Mitt i andra halvlek kliver Galton av skadad, efter en ful tackling från Millie Bright. Chelseaspelaren klarar sig obegripligt nog från ett kort. Efter matchen behövde Galton hjälp av kryckor. Låt oss hoppas att hon är återställd senast när försäsongen drar igång.

När spelet sätts igång dödar Chelsea matchen. United spelar runt bollen i försvaret och till slut pressas Earps till en långboll. Den bryts med en nick av Reiten. Bollen når Kerr som tar emot bollen på bröstet, vänder om och sedan lyfter en volley in i nät. En världsklassprestation av anfallaren.

Chelsea har sedan kontroll på tillställningen. United har några ströanfall men vi är i ärlighetens namn aldrig nära ett reduceringsmål.

…men i slutändan kunde vi inte stoppa Chelsea från att bli engelska mästare.

Sammantaget vinner Chelsea rättvist. United är mycket bra i första halvlek men efter paus blir vi utspelade och taktiskt uttänkta. Bästa Unitedspelare tycker jag att Jackie Groenen, Maria Thorisdottir och Alessia Russo var.

Därmed är säsongen slut för Manchester Uniteds damlag. Nästa säsong väntar ett nytt försök att utmana de bästa.

Uniteds mål

Chelsea – Manchester United 4-2 (1-2)

FA Women’s Super League, 8 maj


0-1 (13) Martha Thomas (Zelem)
1-1 (18) Erin Cuthbert
1-2 (25) Ella Toone (Galton)
2-2 (46) Sam Kerr
3-2 (51) Guro Reiten
4-2 (66) Sam Kerr


Uniteds lag: Earps; Batlle, Ladd, Thorisdottir, Blundell; Zelem, Groenen (Bruun 81); Thomas (Boe Risa 76), Toone, Galton (Hanson 65); Russo


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK