Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Chelsea 2-1
United till Wembley efter historisk seger!

För andra året i rad ska Manchester Uniteds damlag spela final i FA-cupen. Detta sedan laget i semifinalen besegrat Chelsea på Leigh Sports Village. Två tidiga nickmål av Lucía García och Rachel Williams bäddade för segern. Chelsea fick en reducering genom Lauren James men United höll undan till seger.

Segern är historisk, då det är Uniteds allra första seger mot Chelsea.

Vi fick en drömstart på matchen, då García nätade redan i den första matchminuten. Detta efter förarbete av Leah Galton. United dubblade ledningen mitt i första halvlek, då Ella Toone hittade Rachel Williams i straffområdet.

Sedan var det ett enormt tryck från Chelsea. De fick en reducering före paus, då James fick alldeles för stor yta i boxen. I andra halvlek var United under enormt tryck men laget stod emot. Maya Le Tissier blockerade skott efter skott medan Mary Earps stod för flera kvalificerade räddningar och en fenomenal sådan.

För United väntar nu final mot Tottenham den 12 maj.

Laget

Marc Skinner valde samma målvakt, backlinje och mittfält som senast. I anfallet chockades vi emellertid av att både Geyse och Nikita Parris bänkades. I deras frånvaro fick Rachel Williams mycket överraskande chansen som toppforward medan Lucía García startade som högerytter med Leah Galton på vänsterkanten.

Vad hände?

United fick en drömstart på matchen, då García nätade redan i den första matchminuten. Galton var alert då Chelsea gjorde ett misstag i egen backlinje. Vänsteryttern kunde sedan hitta García fri framför mål och den spanska yttern öppnade målskyttet på nick.

Chelsea tog sedan tag i taktpinnen och Lauren James fick en bra kvitteringschans innan tio minuter var spelade. Hon kunde emellertid inte pricka mål. Det följdes av att Johanna Rytting Kaneryd, ur dålig vinkel, hade gästernas första avslut på mål. Det vållade inte Mary Earps några stora problem.

Matchens andra mål kommer på Uniteds andra avslut. Ella Toone vinner en duell mot Melanie Leupolz, skaffar sig yta på vänsterkanten och lyfter in ett välriktat inlägg. Mitt i straffområdet är Williams rätt kvinna på rätt plats. Hon hittar en fri yta mellan två Chelseaförsvarare och när hon får chansen på nick är utfallet givet.

Rachel Williams missar inte när hon får chansen på nick.

Chelsea fortsätter att äga bollen men de möter ett kompakt Unitedförsvar och chanserna är sällsynta. När de kommer till avslut är det från dålig vinkel eller så står Maya Le Tissier i vägen.

För United har Williams ett bra läge för 3-0 men med vänsterfoten är hon inte lika effektiv som med huvudet.

På tilläggstid tvingas Earps göra en kvalificerad räddning efter nick från James.

Halvleken avslutas ändå med ett reduceringsmål från James. Chelsea ligger kvar med tryck mot mål och till slut tappar United positionerna. Niamh Charles tar sig enkelt förbi García och hittar James märkligt fri i straffområdet. Där gör engelskan inget misstag.

Chelsea inleder andra halvlek med att belägra Uniteds planhalva. Först testar Mayra Ramírez utan lycka och sedan blockerar Le Tissier när Leupolz testar. Därefter är det James som testar på nick. Hon har redan börjat jubla när Earps gör en enastående räddning.

Earps fortsätter att stå i vägen när Chelsea försöker gång på gång. Gästerna borde ha fått en straff när Zelem blockerar ett skott med handen, men domaren blundar. De har ytterligare ett bud på straff när Williams är brysk i boxen. Domaren blundar ånyo.

Spelet är fortsatt mestadels belägrat på Uniteds defensiva tredjedel, där United gång på gång försvarar desperat. En hörna prickar ribbans överkant.

United har bara något enstaka kontringsförsök och det känns aldrig speciellt farligt. Förutom när García gör mål. Men då var spelet sedan länge avvinkat för offside.

I takt med att klockan rullar vidare blir Chelsea allt mer desperata. De spelar mer på chans och Uniteds defensiva uppgifter blir enklare. Då får vi också större ytor att kontra på och det är nära när Parris sånär hittar Melvine Malard framför mål.

På tilläggstiden är trycket mot Uniteds mål stort. Men det vill sig inte för Chelsea. United håller undan till seger!

Varför gick det som det gick?

Uniteds första seger mot Chelsea kom efter att vi tillämpat en ny taktik. Tidigare har vi alltid försökt spela ut Chelsea. Det har vi aldrig lyckats med. Idag fick vi istället se ett United som försvarade lågt, stundtals primitivt. Vår offensiv bestod mestadels av långa chansbollar.

Idag fungerade den taktiken.

Det var inte alltid vackert. Det var ibland med tur. Chelsea kunde ha fått ett par straffar, men å andra sidan har United blivit berövade på straffar mot Chelsea tidigare, så det var väl liksom vår tur att ha marginalerna med oss.

Framför allt fick vi idag se ett lag som kämpade om varenda boll. Just idag spelade det ingen roll att Chelsea hade 70 procents bollinnehav och 26-6 i avslut.

Utmärkte sig positivt

Hela laget ska ha beröm för sättet som vi krigar till oss den här segern.

Några spelare förtjänar extra beröm. Mary Earps var idag fantastisk i mål. Hon har inte kommit upp till normal standard den här säsongen men idag såg hon återigen ut som världens bästa målvakt. Earps stod för åtta räddningar under matchen.

Mary Earps framstod idag som världens bästa målvakt.

I mittförsvaret blockerar Maya Le Tissier otaliga skott. Efter några svagare insatser klev hon fram med sin kanske allra bästa insats som Unitedspelare.

Lucía García öppnar målskyttet och arbetar enormt hela matchen. Litet avdrag på betyget får hon då hon går bort sig före Chelseas mål.

Behöver höja sig

Egentligen förtjänar alla spelare beröm för insatsen. Kvaliteten var inte alltid där men inställningen var klockren. I första halvlek hade Hannah Blundell stora problem på vänsterkanten och Katie Zelem är alldeles för passiv när Lauren James gör Chelseas mål.

Noterat

  • Detta var Uniteds allra första seger mot Chelsea. Inför dagens match hade vi tio förluster och en oavgjord mot Chelsea.
  • Varken United eller Tottenham har vunnit FA-cupen på damsidan. Den 12 maj kommer således en ny cupvinnare att krönas.
  • United drog på sig fem varningar i matchen. Det är första gången som damlaget har fått så många varningar i en match.

Härnäst

I FA-cupen väntar nu alltså final mot Tottenham på Wembley den 12 maj. Tottenham besegrade Leicester tidigare idag, sedan den före detta Unitedspelaren Martha Thomas avgjort sent i förlängningen.

En stor fördel för United i finalen är att Grace Clinton inte får spela för Tottenham, då hon är utlånad från United.

Ett genrep på finalen får vi om en vecka, då lagen möts i ligan på Leigh Sports Village. Det är också nästkommande match för de båda lagen.

Målen

Manchester United – Chelsea 2-1 (2-1)

Women’s FA Challenge Cup, semifinal, 14 april


1-0 ( 1  ) Lucía García (Galton)
2-0 (23  ) Rachel Williams (Toone)
2-1 (45+4) Lauren James


Uniteds lag: Earps; Mannion, Le Tissier, Turner, Blundell; Naalsund, Zelem, Toone (Ladd 64); García, Williams (Malard 70), Galton (Parris 70)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK