Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Tom Heaton

Den 8 juli 2002 kritade en 16-årig målvakt från närområdet på ett lärlingskontrakt med Manchester United och drömde säkert där och då om att en gång få representera klubben på A-lagsnivå. Det fick han aldrig göra. Men idag, 19 år senare, är Tom Heaton tillbaka där allting en gång började och förhoppningsvis sluts cirkeln med att Chester-sonen får debutera mellan stolparna på Old Trafford.

Att få möjligheten att komma tillbaka efter att ha spenderat 13 år här som pojke är en otrolig känsla för mig och jag är väldigt, väldigt uppspelt över att få komma igång.

Tom Heatons ord efter att han kritat på för Manchester United.


Biografi

Thomas David Heaton föddes den 15 april 1986 i staden som romarna en gång i tiden grundade, nämligen Chester. Bara ett par mil nordost ligger Manchester, så varför det senare skulle bli just United kanske har sina förklaringar.

Men det var inte i Manchester United som Tom tog sina allra första stapplande steg som fotbollsspelare, utan det gjorde han faktiskt i Wrexham, som får räknas som grannstad till Chester. Väl där där stod det inte skrivet i sten att unge Heaton skulle bli målvakt. Som de flesta gör i ung ålder testade han även på andra positioner, däribland mittfältet.

Vi elva års ålder var emellertid banan någorlunda utstakad; det var målvakt han skulle bli. Efter att ha spelat i Wrexhams ungdomsakademi fick Manchester United upp ögonen för honom och därmed insåg nog Tom att fotbollen skulle bli något att satsa på.

Efter ett par år som ung tonåring i klubben började han spela för U17-laget och gjorde så i två säsonger. Sommaren 2002 erbjöd sedan United honom ett lärlingskontrakt.

Där och då kunde det kanske tyckts att karriärsbanan borde varit tämligen utstakad. Men icke. Den blev allt annat än spikrak. Vi ska inte gå in på varje klubbadress 35-åringen tillhört, för det är nämligen många. Utöver Manchester United har Heaton tillhört nio olika klubbar, där det i många fall har handlat om utlåningar från United.

Den första lånesvängen gick till Swindon Town, då som nu i League One. Väl där blev det 20 matcher och debuten firade han dessutom med att rädda en straff.

Efter en tuff utlandssväng i belgiska Royal Antwerp, utan någon speltid, gick flytten tillbaka till öarna och till det land han nästan bodde granne med under uppväxten, nämligen Wales. Där väntade en mer lyckad lånesejour i huvudstadslaget Cardiff City. Då hade Heaton hunnit bli 22 år och kanske var det där utvecklingen började ta fart. Det blev 21 matcher för klubben och mer skulle det bli men först ett par lånesejourer till. Ja, tro det eller ej, men på ett knappt år avverkade Heaton tre klubbar: Queens Park Rangers, Rochdale, och Wycombe.

Den 1 juli var det dock dags att säga adjö till United. Klubben hade erbjudit Heaton en förlängning men han valde att lämna på fri transfer för att återvända till den walesiska huvudstaden. Cardiffs dåvarande tränare Dave Jones sa i samband med att flytten blev permanent att Heatons inställning var att han ville spela regelbundet.

”Det säger en del om honom,” sa Jones.

Väl i Cardiff blev det emellertid inte jättemånga fler matcher än under lånesejouren. Det blev faktiskt bara 29 stycken, trots Jones lovord.

I stället skulle Bristol City bli intresserade av Heatons tjänster. Men även det kändes mest bara som en av flera avstickare på den långa, brokiga vägen.

I Burnley fick till slut Heaton fart på karriären och gjorde totalt 200 matcher för klubben.

Ordning och reda blev det däremot i Burnley. Och här misstänker jag att de flesta började få upp ögonen för målvakten. Vid en ålder av 27 skulle det till slut bli lite raksträcka för Heaton.

Under Sean Dyches vingar rådde inga tvivel om att Heaton var förstavalet mellan stolparna. Och så skulle det förbli ett bra tag framöver. Till skillnad hur det var förr spelade han under tre säsonger i rad varenda minut i ligaspelet. Under säsongen 2015/16 tog han dessutom över kaptensbindeln och bar den när han väl spelade.

För det skulle nämligen med åren bli allt mindre speltid för Unitedprodukten. Under inledningen av säsongen 2017/18 skadade han axeln så pass allvarligt att operation krävdes, och så var hela den säsongen spoilerad. I en intervju menade han själv att han är ett praktexempel på hur lyckan snabbt kan vända.

”För tillfället är jag på fel sida,” sa Heaton i en intervju i The Mirror, 2018.

Detta blev början på slutet av karriären i Burnley, detta efter att Nick Pope tagit över och gjort målvaktsposten till sin.

Ett sista äventyr skulle det trots allt bli efter att axelskadan läkt. Aston Villa köpte Heaton för närmare 100 miljoner sommaren 2019. Trots att resultaten inte alltid gick Villas väg stod ändå Heaton mellan stolparna… fram till att skadan var framme igen. Den här gången var det inte axeln, utan i stället främre korsbandet som var av.

Avrundningen i Aston Villa är faktiskt värd att stanna upp vid. Korsbandsskadan var nämligen framme när man mötte just Burnley, på självaste nyårsdagen. Händelsen tedde sig som så att Heaton försökte rädda en boll från sin förre lagkamrat Chris Wood men vred då samtidigt till knät.

Men, hur slutade matchen då? Jo, Villa segrade med 2-1 och det blev alltså Heatons sista match för laget innan Manchester United tyckte det var dags att knyta ihop säcken för den idag 35 år gamla målvakten.

Tom Heaton

Namn: Thomas David Heaton
Född: 1986-04-15, i Chester, England
Längd: 188 cm
Position: målvakt
Till United: 2021-07-02, från Aston Villa, fri transfer
Titlar: inga titlar

Landslagskarriär

Heatons sejour i det engelska landslaget är ingen jättelång historia. Redan under tiden i United representerade han förvisso ungdomslandslagen och gjorde så på alla nivåer, från U16 till U21.

Mellan 2008–2009 stod han tre landskamper för U21-laget. Detta var dock under tiden han var utlånad till Cardiff City.

Debuten i A-landslaget skulle i stället dröja till 2015. Under denna tid hade Heaton lämnat United permanent efter alla utlåningar och tillhörde där och då Burnley.

Heaton hade då gjort sig ett namn i Premier League och visade sig vara en riktigt stabil keeper. Trots det faktum att Burnley tenderar att ligga på undre halvan, ansåg den engelske förbundskaptenen Roy Hodgson att Heaton förtjänade sin plats i truppen.

Han blev uttagen sommaren 2015 men fick vänta på sin debut ända till maj året därpå. Debuten skulle komma i en träningslandskamp mot Australien och lite oväntat blev faktiskt vår huvudperson inbytt i slutskedet av matchen i stället för Fraser Forster. Det blev alltså bara ett par minuters spel. Men, debut som debut.

I och med det blev Heaton den förste Burnleyspelaren att representera Englands landslag på 42 år.

Tom Heaton vaktade det engelska målet i en träningslandskamp mot Frankrike, 2017.

Samma år, alltså 2016, vankades det ju dessutom europamästerskap och Heaton blev då uttagen men gjorde inga framträdanden i turneringen utan fick stå åt sidan och se Joe Hart vakta målet.

När sedan Gareth Southgate tog över landslaget efter Hodgson och man började blicka mot VM i Ryssland, då registrerades Heaton i bruttotruppen men kom inte med när den slutgiltiga skulle tas ut, detta beroende bland annat på axelskadan, som tidigare nämnts. Den höll honom borta under hela 2017 och en bit in på nästa kalenderår.

Heaton gjorde endast två matcher till under sin tid i landslaget och lustigt nog fullföljde han faktiskt aldrig en hel match. I landskampen mot Spanien på hösten 2016 blev han inbytt i paus och mot Frankrike, dryga halvåret senare, blev han utbytt i paus.

Koppling till Manchester United

Med vissa spelare kan det vara lite trixigt att försöka hitta en koppling till klubben, där det ibland blir ett så kallat långskott.

Med Tom Heaton är det desto enklare. Hans relation till United har redan berörts i stora drag och med tanke på att karriären en gång började i akademin, blir det nu ett vackert sätt på vilket han sluter karriärscirkeln. Det vi önskar honom den här gången är givetvis att A-lagsdebuten kommer och den får än mer gärna göra det på Old Trafford.

Karriär

Man United juniorlagMatcherMål
2000/01120
2001/0280
2002/0317 (2)0
2003/04180
2004/0530
Totalt juniorlaget58 (2)0
Man United reservlagMatcherMål
2003/0480
2004/05350
2005/0510
2006/07180
2007/08110
Totalt reservlaget730
Manchester UnitedMatcherMål
2006/0700
2007/0800
Swindon TownMatcherMål
2005/06190
Royal AntwerpMatcherMål
2005/0600
Cardiff CityMatcherMål
2008/09240
2010/11300
2011/129 (1)0
Totalt Cardiff63 (1)0
Queens Park RangersMatcherMål
2009/1020
RochdaleMatcherMål
2009/10120
Wycombe WanderersMatcherMål
2009/10160
Bristol CityMatcherMål
2012/13440
BurnleyMatcherMål
2013/14500
2014/15400
2015/16480
2016/17360
2017/1840
2018/19220
Totalt Burnley2000
Aston VillaMatcherMål
2019/20200
2020/2100
Totalt Aston Villa200
Klubblag [2]MatcherMål
2005-2021377 (1)0
LandslagMatcherMål
England1 (2)0
England U21 [1]30
England U19 [1]10
England U18 [1]20
England U17 [1]90
England U16 [1]40

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
# [2] Inkluderar endast a-lagsmatcher.

Spelarkaraktär

Heaton är en högerfotad keeper och når nästan 190 centimeter över marken. Relativt sett är det därför ingen bjässe vi har att göra med, men heller ingen som är kort i rocken.

Trots att Heaton är en duglig linjemålvakt och en bra skottstoppare ligger hans primära styrkor i att organisera sitt lag framför sig. Att kommunicera och styra sin backlinje är några av hans starkaste egenskaper, vilket också det faktum att han var kapten i Burnley vittnar om. Det tyder på att han kan skapa en tillit mellan sig själv och backlinje, vilket är en nödvändighet om man spelar i ett lag som United.

Som sagt, det är en mycket vass linjemålvakt vi har att göra med och något som gör att han sticker ut lite, är att han just sticker ut. Ja, han tenderar nämligen att komma ut och göra sig stor när motståndarna närmar sig, vilket bidrar till att det blir svårare för anfallarna att hitta luckor bakom Heaton.

För att ta ett exempel kan vi blicka tillbaka på mötet mellan United och Burnley säsongen 2016/17. Här står Heaton för en räddning som sticker ut i mängden. Zlatan Ibrahimovic får bollen i luften vid målområdet och ger sig i kast med en spark och rörelse som han brukar kunna göra mellan varven. Heaton är dock med på noterna och kommer ut och gör sig stor, nästan som en handbollsmålvakt ser det ut som att han sätter sig i luften men räddar också bollen med sin högra arm. Armen, som han senare sa trodde skulle gå av till följd av att Ibrahimovic träffade bollen så där hårt som nästan bara han kan.

Det är väl värt att lägga några minuter på att kika höjdpunkterna från den matchen. Heaton skulle nog inte ljuga om han sa att det var hans bästa insats i karriären, och kanske också den mest ljuva.


Källor: Wikipedia, Transfermarkt, BBC (2), The Mirror, Youtube, Esdfanalysis,