Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Liverpool - Manchester United
Segra för att undvika den pinsamma femteplatsen

Manchester Uniteds damlag laddar för nästa veckas FA-cupfinal. Vi gör det med en match mot Liverpool på bortaplan.

I onsdags vann Liverpool överraskande mot titeljagande Chelsea. Därmed står United och Liverpool på samma poäng inför morgondagens match. United ligger fyra tack vare bättre målskillnad. I den avslutande omgången tar United emellertid emot Chelsea och där kan vi näppeligen räkna in någon seger. Samtidigt har Liverpool en på pappret mycket enklare uppgift i form av Leicester. Så United bör vinna imorgon, om vi ska undvika femteplatsen.

Matchen visas gratis på FA Player i många länder men det finns ingen sändning i Sverige.

Manchester United

Ligasäsongen har varit ett misslyckande för United. Vi kan som bäst sluta på 41 poäng, att jämföra med de 56 vi tog förra säsongen. United behöver ta minst två poäng på de avslutande matcherna för att undvika att detta poängmässigt blir klubbens sämsta någonsin i Women’s Super League (här jämför vi givetvis med poängsnittet från den avbrutna säsongen 2019/20).

presskonferensen inför matchen kunde Marc Skinner berätta att han är hoppfull att Jayde Riviere kan vara tillbaka på bänken. I övrigt är alla spelare tillgängliga, den långtidsskadade trion Gabby George, Emma Watson och Jess Simpson undantaget.

På presskonferensen var Skinner tydlig med att allt fokus är på morgondagens match, trots att FA-cupfinalen nästa vecka hägrar. Att spela försiktigt för att inte riskera skador skulle vara ett misstag, menar tränaren. Snarare ökar skaderisken om du satsar halvhjärtat. Han pekar även på att risken för en förlust ökar om du inte är fullt fokuserad och en förlust skulle förstås tära på självförtroendet.

Skinner pratade även om Melvine Malards framtid. Hon är i United på lån från Lyon. Enligt Skinner har inget beslut om hennes framtid fattats, men om en lösning kan nås som passar alla inblandade kan det tänkas att hon blir kvar i United. Skinner säger att han har blivit imponerad av Malard, både som spelare och person. Han betonar att hon i Lyon mestadels spelade vänsterytter medan hon i United i större utsträckning har spelat toppforward. Det är ett lite märkligt uttalande, då många supportrar beklagade sig över att det dröjde så länge innan hon testades centralt.

Laget imorgon blir rimligen bästa tillgängliga. I backlinjen är frågan om det blir Gemma Evans (vänster) eller Aoife Mannion (höger) som tar ena kantpositionen, med Hannah Blundell som given på andra kanten.

Mittfältet ser ut att vara inristat i sten, även om Hinata Miyazawa startade istället för Ella Toone senast. Att Toone ska bänkas två matcher i rad känns uteslutet.

I anfallet har Skinner varit mer förändringsvillig. På magkänsla gissar jag att det imorgon blir Geyse, Nikita Parris och Lucía García men det kan lika gärna bli Malard eller Leah Galton istället för valfri spelare. Rachel Williams som startspelare skulle överraska.

Earps
Mannion, Le Tissier, Turner, Blundell
Naalsund, Zelem, Toone
Geyse, Parris, García

Liverpool

Där United ser en eventuell fjärdeplats som ett stort misslyckande och en potentiell femteplats som ett dunderfiasko är tongångarna annorlunda i Liverpool. De är redan tolv poäng bättre än förra säsongens prestation i ligan. Under tränaren Matt Beard har de blivit ett svårslaget lag som kan mäta sig med de bästa. I ligan har de faktiskt besegrat Chelsea, Arsenal och United.

Liverpools kanske främsta tillgång är deras fasta situationer. Generellt är de ett lag som krigar och de anfaller gärna direkt.

Lucy Parry saknades mot Chelsea på grund av hjärnskakning men Beard tror att hon kommer vara med i truppen imorgon. De fick några smällar mot Chelsea men det ska troligen inte vara något som hindrar spel imorgon. Spelare som Rachel Laws, Shanice van de Sanden och Niamh Fahey är inskrivna på skadelistan.

I 4-3-segern mot Chelsea kom tre av målen efter fasta situationer från den österrikiska mittfältaren Marie Höbinger, riktade mot mittbacken Gemma Bonner och anfallaren Sophie Román Haug.

Liverpool spelar ofta, men inte alltid, med en trebackslinje (eller fembackslinje). Laget roteras friskt. Där United har sex spelare som har startat minst 18 av 20 ligamatcher har Liverpool bara två sådana spelare, försvararen Grace Fisk och mittfältaren Fuka Nagano. Andra spelare som får mycket speltid är Román Haug, Bonner, Höbinger, Jenna Clark och Ceri Holland. I Laws frånvaro är det Teagan Micah som vaktar målet, något som inte nödvändigtvis försvagar laget.

Tidigare möten

Lagen har mötts två gånger den här säsongen. Först i Liverpool, då Nikita Parris (toppbilden) gjorde matchens enda mål i Ligacupen. Även i ligan blev det bortaseger, då Liverpool vände underläge till seger.

Totalt har det bara blivit sju möten mellan lagen, då Liverpool spenderade säsongerna 2020/21 och 2021/22 i Championship. United har ett klart övertag, med fem segrar mot två. Aningen märkligt är lagen tog sina första segrar mot rivalen då de låg en division lägre i seriepyramiden.

Liverpool – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 5 maj
Avspark: 15.00
Teve: ingen sändning i Sverige