Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Crystal Palace - Manchester United
Myten om den tuffa bortamatchen

Imorgon reser Uniteds herrar till södra London för att ta sig an “The Eagles”, i vad som brukar kallas en av Premier Leagues tuffaste bortamatcher. Men stämmer det verkligen?

Manchester United

Vad finns det kvar att säga om United den här säsongen egentligen? United reser åter igen med usel ligaform, med endast en vinst i de senaste sex matcherna. Mycket av problemen säsongen igenom har verkligen blottat sig ännu mer den senaste tiden, och med ytterligare skadesmällar har United ännu svårare att göra något slags avtryck på planen.

Men nyheterna om att Evans kan vara tillgänglig imorgon är glädjande. Kan han gå på två ben så ska han in istället för Casemiro. Att McTominay också är på bättringsvägen bådar gott för ett mittfält som inte heller är skonat från skadeproblem, och även om målskyttet har mattats av tycker jag att McTominay gör fler människor betydligt gladare än vad både Casemiro och Eriksen har gjort den här säsongen. Att Rashford är skadad är givetvis tråkigt, men att han inte kommer närvara på plan är jag ganska ambivalent till.

Men att Bruno kanske missar matchen imorgon gjorde nog att flera utav er satte morgonkaffet i halsen. Bruno och ordet skador hör väl ihop ungefär lika bra som Liverpool och värdighet. Faktum är att Bruno bara har missat fyra matcher i hela karriären. En med en faktisk skada, tre med sjukdom. I United har han missat en, 3-2 matchen mot Tottenham under Rangnick. Så att han är skadad har jag svårt att tro. Men jag måste ändå förhålla mig till “fakta”, så att Ten Hag stoppar in Mason Mount är väl inte helt otippat.

Det kommer bli spännande att se hur United förhåller sig till en startelva utan Bruno Fernandes. Vi har ingen annan spelare som honom i truppen, och han spelar varenda minut. Jag tror att hans vakans kommer märkas av väldigt tydligt, på både gott och ont. Pressen kommer ta stor skada, därtill passningsspelet som ingen annan i truppen kommer i närheten utav. Samtidigt öppnar det för ett spel där United kan hålla mer i bollen och inte spela på chans. Om United klarar av det? Hjärnan säger “nja”, hjärtat säger alltid “ja, såklart”. Vem som tar an Brunos ledarroll på planen blir också intressant. Förhoppningsvis visar Maguire lite kaptensaura.

Men i stort är det inte framåt oroligheterna ligger. Det är såklart i bak. Evans kan bli lite plåster på såren, men Martínez och Shaws frånvaro har fullkomligt rubbat backlinjen. Nuförtiden känns det på förhand som att det kommer bli målkalas varenda gång United ska ut på planen. Problemet är att det mycket väl kan bli målkalas åt båda hållen.

Möjlig startelva:

M

Crystal Palace

En del har hänt i södra London-klubben sen höstens förlust på Old Trafford. Man har bytt ut dinosaurien Roy Hodgson som gissningsvis tar över en annan mittenklubb i Premier League till nästa säsong i sitt 754:e tränarjobb.

Istället har man plockat in österrikaren Oliver Glasner från Eintracht Frankfurt. Efter en trög start har det mynnat ut i en klassisk “ny tränare”-återblomstring, med en april att minnas där man gått fem matcher i rad utan förlust. Glasners nya regim har fått tillskott i form av Eberechi Eze, som missade hela februari månad med skada, och med Michael Olise och Jean-Philippe Mateta längst fram har Palace börjat göra mål igen. Det var just målen som aldrig kom när Hodgson hade rodret. De senaste fem matcherna ligger man på en stabil sjundeplats över flest mål gjorda. Samtidigt har man bara släppt in respektabla sju mål i nämnda matcher.

Just Mateta är favoriten på Selhurst Park just nu. Fransmannen har figurerat flitigt som vikarie för landsmannen Odsonne Edouard, som dragits med skada och inte funnit sitt tidigare jag efter återkomsten. Under Glasner har han nått sitt livs form, med 8 mål på sina senaste 10 matcher, däribland dubbla baljor mot både West Ham och Newcastle i slutskedet av april. Det hade varit intressant att se vart Palace hade suttit i tabellen om Glasner bossat klubben sen säsongsstart och klubben hade sluppit avgörande skador. Just offensiven skulle jag säga håller ytterst hög klass i jämförelse med flera lag på övre halvan av tabellen. Unitedryktade Olise samt Eze på varsin kant, med något friare roll under Glasner, skapar problem för samtliga ytterbackar i ligan. Med Eze förmodligen tillbaka efter en mindre skada och därtill mittbacksässet Marc Guehi också schemalagd för återkomst är det ett starkt Palace som väntar.

Och visst är det alltid jobbigt att besöka Selhurst Park? Det sägs det åtminstone. Kanske känns det så för att man minns tuffa nederlag på Selhurst som Unitedsupporter. Inte minst 0-1 förlusten i Rangnicks sista match, eller alla gånger United knappt skrapat ihop ett resultat. Och visst har United bara vunnit en utav sina senaste fyra bortabesök. Men innan 2022 var senaste gången Palace vann mot United på Selhurst 1991. Hemmaborg säger ni? Sedan Crystal Palaces återkomst till toppskiktet 2013 har man flera säsonger varit bättre borta. De flesta säsonger är man ungefär lika bra borta som hemma.

Nej, jag tror det är dags för United att begrava den myten en gång för alla.

Möjlig startelva:

Historik

En kall och regnig augustidag 1922 (jag hittar inte bara på det, jag kollade faktiskt upp det) var första gången klubbarna möttes, då i Englands andradivision. United satte den historiska trenden direkt genom att vinna 2-1 på hemmaplan. Trenden är såklart att United oftast går segrande. 41 segrar, 13 oavgjorda och 11 förluster för United är summan.

Den mest minnesvärda drabbningen lagen emellan är åtminstone för mig FA Cup-finalen 2016, där United vann med 2-1 framför en dansande Alan Pardew och ett fullspäckat Wembley. Andra minns säkert den andra finalen lagen har spelat mot varandra, FA Cup-finalen 1990, där United också vann. Den dramatiska 3-3 matchen krävde en repris, och otippade Lee Martin säkrade bucklan då med ett av sina enbart två mål i en Unitedtröja.

Visste ni att…

 • Crystal Palace är döpt efter en byggnad som byggdes i samband med världsutställningen 1851? “Kristallpalatset” flyttades till södra London och sportfaciliteterna som byggdes där blev grunden till fotbollsklubben. Byggnaden revs 1936.
 • Mellan 2015 och 2020 hade Crystal Palace en havsörn som maskot? Örnen flög över Selhurst Park inför avspark. Örnen, Kayla, avled 2020 vid 28 års ålder.

Matchinformation

Crystal Palace
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 36
Tid: Måndagen den 6 maj 2024, 21.00
Plats: Selhurst Park, London
Domare: Jarred Gillett
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Martial (skadad, maj)
 • Martínez (muskelskada, maj)
 • Shaw (skadad, maj)
 • Kambwala (skada, inget datum)
 • Lindelöf (muskelskada, maj)
 • Varane (muskelskada, maj)
 • Malacia (knä, juni)
Tveksamma:

 • Fernandes (skadad, liten chans)
 • McTominay (skadad, stor chans)
 • Evans (muskelskada, stor chans)
 • Rashford (skada, inget datum, liten chans)
 • Shoretire (oklar status, liten chans)
FORM
F4/4ChelseaBPL3-4
O7/4LiverpoolHPL2-2
O13/4BournemouthBPL2-2
O21/4CoventryNFA3-3VS
V24/4Sheffield UHPL4-2
O27/4BurnleyHPL1-1

Crystal Palace

Skador och avstängningar:

 • Johnstone (armbåge, juli)
 • Doucouré (vad, juni)
 • Lerma (lår, mitten maj)
 • Holding (lår, inget datum)
 • Franca (ljumske, inget datum)
Tveksamma:

 • Eze (knä, stor chans)
 • Guehi (knä, stor chans)
FORM
F2/4BournemouthBPL0-1
F6/4Man CityHPL2-4
V14/4LiverpoolBPL1-0
V21/4West HamHPL5-2
V24/4NewcastleHPL2-0
O27/4FulhamBPL1-1

United mot C Palace

Totalt:6541-13-11115-57
Borta:2714-8-543-30
Premier League:2919-6-448-17
SENASTE MÖTENA
O2023-01-18BPL1-1
V2023-02-04HPL2-1
V2023-09-26HLC3-0
F2023-09-30HPL0-1
SENASTE BORTAMATCHER
V2020-07-16BPL2-0
O2021-03-03BPL0-0
F2022-05-22BPL0-1
O2023-01-18BPL1-1