Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Sancho till höger är viktigast

Året har vänt och snart är det midsommar, men ännu inga klara värvningar i sikte. EM är förstås ingen ursäkt. Spelare som Sancho spelar ju knappt.

Såhär går mina tankar just nu:

– Harry Kane går väl till City, gör han inte det? Om han inte gör det stannar han väl i Spurs. Jag är inte säker på att jag vill ha honom i United ens, oavsett om han kostar en miljard eller två. Dels är han för gammal, dels är han engelsman. Det finns en massa engelska målskyttar som man inte kunnat föreställa sig i en Unitedtröja (Gary Lineker, Alan Shearer) och så finns det spelare som man gärna hade velat se (Paul Gascoigne). Jag har svårt att se Harry Kane i en röd tröja helt enkelt, även fast jag förstås inte vill se honom i en ljusblå tröja heller. City lär vinna ligan många gånger ändå. Men Champions League-finaler får de gärna fortsätta förlora, precis som Harry Kane.

– Är det inte bättre att sikta in sig på Haaland 2022? Nu vet ju ingen riktigt vad som försiggår i kulisserna, hur snacket går mellan norrmännen och agenten, och vad det egentligen lutar åt, men förutsatt att Haaland är öppen för en återförening med Solskjaer tycker jag det är en värvning värd att satsa alla pengar i världen på. Är Haaland en Unitedspelare? Ja, i mina ögon en blandning mellan Wayne Rooney och Ruud van Nistelrooy. Den senare var knappast ödmjuk eller charmig (fråga Arsenal) men han var en målgaranti och publikfavorit på Old Trafford i flera år. Old Trafford skulle forma Haaland mer än Haaland formar Old Trafford, och i den mån han formar Old Trafford skulle han göra Old Trafford mycket bättre – precis som stjärnor gör. Jag tror på Haaland, men kan inte räkna med att det blir av.

– Sancho då? Det är väl åtminstone en spelare snart i hamn. Å ena sidan kan jag gräma mig åt att värvningen inte blev av i fjol – och utifrån det kanske tänka att man borde ligga steget före och satsa på något annat i år – men om Solskjaer nu har siktat in sig på Sancho och fortfarande vill ha Sancho så är det Sancho man borde värva. Att hoppas på Amad eller sikta in sig på en annan position är enligt mig att tappa fokus. Gör alla steg rätt och hoppa inte över något på vägen. Låt heller inte marknaden och pengar styra vad man egentligen vill ha. Vad vill Solskjaer egentligen ha? Det är det som är frågan. Och jag tror nog att han vill ha allt som finns i Dortmund, men jag kan förstås ha fel.

– Nyckeln till ett bra eller dåligt transferfönster torde återigen bli Mino Raiola, om inte detta år så åtminstone nästa. I dagsläget sitter Cavani och Pogba på utgående kontrakt till 2022, och Raiola är agent åt både Pogba och Haaland. Vart dessa spelare har sin framtid avgör mycket för vilket slags United vi får se när Solskjaers lagbygge snart borde betraktas som färdigt. Att Pogba och Haaland har vuxit upp med Ole som tränare och mentor tror jag kan vara viktigt i sammanhanget, men under inflytande av Raiola och med direktör Woodward fortfarande vid rodret kan man förstås inte lita på någonting.

***

Jag har funderat på vad det kan betyda att så många Unitedspelare lyser med sin frånvaro i det engelska landslaget. United under Solskjaer kryllar ju av engelsmän, men i Gareth Southgates trupp och startelva är det sparsmakat. Säger det något om United eller säger det något om England? Jag tror det senare.

När jag ser Southgate och England tänker jag på EM 1996 – deras statistiskt sett bästa och viktigaste EM. Det var året då United vann dubbeln och slog Liverpool och Newcastle på fingrarna, men i den engelska landslagstruppen fanns bara bröderna Neville representerade. Paul Ince hade flyttat till Inter och Teddy Sheringham spelade ännu i Spurs. Terry Venables England andades väldigt mycket Tottenham som jag minns det – ett lag som många hejar på och förväntar sig mycket av, men som av tradition sällan vinner något. Southgate vet förstås allt om det året (straffsumpare mot Tyskland blev han) och jag tror misstror honom inte när han sätter stjärnorna på bänken och spelar tråkiga matcher på Wembley. Tvärtom önskar jag alla Unitedspelare friska och utvilade till nästa säsong.

***

Scott McTominay är förresten Unitedspelaren med flest minuter i EM hittills (och det blir inga fler minuter för skotten – Skottland utslaget). Tvåa tror jag är Daniel James för sitt Wales. Förutsatt att de får en lång semester, att stjärnorna lyser med sin frånvaro och inga värvningar blir av är det inte illa tänkt att de båda får starta ligapremiären mot Leeds den 14 augusti. Varför inte? I mötet (6-2) i julas var de bäst på plan. Utan Sancho är James alltjämt det bästa United har för Solskjaers spelsystem på Old Trafford, i grunden och i längden. Så för allas bästa: värva gärna Sancho genast. En defensiv mittfältare och en mittback därtill.

Res med oss till Manchester!