Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Välkommen till United, Jadon Sancho

Jadon Sancho är till slut klar för spel i Manchester United och de flesta drog nog en lättad suck över att affären äntligen är i hamn. I det här frågebatteriet går vi igenom vad redaktionen på Muss har att säga om stjärnvärvningen. 

Efter över ett års väntan är Jadon Sancho till slut en Manchester United-spelare. Dina reaktioner?

Mikael Österdahl: Den spontana reaktionen uteblir lite för mig när något blir så här utdraget. Men det är förstås en mycket välkommen förstärkning!

Peter A Lilja: Det är väl som nobelpriset, äntligen!

Jonathan Gren: Skönt att det äntligen är klart, men borde väl egentligen gjorts för ett år sedan.

Sébastian Nemorin: Världens kanske längsta transfersaga har äntligen nått sitt slut. En spelare som man verkligen behöver, som spelar på ”rätt kant” då alltså ut till höger.

Elias Hallström: Tog väl ganska lätt på det, eftersom det trots allt varit ”klart” under en lång tid uppstod inte det där pirret som annars kan infinna sig.

Adam Fröberg: Äääntligen. Nu kör vi!

Gustav Brinck-Larsen: Gert Fylking-aktiga är väl det som ligger närmast till hands. Jag var en av de som hann bli orolig att någon annan klubb skulle komma emellan och sno honom, så när det nu blev klart är jag en kombination av lättad och exalterad.

Marcus Eriksson: ÄNTLIGEN. Varit min absoluta drömvärvning till United i över två år. Att det nu är klart känns riktigt bra.

Övergångssumman landade på 85 miljoner euro, där inga klausuler eller dylikt uppges vara inskrivna. Dina tankar om det?

Mikael Österdahl: De Dortmundsupportrar som jag har sett uttala sig verkar tycka att han släpps billigt, så det är positivt.

Peter A Lilja: Summan känns rimlig med tanke på utgångsläget även om det såklart är väldigt mycket pengar. Vi får verkligen hoppas att han också levererar i United och passar in i helheten.

Jonathan Gren: Med tanke på vad Dortmund begärde förra året så får man väl ändå säga att United gjorde väldigt bra ”business” där.

Sébastian Nemorin: Prisspannet som man kämpade för under hela förra sommaren mer eller mindre, känns som ett bra pris.

Elias Hallström: Man fick väl ner priset en aning från förra sommaren samt lyckades exkludera klausuler, så det är väl positivt. Men summan i sig? Jag lägger ingen större vikt vid den.

Adam Fröberg: En deal vi måste vara nöjda med. Att priset har gått ner från €120m på ett år är förståeligt men också bra förhandlat. Endast två år kvar på kontraktet med Dortmund och ytterligare ett pandemiår, det gör skillnad.

Gustav Brinck-Larsen: Det var vad han och Dortmund kommit överens om vad det verkar, så jag vet inte om man behöver kommentera det mer än så. Billigt gentemot 108 miljoner som det pratades om förra säsongen, sen kan man ju fundera på om det ändå hade varit värt att ge de pengarna då…

Marcus Eriksson: Ett kap. Han är bara 21 år gammal och har redan visat världen vad han kan. Besitter en otrolig spets och är en poängspelare av hög klass. Riktigt bra att få en spelare av hans kaliber för det priset.

Sancho lämnar Borussia Dortmund efter fyra säsonger. Hur bra koll har du haft på honom i Bundesliga-klubben?

Mikael Österdahl: Ingen alls.

Peter A Lilja: Sådär faktiskt. Har sett en del fina mål från honom men inte hängt med särskilt bra i Bundesliga överlag.

Jonathan Gren: Inte jättebra innan han började ryktades till oss. Har dock haft hyfsad koll under den senaste säsongen.

Sébastian Nemorin: Senaste två säsongerna desto mer, innan var han väl mer eller mindre anonym, i alla fall för mig.

Elias Hallström: Har väl egentligen sett ganska lite av honom men tror mig ändå ha en ganska bra bild av honom. Man har trots allt haft över ett år på sig att studera honom lite mer noggrant och att han kommer fylla en lucka på högeryttern råder det inga tvivel om.

Adam Fröberg: Bra koll, faktiskt. Råkade se hans debut i den gula tröjan och har varit fast sedan dess. Sett så mycket jag bara kunnat. Detta är en spelare utöver det vanliga.

Gustav Brinck-Larsen: I princip bara på hans statistik, och sett diverse Champions League-matcher. Jag har inte följt honom till vardags.

Marcus Eriksson: Inte sett varenda match men ändå tillräckligt många för att säga att jag haft bra koll. En av mina favoritspelare att titta på rent neutralt sedan han slog igenom så när jag kunnat har jag sett Dortmund spela.

Hur ser du på Uniteds agerande i den här affären? Borde man inte kunnat hittat en lösning redan förra sommaren egentligen?

Mikael Österdahl: Alltså, jag vet inte. United kunde förstås ha öppnat den stora plånboken och i det enskilda fallet kanske det hade varit rätt. Men om du aldrig står på dig kommer du alltid bli överkörd.

Peter A Lilja: Svårt att yttra sig i detalj eftersom man har så lite insyn men visst känns det extremt uttjatat. Bara alla de inlägg vi gjort om Sancho utan att affären gått i lås. Nu kom i alla fall lösningen en stund innan de allra sista minutrarna.

Jonathan Gren: Både ja och nej. Det handlade om extrema pengar förra året, och om man kollar på hur mycket pengar man faktiskt sparade på att vänta ett år så tycker jag väl ändå att man gjorde rätt, så länge som man spenderar de sparade pengarna på andra spelare i detta transferfönstret.

Sébastian Nemorin: En pågående pandemi som man inte såg något slut på, ekonomi som tog stryk osv. Egentligen inte konstigt att man inte kom överens sett till världsläget.

Elias Hallström: Jo, men United jobbar inte så (lex Bruno).

Adam Fröberg: Jo, egentligen. Men United ville sätta hårt mot hårt och inte ses som en klubb man kan köra med. Det kan man möjligen ha igen nu i framtiden i andra övergångar, men frågan är var förra säsongen hade tagit vägen med en Sancho i laget.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tycker man borde det, men samtidigt så visste man väl att det skulle bli betydligt billigare nu. Tycker mest att det var fånigt av United att försöka pruta ifjol, när Dortmund var så tydliga med vad de krävde.

Marcus Eriksson: Jo, det borde man nog ha kunnat. Samtidigt var nog Dortmund hårdare än vad United trodde på förhand. Den här sommaren har dock agerandet varit bra. Relativt snabbt löst vilket känns väldigt olikt United.

Vilken roll tror du Ole Gunnar Solskjaer kommer ge honom? Finns det något som tyder på att han inte skulle ta en ordinarie tröja?

Mikael Österdahl: Det naturliga är att han tar högerkanten i anfallet. Med pengarna som spenderas skulle det vara ett fiasko om han inte är ordinarie från start. Han är så pass ung att det blir en långsiktig värvning men tanken måste vara att han ska leverera från första dagen.

Peter A Lilja: Det mesta tyder på att han tar en ordinarie plats, om det inte blir överraskningar med andra offensiva värvningar. jag tror definitivt att Sancho kommer att passa in.

Jonathan Gren: Nej det tror jag inte. Nu har man investerat mycket pengar i honom och han håller ju också högre klass än någon annan vi har på just den positionen.

Sébastian Nemorin: Nej, ordinarie, spelar nog 85-90% av alla matcher om han är frisk. Är nog mer eller mindre garanterad att få starta ute till högre.

Elias Hallström: Han kommer ges största möjliga förtroende och kommer bli en viktig pusselbit. Rashford är ett frågetecken inför säsongen och Cavani blir inte yngre, det kommer alltid finnas plats för Sancho, tror jag. Finns inget som talar för att han inte kommer bli ordinarie.

Adam Fröberg: Givetvis är han en startspelare. Om inte kvaliteterna gör det så vittnar prislappen om det. Han kommer spela både till höger och vänster i offensiven, och säkert någon enstaka gång som offensiv mittfältare. Äntligen har vi kvalitativ bredd framåt.

Gustav Brinck-Larsen: Jag hoppas verkligen han är tänkt till höger, så vi inte köpt på oss ytterligare en vänsterytter likt när Alexis kom. Så är han med på att det är där han skall spela ser jag inga tvivel i att han skall vara vårt förstaval där.

Marcus Eriksson: Han kommer att bli en nyckelspelare. Finns ingenting annat. Kan spela på båda kanterna, även som en central offensiv mittfältare. Skulle bli väldigt förvånad om han inte startar minst 30 Premier League-matcher.

Sancho finns med i Englands EM-trupp under sommaren men har inte fått Gareth Southgates förtroende en enda gång. Dina tankar om det?

Mikael Österdahl: Jag tänker mest att Gareth Southgate är en tråkmåns.

Peter A Lilja: England och Southgate har blivit kritiserade på olika sätt både för utmaningar och tråkigt spel. Jag tycker tvärtom att man ska vara ganska sparsmakad med kritik i skrivande stund. Vi kan utvärdera det efter EM som jag tror de har en bra chans att vinna faktiskt. Konkurrensen är rätt mördande där på mittfältet.

Jonathan Gren: Säger mer om Southgate än Sancho enligt mig. Det känns kanske som att Southgate inte har så bra koll på den tyska ligan. Personligen tycker jag inte att det finns någon bra förklaring till varför han inte har fått spela.

Sébastian Nemorin: Är väl många spelare som inte fått chansen att bevisa sig ordentligt. Sancho absolut en av dom, säger nog egentligen mer om Southgate och den extrema bredd som faktiskt finns i engelska landslaget.

Elias Hallström: Ett, att Southgate är en mupp. Två, att Sancho kan ha haft skallen någon annanstans under mästerskapet.

Adam Fröberg: Ytterst märkligt. Men Southgate är som han är… Borde givetvis ha fått chansen före en spelare som till exempel Saka (också bra, men inte lika).

Gustav Brinck-Larsen: Jag hörde spekulationer om att något hänt mellan Southgate och Sancho, och att Sancho därför blivit helt fast på bänken. Bara rykten så klart, men samtidigt är det oerhört konstigt att han inte fått mer än ett kort inhopp. Samtidigt, det går ju helt okej för England, så rätten att klaga är ju tämligen liten.

Marcus Eriksson: Konstigt. Han har gjort 36 poäng på 38 matcher under säsongen och Bukayo Saka går före. Hade förstått det om Englands offensiv fungerat men det har den ju inte gjort. (Förutom när Jack Grealish eller Luke Shaw tar tag i saken.)

Med ett förflutet i Manchester City från ungdomsåren går han nu till den röda sidan av stan. Vad tror du fick honom att välja United?

Mikael Österdahl: Han är uppväxt i England och har därmed fått med sig att United är störst, bäst och vackrast. Att han gjorde ett par år i city som junior bryr jag mig faktiskt inte om. Det hade varit skillnad om han faktiskt hade spelat seniorfotboll för klubben.

Peter A Lilja: Det är nog polarna i Greenwood, Rashford mm. som drar här samt att utvecklingen går åt rätt håll i klubben. Det vankas en storhetsperiod igen, så måste det bli och sedan är ju Ole en riktigt trevlig gutt, ett par halmstrån gladare än Pep.

Jonathan Gren: Det kändes väl lite som att han längtade tillbaka till England, samtidigt som han också har en av sina bästa kompisar i Marcus Rashford i laget.

Sébastian Nemorin: Är väl inte direkt svårt att lista ut? Han vill gå till ett lag med historia, många titlar och en fullsatt arena.

Elias Hallström: Tyder på att han är en vettig kille, trots sin ringa ålder. Sedan har han ju en del polare i United också. Är väl uppenbart att de är roligare att hänga med?

Adam Fröberg: Störst, bäst och vackrast. Räcker så.

Gustav Brinck-Larsen: För att vi är finare och bättre.

Marcus Eriksson: För att han ville hem till England. Och då finns det ju bara en klubb att välja på, eller hur?

Vad har du för förväntningar på honom i United?

Mikael Österdahl: Att han är en av ligans bästa offensiva spelare. Jag ser framför mig att han bidrar med kreativitet till ett anfall som primärt består av avslutare. I den bästa av världar är han pusselbiten som får anfallet att lossna på riktigt.

Peter A Lilja: De är såklart höga som de ska vara. Jag förväntar mig en 10-15 mål och bidragande till offensiven, inte minst hög hastighet och snygga finter.

Jonathan Gren: Jag har höga förväntningar på honom. Samtidigt så tycker jag att man ska ge honom tid innan man drar sin slutsats. Han är ju trots allt bara 21 år gammal.

Sébastian Nemorin: Skyhöga! Ska bli otroligt se honom tillsammans med Bruno, Pogba, Rashford, Greenwood etc.

Elias Hallström: Första säsongen kommer de inte vara allt för höga. Kräver kanske inte att han ska leverera som Bruno gjorde men förväntar mig att vi kommer få se en del spännande saker. Det blir nog lite upp och ner inledningsvis.

Adam Fröberg: Att han säsong efter säsong ska utmana i poängtoppen, är väl så konkret jag kan benämna det. Möjligen att första året kan bli en liten mjukstart/inkörningsperiod, men sen ska det bli full fart.

Gustav Brinck-Larsen: Enorma, så han kommer ju garanterat tokfloppa. Men om man skall vara lite seriös så är förhoppningarna faktiskt väldigt höga. Om inte annat än för att våra motståndare nu kommer veta att vi har toppspelare på båda kanterna, och de därmed inte kan styra mot vår högerkant för att den är betydligt sämre.

Marcus Eriksson: Väldigt höga. Tror inte att han kommer uppnå de siffrorna han haft i Dortmund direkt. Men långsiktigt kommer han att bli en stor spelare för Manchester United. Det är jag helt säker på.